Oulu

Oulun yli­opis­tol­li­sen sairaalan hen­ki­lös­tö­ra­vin­to­las­ta peräisin oleva yersinia-bakteeri jyllää – tiistain aikana kaksi uutta sairastunutta

Oulun yliopistollisen sairaalan henkilökunnan keskuudessa ilmaantui tiistaina kaksi uutta yersinia-tapausta. KUVA: Kontiainen Jarmo
Oulu 15.1.2020 10:18 | Päivitetty 15.1.2020 10:20
Jarkko Harjumaa

Oulun yliopistollinen sairaala tiedotti eilen tiistaina noin kymmenen työntekijän sairastuneen yersinia-vatsatautiin. Tiistaipäivän aikana sairastuneita ilmaantui vielä kaksi kappaletta lisää. Sairaalan potilailla ei ole todettu vatsatautia.

Ensimmäiset yersiniasta kärsineet työntekijät hakeutuivat näytteisiin jo joulun aikana.

– On odotettavissa, että sairastuneita ilmaantuu nyt enemmän, kun tiedotimme asiasta. Mahdollisen tartunnan saaneet hakeutuvat näytteisiin eivätkä pode oireita kotona, Infektioiden torjuntayksikön osastonylilääkäri Teija Puhto kertoo.

Tällä hetkellä arvellaan, että tartunnat ovat peräisin OYS:n henkilöstöravintola Kotkan salaattipöydässä tarjolla olleesta elintarvikkeesta, joka on saastunut yersinia-bakteerilla. Salaattipöydän elintarvikkeita on ollut tarjolla ainoastaan kyseisessä ravintolassa, eikä elintarvikkeita ole päätynyt potilasruokajakeluun.

Infektioiden torjuntayksikkö tutkii asiaa yhdessä Oulun seudun ympäristötoimen ja THL:n kanssa.

– Ympäristötoimi kävi maanantaina ja tiistaina ottamassa erilaisia näytteitä elintarvikkeista. Ravintoloilla on velvoite säilyttää käytettyjä elintarvikkeita kahden viikon ajan. Nyt odottelemme näytteiden vastauksia. Salaattibuffetissa olleista tuotteista ei huomaa ulkoisesti, että onko niissä yersiniaa.

Yersiniaa on esiintynyt myös muualla Suomessa. Taustalla on mahdollisesti saastunut elintarvike-erä, jota on toimitettu usealle paikkakunnalle. THL selvittää, liittyvätkö tapaukset toisiinsa.

– Olemme pyytäneet laboratorionäytteitä THL:ään. Saamme tuloksia ensi viikolla, Ruska Rimhanen-Finne THL:stä sanoo.

Rimhanen-Finne kertoo, että Suomessa tulee ilmi vuosittain noin 500 yersinia-tapausta.

– Määrät olivat tavanomaiset koko maassa myös marras-joulukuun aikana, mutta Pohjois-Pohjanmaalla tapaukset lisääntyivät jonkin verran.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (32)

Henkilöstöravintolan ruoan laatu on valitettavasti huonontunut Kotkan siirron jälkeen. Lämmin ruoka on viileää/ kylmää, salaattipöydässä on jäisiä tuotteita, esim.silakkapihvit ja suosittu ruoka loppuu usein kesken, eikä uutta ole saatavilla. Kaiken lisäksi astioidenpalautuspisteellä on siivotonta. Roskikset täynnä. En suosittele.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Söin tänään todella hyvän uuniseilounaan Avohoitotalon ravintolassa ja salaatin kera.En saanut yersiniaa.Enkä kuullut enkä nähnyt mitään protesteja porsaanlihakeiton syöviltä sairaalan rakennusmiehiltäkään.Hyvin uppos.Samassa pöydässä istuneet pari sairaalassa toimivaa työntekijää valittivat salaatin kylmyydestä,vaikka se oli minusta aivan ok.ja todella monipuolinen.Mietin,että ruokapöydässä ei saa valittaa ja toivottavasti yersiniatartunnan saaneet parantuvat pian.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olw vieläkään tullut oireita? Saattaa mennä 3-5 päivääkin kun alkaa kakki meneen veteläksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuskin rakennusmiehet salaattia söivät, ja todellakin valitettavaa että suomen kaltaisessa maassa on epäkohtia.Kuka ottaa vastuun, ei löydy suomesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

24/7 maailmassa pitää tuottaa sisältöä jatkuvalla syötöllä. Siksi nykyään "uutisten" alla julkaistaan nykyään kaikenlaista. -70 ja -80 luvulla noin 20000 lasta sairasti tuhkarokon eikä sitä uutisoitu. Nyt yksikin tapaus ylittää uutiskynnyksen ja asiasta käydään jopa tekemässä haastattelu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Omat eväät mukaan, niin ei tarvi tuollaista taudin leviämistä pelätä. Ja jos ei ruoka miellytä, niin peiliin vain saa katsoa.
En ymmärrä lainkaan, että miksi tuollaisia ns. henkilöstöravintoloita edes täytyy olla. Jotku ei ilmeisesti osaa (ei viitsitä) ruokaa itselle laittaa mukaan, ni saapahan jonkun tunnin työvuorosta menemään syötireissuilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Et taida olla työelämässä kun et tunne työaikalakia. Ei kukaan työajalla käy syömässä. Nykyisin on jopa halvempaa käydä ruokalassa syömässä, jos haluaa monipuolisen aterian. Piste.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oletan, että kyseessä ei ole ruttobakteeri, Yersinia pestis ? Ilmeisesti kyseisessä suvussa on siis muitakin vähemmän vaarallisia lajeja. Vai onko ruttobakteeri syötynä vähemmän vaarallinen ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä, Yersinia-sukuun kuuluu useampia lajeja (ml. pestis eli rutto). Suvun muut lajit aiheuttavat tyypillisesti vatsatautia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Netistä löydät tietoa ko. bakteerista. Ei kannata täällä yrittää lietsoa mitään ruttopaniikkia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On se touhua, kun vihanneksia ei huuhdella, kun niistä tehdään salaattia.
Puhtaus on puoli ruokaa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Raaka sianliha saattaa myös tartuttaa yersinan, nim.merk. "kokemusta on".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mielenkiintoinen salaattipöytä jos siellä tarjoillaan raakaa sianlihaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Salaatista on tullut viime vuosina useita epidemioita eikä kaikkia ole edes tullut yleiseen tietoon. Itsekin olen yhden ruokapaikan salaatista johtuneen sairastumisen kokenut. Siksi en enää puutu julkisten ruokaloiden salaatteihin pitkällä seipäälläkään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mittauta mahanesteesi pH, niin saat tietää, pystyvät pöpöt elämään mahassasi. Mulla on pH 2, se on varsin hapanta litkua tuolla sisuskaluissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannattas pysyä lihan syönnissä, siitä ei pöpöt tartu. Antaa lehmien napostella rehut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko muuten aivan 100% varmuus, ettei ole ollut missään muualla tarjolla? Ja olisi hyvä, että ilmoitettaisiin ajoissa niin tietäisi tarkkailla oireita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (32)

Uutisvirta

10:58
Lumo-valofestivaali avaa teoshakunsa vuodelle 2020
10:51
ELY-keskus rahoitti hankkeita Pohjois-Suomessa reilulla 28 miljoonalla – Pohjois-Pohjanmaalla rahoituksen määrä laski huomattavasti
10:24
Jalkansa loukannut joutsen huolettaa oululaisia – lintu kököttänyt Raatissa jään päällä pakkasessa
10:14
Koronaviruksen kuolonuhrien määrä nousi yli kahdeksaankymmeneen – Aasian pörssit ja matkailuosakkeet laskivat
9:36
Aurinko innosti Nallikarin edustalla ja muuallakin jäällä - lukijat kuvasivat valoisten pakkaspäivien touhuja
9:15
Ylen MOT-ohjelma: Veikkaus jätti kilpailuttamatta kymmenien miljoonien sopimuksen – lakitoimiston arvio sopimusmuutoksen laittomuudesta ohitettiin
9:09
NBA-koripallotähti Kobe Bryantin ja hänen tyttärensä kuolemaa on surtu ympäri maailman – tämä helikopteriturmasta tiedetään
58
Metsäteollisuuden laaja kolmeviikkoinen lakko alkoi – alan tuotanto pysähtyy lähes kokonaan Suomessa
44
Lakko pysäyttää työt mekaanisessa metsäteollisuudessa, pelkästään Pyhännällä lakon piirissä on noin 140 työntekijää
9
Metsäteollisuus vastaa lakkoon kolmen päivän työsululla, sovintoa haetaan valtakunnansovittelijan toimistolla
9
Metsänomistajille on suunnitteilla ensimmäinen valtiontuki täysin ja ainoastaan ilmastolähtökohdista – kompensaatioiden taustalla hiilinielujen vahvistaminen
8
Pysähtyvätkö paperitehtaat ja seisahtuvatko sellutehtaat? Metsäteollisuuden sovittelusta ei ole tihkunut tietoja, lakko uhkaa alkaa keskiyöllä
6
Talvinen sää palaa Ouluun: Tällä viikolla taivaalta tulee lunta useampana päivänä, lämpötila pysyy pakkasen puolella
3
Keihäsmatkat-sarja on humalainen pätkä suomalaista matkailuhistoriaa – ensin ollaan kivassa kännissä ja sitten iskee krapula

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan keski- ja itäosassa, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen ja Kainuun maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Kuusamon, Taivalkosken ja Pudasjärven kuntia sekä Enontekiön kunnassa jäätävän tihkusateen ja lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Keskusta korottamassa lapsilisiä!

216 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Pulut kaupan edustalla

Näät heti siinä Lidlien pihalla. Heille se mättö käy, kun eivät ole parempaan tottuneet. Lue lisää...
ASIAKAS KUNNAN TASO

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

27.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image