Oulu

Oulun yliopisto ryhtyy kouluttamaan kandeja Kiinassa - ra­hal­li­ses­ti­kin merkittävä sopimus al­le­kir­joi­tet­tiin

Rehtori Jouko Niinimäki ja presidentti Sun Yukun allekirjoittivat sopimuksen ohjelmistotuotannon kandidaattiohjelmasta Nanjingissa syyskuun viimeisellä viikolla.
Oulu 9.10.2017 6:08
Helge Murtovaara

Oulun yliopisto laajentaa koulutusvientiään Kiinaan. Oulun yliopiston rehtori Jouko Niinimäki allekirjoitti jo syyskuun viimeisellä viikolla sopimuksen Nanjing Institute of Technologyn (NJIT) kanssa ohjelmistotuotannon kandidaattiohjelman käynnistämisestä Kiinassa.

Yhteistyön ensimmäinen vaihe on Niinimäen mukaan suomalaisittain jo kohtuullisen iso koulutusvientihanke.

– Puhutaan kymmenen vuoden sopimuksesta ja sadan opiskelijan vuotuisesta sisäänotosta. Ei ole lupa puhua euroista, mutta voidaan sanoa, että sopimus on yksi suurimpia ulkopuolisen rahoittajan kanssa tehdyistä sitoumuksista, mitä yliopistolla on.

Sunnuntaina opetusministeri Sanni Grahn-Laasosen (kok.) delegaation mukana Kiinaan matkustanut rehtori Niinimäki allekirjoittaa maanantai-iltana aiesopimuksen kolmesta uudesta yhteisestä koulutusohjelmasta.

Uuden aiesopimuksen pohjalta Kiinassa on tarkoitus lähteä rakentamaan kolme uutta ohjelmaa, joihin kuhunkin Niinimäen mukaan todennäköisesti otettaisiin noin sata opiskelijaa vuodessa.

Näiden ympärille on tarkoitus rakentaa Oulun yliopiston ja Nanjing Institute of Technologyn välinen instituutti, joka vastaa koulutuksesta ja jolla olisi oma sisäänotto englanninkielisiin koulutusohjelmiin.

– Jos instituutilla on 400 opiskelijan sisäänotto, voitaisiin ajatella, että heistä joka kymmenes tai viidestoista tulisi myöhemmin Ouluun maisteriksi opiskelemaan. Sitä kautta nämä lahjakkaat opiskelijat rikastuttaisivat meidän työmarkkinoitamme.

Niinimäen tavoin myös opetusministeri Grahn-Laasonen näkee Oulun yliopiston yhteistyösopimuksen aitona koulutusvientinä, joka on yksi hallitusohjelman kärkihankkeista. Valtakunnan mittakaavassa hanke on erittäin merkittävä koulutusvientiavaus.

– Oulun yliopisto tunnetaan osaamisestaan ICT:ssä ja esimerkiksi tulevaisuuden tietoliikenneverkoissa, ja Nanjing Institute of Technology on puolestaan johtavia tekniikan alan yliopistoja Kiinassa.

Hallitusohjelman tavoitteeksi asetettu koulutusviennin kasvattaminen sadalla miljoonalla eurolla vuoden 2018 loppuun mennessä näyttää Grahn-Laasosen mukaan realistiselta ja saavutettavalta. Koulutusvienti on ottanut niin valtavan suuria harppauksia.

Hallituskauden aikana on purettu merkittävästi koulutusviennin esteitä. Korkeakouluissa on mahdollistettu lukukausimaksujen periminen EU- ja ETA-alueen ulkopuolisilta opiskelijoilta.

Oulusta vajaa puolet tutkinnosta

Ohjelmistotuotannon koulutuksessa Oulun yliopisto tuottaa opetuksesta 18 kurssia, mikä on vajaa puolet tutkinnosta.

Loput kursseista toteuttaa Nanjing Institute of Technology.

Oulun yliopiston opettajien on tarkoitus opettaa Kiinassa 2–3 viikon intensiivijaksoina, minkä jälkeen opetus jatkuu etäopetuksena.

Lue lisää 09.10.2017 Kalevasta.

MAINOS

Kommentoi

Eikös tuossa lue että ulkopuolinen rahoittaja. Eli ei kaikki mene suomen pörssistä, vai hä?!
”Ei ole lupa puhua euroista, mutta voidaan sanoa, että sopimus on yksi suurimpia ulkopuolisen rahoittajan kanssa tehdyistä sitoumuksista, mitä yliopistolla on.”

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä on ihan hullua, että suomalaisten veronmaksajien rahoilla koulutetaan kiinalaisia ja vielä kiinassa. Nyt hallituksen pitäisi puuttua tähän älyttömään rahan tuhlaukseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö kiinalaisten, vanhempana kulttuurikansana, pitäisi tulla opettamaan meitä.Koulutusviennin huono puoli on se, että suomalaisten opettajien täydennyskoulutusta ei juurikaan ole, koska kaikki tahot keskittyvät koulutusvientikiimaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi ihmeessä ne tulisivat tänne töihin. Maisterin paperit kainalossa jättävät pimeän kolkan ja palaavat suureen maailmaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivottavasti ei viedä taas ilmaiseksi , kyllä se mitä meillä täällä Suomessa on , on ainutlaatuista , ei sitä muuten Kiina haluaisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sama ajatus minullakin nousi. Suomalaiset eivät ole bisneshenkisiä, joten kaikki annetaan ilmaiseksi. Edelleenkin mielestäni suomalainen korkeakouluopetus pitää laittaa maksulliseksi niin kotimaisille kuin ulkomaisille opiskelijoillekin, sillä näin koulutuksen arvostus nousee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tähän osallistuvat opettajat eivät tule saamaan mitään lisäkorvauksia. Kuukausia kestänä opetuksen Kiinassa katsotaan kuuluvan työnkuvaan.

Hallinto on toki mielissään ku rahaa tulee nollapanostuksilla. Ja sitähän ei tulla sijoittamaan paikallisten opiskelijoiden opetusresursseihin..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun on rahahanat kiinni lähemmistä muunto-opiskelijoista lähdetään hakemaan kauempaa? Näin se tiede Oulun alueella kehittyy! Perustakaa vielä nakkikoppi keskustaan tuomaan pääomaa yliopistolle? Pääsevät paikalliset maisterit sinne edes töihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jouko vie ohjelmistotuotannon työpaikat Kiinaan verovaroilla! 20 vuoden päästä huomataan että teko oli anti-isänmaallinen!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

115
Oulun punaiset pyöräilybaanat löydettiin ja todettiin heti liian kapeiksi – väylien erottuvuus kerännyt kiitosta
87
Iltalehti: Jani Toivola nostaa korotettua kulukorvausta tyhjillään olevasta Riihimäen-asunnostaan, vaikka asuu Helsingissä
46
Polttoainesuuttimiin on muodostunut suolaa – Nesteen bensiinin Mercedes-Benzeihin aiheuttamaa vikaa tutkitaan yhä
39
Lippo Pesiksen sarjapaikka siirtyy Lippo Junioreille – uusi yhtiö vastaa sarjapaikasta
34
Oulun kaupunki ei aio keskeyttää Move-testin tekemistä – sivistysjohtaja Mika Penttilä toivoo kuolemantapauksen avointa käsittelyä
33
Koodareista on Suomessa huutava pula – helpotusta haetaan sieltä, missä pippuri kasvaa
31
Maatilojen kriisituen valtaosa suunnattiin kuivuudesta eniten kärsineeseen Etelä-Suomeen – mihin kriisituki riittää?

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Suomessa on 60 000 työssäkäyvää köyhää

Olen paremmin köyhästä, henkilökohtaisen konkurssin kokeneesta perheestä jossa ei paljon rahalla rellestetty. Otin opiks... Lue lisää...
Olen erimieltä!

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

18.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image