Oulu

Oulun yliopisto mukana huip­pu­yli­opis­to­jen kanssa tutkimassa myoomien ja en­do­met­rioo­sin yhteyttä – avaa mah­dol­li­suuk­sia lääkehoitojen kehittämisen

Oulun yliopisto oli mukana mukana laajassa kansainvälisessä tutkimuksessa. KUVA: Jukka-Pekka Moilanen
Oulu 5.12.2019 9:26
Antti Karvonen

Naisten kahden yleisimmän synnytyselinsairauden, kohdun lihaskasvainten eli myoomien ja endometrioosin taustalla vaikuttaa yhteisiä geenejä, selviää uudesta tutkimuksesta.

Myoomat ovat hyvänlaatuisia kasvaimia, jotka aiheuttavat kipua, vuotohäiriöitä ja anemiaa. Myoomia esiintyy 20-30 prosentilla yli 30-vuotiasta naisista.  

Endometrioosi puolestaan aiheuttaa kuukautiskipuja ja alentaa naisen hedelmällisyyttä. Endometrioosista kärsii arviolta 10 prosenttia naisista.

Aiemmin on tiedetty, että endometrioosia sairastavilla naisilla on kohonnut riski saada kohdun myoomia. Yhteistä mekanismia näiden sairauksien taustalla ei kuitenkaan ole tunnettu.

Endometrioosi lisää myoomariskiä

Kansainvälinen tutkijaryhmä testasi yli 35 000 myoomapotilaan perimän läpikotaisin ja vertasi sitä 267 000 terveen naisen perimään.

Tutkimus paljasti kahdeksan uutta geenialuetta, jotka olivat yhteydessä myoomiin. Alueilla sijaitsee tunnettuja syöpägeenejä ja solujen kasvua sääteleviä geenejä. Tämän lisäksi tutkimus vahvisti 21 geenialuetta, jotka on jo aiemmissa tutkimuksissa pystytty yhdistämään myoomiin.

Mielenkiintoinen havainto oli myös myoomien ja runsaiden kuukautisten liittyminen kolmeen uuteen geenialueeseen.

– Koska ainoastaan neljännes myoomista aiheuttaa oireita, ja siis nimenomaan runsaita kuukautisia, ovat nämä löydökset mielenkiintoisia jatkotutkimusten kannalta, kertoo tiedotteessa lääketieteen tohtori Outi Uimari Oulun yliopistosta. Hän on yksi tutkimukseen kliinisestä osuudesta vastanneista tutkijoista.

Lisäksi tutkijat selvittivät myoomien ja endometrioosin välistä yhteyttä laajoissa  tutkimuksissa. Yhteensä yli 400 000 naista käsittävä tutkimusaineisto paljasti, että endometrioosi lisää naisten myoomariskin yli kaksinkertaiseksi.

Voi mahdollistaa lääkehoitojen kehittämisen tulevaisuudessa

Tutkijoiden tekemä löytö vahvistaa aiemmat epäilyt myoomien ja endometrioosin yhteydestä ja tuo kaivattua tietoa taustalla vaikuttavasta tautimekanismista.

Tähän mennessä myoomien hoidoilla on pystytty lähinnä lievittämään oireita. Myoomien taustalla vaikuttavien mekanismien ymmärtäminen mahdollistaa lääkehoitojen kehittämisen kohdennetusti tautimekanismiin.

– Vaikka myoomat ovat naisilla yleisiä, ei tehokasta lääkehoitoa ole olemassa. Ainoa parantava hoito tällä hetkellä on kohdunpoisto, joka on iso, riskialtis ja kallis leikkaus, Uimari huomauttaa.

Kansainvälinen tutkijaryhmä testasi yli 35 000 myoomapotilaan perimän läpikotaisin ja vertasi sitä 267 000 terveen naisen perimään.

Arvostetussa Nature Communications -lehdessä julkaistu havainto voi avata muun muassa mahdollisuuksia uusien lääkehoitojen kehittämiseen. 

Kansainvälisessä tutkimusryhmässä oli Oulun yliopiston lisäksi mukana oli tutkimusryhmiä Oxfordin yliopistosta Englannista, Harvardin ja Michiganin yliopistoista Yhdysvalloista sekä Queenslandin yliopistosta Australiasta.

MAINOS

Kommentoi

Miten lääketieteen tohtori Uimari ei tiedä, että kohdun poisto ei todellakaan ole ainoa leikata myoomia?
Osoittaa vain, että aina kannattaa kysyä toisen lääkörin mielipide.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Vaikka myoomat ovat naisilla yleisiä, ei tehokasta lääkehoitoa ole olemassa. Ainoa parantava hoito tällä hetkellä on kohdunpoisto, joka on iso, riskialtis ja kallis leikkaus, Uimari huomauttaa."
Höpö höpö, minulta poistettiin myooma tähystysleikkauksella yli 20 vuotta sitten. Ensimmäinen lääkäri olisi poistanut kohdun mutta koska sattui olemaan harvinaisen tyly tyyppi niin vaadin leikkaavaksi lääkäriksi toista henkilöä, joka muutti leikkaussuunnitelmaa koska olin vielä nuori ja lapseton. Kauniit kiitokset leikanneelle lääkärille. Olen nyt kahden suloisen lapsen äiti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minulta on poistettu myooma ilman kohdunpoistoa. Pysäytettiin hormonitoiminta, jolloin myooma kovettui ja sen jälkeen se leikattiin pois. Ja onnistui hyvin. Ja lapsenkin olen synnyttänyt sektiolla vielä tämän jälkeenkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mukavaa, että Oulukin on otettu mukaan. Totuuden nimissä on kuitenkin kerrottava, että näissä lääketieteen julkaisuissa "kirjoittajien" nimilista ei useinkaan mahdu kokonaisuudessaan edes etusivulle. Tässäkin tapauksessa "kirjoittajia" on yli 20. Ensimmäinen Oulun yliopiston edustaja löytyy viidentenä. Se tarkoittaa, että kontribuutio on ollut vaatimaton. Ehkä on oltu samassa hankkeessa, ehkä samassa kirjoittajaringissä varsinaisten tekijöiden kanssa tms. Tämä tuskin kelpaisi julkaisuksi vaikkapa väitöskirjaan, koska meriitin pitäisi olla itse tehty.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämän kaltaisissa jutuissa olisi parempi puhua Oulun yliopiston tutkijasta tai tutkimusryhmästä kun yliopistosta. Yliopiston johto tuskin tietäisi muuten kun tämän kaltaisista jutuista mitä siellä tutkitaan. Lisäksi jos kyseinen tutkija tai tutkijat vaihtaisivat ylipoistoa, ei Oulun yliopisto enää olisi mukana tutkimuksessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yliopisto koostuu tutkijaryhmistä, joille yliopisto luo edellytykset. Eihän kukaan toki ole väittänyt, että yliopiston johto olisi tässä jotain tutkinut in personam. Yliopiston johdon vaikutusta tutkimuksesta julkaisuun voi hakea vaikkapa päivän Kalevaan valikoiduista tutkijoista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

6:26
"Orkesterissamme on paljon positiivista energiaa" – Emiliano Travasino tuli Italiasta Suomeen opiskelemaan ja päätyi soittajaksi Oulu Sinfoniaan
6:10
Volkswagenille Kanadassa miljoonasakot päästöhuijauksesta – päästöhuijaus maksanut autonvalmistajalle yhteensä kymmeniä miljardeja
6:00
Lasketaan puuttumiskynnys matalalle, ettei yksikään urheileva lapsi ja nuori joudu kokemaan epäasiallista kohtelua Lukijalta
6:00
Rengasvaurioista normimäärä korvaushakemuksia Pohjois-Pohjanmaalla – Moni autonsa rikkonut voi jättää hakemuksen tekemättä Tilaajille
6:00
Eri puolueet odottavat Niikolta selvityksiä esille nousseista Kiina-yhteyksistä – Epäluottamusta ei kuitenkaan ole tässä vaiheessa
0:05
PaKa hamusi alussa yllätystä toissavuotisesta Ranskan mestarista, mutta kuusamolaisten peli päättyi tappioon – joukkueet kohtaavat 5. helmikuuta Kuusamossa
22.1.
Oamkin englanninkielisiin tutkinto-ohjelmiin haki lähes 1 200 ihmistä – suosituimpia tekniikan ja liiketalouden koulutukset

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi iltapäivästä alkaen maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Illanvirkku puoliso

Minua ei häritse vaikka puoliso valvoo iltaa pitempään. Ongelma on kun menen yökylään. Isäntäväki nukkuu pitkään kun mi... Lue lisää...
Aamun virkku

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image