Oulu

Oulun yliopisto mukaan selvittämään ikiroudan sulamisen ter­veys­vai­ku­tuk­sia

Oulun yliopisto on mukana laajassa kansainvälisessä tutkimuksessa, jossa ryhdytään selvittämään ihmisten ja ympäristön vuorovaikutusta ikiroudan peittämillä rannikkoalueilla. KUVA: Essi Puuri
Oulu 7.12.2017 8:56
Kaleva

Oulun yliopisto on mukana laajassa kansainvälisessä tutkimuksessa, jossa ryhdytään selvittämään ihmisten ja ympäristön vuorovaikutusta ikiroudan peittämillä rannikkoalueilla.

EU-rahoitteisessa Nunataryuk-nimisessä projektissa tutkitaan, kuinka ilmastonmuutos vaikuttaa herkkään ympäristöön, sulattaa ikiroutaa, nostaa merenpintaa ja kuinka muutokset vaikuttavat ihmisten elinkeinoihin, terveyteen ja yhteisöihin.

Tutkimusalueina ovat Pohjois-Amerikka, Grönlanti ja Huippuvuoret sekä Itä-Siperia.

Nunataryuk on läntisestä arktisesta Kanadasta peräisin oleva inuiittien käyttämä sana, joka tarkoittaa maan joutumista mereen.

Arktisen tutkimuksen professori Arja Rautio Oulun yliopistosta johtaa tutkimusryhmää, joka selvittää ikiroudan sulamisen aiheuttamia terveysriskejä. Riskeihin lukeutuvat muun muassa ympäristömyrkkyjen ja eläinvälitteisten tautien uhat sekä muutokset vesi- ja ruokaturvallisuudessa.

Ikiroudan sulamisen on havaittu muun muassa huonontavan juomaveden saatavuutta sekä lisänneen mahdollisuutta veden saastumiseen.

Tutkijat selvittävät myös ympäristömuutosten vaikutusta alueen asukkaiden omiin hyvinvointikokemuksiin, muun muassa mielenterveyteen.

Tulosten pohjalta Nunataryuk –projektissa kehitetään sopeutumisstrategioita ja keinoja lieventää ilmastomuutoksen vaikutuksia ihmisiin ja yhteisöihin arktisilla alueilla.

Kansainväliseen tutkimushankkeeseen osallistuu kaikkiaan 28 tutkimusorganisaatiota 12 eri maasta. EU-rahoitteisen hankkeen kustannusarvio on 11,5 miljoona euroa.

Projektia johtaa saksalainen Alfred Wegener Institute for Polar and Marine Research -instituutti.

Oulun yliopistolla on vahva rooli arktisen alueen tutkimuksessa, ja arktisen tutkimuksen professori Arja Rautio nimitettiin aiemmin tänä vuonna kansainvälisen 188 yliopiston ja tutkimuslaitoksen muodostaman Arktisen yliopiston (University of the Artic) tutkimuksesta vastaavaksi vararehtoriksi.

Rautio on työskennellyt sirkumpolaarisen terveyden alalla vuodesta 2006 Thule-instituutissa ja Oulun yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa.

MAINOS

Kommentoi

Miten on mahdollista, että meri nousee ja kuitenkin Oulun alueella maa
nousee noin 9 mm/ vuosi. ?
Missä on se kiintopiste, johon merenpinnan nousua verrataan?
Havajila oli satoja vuosia vanha puu, mutta Greenpeacen aktivistit kävivät
kaatamassa tämän puun, koska se ei sopinut heidän uskontoonsa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mää tutkin mätien perunanvarsien vaikutusta poliitikkojen päätöksentekkoon ja ylipääsä korkiampaan sielunelämään jos niilä semmosta on. Ikiroutalla ja sen sulamisella on oma vaikutuksesa mätien perunanvarsien muovostumiseen ja koostumukseen ja säilymisseen jotenka osittain samoja asioita me tutkitaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sulaa se ikirouta varmasti ja sillä on vain positiivisia vaikutuksia suurimmalle ihmisistä.Jos muutama eskimo joutuu lähtemään asuinsijoiltaan ja siirtymään korkeimmille paikoille niin se on ihan normaalia luonnon määräämää rytmiä.Metsät alkaa kasvamaan sielläkin ja rakennuspuiden matkat lyhenee kun ne kasvaa lähempänä rakennuskohteita.Näitä juttuja ilmaston lämpenemisestä käytetään ainoastaan tekosyynä kaikenlaisten verojen määräämiselle ja ihmisten rahastuksiin.Päästäveroilla on vain viilentävä vaikutus ihmisten ostovoimaan ja kustannusten nousuun kaikilla tasoilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä yliopisto, thule ja Rautio. Oululaista arktista osaamista kansainvälisellä tasolla!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

125
Oulun pääposti lähtee Hallituskadulta – uudesta paikasta ei ole vielä tietoa
62
Naureskelua päin naamaa, pojittelua istuntosalissa, "suosikkijärjestelmä" ja töiden hankaloittamista – liki 20 kansanedustajaa kertoo kiusaamisesta eduskunnassa
35
Huipputuloisten päästöt omassa luokassaan - mitä köyhempi, sitä ilmastoystävällisempi
32
Edesmennyt fyysikko Stephen Hawking: Superihmisten rotu syrjäyttää tavalliset ihmiset
29
Antti Rinne: "Surkuhupaisammin ei pääministeri Sipilä voi sanoa" – demarien puheenjohtaja vakuuttaa olevansa valmis pääministeriksi
20
Suomalaiset eivät ole turhan optimisteja – Kyselyssä vain neljän asian 30:stä uskotaan kehittyvän paremmaksi
20
Hallituksen tiedonanto julki: Irtisanomislain valmistelu jatkuu, jos eduskunta antaa luottamuksen keskiviikkona

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

KUINKA ALAS HALLITUS VOIKAAN MENNÄ

181 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sipilän ylimielisyys syöksee keskustan oppositioon!

Sipilä on täysi tunari, jonka tuhoja joutuu kokonainen sukupolvi suomalaisia korjailemaan. Onneksi ei saa enempää aikaan... Lue lisää...
Touho-serkun sukua, ...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

15.10.

Fingerpori

15.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image