Oulu

Oulun yliopisto lisää merkittävästi hakijoiden mah­dol­li­suuk­sia yli­opis­to­kou­lu­tuk­seen – Avoimeen väylään suunnitteilla peräti 23 hakukohdetta

Avoin yliopisto antaa jatkossa yhä useammalle mahdollisuuden yliopistokoulutukseen. KUVA: Maiju Torvinen
Oulu 23.5.2019 6:53 | Päivitetty 23.5.2019 16:16
Jarkko Harjumaa

Oulun yliopisto lisää merkittävästi hakijoiden mahdollisuuksia yliopistokoulutukseen avoimen yliopiston kautta. Avoimen koulutuksen reittiä kaavaillaan ensi vuonna peräti 23 hakukohteeseen. Tämän kevään yhteishaussa avoimet opinnot olivat mukana vain kolmessa hakukohteessa.

Avoimen yliopiston väylä merkitsee käytännössä sitä, että hakija voi tulla yhteishaussa hyväksytyksi koulutusohjelmaan suoritettuaan riittävän menestyksekkäästi riittävän määrän kaikille avoimia opintoja. Vaadittavien opintojen määrä vaihtelee kymmenestä opintopisteestä 60 opintopisteeseen. Yhden opintopisteen suorittamiseen vaaditaan noin 27 tuntia työtä. Avoimen väylän hakijoilta edellytetään yleistä korkeakoulukelpoisuutta, eli suoritettua toisen asteen tutkintoa.

Kevään 2020 yhteishaussa hakijan on mahdollista pyrkiä opiskelemaan avoimen yliopiston kautta esimerkiksi tieto- ja konetekniikkaa sekä kauppatieteitä. Lisäksi avoimen väylän reittejä suunnitellaan muun muassa lukuisille eri kielille, kasvatustieteille, maantieteelle ja biologialle.

Pääsääntöisesti avoimen väylän kautta sisään hyväksytään noin kymmenen prosenttia kaikista valituista niillä aloilla, joilla avoin menetelmä otetaan käyttöön. Aiemmin hyväksynnästä sai haaveilla lähinnä yksittäiset opiskelijat.

Opiskelu avoimessa yliopistossa on maksullista. Yhdestä suoritetusta opintopisteestä pulitettava rahamäärä on 15 euroa. Jotkin opinnot voivat kuitenkin olla maksuttomia.

– Tavoitteemme on joustavoittaa ja sujuvoittaa yliopistokoulutukseen hakeutumista. Olen erittäin iloinen, että Oulun yliopisto voi tarjota eri aloista kiinnostuneille hakijoille näin laajan kirjon avoimia väyliä, yliopiston koulutusrehtori Helka-Liisa Hentilä sanoo.

 Juttua päivitetty kello 16.16: tehty pieniä tarkennuksia.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (25)

Kun homma on mennyt pöpelikköön niin tarjotaan aina kaikille "leipää ja sirkushuvia."

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jäipi poikee se että:

Tietenkin ko opiskelu on kokonaisuudessaan maksutonta opiskelijalle.
Me maksamme veroissamme Yliopistojen toiminnan vapaasti KAIKILLE suomalaisille.
Ulkomaanelävät maksakoot omat opikelunsa ettei mene meidän veroista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ehdottomasti oikea ja hyvä suunta. Seuraavaksi kaikki yliopistokoulutus avataan kaikille ilman mitään tarpeettomia ''pääsykokeita'' sähköisesti oman aikataulun mukaan vapaasti suoritettaviksi kursseiksi, joita voi vapaasti valita ja suorittaa oman mielenkiinnon kukaan. Samoin tutkintojen pakollisten kurssien vapaasti valittavaa valikoimaa on laajennettav erittäin merkittävästi.

Seurauksena räjähdysmäinen koulutustason nousu ja valtava kilpailuetu Suomelle ja suomalaisille koko maailman mittakaavassa. Näin selätetään myös vähemmän kyvykkäiden muodostamien verkostojen erittäin vahingollinen vaikutus minimiin.

Ottakaamme rohkeasti pitkä askel kohti todellista meritokraattista yhteiskuntaa, jonka suorituskyky on paras mahdollinen.
Se ON isänmaan etu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hienoa! Itse heräsin opiskelun iloon vasta kolmikymppisenä, sitä ennen opiskeluani varjostivat huonot koulukokemukset ja opettajat. Avoimen kautta pääsin kokeilemaan eri aloja, ja nyt olen maisteri.

Avoin yliopisto on erinomainen paikka testata siipiään yliopisto-opiskelun suhteen. Siellä voi käydä maistelemassa eri oppiaineita ja sen jälkeen päättää, kiinnostaako ala enemmän vai ei. Hutivalintoja tulee jatkossa vähemmän kuin suoraan yhteishaun kautta opiskelemaan valituilla. Se on myös kaltaisilleni myöhäisherännäille hyvä asia, ei tarvitse koko loppuelämää surra, jos toiseen asteen koulu ei mennyt nuorena toivotulla tavalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuri näin.

En näe tässä mitään ongelmaa. Opintojenhan pitää sujua avoimessa hyvin, jotta pääsee kirjoille.

Eli mikään ohituskaista tämä ei todellakaan ole, mutta tarjoaa mahdollisuuden esimerkiksi lukiossa ”laiskotelleille”.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä on loistava uutinen, vaikka marisijat saavat tästäkin negatiivista juttua aikaiseksi. Tai loistava ainakin sellaiselle nuorelle, joka on herännyt jälkijättöisesti ammatinvalinnan ja koulunkäynnin tärkeyteen. Avoimen väylää pitkin voi pyrkiä yliopistoon, vaikka lukiopaperit olisivat kuinka huonot tahansa. Täytyy vaan menestyä alan opinnoissa ja suorittaa peruskurssit kunnialla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ehdottoman hyvä, että Oulu viimein aloittaa avoimen väylän. Kurssien suorittaminen on halpaa ja samalla tulee testattua, kiinnostaako ala oikeasti. Väylä-mahdollisuus antaa vähän anteeksi, jos yo-kirjoitukset ei ihan laudaturin tasoisesti menneetkään. Tai jos epäonnistut pääsykokeissa, ei mene vuosi hukkaan, vaan voi esim. osa-aikatyön ohessa opiskella vaadittavan määrän opintopisteitä.

Muissa yliopistoissa keskiarvorajat on olleet aika korkeita, että pääsee väylän kautta sisään. Toisaalta kurssien opiskelu auttaa pääsykokeissa ja mahdollisuus päästä sitä kautta helpottuu, eikä tarvitse ostaa kalliita valmennuskursseja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Halpaa ja halpaa. Jutussa kerrotaan, että päästäkseen sisään avoimen kautta on suoritettava 10-60 opintopistettä. Rahassa tuo tarkoittaa 150-900 euroa. Ei aivan pikkurahoja ainakaan allekirjoittaneen mielestä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ymmärrät kai että kurssien todelliset kustannukset ovat jotain ihan muuta?

Miksi kaiken pitäisi olla ”ilmaista”?

Koittakaa ymmärtää, että mikään ei ole oikeasti ilmaista - joku sen aina maksaa.

Vajaa tonni 15-20 yliopistokurssin suorituksesta on pilkkahinta ja erittäin pieni sijoitus tulevaisuuteen.

Meidät suomalaiset on totutettu liian hyvälle. Kaiken pitää olla ”ilmaista” ja ”ilmaista” ei myöskään arvosteta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ymmärrän kustannukset, enkä missään nimessä haluakaan että avoin yliopisto olisi ilmainen. Mutta se ongelma on tuo muidenkin mainitsema "rikkaiden ohituskaista", joka tuosta voi helposti tulla, varsinkin jos paikkoja lisätään runsaasti (niin kuin suuntaus on).

Useiden mainitsemille "myöhäisherännäisille" toki avoin on hyvä väylä jo nyt - esim. töiden ohessa voi opiskella ja samalla rahoittaa opintonsa. Nuorille tämä taas on nimenomaan eriarvoistava rikkaiden ohituskaista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen köyhä, silti on tuon verran extraa koska en polta tai juo. Muutama satku ei rikasta tee, anna mun kaikki kestää. Mene hippi töihin :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen kyllä töissä, mutta kiva kun huolehdit! Ja jos luit kommenttini, huomaat että suorastaan kerroin, että työllähän nuo voi rahoittaa. Kaikilla ei niitä töitä kuitenkaan ole - varsinkaan vastavalmistuneilla, 18-20-vuotiailla nuorilla, joiden kannalta tämä nimenomaan on eriarvoistava linjaus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

10-60 op jakaantuu 1-3 vuodelle, varsinkin kun yleensä opiskellaan töiden ohella. Työkkäri/kela varmaan kans rajottavat opintotahtia (ettei ole päätoiminen). Samoin siis kustannukset jakaantuvat. Jos ei pysty jostain nurkasta säästämään 150-300€ per vuosi, on todella syrjäytynyt. Itse keräisin vaikka pulloja sen edestä, jos ei mitään muuta keksisi ja motivaatio olisi kohdallaan. Heräsin opiskelemaan vanhempana ja ensin säästin lomapäivät, että pystyin opiskelemaan töiden ohella päivisin. Samalla säästin rahaa sivussa töistä, että uskalsin jäädä pienelle opintorahalle. Sijoitus kannatti. Se on itsestäkin kiinni!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hienoa, että sait opiskeltua töiden ohessa! Tässä on nyt pointti vähän hakusessa, kyllähän työssäkäyvä nuo pystyy maksamaan, mutta työttömälle tilanne on eri. Ja ennen kaikkea: tällainen linjaus ohjaa opiskelun mahdollistamiseen rahalla, eli se suosii rikkaita ja hyvin toimeentulevia. Varsinkin nuorille, vastavalmistuneille tämä on huono, eriarvoistava suuntaus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miettikääpä myös se puoli, että kyseiset opintoviikot hyväksiluetaan tutkintoon. Eli käytännössä 60 opintopistettä lyhentää vuodella opiskeluaikaa. Mikä tarkoittaa sitä, että vuosi vähemmän opintotukiaikaa. Ja pääsee toivottavasti työelämään.

Kursseja ei tarvitse maksaa kerralla, vaan vaikka yhden 75 euron kurssin joka toinen tai kolmas kuukausi. Eli ei oikeasti monesta kympistä/kk puhuta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä, avoimessa opiskelu tietysti lyhentää varsinaista opiskelua ilman muuta. Mutta se oleellisin pointti onkin se, että sinne olisi alunperinkin voinut päästä ilman rahaa, jos aloituspaikkoja ei olisi siirretty avoimen väylään. Eli toisin sanoen, itselleen voi ostaa opiskelupaikan.

Yleensä nuo avoimen opiskelut otetaan kyllä isompina kokonaisuuksina, esim. perusopinnot ovat yleensä 25op eli 375e. Se on maksettava kerralla. Toki myös noita mainitsemiasi 5op:n kursseja voi ottaa yksitellenkin, mutta kurssit voivat täyttyä eikä myöhemmille kursseille välttämättä enää pääsekään, jolloin pitää taas odotella pahimmillaan vuosi seuraavaa. Lisäksi se yksittäinen kurssikin on maksettavaa kerralla, pääosin siis tuo 75e. 75e on mielestäni melko suuri summa.

Ja toistan itseäni vielä kerran: pahinta tuossa on opintojen suuntaaminen kohti maksullisuutta. Se jos mikä on eriarvoistavaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Noille aloille ei riitä hakijoita nytkään, opettajille ei tarvitse maksaa ylimääräistä, yliopisto pääsee rahastamaan kahdesti. Helkassa on rehtoriainesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin just, lisätään vaihtoehtoja eriarvoistumisen tiellä, jotta rikkaiden jälkikasvu pääsee yliopistolle sisään ilman pääsykokeita entistä helpommin. On se kumma homma että tällaisia päätöksiä tehdään nykyään yhä enemmän ja jälkeenpäin nillititetään eriarvoistumisesta ja tasa-arvon puutteesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei taida Oulussa vielä olla montaa ihmistä kenelle se muutama kymppi laajasta kurssista olisi kynnyskysymys, mikäli ala oikeasti kiinnostaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä on ja paljon. Sipilän hirmuhallituksen jälkeen kenelläkään ei ole rahaa opintoihin.

Sipilä vei esimerkiksi kahden lapsen perheen lapsilisistä lähes 20€ vuodessa (kaksikymmentä euroa). Tuo romahdutti tuhansien ja tuhansien perheiden elämän täysin.

Tuolla 20 eurolla olisi saanut yhden opintopisteen kustannettua. Nyt jää suorittamatta, mutta eliitillä on kyllä edelleen varaa maksaa 20€.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (25)

Uutisvirta

12:10
Raportti: Kasvihuonekaasujen päästöjä pitäisi rajoittaa kolme kertaa enemmän, jotta kahden asteen tavoitteeseen päästään
12:00
Oulun yliopiston ryhmä palkittiin eturauhassyöpätutkimuksesta – tunnustus kansainvälisesti korkeatasoisesta työstä
11:59
Game of Thrones piti Emmy-otteensa loppuun asti, mustanpuhuva komedia Fleabag yllätti
11:58
Game of Thrones juhli Emmy-gaalassa - upeita pukuja ja juhlan loistoa
11:41
Kohu presidentti Trumpin ympärillä syvenee – Trump myöntää puhuneensa Ukrainan presidentin kanssa Bidenistä
11:18
"Kuinka nykyaikana voidaan näin tehdä" – oululaisen Kari Martikaisen kahden viikon Madeiran matka oli koneeseen istumista vaille
11:05
Konkurssiin kaatuneen Thomas Cookin kiinalainen päärahoittaja pahoittelee – Brexit-epävarmuus sai britit lykkäämään matkavarauksiaan
25
Kysyimme: Miksi kaikille koululaisille ei aina riitä istuinta ja turvavyötä Oulun joukkoliikenteessä?
25
Thomas Cook konkurssiin – Tjäreborg peruu maanantain lentonsa emoyhtiönsä konkurssin vuoksi, maailmalla noin 3 500 asiakasta
16
On liian monia taloyhtiöitä, missä yhtiön hallitus on luovuttanut ”valtansa” ja päätöksenteon isännöintitoimistolle ja hoitavalle isännöitsijälle Lukijalta
9
Donald Trumpia saattaa uhata virkasyyte – Trumpin väitetään painostaneen Ukrainan presidenttiä sotilasavustusta panttaamalla
8
Avaimettomia lukkoja valmistava Rollock avasi toimipisteen Ouluun – yhtiöllä takanaan yli 4 miljoonan euron tuotekehitysprosessi
8
Thomas Cookin konkurssi iskee monille kentille Suomessa, myös Ouluun
7
Yhdellä äänellä hävinnyt Markku Wilenius jatkaa Sitran hallituksessa – Hänestä tulee yksi kilpakumppaninsa Jyrki Kataisen esimiehistä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono aluksi koko maassa tienpintojen jäätymisen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yöllä ja aamulla maan pohjoisosassa sekä Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hallitus osti sotalaivoja 1300 miljoonalla!

102 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

AKAVA VIRITTELEE JO TYÖTTÖMYYSTURVALEIKKURIA.

Meidän kaikkien hyvinvointi vaatii kunnollista työntekoa. Kuka tarvitsee työttömyystuella chillailijaa, joka vie silti l... Lue lisää...
Idea kaikkien etu

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

23.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image