Oulu

Oulun yliopisto koordinoi miljoonien eurojen arvoista jättihanketta – 5G-teknologiaa testataan teollisessa käytössä

Oulun yliopisto koordinoi hanketta, jossa tutkitaan, miten 5G-teknologia soveltuu teolliseen käyttöön. KUVA: Matti Räty
Oulu 25.4.2019 22:23
Jarkko Harjumaa

Oulun yliopisto koordinoi miljoonien eurojen arvoista jättihanketta. Kyseessä on 5G VIIMA -projekti, jossa tutkitaan, miten kehittyvä 5G-teknologia soveltuu henkilökohtaisten palveluiden sijaan teolliseen käyttöön.

Akateemisen tutkimuksen osuus on kuusi miljoonaa euroa. Kun mukaan lasketaan yritysten rinnakkaishankkeiden tuotekehitys- ja tutkimusinvestoinnit, kokonaisbudjetti lähes kolminkertaistuu. Rahoittajina ovat Business Finland ja mukana olevat yritykset.

– Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että testaamme ja tutkimme, miten teolliset ympäristöt saataisiin hyödyntämään enemmän digitalisaatiota ja langattomuutta, projektia vetävä Olli Liinamaa sanoo.

Projekti on kaksivuotinen. 5G VIIMA on suurin kansallinen 5G:n sovelluksia tutkiva ja kokeileva projekti 5G-testiverkkoalustalla.

Projektissa yritykset tarjoavat todellisia teollisia ympäristöjä ja arkeen liittyviä haasteita, jotka liittyvät esimerkiksi logistiikkaan ja turvallisuuteen. Oulussa testipaikkoja ovat satama ja tukiasematehdas. Kaksi muuta testauspaikkaa on sijoitettu Tampereelle ja Espooseen.

– Hanke tuottaa arvokasta tietoa matkaviestinverkkojen uudenlaisista käyttötapauksista sekä niiden asettamista vaatimuksista käytännön 5G-toteutuksille, Marjo Uusi-Pantti Liikenne- ja viestintävirasto Traficomista kertoo.

MAINOS

Kommentoi

Tämä yliopiston 5G porukka on varastellut näitä tutkimusaiheitaan muilta ulkopuolisilta tutkijoilta ja yrityksiltä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hankkeen tutkimuskohteeksi Oulussa mainitaan "tukiasematehdas". Eli Nokia hakee omalta tehtaalta käyttökohteita omille tuotteelleen. Suomen Akatemian ja Business Finlandin varoin. Voi äly älä jätä!!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei kai Nokialle voi ohjata veronmaksajien rahoja. Omillaan kai ne sitä kehitystä tekee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä tiedettä liittyy valmiiden tuotteiden testaukseen? Tässä hankeessa kauhotaan tieteen ja tutkimuksen rahoja kaksin käsin yritysten markkinointiosastojen kassaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saahan Viking Linekin mahtavat yritystuet vaikka tuottaa hyvää voittoa osakkeenomistajilleen ja varsinkin johtoportaalleen, joten ei mitään uutta Suomessa. Maksettujen galluppien mukaan meillä ei ole korruptiota ja vaaleissa voittivat ne puolueet, joitten tehtäväksi uuden hallituksen muodostaminen oli jo syksyllä sovittu. Samoin Oulussa kaupunginvaltuuston valiokuntapaikat jaettiin totuttuun tapaan jo hyvissä ajoin ennen vaaleja ja sama jatkuu yhä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

5G:tä tarvitaan pääasiassa lasten ja varhaisteinien kännykkäpelaamiseen. Lyhyt vasteaika mahdollistaa pelien pyörittämisen datakeskusten tietokoneissa.

Datakeskusten suurin käyttötarve on toistaiseksi syntynyt kissavideoiden pyörityksestä. Pelit tuovat jatkossa tähän muutosta.

Teollinen käyttö verkoissa ja datakeskuksissa jäänee muutaman promillen luokkaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä lienee edes hieman parempi kuin se että suomalaisten verovarat lahjoitetaan täysin vastikkeetta Silicon Valleyhin muodostettaviin uusiin yksityisiin yrityksiin työllistämään sinne Yhdysvaltoihin ja muodostamaan uudet sijoituspääomat sinne - niin miksipä suomalaisten verovarojen pitäisikään hyödyttää niiden rahojen omistajia täällä Suomessa kun ne voi korruptoida ulkomaille?

Työkaluviilareita ja niiden vimpaimien kehittäjiä meillä on pilvin pimein ja sikäli hyvä - vieläkö antaisimme niiden ja entisten teknologioiden parhaiden hyödyntäjien ryhtyä tahkoamaan suurta rahaa kansakuntamme eduksi ja meidän kaikkien hyödyksi. Mutta ei sitten millään jostain maanpetoksellisista syistä suurimmat, laajimmat myös työllistämisen hyödyt ohjataan järjestelmällisesti pois maastamme.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siis eikö parempaa tutkimuskohdetta löydy? Eikö tämän rahoitus kuuluisi firmoille 101%sesti? Kuulin että eräänäkin vuonna Nokia sai lähes 1 miljardin tuotekehitykseen ollessaan lähes täysin ameriikkalaisten sijoittajien omistuksessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

5g suunnittelu pitää kieltää! Monessa maassa näin on tehty sen terveydelle aiheutuvien vaarojen vuoksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tääkin 5G viedää käsistä Suomenvaltio maksaa mrd tukea Nokiaan Suomi sijoitti rakennuksiin yritystukeihin-ja sijoittajien verohelpotuksiin 1990-2009 noin 60 miljardia elikkä Suomenvaltion kaksikertaa budijetin verran ja maksaa vieläkin sitä tyttömyyskorvauksina.Tämkin tulee maksamaan veronmaksajille mrd kuin Wärtisilän meriteollisuus Suomelle 26 miljardia takasinostoina puhumattamakaan Talvivaarasta veronmaksajien rahoja käytetty 12 miljardia upotettu suohon Elekää yhtään ihmettelen miksi kestävyysvaje ja velkaantuminen johtuu-ja kolmanneksi maksamme kantaverkkojen myynnistä kovahinnan vielä sähkölaskussa..Tämä sitä Suomea Perustuslain puitteissa..Puskin Itä-kairasta

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onnittelut yliopistolle. Saatte aikaan universaalia tiedettä ja toimintaa huolimatta yliopistojen leikkauksita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hienoa että selvitetään mihin viisgeetä tarvitaan...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

86
Mielikuvat, populismi ja politiikan ääripäät puhuttivat keskustalaisessa kesäillassa – Sipilä: "Maailmankirjat ovat eri asennossa kuin neljä vuotta sitten"
55
Puheenaihe: Tarvitaanko Suomeen kaivosvero?
52
Pääministeri Rinne uskoo, että sivu suun menneet johtopaikat edesauttavat Jutta Urpilaisen pääsyä komissaariksi
44
Lapsen ei tarvitse opettaa itseään, muistuttaa Opetushallitus – opetusneuvos teroittaa opettajien roolia: "Kaiken pitää olla suunniteltua"
30
Törkeästä veropetoksesta epäilty mies pakeni nuuskalastin kanssa, oli ajaa tullimiesten päälle Tervolassa – poliisi tutkii asiaa murhan yrityksenä
30
Vuodetut asiakirjat luovat karun kuvan sopimuksettoman brexitin vaikutuksista – Britanniaa saattaa uhata pula polttoaineesta, ruuasta ja lääkkeistä
19
Sammaltien muuttaminen yleiskaavassa työpaikka-alueeksi huolettaa asukkaita – "Uusia rakennuslupia voi nykytilanteessa saada, mutta hakijaa informoidaan yleiskaavasta, ympäröivästä alueesta ja siihen liittyvistä riskeistä"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: 
Maan pohjois- ja länsiosassa etelätuuli on voimakasta aamulla ja aamupäivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hoitajien palkkoja pitää leikata

Tuollaisia juttuja tulee, kun tietyt ihmisrymät ei käytä kondomia Lue lisää...
Skeptikko

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image