Oulu

Oulun yliopisto: Il­mas­ton­muu­tos aiheuttanut jo huomattavia vaikutuksia makean veden kiertokulussa arktisilla alueilla

Kokonaissadannan määrä on monilla seuduilla lisääntynyt, mikä johtuu muun muassa Jäämeren aikaisempaa pidemmästä avovesikaudesta. KUVA: Pentti Vuosaari
Oulu 20.5.2019 10:42
Kaleva

Makean veden kiertokulussa arktisilla alueilla on ilmastonmuutoksen seurauksena tapahtunut jo huomattavia muutoksia.

Havaittuja muutoksia kuvataan Oulun yliopiston tutkijoiden laatimassa Policy Brief -raportissa, joka on yhteenveto useiden kansainvälisten tutkimusten tuloksista. Raportin on tilannut Suomen ympäristöministeriö ja se toteutettiin osana Suomen Arktisen neuvoston puheenjohtajuutta.

Raportissa todetaan, että kokonaissadannan määrä monilla seuduilla on lisääntynyt, mikä johtuu muun muassa Jäämeren aikaisempaa pidemmästä avovesikaudesta. Lumen osuus sadannasta vähenee, mikä vaikuttaa voimakkaasti pohjoisten alueiden vedenkiertoon ja ekosysteemeihin.

Kausittaisuuden muuttuminen, sulan maan pidempi kesto ja ikiroudan sulaminen muuttavat veden virtausreittejä maaperässä ja muokkaavat samalla veden mukana kulkeutuvien ainesten laatua ja määrää. Tämä johtaa muun muassa orgaanisen liuenneen aineksen määrän kasvuun ja vesien tummumiseen. Toisaalta myös kuivat kaudet ovat lisääntyneet.

Raportti kertoo, että muutokset tuovat haasteita pohjoisten alueiden yhteisöille, elinkeinoille ja ekosysteemeille.

Raportissa annetaan suositukset muutosten arvioimiseksi ja arktisten alueiden vesivarojen suojelemiseksi. Keskeisenä toimenpiteenä pidetään arktisilta alueilta eri toimijoiden keräämän mittaustiedon ja datan avointa ja nopeaa jakamista. 

Toimenpiteiksi esitetään myös tukea niin tutkimuslaitosten tieteelliselle kuin kansalaisten ja alueen asukkaiden tekemälle tutkimukselle ja havaintojen keräämiselle.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (42)

Kyllä sitä taas ihimisiä höynäytettään.
Kannattas vertailla 10 000 vuotta vanahoihin tutkimuksiin ,tulokset löytyy muualta kuin kirija viisauvesta.
Mukavaa ku vähän lämpesi ,Ählämi maissa piisaa jo lämmintä,ja öliyä ku siellä kasvo aikonaan saje mettiä jotka painu maan alle ja muuttu öliyksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jaha, nytkö ne talvivaaran jätevedet on tulossa tänne, kun veden väri ja laatu heikkenee, tokihan se pitää selittää ilmaston muuttumisella

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos saadaan liiketoimintaa ympäristöä säästävillä teknologioilla niin hyvä. Hysteriaan ei pidä lähteä muutoin sillä suomi ei ole ongelma. Emme tarvitse lisää sisäsyntyisiä rajoitteita. Emme tiedä mikä on normaalia vaihtelua pitkällä ajalla. Kaikki voi olla normaalia kiertoa. Ei sovi politiikan välineeksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meille on luotu käsittämätön uhkakuva maailman lämpenemisestä. Tuntuu, että kuollaan kaikki sukupuuttoon välittömästi jos emme muuta käyttäytymistämme. Totuus on se, että viimeisen sadan vuoden aikana maailman keskilämpötila on muuttunut vain +1,8C. Tosin tuohon 100v jaksoon mahtuu myös kylmimpiä kausia ja miten mahtaa olla jos otetaan viimeisen 200 vuoden tilasto. Onko tilanne silloin sama vai mihin suuntaan mennään? Ihmisen toiminnalla ei ole suurta merkitystä. Suurempi merkitys on esimerkiksi tulivuorenpurkauksilla.
Minun mielestäni lentoliikennettä voitaisiin hyvin rajoittaa. Siihen ei auta mikään ilmastovero, vaan oikea lentojen määrän rajoittaminen. Harvaanasutussa Suomessa ei kannata panikoida ja lopettaa yksityisautoilua. Jos niin menetellään, niin Suomi kannattaa katkaista puolesta välistä ja keskittää väki toiselle puolelle. Tuonne pitää sitten rakentaa oikeat julkiset liikenneyhteydet jotta ihmiset pääsevät liikkumaan.
Nyt tämä ilmastohömpötys on muoti ilmiö ja tempaisee mukaansa vähän herkemmän mielenlaadun omaavat henkilöt jotka pelkäävät kun joku kertoo heille satuja riittävän painokkaasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jutussa ei mainittu mikä yksikkö tai kenen professorin johdolla tätä "tutkimusta" on tuotettu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yliopiston sivuilta löytyy ainakin poppoon vetäjä, ei ole professori vaan dosenttisarjaa. "Tutkijoita" ei sieltäkään löydy.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näin on. Moni ei muista, että 70-luvulla pelättiin nimenomaan ilmaston kylmenemistä ja sen todettiin olevan pahempi uhka kuin lämpeneminen. Nykyään panikoidaan tapahtuipa ilmastossa ja varsinkin paikallissäässä muutoksia mihin suuntaan tahansa vaikka kuinka lyhyellä aikavälillä. Tietokoneella tehdyt ilmastomallit ja kauhukuvat ovat menneet systemaattisesti päin mäntyä jo puoli vuosisataa. Mistäköhän se seuraava sukupolvi panikoi? Minä pelkäsin aikoinaan ydinsotaa, AIDS:ia, otsonikatoa ja happosateita. Mikään ei toteutunut. Ilmastonmuutoksesta en jaksa innostua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Happosateita tulee edelleen pelätä. Hiilidioksidi ja vesi muodostavat hiiklihappoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vielä enemmän tulee pelätä tällaisia tutkijoita, jotka tekevät tutkimustaan referoimalla toisia, omaa tutkimusta tekemättä. Teknillisen tiedekunnan vesi- ja energiatekniikalle vakava miettimisen paikka olemassaolon tarkoituksesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ilmasto on kylmennyt viimeisen 5000 vuoden ajan, ja jääkautta kohti ollaan menossa. Nyt pienen pieni lämpenemispiikki laittaa maaulman sekaisin. Hulluja nuo ihmiset😁

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Opas sanoi Kierikissä, että 7000 vuotta sitten täällä on ollut yhtä lämmintä kuin nykyisin Tanskassa. Miten lämmintä silloin mahtoi olla päiväntasaajalla tai miten silloin vedet virtailivat arktisilla alueilla?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hys-hys...

Pitää muistaa uskonrauha. Totuudella ei saa järkyttää meistä heikoimpia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lämpenemistä ei ole ollut 20 vuoteen. Tilattu, ja arkitista kokousta varten. Paino sanalla TILATTU. Minullakin alkaa olla ilmastoahdistus, toki päinvastaisesta syystä kuin lapsukaisilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onneksi arktisilla alueilla ei asu paljon ketään. Ja saahan sinne nykypäivänä pullovettä. Se on ihan harvinaisuus nykyään tropiikissakin, että juodaan muuta kuin pullovettä. Kyllä muovi on kätevää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oisko ruveta kiristämään perhepolitiikkaa ja globaalisti todella rajusti rajoittamaan syntyvyyttä? Ihmisten määrä on suurin syy koko maapallon kesto-ongelmaan. Puolitetaan väkiluku, niin rupee luonto ja ilmastokin kestämään ihmisen toiminnan. Tämä pitäisi ottaa todella vakavasti hallitusneuvottelupöydässä huomioon kun perhepolitiikasta keskustellaan!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ilmastonmuutos on itseään kiihdyttävä prosessi, ihminen ei voi enää sitä palloa pysäyttää kun sen pyörimään teoillaan sai. Maan vaippa alkaa kohta, olosuhteiden muututtua tarpeeksi, elämään omaa elämäänsä jonka seurauksena jokin 'supertulivuorista' purkautuu, kenties useampikin. Että kiitos vaan kaikki ahneet maanraiskaajat ja saastuttajat, ihmiskunnan peli on pelattu ja sehän on tälle tuhoa kylvävälle idioottilaumalle aivan oikein..!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei tähän ole ihmiskuntaa tarvittu. Lämpenee muutenkin. Eikä saastuttaminen muutenkaan vaikuta ilmastonmuutokseen edes teoriassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (42)

Uutisvirta

13:45
Lapsen ei tarvitse opettaa itseään, muistuttaa Opetushallitus – Opetusneuvos teroittaa opettajien roolia: "Kaiken pitää olla suunniteltua"
12:22
Ylitornion asuntopalon sytyttäjäksi epäilty ja uhri ex-pariskunta, asunnossa oli sylilapsi
11:55
Kaleva oikaisee
11:34
Piikkimattokaan ei pysäyttänyt poliisia pakenevaa rattijuoppoa, pakomatka loppui vasta ojassa – Varkaudet ja rattijuopot työllistivät poliisia viikonloppuna Rovaniemellä
11:22
Palestiinalaiset asemiehet pyrkivät Gazan rajan yli – Israelin armeija avasi tulen
11:04
Poliisi löysi Torniosta varastetun pakettiauton – varas jäi kiinni Kemissä ajettuaan autoa päihteiden vaikutuksen alaisena
10:59
Vanhat kuvat: Kuoroesityksiä ja rock-keikkoja – Oulussa on vuosikymmenten varrella nautittu erilaisista konserteista
68
Mielikuvat, populismi ja politiikan ääripäät puhuttivat keskustalaisessa kesäillassa – Sipilä: "Maailmankirjat ovat eri asennossa kuin neljä vuotta sitten"
51
Pääministeri Rinne uskoo, että sivu suun menneet johtopaikat edesauttavat Jutta Urpilaisen pääsyä komissaariksi
47
Puheenaihe: Tarvitaanko Suomeen kaivosvero?
26
Törkeästä veropetoksesta epäilty mies pakeni nuuskalastin kanssa, oli ajaa tullimiesten päälle Tervolassa – poliisi tutkii asiaa murhan yrityksenä
25
Vuodetut asiakirjat luovat karun kuvan sopimuksettoman brexitin vaikutuksista – Britanniaa saattaa uhata pula polttoaineesta, ruuasta ja lääkkeistä
16
Sammaltien muuttaminen yleiskaavassa työpaikka-alueeksi huolettaa asukkaita – "Uusia rakennuslupia voi nykytilanteessa saada, mutta hakijaa informoidaan yleiskaavasta, ympäröivästä alueesta ja siihen liittyvistä riskeistä"
11
Luonnonnurmikenttä on ympäristöystävällisin vaihtoehto Lukijalta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: 
Maan pohjois- ja länsiosassa etelätuuli on voimakasta aamulla ja aamupäivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hoitajien palkkoja pitää leikata

Tuollaisia juttuja tulee, kun tietyt ihmisrymät ei käytä kondomia Lue lisää...
Skeptikko

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image