Oulu

Oulun yliopisto hakee mah­dol­li­suut­ta kouluttaa psykologeja – taustalla Pohjois-Suomen psykologipula

Oulun yliopisto tekee opetus- ja kulttuuriministeriölle ehdotuksen psykologian koulutusvastuusta. Arkistokuva. KUVA: Maikkola Tapio
Oulu 24.9.2019 13:18
Heidi Peltonen

Oulun yliopisto haluaa kouluttaa psykologeja. Oulun yliopiston hallitus päätti tänään tiistaina, että yliopisto tekee opetus- ja kulttuuriministeriölle ehdotuksen psykologian koulutusvastuusta. 

Jos Oulun yliopisto perustaisi psykologian hakukohteen, yliopisto voisi alkaa kouluttaa psykologian kandidaatteja ja maistereita. Oulun yliopistossa voi nykyään opiskella psykologian perus- ja aineopintoja kasvatustieteiden tiedekunnassa. 

Yliopisto perustelee päätöstä sillä, että Pohjois-Suomessa on psykologipula. Pula on yliopiston mukaan noussut esiin useiden eri sidosryhmien toimesta. Lisäksi dosentti Pentti Rauhala on tehnyt selvityksen, jonka mukaan koulutusvastuulle on alueellisesta työvoimatarpeesta nousevat vahvat perusteet. 

Oulussa koulutettavien psykologien toivottaisiin helpottavan Pohjois-Suomen psykologipulaa. Tällä hetkellä psykologian tutkintoja voi suorittaa Helsingin, Itä-Suomen, Jyväskylän, Tampereen ja Turun yliopistoissa sekä Åbo Akademissa. 

– Oulun yliopistosta valmistuvista 64 prosenttia sijoittuu työhön Pohjois-Suomeen, jolloin alueellista työvoimavajausta voidaan parhaiten korjata myöntämällä psykologien koulutusvastuu Oulun yliopistolle, toteaa yliopiston koulutusrehtori Helka-Liisa Hentilä.

Yliopiston mukaan psykologeja tarvitaan perinteisten tehtävien ohella nykyistä enemmän muun muassa varhaiskasvatukseen, oppilashuoltoon, nuorten palveluihin, kuntoutukseen, neuropsykologiaan ja avohoidon konsultaatiotehtäviin.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Oulu Radiossa puhutaan tänään psykologikoulutuksesta.

"Oulussa koulutettavien psykologien toivottaisiin helpottavan Pohjois-Suomen psykologipulaa. Tällä hetkellä psykologian tutkintoja voi suorittaa Helsingin, Itä-Suomen, Jyväskylän, Tampereen ja Turun yliopistoissa sekä Åbo Akademissa."

Tarvitaanko psykologin opinnoissa matematiikkaa? Entä pääsykokeissa? Googleta: matematiikka psykologiassa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Huh, huh mitä soopaa ja kateellisten puhetta.
Psykologikoulutukseen erittäin vaikea päästä ja uurastuksesta luvassa tähän maailman aikaan varma työpaikka. Onnittelut kaikille alan opiskelijoille!
Oulun yliopisto hankkeensa kanssa myöhässä vuosikymmeniä, mutta vähitellen sokea kanakin voi osua jyvään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Psykologia?
Psykologia on selittämistiedettä.
Psykologia on eräänlainen vastaisku Stalinismille.
"Joo ei siellä niin ole tapahtunut, olet sairas."
"Sinä luulet, että niin on."
...siinä jo ammattitaito "näkyy".
Totuus on, että vain harva on hullu.
Hullu Suomessa on yleensä se, joka puhuu totta.
Rikolliset eivät pidä todenpuhujista.
Tunnettuja suomalaisia rikollisia:
Jari Aarnio.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Psykologeja koulutetaan nyt jo tilostojen mukaan aivan riittävästi. Syitä siihen, ettei psykologin tehtäviin saada täällä pohjoisessa hakijoita on kyllä etsittävä työolosuhteista ja palkasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulun yliopistoon ei kannata antaa psykologien koulutusvastuuta. Muissa yliopistoissa psykologien koulutuspaikkoja voi lisätä vähän.

Aikuisten sekä erityisten lasten ja nuorten hiljaisuus ja ujous ymmärretään mielenterveysongelmaksi. Ujoudesta ja hiljaisuudesta nuori pääse saadessaan lisää itsevarmuutta, ei siihen psykologia tarvita. Suomessa ollaan hakoteillä, on varmaan toteutuneen peruskoulu-uudistuksen seuraus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siihen juuri tarvitaan psykologeja.

Tosin ei sille nuorelle vaan hänen ympäristölleen, missä on se juurisyy.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mihin tarvitaan psykologian kandidaatteja?

Olisi riittävästi opintoja, mutta ei ole tullut mieleenikään hakea psykopaikkaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä olisi erittäin kannatettavaa. Monesti kyllä elämän solmuja selvittelemään ja ratkomaan riittää hyvinkoulutettu ja pätevä psykiatrian erikoissairaanhoitajakin tueksi. Omaakaan vastuuta omasta elämästä unohtamatta, mutta ammattilainen voi ottaa kopin ja auttaa. Psykoterapia on kuitenkin niin kallista, että kannattaa miettiä, milloin siitä todella hyötyy, vai riittäisikö ihan erikoissairaanhoitajan tuki. Jo toinen ihminen jutteluapuna voi antaa ihan erilaista näkökulmaa ongelmiin ja helpottaa asioiden ratkaisussa. Monesti itse ei edes tule ajatelleeksi kaikkia näkökulmia ja ratkaisumalleja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Psykoterapeuttikoulutus järkevän hintaiseksi niin saavat ihmiset apua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

16:03
Oulun seudulla kuvatulle Kaikki synnit -rikossarjalle sataa tunnustusta – kahmi Venla-ehdokkuuksia viidessä eri kategoriassa
16:02
"Husu" Hussein kertoo saaneensa huomautuksen taksifirmalta – Jatkossa edellytän itseltäni parempaa käytöstä ja harkintakykyä
15:51
Oulun poliisilaitos puhallutti pikkujoululiikenteessä lähes 3000 kuskia viikonlopun aikana – puolet kärähtäneistä ajoi huumeiden vaikutuksen alaisena
15:25
Pelti rytisi maanantaiaamuna Kainuussa kahteen otteeseen
15:14
Kysely kertoo lihaan liittyvästä kahtiajaosta ja mahdollisesti kytevästä murroksesta
15:07
Kuusamon Juuso-karhu petaa innolla talvipesäänsä videolla – "On autuas olo", naurahtaa Sulo Karjalainen
15:04
Arvio: Äitimyyttiä nenuliin – käsikirjoittaja, ohjaaja ja näyttelijä Hanna Vahtikari etsii näytelmässään äitiyden syvää ydintä
51
MTK:n kysely: Kolme neljästä suomalaisesta pitää lihan kulutustaan sopivana – MT: Alle 30-vuotiaista lähes viidennes ei syö lihaa lainkaan
44
Andersson ehdotti: Valtio voisi yhden vuoden ajan maksaa lähes kokonaan kulut polttomoottoriautojen muuttamisesta biokaasulla käyviksi
27
Käteisen puute suomalaisissa pankeissa ihmetyttää kanadalaisia – viime vuonna he kirjoittivat yli 700 miljoonaa shekkiä
23
Postin työkiistaan ei saatu vieläkään ratkaisua, tukilakot laajenevat maanantaina – "On vaikea arvioida, kuinka pitkään vielä menee"
22
Postilakon tukitoimet laajenevat: ensi viikolla postin käsittely loppuu asiamiesposteissa
17
Oululaiset yläkoululaiset saunottivat asunnottomia ja auttoivat naapureita – "Sai nähdä, että ihmiset olivat todella kiitollisia siitä, mitä me teimme"
17
1,8 miljoonan euron rahapelivoiton lunastaminen viivästyi kuukausilla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.11.

Fingerpori

18.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image