Oulu

Oulun yliopisto haastattelee viisi reh­to­rieh­do­kas­ta

Lauri Lajunen kertoi toukokuussa, että ei hae enää Oulun yliopiston rehtoriksi.
Oulu 26.8.2014 17:09
Anna Leinonen

Oulun yliopiston hallitus päätti tiistaina, että yliopiston rehtorin tehtävään haastatellaan viisi henkilöä.

He ovat filosofisen tiedekunnan dekaani, englannin kielen professori Markku Filppula; arkkitehtuurin tiedekunnan dekaani, yhdyskuntasuunnittelun professori Helka-Liisa Hentilä; teknillisen tiedekunnan dekaani, mekaanisen prosessitekniikan professori Jouko Niinimäki; lääketieteellisen tiedekunnan dekaani, hammaslääketieteen professori Kyösti Oikarinen sekä tutkimusrehtori, lääketieteellisen biokemian professori Taina Pihlajaniemi.

Filppulaa lukuunottamatta kaikki haastateltavat työskentelevät Oulun yliopistossa. Filppula on Itä-Suomen yliopiston professori.

Nykyinen rehtori Lauri Lajunen kertoi toukokuussa, ettei hän aio enää hakea yliopiston rehtorin paikkaa. Hän on toiminut rehtorina 21 vuotta.

Yliopiston rehtorin virkaan oli yhteensä kymmenen hakijaa. Heidän lisäkseen yliopistolla kartoitettiin muita varteenotettavia rehtoriehdokkaita. Heistä Niinimäki ja Pihlajaniemi nousivat nyt haastateltavien joukkoon.

Yliopiston hallitus päätti tiistain kokouksessaan perustaa valintatyöryhmän, joka haastattelee ehdokkaat ja tekee esityksen uudesta rehtorista. Tavoitteena on, että uusi rehtori päätetään syys-lokakuun aikana. Hänen viisivuotiskausi alkaa ensi vuoden alussa.

Lue lisää 27.08.2014 Kalevasta.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (39)

Hakijoiden tieteellisen pätevyyden suhteen ei tarvitse harrastaa spekulointia. Hain Scopuksesta (S) ja Publish or Perishistä (PoP) hakijoiden h-indeksit, H-indeksi antaa hyvän kuvan henkilön tieteentekemisen tasosta: mitä suurempi arvo, sitä parempi:

Niinimäki S = 11, PoP = 10
Hentilä S = 0, PoP = 3
Oikarinen S = 19, PoP = 27
Pihlajaniemi S = 35, PoP = 57
Filppula S = 2, PoP = 13

Kansainvälisesti pidetään hyvän tutkijan rajana h-arvoa noin 15-17. Tämän ylittävät vain Oikarinen ja Pihlajaniemi.
Yhdysvalloissa professorilta edellytetään vähntään h-arvoa 17, jonka ylittävät vain Oikarinen ja Pihlajaniemi. Jos vain tieteellisistä pätevyyttä tuijotetaan, niin valinta on joko Oikarinen tai Pihlajaniemi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Naurettavaa spekulointia täällä. Ulkopuolelta vaan uusi rehtori, tuleepahan uutta ajattelua taloon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kahden kauppa: Niinimäki tai Pihlajaniemi. Jos aikaisempiin kandidaatteihin oltaisiin oltu tyytyväisiä, ei toista hakukierrosta olisi järjestetty.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannattaa hieman analysoida hakijoita - ihan tulosten perusteella: Hentilä on johtanut arkkitehtuurin tutkimuista ja opetusta monet vuodet. Talous on ollut kuralla ja tutkimuksen sekä opetuksen tulokset reilusti alle järjestetyn resursoinnin. Tällä logiikalla Oulun yliopisto ei kehity. Niinimäki on dekaanina saanut tekenillisen tiedekunnan (ne rippeet mitä sinne Leiviskän jälkeen jätettiin) kovin sekaisin hienoilla johtamisopeillaan, Jos sama himmelöinti toteutetaan yliopistolaajuisesti, huonosti käy. Pihlajaniemi (aivan kuten Niinimäki) on huippututkija - tulokset sillä saralla ovat loistavat, mutta näytöt koko yliopiston kattavasta tutkimuksen johtamisesta tutkimusrehtorina ovat erittäin heikot. Jos oma ala, tutkimus, ei hanskaannu, miten sitten kun siihen lisätään monta muuta tärkeää aspektia. Oikarinen on monessa liemessä keitetty. Hän on toiminut mussakin yliopistoissa johtotehtävissä ja Oulun suurkuntahankkeessa osoitti kyvykkyytensä toimia mnoniulotteisessaq ristiriitojen verkossa. Minusta valinta on ihan selvä. Oikarinen uskalsi jopa vuosia sitten haastaa Lajusen reohtori-kisassa. Sitä ei moni ole uskaltanut. Pihljaniemikään ei uskaltanut hakea rehtorin paikkaa, kun pelkäsi joutuvansa kisaan Lajusta vastaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oikarisen heikkoutena taas on täydellinen kokemuksen puute tutkimuksesta ja sen johtamisesta. Tutkimus on kuitenkin yliopiston tärkein tehtävä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hentilän tulokset ovat päinvastaiset kuin YT-yliopistolainen väittää. Hentilä on tasapainottanut tiedekuntansa talouden ja ollut erinomaisen aktiivinen ja aikaansaava yhteistyössä talouselämän ja muiden toimijoiden kanssa. Ilmeisen puoluepoliittisvetoinen kommentti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän tiedekunnan taloutta ole voinut tasapainottaa, kun uusi tiedekunta aloitti toimintansa tämän vuoden alusta. Silloin määritettiin rahoitus-, rakenne- yms asiat uusiksi. Johtamisen ansioluettelo rakentuu aiempaan johtamisperiodiin osastonjohtajana osana Teknillistä tiedekuntaa ja siinä ei ole juurikaan kehumista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kerrohan millä perusteella Pihlajaniemi on huippututkija? Ei ainakaan julkaisujen laadun tai määrän saralla. Jos tätä katsotaan, voisi jokaisen hakijan urasta koota yhteenvetoa, kuinka merkittävää ja määrältään ja laadultaan suurta tutkimusta on takana. Tässä eivät kaikki pärjää. Voi miettiä miten jotkut edes ovat edenneet urallaan...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannattaa katsoa Pihlajaniemen julkaisuluettelo ja siitä lasketut tieteen mittareiden arvot. Ei ne huonoja ole - hieman Jorma Uotista lainatakseni.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pihlajaniemen h-indeksi on yli 50. Kyllä silloin on kyseessä huippututkija. Maailmanlaajuisesti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niinimäki on saanut tieto- ja sähkötekniikan lähdön jälkeen letkuihin joutuneen TTK:n takaisin tolpilleen. Vuosia jatkunut päätön meno on lopultakin ohi. Suurin osa tiedekunnan väestä on hiljaa hyvin tyytyväisiä, sillä tervehtyminen on käynnissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jaha, yliopiston sisäisiä pelejä tuntevat osaavat kyllä lukea, että seuraava rehtori on käytännössä valittu. Saadaan naisrehtori

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos haetaan saneeraajaa ja yritysjohtajaa samassa paketissa niin eiköhän kuitu- ja partikkelitekniikka saa paikan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitäisiköhän jättää rehtori kokonaan palkaamatta koska yliopistolla on yt-neuvotteluiden tuloksena itrtisanomisia satamäärin

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ole naisen vuoro. Jo pelkästään sen takia, että hakijoissa on ainoastaan kaksi naista. Muutenhan hakijat olisivat fifti-fifti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulun yliopiston virkaa ei ole hakenut kukaan, paitsi yksi Itä-Suomen yliopistosta, Oulun ulkopuolelta. Aika noloa yliopiston maineelle. Näin ne illuusiot romahtelevat. Tuleepa kuitenkin naisrehtori?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

yliopisto köyhtyy rahallisesti kun on niin paljon tohtoreita, menkääpä etelään kattomaan sairaaloiden ylilääkäreitä, ei oo kaikki tohtoreita.
naiskiintiökin täyttyy hakuprosessissa.
ottaisin tuon ulkopuolisen itä suomen ihmeen tuulettamaan tuota oulun porukkaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mistä ihmeestä moinen perustelu? Shanghain listalta, lääketeollisuudelta, vai mistä????

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valintatyöryhmän tulisi paneutua oppiarvojen ja taloudenpidon taitojen ohella valittavan persoonaan. Ehdokkaiden joukosta karsittava ensimmäiseksi "hankalan maineen omaavat" pois. Itse jos olisin päättämässä, yrittäisin käynnistää vielä uuden hakukierroksen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (39)

Uutisvirta

52
Tarjoilijoista on pulaa Oulussakin – jopa nuoret alan työttömät epäilevät oman työkyvyn riittävyyttä raskaassa ammatissa
22
Oulun satsattava joukkoliikenteeseen – kysymys on yleishyödyllisestä palvelusta, linjat on hoidettava olipa se taloudellisesti kannattavaa tai ei Lukijalta
21
Metsästäjä nousi tielle pysähtyneestä autosta ja ampui koppelon Savukoskella – haulikko ja saalis takavarikoitiin
15
Oulun Seudun Sähkön ja Oulun Sähkönmyynnin asiakkaille soitettu huijaussoittoja – kerrottu virheellisesti sähkönmyynnin loppumisesta tai hintojen korotuksista
14
Syyrian armeija liittymässä taisteluun Turkin hyökkäystä vastaan – pakoteuhkaukset tai asevientikiellot eivät taivuta Erdogania
12
Kansallismielisen Laki ja oikeus -puolueen johtaja Jaroslaw Kaczynski julistautui vaalivoittajaksi Puolassa
10
Limingan susille annettiin karkotusmääräys – alueella liikkuu arviolta kolmen suden lauma, jonka ihmisarkuus halutaan palauttaa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Keski-Lapissa, Pohjois-Lapissa ja Lapin itäosassa sekä Kuusamon kunnassa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Turkki hyökkäsi syyriaan

112 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Lapinyrittäjät ihmettelee kun ei saa työntekijöitä Suomesta!Tarjolla olis huono palkka ilman ylityökorvauksia!!??

sellaista lakia,et ylityökorvauksia ei tarvi maksaa..Ne pitää tulla joka työssä,joko rahana tai vapaa-aikana,,Jos on sel... Lue lisää...
Minä en tiedä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

14.10.

Fingerpori

14.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image