Oulu

Oulun ve­si­joh­to­ver­kos­ton kunto on parhaiden tasolla Suomessa

Suurempien laitosten jäteveden puhdistusvaatimukset ovat yleisesti tiukempia kuin pienillä laitoksilla.
Oulu 26.11.2018 13:39
Kaleva

Oulussa vesijohtoverkoston kuntoon ja vedenlaatuun liittyvät tunnusluvut ovat valtakunnallisesti parhaiden tasolla.

Tämä selviää vesihuoltolaitosten tunnuslukujärjestelmä Venlasta, johon kootaan vuosittain 123 vesihuoltolaitoksen tiedot.

Esimerkiksi verkostojen saneerauksiin tehdyt investoinnit ovat parantaneet tuloksia Oulussa. Jäteveden puhdistuksessa typenpoistovelvoitteen täyttäminen on haasteellista, minkä parantamiseksi on tänä vuonna Taskilan puhdistamolle valmistunut uuteen kalvosuodatustekniikkaan perustuva typenpoistolaajennus. 

Vesihuoltolaitosten tunnuslukujärjestelmä Venlan tulosten vertailtavuuteen vaikuttavat jäteveden puhdistusvaatimusten erot sekä sekaviemäröityjen alueiden määrä. Suurempien laitosten jäteveden puhdistusvaatimukset ovat yleisesti tiukempia kuin pienillä laitoksilla.

Oulussa on esimerkiksi voimassa jäteveden typenpoistovelvoite, mikä ei koske pienempiä laitoksia. Suurissa kaupungeissa kaupunkirakenne on myös vanhempaa, ja jätevesiverkostossa on käytössä sekaviemäröityjä alueita, mikä lisää vuotovesien määriä.

MAINOS

Kommentoi

Oli sitten tän vuoden paras vitsi. Oulussa ei ole koskaan edes juotu kunnon puhdasta vettä. Mikähän tämänkin jutun juju on?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vesi on upeeta, loistavaa ja hyvää.

Moderaattorit julkaiskaa tää pliis, kerrankin jotain positiivista politiikan ulkopuolelta.
Ei tarvi yhtään mieltä vaivata pientä päätä meneekö mielipide ohi konsensuksen ( KVG jos et ymmärrä)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Missään en ole maistanut niin pahaa juomavettä kuin Oulussa.Se maistui homeelle,ja jäi juomatta.Tosin se oli 80-luvulla,toivottavasti tilanne on nyt toinen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onhan oulussakin vielä sekaviemäreitä ja vanhoja linjoja. Vanhimmat vesijohdot sieltä 1900-luvun alusta ja niistä sitä innolla lipitellään. mm lyijyä liitoksia tiivistämässä. Oikeassa olette, että oulun vesi hoitaa kiitettävästi linjaston saneerauksia. Asiat pyritään tekemään kerralla oikein ja laadukkasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä että putket ovat kunnossa, tunnuslukujen mukaan!
Mitenhän ne pohjaveden ottopisteet, onko indeksit kunnossa valtakunnallisesti?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

JOS näin on, siitä on syytä antaa bonukset kunnossapitäjille, koska se on todella kunnallisista palveluista se kaikkein tärkein.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä on hyvä asia muistuttaa myös niille, jotka jatkuvasti morkkaavat tietämättömyyttään Oulun veden laatua. Siinäkin lienee kysymys siitä, ettei ole riittävästi vertailukohtia. Meillä on erinomainen vesi - arvostakaamme sitä. Se ei ole mikään päivänselvä asia, että vesijohtovettä voi juoda.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No miten sen nyt ottaa. Tuolla myllyojalla näytti vesilaitoksen miehet kaivelevan rikkoontunutta putkea. . .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se täytyy myönttää, ettei enää ole sitä keväistä suoveden makua, joka joskus muinoin vaivasi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulun Vesi tekee yli 20% nettotulosta liikevaihdosta joka vuosi, joka tilitetään kaupungille helpottamaan juoksevi kuluja. Pitäkäähän huoli, että missään vaiheessa ei tulla korottamaan vesimaksuja putkistojen korjaustarpeiden vuoksi. Näistä kymmeninä vuosina kertyneistä voitoista pitää laittaa rahaa sivuun tulevien vuosien investointien vuoksi eli rahat korjauksiin on jo kerätty.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pian pitää myydä verkosto tehokkailla yksityisille yrityksille. Päästään nauttimaan halvasta vedestä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannattaa tutustua mm. Lontoon tilanteeseen. Siellä vesilaitokset on yksityistetty, minkä seurauksena ihmiset joutuvat kärsimään aika ajoin veden puutteesta (vesikatkot), juomaveden laadun heikkenmisestä (putkiston huono kunto, vanhan puhdistusmenetelmät) sekä vesijohtoveden hinnan kalleudesta. Puhdas vesi on perustarve, jota ei missään nimessä saa uhrata vapaan markkinatalouden ansaintavälineeksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mutta kun tuli kavereille jo luvattua. Vaalirahoitustakin tarvittaisiin tuleviin vaaleihin. Eikä ne yksityistetyt sähköverkotkaan niin kalliiksi kuluttajille ole tulleet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

15.2.
Jänis jumitti Rajakylässä, mutta eipä hätää – palokunta tuli ja päästi pupujussin pälkähästä
15.2.
Latvalalle karmea pettymys Ruotsin MM-rallissa – "Yritin ajaa liian kovaa suhteessa olosuhteisiin"
15.2.
Kempeleläinen Emmi Pälvilä on palkintosijoja kahmiva magneetti – lehtien ja kirjeiden lajittelu Postissa vaihtuu hetkessä cheertanssiin
15.2.
Ministeriö aloittaa jätelainsäädännön uudistamisen – Muutoksen taustalla on uusi EU:n jätedirektiivi
15.2.
Trumpin törkeys oli Nastyn alkusysäys – Koreografi Susanna Leinonen: "Tuntuu, että luisumme taaksepäin naisten oikeuksissa"
15.2.
Kun Tiina, 40, kokeili seksin myymistä ensimmäisen kerran, hän hämmästyi asiakkaiden paljoudesta – Tällaisia ovat Tiinan työpäivät ja asiakkaat Tilaajille
15.2.
Oulun vanhojen tanssit videolla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa lännen ja lounaan välinen tuuli on voimakasta illalla, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s. Maan pohjoisosassa sekä Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan maakunnissa luoteistuuli on voimakasta keskiyöllä, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.

Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Suomalaiset SS-sotilaat

367 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Juttutupa, läpileikkaus oululaisista

Minä mitään vääristele! Se on vain propagandaa!! Samaahan se suotaa tenavakin vailla mitään faktaa, vuodesta toiseen itk... Lue lisää...
Tanhutähti

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

16.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image