Oulu

Oulun ve­si­joh­to­ver­kos­ton kunto on parhaiden tasolla Suomessa

Suurempien laitosten jäteveden puhdistusvaatimukset ovat yleisesti tiukempia kuin pienillä laitoksilla.
Oulu 26.11.2018 13:39
Kaleva

Oulussa vesijohtoverkoston kuntoon ja vedenlaatuun liittyvät tunnusluvut ovat valtakunnallisesti parhaiden tasolla.

Tämä selviää vesihuoltolaitosten tunnuslukujärjestelmä Venlasta, johon kootaan vuosittain 123 vesihuoltolaitoksen tiedot.

Esimerkiksi verkostojen saneerauksiin tehdyt investoinnit ovat parantaneet tuloksia Oulussa. Jäteveden puhdistuksessa typenpoistovelvoitteen täyttäminen on haasteellista, minkä parantamiseksi on tänä vuonna Taskilan puhdistamolle valmistunut uuteen kalvosuodatustekniikkaan perustuva typenpoistolaajennus. 

Vesihuoltolaitosten tunnuslukujärjestelmä Venlan tulosten vertailtavuuteen vaikuttavat jäteveden puhdistusvaatimusten erot sekä sekaviemäröityjen alueiden määrä. Suurempien laitosten jäteveden puhdistusvaatimukset ovat yleisesti tiukempia kuin pienillä laitoksilla.

Oulussa on esimerkiksi voimassa jäteveden typenpoistovelvoite, mikä ei koske pienempiä laitoksia. Suurissa kaupungeissa kaupunkirakenne on myös vanhempaa, ja jätevesiverkostossa on käytössä sekaviemäröityjä alueita, mikä lisää vuotovesien määriä.

MAINOS

Kommentoi

Oli sitten tän vuoden paras vitsi. Oulussa ei ole koskaan edes juotu kunnon puhdasta vettä. Mikähän tämänkin jutun juju on?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vesi on upeeta, loistavaa ja hyvää.

Moderaattorit julkaiskaa tää pliis, kerrankin jotain positiivista politiikan ulkopuolelta.
Ei tarvi yhtään mieltä vaivata pientä päätä meneekö mielipide ohi konsensuksen ( KVG jos et ymmärrä)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Missään en ole maistanut niin pahaa juomavettä kuin Oulussa.Se maistui homeelle,ja jäi juomatta.Tosin se oli 80-luvulla,toivottavasti tilanne on nyt toinen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onhan oulussakin vielä sekaviemäreitä ja vanhoja linjoja. Vanhimmat vesijohdot sieltä 1900-luvun alusta ja niistä sitä innolla lipitellään. mm lyijyä liitoksia tiivistämässä. Oikeassa olette, että oulun vesi hoitaa kiitettävästi linjaston saneerauksia. Asiat pyritään tekemään kerralla oikein ja laadukkasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä että putket ovat kunnossa, tunnuslukujen mukaan!
Mitenhän ne pohjaveden ottopisteet, onko indeksit kunnossa valtakunnallisesti?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

JOS näin on, siitä on syytä antaa bonukset kunnossapitäjille, koska se on todella kunnallisista palveluista se kaikkein tärkein.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä on hyvä asia muistuttaa myös niille, jotka jatkuvasti morkkaavat tietämättömyyttään Oulun veden laatua. Siinäkin lienee kysymys siitä, ettei ole riittävästi vertailukohtia. Meillä on erinomainen vesi - arvostakaamme sitä. Se ei ole mikään päivänselvä asia, että vesijohtovettä voi juoda.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No miten sen nyt ottaa. Tuolla myllyojalla näytti vesilaitoksen miehet kaivelevan rikkoontunutta putkea. . .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se täytyy myönttää, ettei enää ole sitä keväistä suoveden makua, joka joskus muinoin vaivasi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulun Vesi tekee yli 20% nettotulosta liikevaihdosta joka vuosi, joka tilitetään kaupungille helpottamaan juoksevi kuluja. Pitäkäähän huoli, että missään vaiheessa ei tulla korottamaan vesimaksuja putkistojen korjaustarpeiden vuoksi. Näistä kymmeninä vuosina kertyneistä voitoista pitää laittaa rahaa sivuun tulevien vuosien investointien vuoksi eli rahat korjauksiin on jo kerätty.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pian pitää myydä verkosto tehokkailla yksityisille yrityksille. Päästään nauttimaan halvasta vedestä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannattaa tutustua mm. Lontoon tilanteeseen. Siellä vesilaitokset on yksityistetty, minkä seurauksena ihmiset joutuvat kärsimään aika ajoin veden puutteesta (vesikatkot), juomaveden laadun heikkenmisestä (putkiston huono kunto, vanhan puhdistusmenetelmät) sekä vesijohtoveden hinnan kalleudesta. Puhdas vesi on perustarve, jota ei missään nimessä saa uhrata vapaan markkinatalouden ansaintavälineeksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mutta kun tuli kavereille jo luvattua. Vaalirahoitustakin tarvittaisiin tuleviin vaaleihin. Eikä ne yksityistetyt sähköverkotkaan niin kalliiksi kuluttajille ole tulleet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

21.4.
Ukrainan presidentiksi nouseva Volodymyr Zelenskyi on oligarkin tukema näyttelijä ja yrittäjä
21.4.
Pikkuleijonien taival MM-mitalipeleihin mutkistui entisestään – tappioputki kolme ottelua
21.4.
Kalevalan Aino on nähty uhrina ja kuuliaisena sisarena, kirjailija Tiina Piilola näkee hahmon toisin – "Tällaiset tulkinnat kuulostavat nykynaisen korviin älyttömiltä"
21.4.
Volodymyr Zelenskyi on voittamassa Ukrainan presidentinvaalit murskaluvuin – presidentti Poroshenko on tunnustanut tappionsa
21.4.
Ensi viikolla ilmassa on kesän tuntua: Aurinko paistaa, lämpötilat nousevat Oulussa noin 16 asteeseen – "Lämpötilat selvästi tavallista korkeampia"
21.4.
Tuntematon mies pahoinpiteli alaikäistä tyttöä Pudasjärvellä, Rukalla pahoinpitelyn uhriksi joutui eteläsuomalainen mies
21.4.
Mies kelkkaili Pudasjärvellä pelkkä pyyhe päällään ja putosi kelkan kyydistä – puhalsi 1,9 promillea

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Perintövero pois!

ainakin tuli selväksi minkä aatteen mies olet ei muuta kun muutat pohjois koreaaan siellä valtio omistaa kaiken oikea pa... Lue lisää...
jyväjemmar

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

22.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image