Oulu

Oulun va­lo­fes­ti­vaa­leil­la lumoudutaan valohahmoista

Alexander Reichstein Lumo-valofestivaaleille nähtävä teos They Were Here – He Olivat Täällä. KUVA: Alexander Reichstein
Oulu 16.11.2016 11:33
Kaleva

Lumo Light Festival Oulu alkaa ensi perjantaina. Tänä vuonna jo neljättä kertaa järjestettävillä valofestivaaleilla on kymmeniä teoksia koettavana ympäri Oulua. Teoksia on ympäri kaupunkia, Heinäpäästä Ainolanpuistoon ja Pikisaareen.

Taiteilija Alexander Reichstein tuo Lumo-valofestivaaleille kaksi teosta, They Were Here – He Olivat Täällä, sekä Metamorphoses – Muodonmuutoksia.

Reichsteinin toteuttaman They Were Heren ensimmäiset 12 hahmoa valmistuivat viime tammikuussa ja olivat esillä Helsingin valotapahtumassa ja ne nousivat yleisön suosikkiteokseksi. Nyt hahmoja on jo 30. Laajennettu sarja on esillä ensimmäistä kertaa Lumo-valofestivaalissa.

Valoveistosinstallaatioon on lisätty myös musiikkitausta, joka käsittelee muistoja eri aikakauden musiikista.

Alexander Reichsteinin teos Metamorphoses – Muodonmuutoksia. KUVA: Alexander Reichstein

Metamorphoses-teoksessa parikymmentä erikoismaalattua, kuumasinkittyä teräslankaolentoa leijuvat puissa. Hyönteismäiset hahmot kehittyvät toukasta perhoseksi. Reichstein on toteuttanut teokseen mukaan myös äänimaailman.

Lumo-valofestivaalin uv-teoksia ei tarvitse pelkästään ihailla, vaan sellaiseksi voi muuttua itsekin. Lauantaina 26. marraskuuta kello 16–21 järjestetään Pakkalan kentällä UV-valoluistelutapahtuma, jonne voi tulla luistelemaan koko perheen kanssa.

Tapahtumassa on mukana kasvomaalaaja, joka maalaa lapsille uv-valoissa hohtavia kasvomaalauksia ja kenttä on koristeltu satumetsän hengessä.

Pysyvä valotaideteos teatterin torniiin

Lumo-valofestivaalin aikaan julkistetaan vuosittain vähintään yksi pysyvä valotaideteos tai julkisivuvalaisu. Viime vuonna Oulun kaupunginteatteriin ulkoseiniin heijastettiin Kari Kolan suunnittelema valoteos, Fuusio. Tänä vuonna teatterin torni saa Fuusiota mukailevan pysyvän valaistuksen.

Tämän vuoden yhteisöllisessä teoksessa Mun roskat ja sun roskat, yli tuhat koululaista ovat antaneet muovijätteelle uuden elämän. Kuvataiteilija Heidi Kestin ideoima valoteos on  nähtävillä Konst O Delin ilmatilassa ja Kulttuuritalo Valveen pääikkunoissa. Sen valot sytytetään ensi perjantaina kello 16.

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Tietääkseni tähän koko touhuiluun palaa verorahoja jotain 100 000eur. Korjatkaa jos olen väärässäja toivottavasti olen väärässä. Tämä on sarjassamme kaupungintalon lämmitetyt portaat...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En tiedä, paljonko palaa, mutta teokset ovat olleet katsomisen arvoisia joka vuosi, ja kaikesta päätellen ovat myös tänä vuonna. Kaupungintalon lämmitetyistä portaista sen sijaan ei ole mitään iloa kellekään muulle kuin talon työntekijöille, jotka kulkevat aamulla sisään ja iltapäivällä ulos. Ja hekin pärjäisivät ilman. Ettei ole aivan osuvimmasta päästä tuo vertauksesi. Maailmalla kulttuuri on monimiljardibisnestä, joten siihen kannattaisi rohkaista ja kannustaa ihmisiä. Vain joku takakammarin jäärä ei sitä näe.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuinka pitkään nuo on näytillä ? En lähde mihinkään avajaisiin mutta olisi kiva käydä lenkillä katsomassa noita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

63
JHL:n lakko Oulussa: Liikuntapaikkoja ja henkilöstöruokaloita suljettuna, ikäihmisten ja vammaispalvelun ruuat toimitetaan
17
Eläkeläisten nöyryytys saa loppua – taloudellinen turva on hyvän vanhuuden yksi iso tekijä Lukijalta
11
Oulu kilpailuttaa lastensuojelun toimijoita, jatkossa palveluntuottajilta edellytetään aiempaa enemmän laatua
10
Ulkomailla rötöstelevälle on lottovoitto syntyä Suomeen - Suomi ottaa lähes kaikki ulkomailla vankilatuomion saaneet vastaan, haluaisi muiden toimivan samoin
9
Tutkimus: Media kertoo yhteiskunnallisista asioista selkeästi, virkamiehillä ja poliitikoilla reilusti parannettavaa
9
Monessa kaupungissa yrittäjien avuntarjouksiin lakkopäivinä suhtaudutaan varauksella
7
Oululaisen Jukka-Pekka Metsävainion astrokuva valittiin Vatikaanin observatorion vuosikalenterin kanteen

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Osittainen varhennettu vanhuuseläke

En ymmärrä mitä valtionvelka on. Ei siinä mitään ei nimittäin ymmärrä monikaan. Valtion velkaa ei ole tarkoituskaan maks... Lue lisää...
y

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.10.

Fingerpori

22.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image