Oulu

Oulun uusi oikeustalo tulee joko Torikadulle tai Intiöön – Senaatti-kiinteistöt: Ehdottomasti on tarkoitus rakentaa myös uutta

Oulun oikeustalon pitää muuttaa pois Raksilasta vuoteen 2022 mennessä. KUVA: Maiju Torvinen
Oulu 23.2.2019 8:09
Susanna Kemppainen

Oulun oikeustalolle etsitään uutta sijoituspaikkaa.

Noin puoli vuotta sitten tehdyn periaatepäätöksen mukaan oikeustalo ei jää Rata-aukiolle Raksilaan, vaan sen pitäisi siirtyä sieltä pois vuoteen 2022 mennessä.

Uutta oikeustaloa suunnittelevassa työryhmässä mukana oleva Oulun käräjäoikeuden laamanni Antti Savela kertoo, että tällä haavaa uudeksi sijaintipaikaksi on kaksi vaihtoehtoa: Torikatu tai Intiön kasarmialue.

– Hanke etenee rivakasti eteenpäin hyvässä myötätuulessa, hän kuvailee tyytyväisenä.

Savelan mukaan uudessa sijaintipaikassa käräjäoikeuden käytössä olevien neliöiden määrä vähenee. Tulevat toimistotilat tulevat olemaan lähes puolta nykyistä pienemmät.

– Kaikille ei tule omia työhuoneita vaan rakennamme monitoimityötiloja.

Istuntotilojen koko sen sijaan pysynee kuta kuinkin ennallaan.

Torikadulla oikeustaloa on kaavailtu nykyisen verotoimiston kanssa samaan kortteliin. Senaatti-kiinteistöjen toimistot-toimialan johtaja Riitta Juutilainen kertoo, että Senaatti-kiinteistöllä on siellä olemassa olevia kiinteistöjä ja tontti rakennusoikeudella Sepänkadun ja Aleksanterinkadun kulmassa verohallinnon naapurissa.

Mitä tällöin tapahtuisi Verohallinnolle?

– Verohallinnolla on voimassaoleva vuokrasopimus tiloistaan. Selvitystyön yhteydessä selviää, ehdotammeko siihen jotain muutoksia.

Kasarmialueella Intiössä puolestaan selvitettävänä on useampia eri vaihtoehtoja.

– Tutkimme, mikä näyttää järkevimmältä, miten toiminnot saataisiin sijoittumaan ja millaiset kustannukset mistäkin vaihtoehdosta tulee.

Juutilainen ei ota suoraan kantaa siihen, aiotaanko uusi oikeustalo toteuttaa rakentamalla kokonaan uusi kiinteistö vai aiotaanko Senaatti-kiinteistöllä kohteessa olevaa nykyistä rakennuskantaa hyödyntää remontoimalla niistä uusia tiloja oikeustalon käyttöön.

– Eri osoitteissa on erilaisia vaihtoehtoja. Tutkimme, pystytäänkö vanhaa osaa hyödyntämään ainakin osittain. Mutta ehdottomasti kaikissa vaihtoehdoissa on tarkoitus rakentaa myös uutta.

Selvitykset valmistuvat ja asiasta on tavoitteena päättää huhtikuussa, minkä jälkeen aloitetaan valitun kohteen tarkempi suunnittelu.

Oulun käräjäoikeuden lisäksi uuteen oikeustaloon muuttavat Oulun syyttäjänvirasto, Oulun seudun ulosottovirasto ja Pohjois-Suomen hallinto-oikeus. Siellä tulee työskentelemään noin 300 ihmistä, kun nykyisin oikeustalossa väkeä on noin 140.

Tuomiokirkon kupeessa toimivan hallinto-oikeuden ylituomari Pirjo Pyhäjärvi kertoo, että heillä on noin 70–75 työntekijää, vaikka virkoja on vain 42. Hallinto-oikeus on palkannut kymmeniä määräaikaisia työntekijöitä purkamaan turvapaikka-asioiden käsittelystä aiheutuvaa työruuhkaa.

– On mahdoton sanoa, mille tasolle henkilökunnan määrä asettuu pysyvästi.

Hän on tyytyväinen siihen, että uudessa oikeustalossa sekä hallinto-oikeus että käräjäoikeus saavat synergiaetuja erityisesti turvajärjestelyistä, istuntosaleista ja asiakaspalvelusta.

– Asiakkaiden kannalta on hyvä asia, että kaikki oikeushallinnon toimijat ovat samassa paikassa.

Ylituomarin mukaan hallinto-oikeuden henkilökunta muuttaisi mieluummin Torikadulle.

– Se olisi asiakkaidenkin kannalta sijainniltaan parempi vaihtoehto. Mielestäni myös Kasarmialue on kohtuullisen matkan päässä.

Talo on tyhjempi nyt

  • Oulun oikeustalon yhteydessä oleva poliisitalo tyhjennettiin kokonaan keväällä 2017 henkilökunnan sisäilmaoireilun vuoksi.
  • Poliisin toiminnot on hajautettu useisiin eri paikkoihin.
  • Pääpoliisiasema on Hiukkavaarassa, minne on suunniteltu uutta poliisitaloa ja myös vankilaa.
  • Oikeustalo on yhteydessä poliisitaloon.
  • Osa siellä työskentelevistä on saanut myös sisäilmaoireita.
  • Oulun syyttäjänvirasto siirtyi oikeustalolta Kontinkankaalle väistötiloihin syksyllä 2018.
  • Oulun käräjäoikeudelle on valmistunut kolme väistöistuntosalia kasarmialueelle Viestikadulle.
  • Lisäksi 12 käräjäoikeuden työntekijää on siirtynyt väistötiloihin Valkealinnaan Oulun keskustaan.
  • Oikeustalolla työskentelee yhä pääosa käräjäoikeuden henkilökunnasta sekä Oulun seudun ulosottovirasto.
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (58)

vastaikkain työntekijöiden mukavuudenhalu ja toiminnallinen järkevyys. Uskon että valinta on ensimmäinen eli keskusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oikeustalossa en osaa sanoa mitään, mutta jos nykyisestä kaupungintalosta luovutaan, sijoitetaan uusi Hiukkavaaraan tai Oulunsaloon. Jos halutaan tyylikäs rakennus Oulunsalostahan löytyy valmiina sellainen. Jos vähemmän tyylikäs kelpaa, Hiukkavaarasta varmaan löytyy sopiva kasamirakennus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Intiö on paras! Entisille Oulun varuskunta-alueille kannattaa rakentaa nämä valtion työpaikat, tuivottavasti tulisi tuhansia, kuten varuskuntakaupunki Oulussa oli!!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paljonko maksaa vuodessa kun poliisi ja vankila kuljettaa ihmisiä oikeuden istuntoon. Hiukkavaaraan oikeustalo kuin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun luet tämän uutisen tarkkaan, ainakaan noista tuomareista ja laamanneista ei ole rakennus-eikä suunnittelumestareiksi. Intiö on lähin paikka, mihin tuo kannattaa rakentaa keskustan suhteen. Vieläkin kauemmas mieluummin. Varsinaiset asiantuntijat on kyllä asialla. Näiden mukaan jos takennusprojekteja tehdään, ei vähene ainakaan ongelmat tulevaisuudessakaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

R-kioskeille voitaisiin laittaa kaikki lyhyemmän tuomion saaneetkin, putkapalvelut voisivat hoitaa R-kioskin myyjät, pullaa, kahvia ja pikkulämpimiä löytynee, eikä maallamme sen kummempaan varaa enää oikeasti olisikaan, samalla tuli säästöjä vankeinhoidossa, kun ei enää tarvisi vankeinhoidon palkata vartioita juurikaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

...tai jos hajauttaa halutaan niin joka R-kioskille " kopit " vaan, sieltähän saa jo passit ym. keskuspaikka voisi olla sitten vaikka pelsonsuolla, niin ei asiakkaat olisi turhaksi vaivaksi saakka.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

juurussuo olisi sopiva paikka oulun poliisi- ja oikeustalolle, kukaan ei löydä sinne, eikä kukaan löydä sieltä takaisin, möhkö-mersutkin tulisi tarpeeseen siellä, no man´s land.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Senaatti syntyi laman jäljiltä tarkoituksena olla vain tilapäinen toimija kiinteistömarkkinoilla. Valitettavasti tämä on jo kaikilla unohtunut.

Kenenkäs vastuulla oli näiden julkisten rakennusten hoitaminen/hoitamattomuus? Onko Senaatti jo todistanut osaamisensa tai sen puutteen?

"Senaatti-kiinteistöllä on vuokrattavia tiloja 6,1 milj. neliömetriä ja rakennuksia reilut 9000 kappaletta. Senaatti-kiinteistöjen taseen loppusumma on 4,5 mrd. euroa. Senaatti-kiinteistöjen vuoden 2017 vuokraustoiminnan liikevaihto oli 603 milj. euroa."

On jo monta syytä likvidoida pikkuhiljaa koko Senaatti.

Senaatti-kiinteistöstä on tullut valtio valtiossa, eikä siellä kukaan ole aikuisten oikeasti vastuussa yhtään mistään.
Vuokraajien (myös julkisia toimijoita) tulisikin viedä asioita oikeuteen saakka, jotta palvelun tuottaja (Senaatti-kiinteistöt) joutuisi edes jonkinlaiseen vastuuseen tekemättömyydestään.

Valitettavasti tilanne on se, että tilaajien ja tuottajien johdoilla on jo kivat eläkevirat, niin ei oo niin väliä hoitaako työtään oikein vai ei.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Opel Senator Berlina. Sanoit asiat naulan kantaan! Kyllä meillä on monet tämäntyyppiset asiat pahasti vinossa yhteiskunnassamme.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Menipä huti tuo Opelin kommentti. Liikelaitos perustettiin hoitamaan valtion rakennuksia 1995 kun rakennushallitus lopetettiin. Työntekijöillä ei ole virkoja, ei eläke- eikä muitakaan. Kannattaa ottaa selvää asioista ennen kuin höpisee perättömiä. Joku niitä valtion rakennuksia joka tapauksessa hoitaa, valtion oma yhtiö tai yksityinen. Yksityistämisen jäljet näkyy vanhustenhoidossa, pitääkö sama meno saada rakennuksiinkin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No tuo juttu rakennushallituksen jatkumosta oli se virallinen totuus.

Senaattikiinteistöt ovat oikeasti jatkoa 1990-luvun Arsenaali-nimiselle roskapankille, jonka tehtävä oli vauhdilla laittaa konkurssiin yrittäjiä.
Siinä menivät panttina olleet konkurssikiinteistöt asuntoineen myyntiin, ilman julkisia tarjouspyyntöjä!
Ne vaan sattumalta aina lipsahtivat jostain syystä alkuperäisen valuuttalainan yrittäjälle kaupanneen pankin johtajille, heidän lähisuvulleen tai parhaille saunakavereille.

Yrittäjälle jäi vielä ve­latkin, kun miljoonan markan kiinteistö meni 210'000 markalla ja velkaa jäi vielä 800'000 markkaa perintään!

Mutta nyt on valkopesu tehty, kaikki unohdettu ja Senaatti toimii kuten valtio valtiossa.

Onko muuten tuo Senaatin julkinen omistus pelastanut kiinteistönkayttäjät sisätilaoireilta? Olisiko yksityinen palveluntarjoaja joutunut maksamaan sopimussakkoja? Miksei syytteitä ole nostettu?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Just näin.
Opel Senator Berlina oli muuten se pienin menetykseni, mutta edelleen se, jota ajasta jäin oikeasti kaipaamaan. Aika kultaa muistot.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voi miesmuistia. Arsenal jo unohtunu?

"2000-luvun alussa valtio myi Arsenalin 76 000 velkasaatavaa, joiden kokonaisarvo oli 12 200 miljoonaa markkaa Aktiv Hansa Oy:lle ja C&A Finland Oy:lle.
Kaupan hyväksyi Lipposen hallitus ja vastuunalaisena ministerinä Suvi-Anne Siimes.
Kauppahinta oli 600 miljoonaa markkaa eli viisi prosenttia velkojen nimellisarvosta. Kaupan asiakirjat on julistettu salaisiksi."

:-D

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja mitä tälle mahtavalle Oulun Oikeutalolle tehdään? Purkuyritykset innoisssaan odottelevat pääsevänsä hommiin,,,

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hallinto kuuluu keskustaan. Ei eduskuntalokaan ole ole jossain Järvenpään takamaastossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (58)

Uutisvirta

19
Talentia tyrmää Kelan ehdotuksen etuisuuksien hakemisesta asiakkaan puolesta: "Miksi hakemuksia pitäisi tehdä kunnan sosiaalitoimessa?"
19
Kasvihuonekaasujen päästöt kasvoivat Oulussa hieman – yhtä syytä kasvuun ei ole vaan kyse on monesta pienestä tekijästä
11
Oulun yliopiston rehtoriksi kuusi hakijaa
10
Liikennevalot saivat kyytiä – kaksi ajoneuvoa kolaroi Oulun keskustassa
7
Rinne: "Tämän hallituksen ei tarvitse leikata menoja, rahaa voi käyttää lisää sekä pysyviin menolisäyksiin että investointimenoihin"
7
Lapset puheeksi tukee opettajan työtä – se ei tee opettajasta psykoterapeuttia tai sosiaalityöntekijä, vaan opettaja pysyy ammattiroolissaan Lukijalta
7
Oulussa osataan sopia isoista asioista – ongelma on päätösten ja sitä kautta toimeenpanon viivästyminen Lukijalta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Työvoimapula pötypuhetta

Töitä kyllä on. Niitä täytyy vain itse etsiä, pelkkä rekryfirmoissa käyminen ja hakemusten lähettäminen eivät riitä. Eli... Lue lisää...
Lukija Kempeleestä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image