Oulu

Oulun uusi kau­pun­gi­nark­ki­teh­ti Janne Rajala astuu tehtäväänsä otollisessa tilanteessa – "Kaupungissa on vireillä paljon hankkeita"

Hyvä arkkitehtuuri ja elinympäristö parantavat elämisen laatua, määrittää maaliskuun alussa työnsä Oulun kaupunginarkkitehtina aloittava Janne Rajala yhden työnsä keskeisimmistä periaatteista. KUVA: Jukka Leinonen
Oulu 2.1.2019 7:19
Markku Rättilä

Oulun uusi kaupunginarkkitehti Janne Rajala: Kaupunki uudistuu isosti, mikä tarjoaa paljon mahdollisuuksia.

Hyvä arkkitehtuuri ja elinympäristö parantavat elämisen laatua, määrittää maaliskuun alussa työnsä Oulun kaupunginarkkitehtina aloittava Janne Rajala yhden työnsä keskeisimmistä periaatteista.

Rajala astuu kaupunginarkkitehdin saappaisiin otollisessa tilanteessa. Oulu on uudistumassa ”isosti”, ja se tarjoaa suuria mahdollisuuksia vaikuttaa arkkitehtuurin sisältöön.

– Nyt on ollut hyvä suhdanne muutaman vuoden ajan. Kaupungissa on vireillä paljon hankkeita.

Kaupunginarkkitehdin keskeinen tehtävä on suunnittelun laadun valvonta. Askelmerkit löytyvät kaupungin uudesta arkkitehtuuripoliittisesta ohjelmasta ja kehitysohjelmista, kuten korkean rakentamisen selvityksestä ja muista visioista.

– Ne ovat hyviä työkaluja, joilla edetään kohti hyvää ympäristöä.

Isoja hankkeita ovat muun muassa aseman seudun kehittäminen, Raksilan markettien alueen uudistaminen, Hallituskadun ja Postiaukion profiilien nostaminen, Torinranta hotelleineen, Vänmanninsaaren tornihanke, asuntomessualue ja keskustan ruutukaava-alueen uudistaminen.

Myös Alppilan kaupunkibulevardi, Linnanmaan kampusalue, Hiukkavaara ja lähiöiden uudistaminen ovat kiinnostavia projekteja.

Kenties vaativin kohde on keskusta, jossa uusi ja vanha kohtaavat.

– Ruutukaavakeskustan kehittäminen on herkkä laji. Siellä on kaupungin ohut yhteisöllinen rakennushistoriallinen muisti.

Vanhaa rakennuskantaa on hävinnyt sotien, palojen ja 60–70-lukujen kaupungistumisen seurauksena.

– Vanhaa aluetta tulee vaalia, mutta myös uudistaa, kun kaupunki kasvaa, Rajala korostaa.

”Suunnittelun sekatyöläinen”

Arkkitehti Janne Rajala on kotoisin Helsingistä, 59-vuotias.

Aloittaa Oulun kaupunginarkkitehtina 1.3.2019.

Pitää itseään ”suunnittelun sekatyöläisenä”.

Tuli Oulun yliopistoon opiskelemaan arkkitehtuuria 1980.

Ura pääasiassa oululaisissa arkkitehtitoimistoissa: arkkitehtitoimisto Veli Karjalainen, arkkitehtitoimisto Kari Harmainen, Pave Arkkitehdit, Uki Arkkitehdit.

On työskennellyt viime vuodet Pave Arkkitehdit Oy:ssä.

Johtanut lukuisia arkkitehti-, sisustus- ja kalustussuunnitteluhankkeita sekä maankäytön suunnitteluprojekteja ja toiminut pääsuunnittelijana sekä vastaavana projektiarkkitehtina vaativissa kohteissa.

Näkyviä maamerkkejä Oulussa muun muassa kauppakeskus Valkean asuntotorni sekä Kaakkurin torni.

Lukuisia kerrostalokohteita eri puolilla maata.

Lue lisää 02.01.2019 Kalevasta.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (34)

Yksi surkeimmista kokeiluista oli Oulun Kaukovainion "Arabikylä". Pohjolaan sopimattomat tasakatot piti rakentaa uudelleen "harjakatto" mallisiksi. Kuinka paljon vuotaneet tasakatot aiheuttivat vesivahinkoja rakennusten muihin rakenteisiin ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulua tosiaan tuhotaan ja oikeen kiireen kanssa. Näitä toilailuja ei ihan äkkiä saada korjattua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä oli huono valinta. Oulun tuhoaminen senkun jatkuu. Tulee lisää noita torahampaita. Järkyttävää tämä Oulun tuhoaminen. Ei yhtään kaunista yhtenäistä aluetta, kuten muissa sivistyskaupungeissa.
Oulussa jyllää niousukkaat, joille ei merkitse mitään muu kuin ahneus.
Nyt sai kaupungin isät mieleisensä, joka gryndereiden ehdoilla "kehittää " tätä.
Ei missään Keski-Euroopassakaan tuhota tällä tavalla. Siellä vanhat historialliset alueet ovat kunniassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toisessa lehdessä uusi kaupunginarkkitehti oli innoissaan Vänmanninsaaren 22-kerroksisesta tornitalohankkeesta. Kuulemma nostaa kerralla Oulun brändin ja imagon aivan uudelle tasolle, tuo Oululle kansainvälistä tunnettavuutta rakennustaiteen huippukohteena. Mainitsipa samassa yhteydessä Bilbaon Guggenheim-museon ja Malmön Turnig Torson.
Vetää kyllä sanattomaksi, saapa nähdä mihin se betonielementti ( ja grynderi) taipuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivottavasti arkkitehti katsoo Oulun Veden ja katurakentajien perään, että niiltä ongelmilta vältytään mitä Jääli vesi, viemäri ja hulevesi töiden aikana tapahtuu. Vuoden 2017 valmiiksi luvattu remontti venyy 2019 marraskuulle,,,Yksi esimerkki: Nupu kivet piti laittaa ohjaamaan liikennettä pääkaduille pienemiltä kaduilta .Uusi asvaltti leikattiin aukko sen jälkeen huomattin että kivet loppuu kesken seuraava toimitus kiinasta kesällä 2019!! Liikenne merkillä vastaava ohjaus olisi onnistunut muutamassa tunnissa Nyt työ kesti viikkoja ja jäi kesken.Työmaalla ähersi 6 miestä kaksi teki työtä ja muut katseli vierestä..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Korkeiden talojen keskittymät eivät maailmalla ole suurkaupungeissa laajoilla alueilla. Manhattanistakin iso osa on melko matalia rakennuksia. Lontoossa lähinnä Cityn ympäristössä on noita maamerkkejä. Niiden seinät ovat muuten likaisia, jopa 4. kerrokseen, joten bisnestalojen ikkunaseiniä pestään jatkuvasti.
Haluaisin itse jossain vaiheessa muuttaa taas kerrostaloon, mutta sellaiseen, jossa rappukäytävässä tunnistetaan ja tervehditään muut asukkaat. Liian lähekkäin olevat isot kerros/tornitalot pimentävät näkymiä monilta naapureilta ja hankaloittavat liikennettä. Jos miettii, että miksi joillain Oulun asuntoalueilla on niin huono maine, niin se lähtee niissäkin yleensä tiheästi rakennetuista korkeista kaupungin vuokrataloista, joissa on monenlaisia asukkaita sekä yhteisöllisiä että itsekeskeisiä. Myös mm. New Yorkissa, Lontoossa, Pariisissa on myös omat uudehkot korkeasti rakennetut alueet, joilla on huono maine.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulun kaupungin keskusta on rikkonainen.
Kaupungin vanhat, arkkitehtonisesti arvokkaat rakennukset uudisrakennusten keskellä muistuttavat kaupungin historiasta. Keskustan kehittämisen lähtökohdaksi on hyvä ottaa Oulun vanhan rakennuskannan vaaliminen sekä sitä tukevien ja täydentävien "uudisrakennusten" rakentaminen. Manner-Euroopan tyylisten kaupunkibulevardien keskittäminen keskustan alueelle - Hallitus-, Kauppurien-, Asemakatu - elävöittää kaupunkikuvaa.
Alppilan uusi asutusalue teollisuusalueella mietityttää. Miten
Alppilaan "istutetaan"
kaupunkibulevardi?
Oulun vanha kauppatori TÄYTYY säilyttää sellaisenaan eikä kauppahallia voi modernisoida: KAUPUNGIN HISTORIA KUNNIAAN kuten muun muassa Oulun tunnetut maailman kansalaiset Hannu Väisänen ja Helena Petäistö ovat mielipiteenään ilmaisseet. EI PILATA ENEMPÄÄ OULUA !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tervetuloa ja menestystä uudessa virassanne.Teiltä odotetaan pieniä,mutta tärkeitä tekoja heti alkajaisiksi.Saaristonkadun varresta,kuvitellun torihotellin vierestä evakkoon viedyt aitat takasin luvatuille paikoilleen.Siirto on jo pari vuotta myöhässä luvatusta.Olisi edes jotakin silmänruokaa alueella asuville ja kävijöille tuon kauhean karsina aitauksen peitoksi.Aitathan ovat suojeltuja.Ovat kestänee siirrot ja sodat,muttei nykyisijä toimijoita.Julkisuudessa on ilmoitettu että torihotellin rakentamis aikataulu käy vähiin.Takarajaksi on ilmoitettu 2019 loppu.Antakaa ko tontti jollekkin toiselle toimijalle jota rakentaminen oikeasti kiinnostaa.Jos nykyiselle jatkoaika annetaan niin tuo aidan rötiskö on tuossa vielä seuraavat 10 vuotta.
Tästä on hyvä teidän aloittaa ja sitä Oululaiset nyt silmä tarkkana seuraavat...Siis aitat takasin omille paikoilleen. Alue on teille varmasti tuttua kun kerroitte haastattelussanne arkkitehtitoimistoista joissa olette työskennelleet Oulussa ollessanne.Monelle meistä myös tuttuja toimistoja.
Jo etukäteen yllä olevista toimista kiittäen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Viihtyisän kaupunkikuvan rakentamisessa pitäisi näkyä jonkinlainen yhtenäisyys, linjaus. Nyt on tehty korkeaa rakennusta, litistetty vanhan viereen, ruosteenvärisiä kojuja kallioparkkiin, laatikkokerrostaloja joka kulma täyteen....Tämä on luonut ankean yksitotisen kaupunkikuvan. Tähän vielä lisänä viheralueiden ja puistojen pirstaloituminen ja puutarha-arkkitehtuurin puuttuminen niin on syntynyt harmaa tyylitön kaupunkikuva. Polkupyöräreittien sijaan toivoisi jo panostusta puistojen ja viheralueiden vehreyteen.

Arkkitehtuurin pitäisi näkyä rakennusten sijoittumisessa katukuvaan sekä sellaisessa unohdetussa seikassa kuin kauneusarvoissa. Kauneus- sanaa en ole vuosiin kuullut kenenkään kaupungin kehittäjän suusta. Nyt olisi aika keskittyä kokonaiskuvaan ei vaan korkeaan rakentamiseen. Nopea ja korkea rakentaminen ovat tuhonneet kaupungin omaa, aitoa kaupunkikuvaa. Olisi aika palata maan pinnalle. Siinä tehtävää uudelle kaupungin arkkitehdille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vanhaa rakennuskantaa on hävinnyt sotien, palojen ja 60–70-lukujen kaupungistumisen seurauksena. Osittain totta. Voidaan myös sanoa,että vanha kanta on tietoisesti hävitetty kaupallisen rakentamisen, grynderoinnin tieltä. Selittämättömän, ja selvittämättömän "oulun taudin" seurauksena suuri osa puu-oulua on kadonnut savuna taivaalle. Loput on sitten "saneerattu" sopimattomina uuteen betonilaatikko kaupunkikuvaan. Ei tämä "arkkitehtooninen juttu ole muuta kuin isojen poikien monopolipeli. Olen pannut merkille, että tässä pelissä ei ole noppa koskaan osoittanut "go to jail" ruutuun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja sitten vaan korkeita tormitaloja piirtelemään, niin kuin se yksi kouhake haluaa.
Kaikki on varjoisaa tai vähintään pimeää vähinä kesäkuukausina jolloin aurinko paistaa matalalta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uudelle kaupungin arkkikanisterille terveisiä : LISÄÄ JA ENEMMÄN KORKEA KAUPUNKIMAISTA RAKENTAMISTA OULUUN !

50-60-70-luku ja sen ajan änkyrät olivat ja luojan kiitos, jo menivät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joko se Hallituskatu saadaan kohta pimennettyä? Siellä on vielä kauppoja rivissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siinäpä se, kuulemma Hallituskadun ja Uusikadun kulmaan, siihen jossa oli ennen Instrumentarium, rakennetaan pian korkea torni, siitä se hävitys alkaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Totta ja onhan se Hallituskatu jo pantu poikki sen kallioparkin sisäänkäynnin takia. Siitä vaan lakoon loputkin. Oulussa osataan hävitys, turha ostaa kallita hävittäjiä, konsultoikaa oulun herroja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (34)

Uutisvirta

0:04
Tulipalo tuhosi Martinniemen vanhan työväentalon – palomestari varoittaa lähialueen asukkaita voimakkaasta savusta sekä heitteistä
28.3.
Yksi loukkaantui vakavasti tulipalossa Sallassa – savusukeltajat hakivat loukkaantuneen pois asunnosta
28.3.
Ounasvaaralle eksynyttä naista etsittiin lauantai-iltana Rovaniemellä, löytyi kylmettyneenä mutta hyväkuntoisena
28.3.
Tyhjillään ollut loma-asunto syttyi palamaan Rukalla, rakennukseen mittavat vauriot
28.3.
Uskallus ja uuden kokeileminen ovat luovan työn edellytyksiä, sanoo "katastofista syntyneen" ja Arctic Design Weekin palkitseman vaatemalliston suunnitellut Pirjo Karvonen
28.3.
Oululainen Saija Ollanketo pääsi tilauslennolla Espanjasta mökilleen karanteeniin – "Ruokaa on niin paljon, ettei tarvitse varmaan ennen kesää käydä kaupassa" Tilaajille
28.3.
Lumijoelta kaviouralle ponnistanut Elian Web kiri takaa kuudenneksi Ruotsin Solvallassa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Minkälaista imagoa pyrit pitämään yllä?

Minulla ei ole imagoa, koska osasin englantia jo silloin kun julkiskuvaa merkitsevä image jonkun aivopierun vuoksi omaks... Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

28.3.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image