Oulu

Oulun Typen alue on Alvar Aallon teol­li­suusa­lueis­ta parhaiten säilyneitä – nyt sekin halutaan tutkimuksen piiriin

Alvar Aallon toimisto suunnittelema Typpi Oy:n tehdasalueen ulkopuolella sijaitseva tutkimuskeskus valmistui 1967. Se on inventoitu, mutta tehtaan porttien sisäpuolelle ei inventoijilla vielä ole ollut asiaa. KUVA: Jukka-Pekka Moilanen
Oulu 23.2.2018 7:34
Anne Helaakoski

Oulun yliopistolla mielitään päästä inventoimaan yleisöltä suljetulla alueella olevat kulttuurihistoriallisesti arvokkaat rakennukset.

Typpi Oy:n (nykyisen Kemiran) alue on yksi parhaiten säilyneistä Suomen kansainvälisesti tunnetuimman arkkitehdin Alvar Aallon (1898–1976) suunnittelemista teollisuusalueista.

Silti se on toistaiseksi jäänyt kokonaan Aalto-tutkimuksen ulkopuolelle.

Kaikkia muita Aallon suunnittelemia tehdasalueita, kuten Kotkan Sunilaa, Anjalaa Kouvolassa, Vaasan Strömbergiä ja Haminan Summaa on tutkittu runsaasti, mutta Oulussa inventointia ei ole tehty, kertoo arkkitehtuurin historian ja korjaussuunnittelun professori Anna-Maija Ylimaula Oulun yliopiston arkkitehtuurin osastolta.

– Typen tehdasalue on yleisöltä suljettu ja eräänlainen Ground Zero, missä on lukumääräisesti kymmeniä täysin tutkimattomia rakennuksia.

Rakennus- ja kulttuurihistoriallisesti aluekokonaisuus on arvokas ja Ylimaulan mukaan inventointiin olisi loistavat mahdollisuudet, sillä yli puolet rakennuksista eivät ole nykyään käytössä.

Ylimaula opiskelijoineen on päässyt katsomaan tehdasalueen rakennuksia Kemiran entisen johtajan Juha Kangastalon opastuksella.

– Siellä on Bauhausiin verrattavia, tosi hienoja rakennuksia ja pitkiä varastoja kaarevine liimapuurakenteineen.

Yliopistolla toivotaan erityisesti Alvar Aallon suunnittelemien rakennusten inventointia, jos kaikilta kyseisten kiinteistöjen nykyisiltä omistajilta saadaan lupa ja rahoitushakemus hyväksytään.

Alueella ei ole enää kaavaan merkittyä räjähdysvaaraa, mutta kaasuvuodon vaara on yhä olemassa, siksi alueelle ei niin vain voi mennä.

Tehdasalueen ulkopuolelle jäänyt entinen tutkimuskeskus, niin sanottu H-talo, on omistajavaihdoksista huolimatta saatu inventoiduksi, samoin Saton omistuksessa olevat tehtaan työntekijöille rakennetut asuinkerrostalot Laanilassa.

Esimerkiksi arkkitehtuurin tiedekunnan Alvar Aallon arkkitehtuuri Oulun Laanilassa -projektin raportissa tehdasalueen rakennus- ja typologiakartoitukset on tehty pääasiallisesti historiallisen materiaalin ja saatavilla olevien ilmakuvien perusteella.

– Lyhyt kiertokäynti alueella ei täytä tarkemman inventoinnin vaatimuksia.

Tehdasrakennusten lisäksi asuintaloja

Alvar Aallon toimisto suunnitteli 1950–1960-lukujen aikana varsinaiselle tehdasalueelle hieman yli 50 rakennusta ja sen lisäksi työläisten kerrostalot, insinöörien rivitalot, tehtaanjohtajan edustuskodin sekä joitain uudis- ja korjausrakentamissuunnitelmia Laanilan virkatalon ympäristöön.

– Erityisen hieno on puinen rantasauna, jonka nykyomistaja Arina on huolella restauroinut, huomauttaa Ylimaula.

Ensimmäisen vaiheen kokonaisuuden muodostivat noin 30 rakennusta. Ne suunniteltiin teknisten vaatimusten mukaan, mutta Aalto piti silmällä myös niiden esteettisiä tekijöitä ja esimerkiksi inhimillistä mittakaavaa.

Rakennukset jakautuvat tuotanto- ja varastotiloihin, joissa Aallon käsiala näkyy muun muassa materiaalivalinnoissa ja yksityiskohdissa. Julkisivut ovat pääasiassa puhtaaksimuurattua punatiiltä ja osittain on käytetty myös metalli- ja mineriitti- eli asbestilevypintoja.

Typen alue jäi Alvar Aallon viimeiseksi teollisuuskohteeksi, sillä 1950–1960-luvuilla Typpi Oy:n kanssa tehdyn yhteistyön jälkeen Alvar Aalto ei ottanut enää vastaan yhtään uutta vastaavanlaista tehtävää.

Typpi ei ollut ainoa Alvar Aallon Ouluun suunnittelemista teollisuusalueista. Jo 20 vuotta aikaisemmin hän suunnitteli Toppilaan vastaperustetun sellutehtaan rakennukset. Toppila olikin Aallon ensimmäinen merkittävä teollisuuskohde.

Vuonna 1985 lopetetun tehtaan rakennuksista on vielä muutamia jäljellä ja uudessa käytössä, muun muassa Kulttuurisiilona ja kiipeilykeskuksena.

Katso lisää kuvia tästä.

Kännykän kanssa Aallon jäljille Oulussa

Mobiiliopastetulla Citynomadireitillä Alvar Aalto Oulussa voi tutustua Aallon tuotantoon Toppilassa ja Laanilassa sekä Koskikeskuksen suunnitelmaan.

Palvelun voi ladata tästä.

Palvelusta löytyy myös muita Oulu-reittejä opastuksineen.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Nimimerkille TYPPITIMO ehdotus. Katsoppa uudelleen ja vertaile vaikka nykyajan muotoilluihin rakennelmiin, huomaatko mitään ihailtavaa nykyrakennelmissa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eipä taida enää Laanilan teollisuuspuistossa paljon nähtävää olla. Laiminlyönnin ja teollisen toiminnan myötä on rakennukset rapistuneet. On vaihdettu julkisivumateriaaleja toisiin ja tehty muitakin muutoksia... Hämmästyttää tämä A.Aallon arkkitehtitoimiston aataminaikaisten rakennusten jatkuva hehkuttaminen ja suojelu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ulkomailla on näiden aataminaikusten rakennusten suhteen todella paljon kiinnostusta jonka varaan voisi hyvinkin muutaman ihmisen Oulunkin seudulla työllistää. Etelässä tähän on jo herätty.

Jos joku tyhmä on pöljästä aiheesta kiinnostunut niin rahat pois vaan. Voidaan naureskella niille sitten samalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No ei se oikeasti työllistä kun ei ole tuotannollista toimintaa. Toisten passaaminen ei ole oikeaa työtä vaikka siitä kuinka saisi rahaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

19:09
Poptähti Rihanna kritisoi Juha Sipilää Twitterissä – olisi halunnut nähdä Suomen rahoittamassa köyhien maiden koulutusta
19:05
SAK perääntyi: Kampanjan kiistellyt kuvat vaihdetaan uusiin
19:00
Joukkueenjohtaja Jaana Laurila varautuu kaikkeen ja varmistaa, että joukkueella on tarpeeksi ruokaa – vaikka se vaatisi ostamaan 50 kiloa lihaa Tilaajille
18:47
"Hyvinvointiyhteiskunta on pelastettu" – Kokoomuksen Orpo kritisoi demareita synkistelystä ja pitää julkisen talouden pohjaa vahvana
18:45
Saksalaislääkäri: Pussy Riot -jäsen myrkytettiin, ei hengenvaaraa
18:03
Rockmuusikko ja lauluntekijä Bob Seger ilmoitti viimeisestä kiertueestaan
18:00
Käytätkö rahaa enemmän kuin tienaat? Etla: Suomalaisten säästämisasteessa on käynnissä jotain, mitä ei ole nähty sitten 1970-luvun
125
Oulun punaiset pyöräilybaanat löydettiin ja todettiin heti liian kapeiksi – väylien erottuvuus kerännyt kiitosta
87
Iltalehti: Jani Toivola nostaa korotettua kulukorvausta tyhjillään olevasta Riihimäen-asunnostaan, vaikka asuu Helsingissä
47
Polttoainesuuttimiin on muodostunut suolaa – Nesteen bensiinin Mercedes-Benzeihin aiheuttamaa vikaa tutkitaan yhä
46
Lippo Pesiksen sarjapaikka siirtyy Lippo Junioreille – uusi yhtiö vastaa sarjapaikasta
40
Koodareista on Suomessa huutava pula – helpotusta haetaan sieltä, missä pippuri kasvaa
34
Oulun kaupunki ei aio keskeyttää Move-testin tekemistä – sivistysjohtaja Mika Penttilä toivoo kuolemantapauksen avointa käsittelyä
32
Maatilojen kriisituen valtaosa suunnattiin kuivuudesta eniten kärsineeseen Etelä-Suomeen – mihin kriisituki riittää?

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Suomessa on 60 000 työssäkäyvää köyhää

Työssäkäyvät köyhät? Ei yhdellä paskaduunilla ole tarkoituskaan tulla toimeen! Kun työhaluja vaan löytyy (vaan eipä näil... Lue lisää...
hyvinvoiva

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

18.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image