Oulu

Oulun torihotellin kerrosluku jäi luvissa neljään

Oulun kauppatorille suunniteltavan torihotellin kerrosluku jäi neljään. KUVA: Jukka-Pekka Moilanen
Oulu 16.1.2018 19:05
Kari Sankala

Kauppatorille Saaristonkatu 1:een suunniteltu Oulun torihotelli ei saanut enää lisäkerroksia poikkeamislupamenettelyn kautta.

Yhdyskuntalautakunta hylkäsi MGP Services Oy:n oikaisuvaatimuksen. Samalla se hylkäsi naapurin As. Oy Oulun Meriportin oikaisuvaatimuksen.

Näin poikkeamislupamenettelyn kautta torihotellin enimmäiskorkeus on neljä kerrosta, kun alkuperäinen asemakaavassa oleva kerrosluku on kolme.

MGP Services Oy oli saanut yhden lisäkerroksen asemakaavaan verrattuna jo aiemman poikkeamislupahakemuksen perusteella.

Naapuritaloyhtiön Oulun Meriportin oikaisuvaatimuksessa vaadittiin, että torihotellin korkeus pitäisi määritellä asemakaavakäsittelyssä eikä poikkeamisluvan perusteella.

- Tässä tapauksessa kaava ei ole vanhentunut, alueen olosuhteet eivät ole muuttuneet ja haetulla poikkeamisella pyrittiin vaikuttamaan yleisesti tunnettuja ja tunnustettuja kulttuuriarvoja omaavaan miljööseen tavalla, joka kertaalleen on asianmukaisesti läpiviedyssä kaavoitusmenettelyssä päätetty lainvoimaisesti hylätä, taloyhtiö perustelee omaa kantaansa.

Oulun Meriporin mielestä poikkeamisluvan hakijan liiketaloudelliset kannattavuus- ja hyötynäkökohdat sekä niiden optimointi eivät anna perusteita poikkeamislupaan.

MGP Services Oy perusteli viidettä kerrosta ja kokonaiskerrosalan kasvattamista 520 neliöllä noin 8 020 neliöön sillä, että torihotelliin saataisiin sitoutettua operaattori.

Operaattorineuvottelut ovat yhtiön mukaan edenneet, mutta kaavan mahdollistamat 129 hotellihuonetta eivät riitä. Huoneita pitäisi olla 150-200. Lisäksi huoneiden pitäisi olla aiottua suurempia.

Yhtiö korostaa, ettei kaavassa olevaa monitoimitilaa voida toteuttaa, jos hotelli ei toteudu. Viidettä kerrosta yhtiö piti hakemuksessaan vähäisenä muutoksena varsinkin, kun lisäneliöitä tuli "vain" 520.

Yhtiö ilmoitti oikaisuvaatimuksessaan, että sillä olisi kaksi pitkäaikaista vuokratarjousta viisi kerroksisesta hotellissa, jossa olisi 179 huonetta. Toinen tarjoajista on kansainvälinen toimija ja toinen kotimainen Pohjois-Suomessa sekä Oulussa oleva vahva toimija.

Yhdyskuntalautakunta piti poikkeamislupahakemuksen hylkäämistä perusteltuna. Lain mukaan poikkeamisen päätösvalta on kunnalla.

Oikeusharkinnan lisäksi lupaan voi liittyä tarkoituksenmukaisuusharkintaa, mutta myönteistä päätöstä ei voitu tehdä, koska laissa säädetyt myönteisesti edellytykset eivät täyty eikä mitään uutta ole ilmennyt, jolla vs. asemakaavapäällikön kielteinen päätös pitäisi muuttaa.

Tontille on myönnetty vuonna 2015 rakennuslupa hotellin rakentamista varten.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (103)

Tämä on kyllä surkein, mauttomin ja alueelle sopimattomin rakennelma koko Oulussa ja meillähän näitä riittää. Ei taida pystyä enää panemaan tätä huonommaksi?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllähän se grynderi Oulussa kirjoittelee itse itselleen rakennusluvat. Siksi tällä hommalla ei mitään kontrollia olekaan ja kaikki arvokohteet tuhoutuu ihan silmissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikä on se Pohjois Suomessa ja Oulussa oleva vahva toimija joka näkyy olevan juonessa mukana??????

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ne on aina Oulussa "rikkaan rahat" tärkeämmät kuin "köyhän huvit."

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä että jäi noin matalaksi ettei varjosta koko toria. Tori ei ole viihtyisä paikka jos se ei ole aurinkoinen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kumma juttu. Yleensähän tuo ”Pohjois-Suomessa sekä Oulussa oleva vahva toimija” on huolehtinut siitä että toimitaan sen mukaan kuin firma tahtoo.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ai siis rahat loppui. Kokenut olen että Oulun virkamieskoneiston pystyy lahjomaan, varsinkin rakennusluvissa ;D

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sillä lailla, nyt sitten puretaan vanhat rakennukset pois ja tilalle jää verkkoaidoilla rajattu alue, joka tulee ilahduttamaan Oulun toria pitkälle tulevaisuuteen.
Hotelli jossa on neljä (4) kerrosta, ei sellaista kukaan rakenna kaupungin keskustaan, tai oikeammin ei kukaan sellaiseen ala investoimaan, hotellin pyörittäjät voi olla aika harvassa ....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sitä aliettiin markkinoida nimellä Casthaus, muistaakseni ja hypetettiin kovasti.
Hoytelli ja lasiseinäinen joku aula vaikuttaa ammattitaidottomien puuhastelulta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eipä tarvi miespolveen haikailla elävän torin perään. Totta se polvi pojasta paranee ja tulevat oululaiset, jotka eivät ole vielä syntyneetkään, saavat kokoontua ympäri vuoden elävälle torille. Nyt nämä ynelmat saa haudata vuosikymmeniksi. Ammen

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä tä on typerää hommaa, Oulun pitää nykyaikaistua ja rakentaa ylöspäin, kunnon tornitaloja/pilvenpiirtäjiä keskustaan eikä mitään höpöhöpö matalia laatikoita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näin ajattelin ensin itsekin, mutta sitten ymmärsin, että näillä leveysasteilla aurinko paistaa suuren osan vuodesta todella matalalta. Korkeat talot on OK, mutta niiden langettamat varjot täytyy ottaa huomioon kaavassa. Muuten kaupungista tulee todella synkkä ja pimeä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä siihen opetaattori tulee, vaikka olisikin vain neljä kerrosta. Ilmaisena neuvona annan, että laitat vuokran tulevan huonemäärän tasolle. Taas meinattiin virkamiestä kusettaa:)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ouluun pitäisi etsiä kokonaan uusi torialue. Uusi tämän ajan mukainen kauppahalli sinne myös rakennettava. Tuo vanha halli on vanhanaikainen ja epäkäytännöllinen nykyaikaiseen kaupankäyntiin. Tämä aika on siitä ihmeellistä, että ei haluta tehdä mitään uutta tämän ajan mukaista vaan yritetään kituuttaa satoja vuosia vanhoissa kuvioissa. Ne olivat nykyaikaisia silloin kun ne tehtiin ja palvelivat sen aikaista kansaa. Tästä meidän ajastamme ei jää mitään tulevaisuuteen näytettävää jos emme mitään uutta rakenna. En pidä nykyarkkitehtuurimme laatikkorakentamista minään arkkitehtuurina vaan laiskuudesta ja osaamattomuudesta ja kunnianhimottomuudesta johtuvana pelleilynä. Ei sitä tulevat sukupolvet tule kunnioittamaan ja säilyttämään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ehkä kannattaisi kuitenkin tehdä rakennuksen rakenteet sellaisiksi, että siihen olisi helppo tehdä lisäkerroksia jälkikäteen sen jälkeen kun kaupunki saa järkevämmän poliittisen johdon. Miksi Oulun keskustan alue ei saa kasvaa ylöspäin kaupunkimaisen näköiseksi kuten muissa kaupungeissa jopa pienissäkin pyritään tekemään? Kannattais ehkä käyttää rakennussuunnittelussa Oulun ulkopuolisia arkkitehteja jotka osaavat suunnitella ylöspäinkin tehtäviä rakennuksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se nyt on yks ja sama mitä sinne nousee kun torin laidalla on joka tapauksessa edelleenkin se ihme mötikkä, jota jotkut teatteriksi kutsuvat. Olisi mielenkiintoista tietää minkälaisella huumorilla ovat ne kaverit varustettuja, jotka aikonaan sellaisen päättivät siihen niin näkyvälle paikalle moisen rakentaa. Ja soisi päättäjien suosivan hieman ympäristöään kunnioittavampaa arkkitehtuuria, kun aletaan tämän laatikon kuntoa taas pohtimaan tulevaisuudessa. Olisihan se pitänyt purkaa jo samantien silloin 70-luvulla kun yleisesti huomattiin mikä siihen oikein nousikaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (103)

Uutisvirta

22:36
Analyysi: Ampumahiihdon MM-kisat olivat hyvää mainosta lajille – samaa ei voi sanoa maastohiihdon Pohjoismaiden-kiertueesta, jossa majoituttiin kasarmilla ja huollettiin suksia puutteellisissa tiloissa Tilaajille
22:21
Oulun Pyrinnön Taneli Ollila juhli painonnoston SM-kultaa Porissa – "Enemmänkin olisi mennyt, mutta oli turha riskeerata"
22:18
Jääkylmästi heittänyt Susijengi nousi tärkeään voittoon EM-karsinnoissa
22:15
Yllätysmestarin tuuletus – Kuivasjärven Auran Sonja Stång hämmästyi nuorten SM-hallikisoissa pika-aitojen täysosumastaan: "Olin ihan, että häh?" Tilaajille
21:47
Sula teräs sytytti oven palamaan Outokummun tehtaalla Torniossa
21:33
"Mondo" Duplantis pääsi taas kuuteen metriin – viimeinen yritys ME-korkeudesta 619 oli onnistua
21:27
Thesleffin näyttely houkuttelee kävijöitä jonoiksi asti – Oulun taidemuseon aiemmat kävijäennätykset voivat pian mennä uusiksi
94
Loppuko hiihto ilmastonmuutokseen? Professori: "Eteläisen Suomen koululaisille luminen talviloma on muisto vain"
36
Lastenpsykiatriaan ohjataan yhä enemmän psyykkisestä häiriöstä kärsiviä lapsia ja nuoria – Oulun yliopiston professori: "Potilaiden määrä on selkeästi lähtenyt kasvuun"
34
Italiassa koronavirustartuntojen määrä nousee nopeasti – hallitus aikoo eristää tartuntakeskittymät ainakin kahdeksi viikoksi, jalkapallo-otteluita peruttu
22
Koulumaailmassa lastensuojeluilmoituksen oltava viimeinen toimenpide Lukijalta
19
Mikko Niemelä, 29, on noussut luottorooliin loukkaantumisten kurittamassa Kärppä-puolustuksessa – kellottaa uusia ennätyksiä ja tarjoilee namupasseja
17
Sahat käynnistyvät uudestaan, mekaanisen metsäteollisuuden riidassa sopu – kiky-tuntien kirjausta muutettiin
16
Presidentti Niinistö ulkoministeri Haaviston esitutkinnasta Ylellä: "Voi olla hänen itsensä kannalta kiusallinen tilanne"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi aamuyöstä alkaen Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

253 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Työttömyysturva

Tai sitten uudistus kannustaa työttömiä ottamaan ja etsimään töitä ja jopa muuttamaan työn perässä sinne missä sitä on. ... Lue lisää...
Tai sitten töihin

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image