Oulu

Oulun torihotelliin halutaan vielä yksi lisäkerros – katso videot vaih­toeh­dois­ta

Viisikerroksisena torihotelli näyttäisi Meritullin suunnasta tältä. KUVA: Arkkitehtitoimisto Laatio
Oulu 22.11.2017 6:05
Liisa Laine

Lähiviikkoina päätetään, saako Oulun kauppahallin viereen suunniteltu torihotelli poikkeusluvan vielä yhteen lisäkerrokseen vai ei.

Yhdyskuntajohtaja Matti Matinheikki on teettänyt molemmista – sekä neljä- että viisikerroksisesta vaihtoehdosta – videot.

Niistä näkee myös sen, miten pitkään vireillä ollut ja paljon puhuttanut hotelli torimaisemaan istuu.

Hotellin rakennuttajalla MGP-Service Oy:lla on voimassa huhtikuussa 2015 myönnetty rakennuslupa kolmikerroksiselle hotellille, mutta siihen on jo haettu ja saatu yksi poikkeuslupa neljännelle kerrokselle. Sen jälkeen yhtiö on hakenut uutta poikkeamislupaa viisikerroksiselle hotellille.

Julkisivun enimmäiskorkeus on kasvanut asemakaavan 11,5 metristä jo luvan saaneen nelikerroksisen 15,2 metriin. Viisikerroksisen rakennuksen korkeus olisi 17,4 metriä.

Rakennusalan raja ylittyisi hotellin pohjoispäässä torin suunnassa noin 3,3 metriä ja etelässä Meritullin suunnassa noin 0,2 metriä.

Torihotelli on ollut hankkeilla jo yli kymmenen vuotta.

Video suunnitelmasta, jossa Oulun torihotellissa olisi viisi kerrosta.
Video suunnitelmasta, jossa Oulun torihotellissa olisi neljä kerrosta.
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (256)

Pikkupojilla on isot haaveet saada torihotelli ahtsaariaukiolle. Pojilla on vaan pienet saappaat. Tyhjästä työkalupakista on vaikeaa. Nyhjästä. Työkalupakin koko ratkaisee. Kuka. Rakentaa. Ja. Minne. Kotimaassa ja Kiinan silkkitie varrella. Antti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paremmalta näytti tuo viisikerroksinen malli! Iso rakennus tarvistee myös korkeutta, jotta näyttää hyvälle. Viisikerroksinen ei poikkea korkeudeltaan mitenkään ympärillä olevista rakennuksista!
Tehkäähän päättäjät kerrankin oikea päätös, ettei Oulu näyttäydy turistin silmään pannukakulta joka paikassa!
Kaupungissa kuuluu olla myös korkeita rakennuksia! Ei kannata kuunnella noita kateellisia, jotka vastustavat kaikkea.
Tietenkin kaupungin tulee saada lisääntyneestä rakennusoikeudesta myös samassa suhteessa lisää rahaa kaupunkilaisten rahareikien tukkeeksi!
Kateellisten kannattaa muistaa, että tuo hanke rahoitetaan yksityisten rahoilla, josta hyötyy myös kaupungin asukkaat!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulussa on ilmeisesti ihan oma ymmärrys ja määritelmä ”tornihotellille”. Tulkaa nyt tänne Tampereelle kattoon (selvin päin), mitä se oikeesti tarkoittaa. Ylöspäin se tornihotelli ainakin meillä kohoaa ja vielä oikein hienosti ympäristöönsä istuen.

Teidän tornihotelli on kaatunut kyljelleen jo lähdössä, ilmeisesti kuvaa hyvin torin meininkiä viikonloppuisin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joo hienoja hotelleja teillä siellä Mansessa, varsinkin tornihotelleja. Oulussa nyt suunniteilla olevassa hotellissa on kysymys torihotellista ei tornihotellista. Siis ei suunnitella tornia vaan toriympäristöön sopivaa torihotellia. Tämä tiedoksi ilmeisesti lukihäiriöstä kärsivälle Mansen Mikelle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Varmaan Mansen Mike muistelee aiemmin puhuttua tornihotelli-kongressikeskusta, jollaista torille tai siihen kylkeen suunniteltiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kalevassa 24.11 Ajassa -artikkelissa Matti Karhulan ajatukset ovat täyttä asiaa. Torihotellin suunnitteluvaiheisiin liittyy keplottelua ja lypsämistä. Rakennusoikeuden lisääminen ei näytä kulkeneen demokraattisen ja avoimen käytännön mukaan, joten nyt olisi syytä palata alkuruutuun. Torin aluetta pitäisi suunnitella kokonaisuutena, eikä palasina.

Tori on kaupungin sydän, sen ilme ja rakennukset ovat myös kaupunkilaisille sydämen asia , kuten sadat palautteet torihotelli-hankkeeseen ovat osoittaneet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lehtikalevassa 24.11 oli hyvä juttu kaavoituksesta jossa kaupunki ei kunnioita tehtyjä valtuuston tekemiä kaavoitus ja julkisivu päätöksiä. Jutun perusteella voi olettaa että asemakaavapäällikköä kirjaimellisesti uhataan jos myönteistä päätöstä ei tule.

Eniten asiassa ihmetyttää miten yhdyskuntajohtaja voi noin vain tehdä omia päätöksiä ja jyrätä omalla vaikutusvallallaan päätökset läpi. Yhdyskuntajohtajan motiivi lisäkerroksien hyväksymiselle on vähintäänkin omituinen ja haiskahtaa aika paljon julkisen talouden mädännäisyydeltä.

Pahinta tässä on Oulun kaupungin asenne jossa oman kaupungin kulttuuriperintöä ei haluta suojella ja suunnitella järkevästi. Luulisi että kaupungin suurin ja ylpein tavoite olisi hieno ja arvokas kulttuuriperintö koska se määrittää koko Oulun imagon ja ihanteen. Hotellin sijoittaminen Oulun parhaalle paikalle ei ole erityisen hyvä kulttuuriperintö teko josta voisi olla erityisen ylpeä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos tuohon nyt on pakko joku tönö saaha kyhättyä niin tehkää nyt edes siitä maamerkki ja vanhan näköinen talo. Järjetöntä nyt torin päälle rakentaa hotelli kun juuri tuohon kohtaan voisi tehdä pienen pubi- tai ravinto-kadun mukaillen vanhojen aittojen arkkitehtuuria. Ainakaan ehdotuksen arkkitehtuuri ei mukaile ollenkaan vanhoja aittoja tai kauppahallia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiitos Karhula ja Sankala valaisevasta jutusta "paperikalevassa".Soisi näkyvän myös nettikalevassa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vastaus nimimerkille " kansalaiset huomio " kun kysyy kuka omistaa Oulun, taidanpa arvata ja luullakseni moni muukin arvaa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Millä Oulun päättäjiä lahjotaan, kun ovat suostuneet tällaiseen päättömään hankkeeseen. Tuo betonimöhkäle rumentaa miljöön ja varjostaa torin hienot aitat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi, miksi ja miksi? Tuhota satojen vuosien ympäristöstä viimeisetkin kultapisarat. Mitään parempaa ja kauniinpaa sillä ei saavuteta. Suurempaa ja rumempaa kyllä. Onko Oulun nykyinen johto täysin sokaistunut perinteen kunnioitukselle, kysyn konservaateiksi luokittelemiltani Teiltä Juha Hänninen ja Riikka Moilanen. Vasemmiston vanha kaarti saattaa olla tosissaan "vanhaa Oulua kunnioittava". Antakaa nyt meille 100 vuotiaan itsenäisen Suomen jälkeen Oulusa seuraavatkin 100 vuotta pysyvyyttä viimeiseen kauniiseen kaupunkiimme. Ja Toppilan satamaan eloa ja iloa nykyisen kuolleen kanavan sijaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ensimmäiseksi tulee surku oululaista arkkitehtuuria ja kaavoitusta; ahtaalle kulttuurihistoriallisesti arvokkaalle paikalle halutaan hotelli joka muistuttaa massiivisella olemuksellaan entisen Varsovan liiton lentotukikohdan hallirakennusta! Paras hotellille paikka olisi ollut maineikkaan Kauppahotellin, joka purettuun ja rakennettiin perusmallinen asuinrakennus, jollaisia kaupunki on täynnä. Siinä olisi ollut paikka design hotelille, jollaista Oulussa ei ole.
Toriranta on kaupunkilaisten olohuone ja kokoontumispaikka. Kauppahalli ja aitat kuuluvat sen maisemaan, hotelli ei alun perin kuulu tähän maisemaan. Rakennuksena se ei nivelly muiden rakennusten tyyliin; synkännäköinen ja oudot värilasiset parvekkeet. Tasakattoisen hotellin suunnittelija väheksyy jo suunnitelmassa ympäristön torinrannan olemusta. Miten alun perin 3-kerroksisen hotellin on voitu saada jo 4.kerros lisää?? Tässä vaiheessa on näkymissä samanlaista sisäpiiri "sopimuksia" kuin Valkean kesäkadun fiaskomaisella rakentamisella. Olisi jo aika kaavoittajien ja päättäjien kuunnella kaupunkilaisten ääntä ja lisätä kaupungin viihtyvyyttä ja vetovoimaa, eikä tuhota kaupunkikuvaa miljonäärirakennuttajien mielikuvien mukaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luin keväisen artikkelin aittojen siirrosta väliaikaisille paikoille.Jutussa mainittiin myös,että siirretään takaisin omille paikoilleen lokakuussa.Nyt on jo marraskuun loppupuoli ja aitat rösöttävät vieläkin "evakossa".MIKSI???

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulussa käytetään samaa argumenttia joka käänteessä "keskustan välttämätön ja kiireellinen elävöittäminen". Tämäkö oikeuttaa mihin tahansa? Rakennetaan puistoihin (joiden viihtyvyys eli vetovoima vähenee), rakennetaan korkeasti torille (jonka viihtyvyys eli vetovoima vähenee). Kaupungin vetovoimaa tulisi ajatella pidemmälle kuin oman nokan eteen. Viihtyvyyttä vähentävällä rakentamisella ei vetovoima kasva, vaikka taloja kasattaisiin pääällekkäin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt kaikki hampaatirvessä vastustamaan tätäkin hanketta! Ouluun EI SAA RAKENTAA mitään eikä koskaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (256)

Uutisvirta

14:29
THL päivitti ohjeet terveydenhuollolle ja riskialueille matkustaneille – koronan leviäminen lisää painetta myös poliitikoille
14:11
"Egyptiä ja minua ei eroteta ennen kuin makaan hänen mullassaan" – Egyptin ex-presidentti Hosni Mubarak on kuollut: Nousi valtaan vahingossa ja piti siitä kiinni 30 vuotta
13:50
Talviriehassa riitti ohjelmaa Oulun Pikkaralassa
13:45
Posti ostaa uusia lajittelukoneita, osa sijoitetaan Ouluun ja osa Helsinkiin – kone lajittelee lähetykset jakelujärjestykseen
13:33
Ekopaaston teemana ovat tämä vuonna vastuulliset vaatevalinnat – ohjelmassa muun muassa vaatteidenvaihtokutsut
13:28
Yle: Suomenlapinkoirien kenneliä pitänyt nainen tuomittiin ehdolliseen vankeuteen eläinsuojelurikoksesta
12:13
THL: Koronaviruksen tartuntariski on suurentunut osassa Italiaa, Etelä-Koreassa ja Iranissa – toimi näin, jos sairastut ja olet matkustanut epidemia-alueella
38
Tervahiihto peruttiin hätiköidysti – Oulun seudulla mitä parhaimmat lumi- ja latuolot Lukijalta
29
Oululaisen lähiöpubin omistajat myivät alkoholia ohi kassan eivätkä merkinneet omia juomia kirjanpitoon – käräjäoikeus tuomitsi ehdolliseen vankeuteen
20
Uusi Oulun kaupunginvaltuuston kokoussali herätti ihastusta valtuutetuissa – Teatterin Pikisalissa riitti tilaa ja happea hengitettäväksi
17
Korona saavutti Teneriffan ja leviää yhä Italiassa – virus masensi pörssejä maanantaina, miten käy tänään?
15
Seitsemän ihmistä on kuollut koronavirukseen Italiassa – pelätään miljardimenetyksiä matkailussa, naapurimaiden terveysministerit hätäkokoukseen.
13
Tuore selvitys on herätys työnantajille: Rahalla palkitseminen motivoi eniten työntekijöitä
13
Valtuustoaloite: Yksityisteiden aurausurakoinnit yhtenäisempään kilpailutukseen

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

207 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Pandemia tulee oletko valmis?

Pelonlietsonta on nykyajan muoti-ilmiö. Ilmeisestti lietsojat pyrkivät korottamaan sillä itsetuntoaan Lue lisää...
näkee, että

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image