Oulu

Oulun täytyy tehdä vesiratkaisu kevään aikana, uhkasakko mahdollinen

Kanta-Oulun talousvesi puhdistetaan nykyään Oulujoesta. KUVA: Jukka Leinonen
Oulu 12.12.2014 9:43
Kari Sankala

Valtiovalta on kyllästynyt oululaispoliitikkojen viivyttelyyn vesihuollon ratkaisuissa. Kaupunki on vellonut vettä riittävästi jo 1980-luvulta lähtien.

Pohjois-Pohjanmaan ely-keskuksen vesistöyksikön päällikkö Timo Yrjänä sanoo, että uusi vesihuoltolaki korostaa kaupungin vastuuta vedenhankinnan turvaamisessa myös häiriötilanteissa.

”Tietyllä tavalla nyt annettu kehotus on askel kohti hallintopakkoa. Olemme kysyneet asiasta, nyt kehotamme ja seuraava askel on hallintopakko. Vesihuoltolaki on tiukentunut.”

”Hallintopakkoa voi tehostaa uhkasakolla. Emme ole miettineet summia. Sakossa huomioidaan hankkeen kustannukset ja kunnan maksukyky.”

Valvovan viranomaisen kiinnostus Oulun varavesiratkaisuun ei Yrjänän mukana johdu Fennovoiman Pyhäjoen ydinvoimalan suunnitelmista.

”Pikemminkin tässä vaikuttaa välillisesti Talvivaara.”

”Valvovalla viranomaisella on silloin vastuu, jos Talvivaarassa tapahtuu jotakin odottamatonta. Meidän on pitänyt ottaa käyttöön järeät keinot. Asiasta ei enää siinä mielessä neuvotella”, Timo Yrjänä sanoo.

Kanta-Oulun talousvesi puhdistetaan Oulujoesta.

Pohjois-Pohjanmaan ely-keskuksen mukaan Oulun kaupungin täytyy tehdä päätös vedenhankinnan varmistamisesta ensi toukokuun loppuun mennessä.

Oulun vedensaanti
heikossa jamassa

Oulu on Suomen ainoa kaupunki, jonka vedenhankintaa ei ole varmistettu riittävästi.

Ely-keskuksen näkemys on, että ”mikäli päävesilähteen raakaveden laatu heikkenee oleellisesti ja jokiottamot joudutaan sulkemaan, Oulun nykyisin käytössä olevista varavesilähteistä riittää talousvettä käytännössä ainoastaan sairaaloiden ja huoltovarmuuden kannalta välttämättömän teollisuuden tarpeisiin.”

”Naapurikuntien vedenottokapasiteetti ja käytössä olevat pohjavesivarat eivät riitä korvaamaan Oulujoen raakaveden saantia.”

Poliitikot siirsivät ratkaisua

Oululaispoliitikot siirsivät kantakaupungin vesihuollon varavesiratkaisua viime lokakuussa vuoden 2016 loppuun.

Kaupunginhallitus päätti äänin 11–6 teettää asiasta lisäselvityksiä ja päättää asiasta vasta vuoden 2016 loppuun mennessä.

Ely-keskuksen mielestä kaikista tarkastelussa mukana olleista vaihtoehdoista on tehty riittävät selvitykset.

Oululaispoliitikkojen jako vesiasioissa:

  • Kaupunginhallitus otti kantaa Oulun varavesijärjestelmään
  • 13. lokakuuta 2014.
  • Apulaiskaupunginjohtaja Matti Matinheikin mielestä valtuustolle olisi pitänyt tehdä esitys valita Viinivaaran alue Oulun vedenhankinnan varmistamiseen. Matinheikki sai kuusi ääntä: Outi Ervasti (kok.), Minna Åman-Toivio (kok.), Matti Roivainen (kok.), Anne Snellman (ps.), Mikko Salmi (sd.) ja Tuija Pohjola (sd.).
  • Anne-Maria Takkula (kesk.) esitti, että Yli-Iin ja Arkalan alueesta sekä hajautetusta vedenhankinnasta tehdään vielä tarkemmat lisäselvitykset  ja lopullinen päätös tehtäisiin vuoden 2016 lopussa. Valtuustolle asia vietäisiin vain  tiedoksi. Takkulan esitystä kannatti Mikko Raudaskoski (vas.).
  • Takkulan esitys voitti Matinheikin 11–6.
  • Takkulan ratkaisua siirtävän esityksen kannalla olivat kaupunginhallituksessa Riikka Moilanen (kesk.), Samuli Pohjamo (kesk.), Matti Kakko (kesk.), Takkula, Sirpa Tikkala (kesk.), Vaili Jämsä-Uusitalo (ps.), Jenni Pitko (vihr.), Veikko Ervasti (vihr.), Rauno Hekkala (vas.), Hilkka Haaga (vas.) ja Raudaskoski.
Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (22)

Oon juonu Oulujoen Kurkelanrannasa puhistettua vettä 40-v ja se passaa mulle vielä seuraavat 40 vuottakin jos Talvivaaran myrkyt saadaan ohjattua Savoon päin. Eikä tuu mun rokilassiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Laki korostaa valmiutta, varavesijärjelmää laki ei vaadi. ELY pelottelee, koska Kokoomus- ELY-demarit ym. haluavat pumpata Viinivaaran tyhjiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täällä Pirkanmaallakin ELY-keskus perustelee vesilaitosten rakentamista kaiken maailman verukkeilla. Sama konsultti on meilläkin laatinut suunnitelmat kuin teillä siellä Oulussa. Hankkikaa selvitykset muistakin vaihtoehdoista, mutta joltain toiselta taholta.

Täällä ELY-keskus yrittää ajaa turhaa tekopohjavesilaitosta mm. pelottelemalla ihmisiä laskeumatilanteella, mikä kuitenkin on täysin merkityksetön käytännössä. Tshernobylin aikana suomalaisten saamasta säteilyn lisäannoksesta oli vain 1,5% talousvedestä peräisin. Normaalisti pohjavedestä saadaan huomattavasti suurempia säteilyannoksia kuin Tshernobyl niitä lisäsi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jokohan kepu uskaltaa kantaa vastuuta oululaisten vedensaannista...vihreet ja vasurit tuskin...kokoomus ainut joka ymmärtää että ihmisen hyvinvointi on kuitenkin tärkeintä..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä tässä itsekukin mielensä pahoittaa. Ely -keskus patistaa oulua vesiasiassa vaikka on itse antanut rakentamisluvan pahimmalle mörölle Talvivaaralle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nähtävästi valtio on huolestunut Talvivaaran ympäristövahingosta jossa Oulujoki saastuisi niin pahoin että sitä ei voi käyttää juomavetenä. Eipä silti, olen itsekin huolestunut jos Talvivaaran uusi purkuputki rakennetaan Oulujoen vesistöihin. Ongelma on että Talvivaaran liotusmenetelmässä syntyy valtavia määriä metallipitoisia jätevesiä jotka voivat saastuttaa Oulujoen veden juomakelvottomaksi. Kun tämä tapahtuu niin syntyy miljardin luokan ympäristövahinko.

Pidän Talvivaaran riskiä niin suurena että olisi parempi ajaa koko kaivos ikiajoiksi alas, nyt siihen olisi mahdollisuus kun Talvivaara on mennyt konkurssiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä tämäkin osoittaa kuinka vaikeaa on tällä hetkellä päätöksenteko Oulun politikoilla.
Erityisesti petyin Riikka Moilasen toimintaa eli äänesti lykkäyksen puolesta. Tämä asia ei enään lykkäämällä kummene.
Kuka on vastuussa jos tulee sellainen tilanne ettei oulujoen vettä voi käyttää. Varmaan luontoihmiset kuskaa sitten meille vettä vesirattailla ovelta ovelle :).

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulussa vedenlaatu ja maku ovat surkeita. Olen alkanut Oulunmatkoillani ottamaan kraanavettä kotoa mukaan ja lisäksi ostamaan pullovettä. Eipä ole enää iskenyt aikaisemmin jokakertainen mahatauti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jo on aikoihin eletty kun jopa ELY:n virkahenkilöt ovat fiksumpia kuin Oulun poliitikot. Talvivaaran kivennäisveden juottaminen oululaisille lapsille on rikollista!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nuasjärven purkuputki: Kuka uskoo sen, ettei järveen lirahda aina välillä huimia määriä myrkkyjä - "tilapäinen" häiriö tuotannossa, joo!
Syytä Oulunkin etsiä juomavedet muualta - pullovesi?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulun vedenhankinnan turvaamiseksi kriisitilanteissa riittää hyvin putki Oulusta Iihin tai Yli-Iihin Iijoen alajuoksulle. Putkea ei normaalisti tarvi mihinkään, mutta jos Oulujoen vesi menee pilalle jonkun katastrofin seurauksena, niin ei muuta kuin putkesta vääntää hanat auki. Hintakin em. vaihtoehdolla jää murto-osaan siitä sadasta miljoonasta eurosta jonka Viinivaaran hanke maksaisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se Viinivaara-hanke maksa sataa miljoonaa..Muutetun esityksen jälkeen, jossa Viinivaarasta otetaan vain osittain vesi normaalitilanteessa, niin hinta olisi noin. 35 miljoonaa. Pieni määrä siihen varmuuteen nähden, mitä tuossa saavutettaisiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän tätä asiaa ole pohdittu Oulussa kuin vasta reilut 20 vuotta. Suotta sitä turhaa kiirehtimään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun Torniossa vaihdettiin pohjaveteen niin laatu parani ja vesi oli sen jälkeen aivan ihanaa ja raikasta, Suosittelen vaatimaan samaa tännekin periferiaan,

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pohjavettä pidetään Suomessa valheellisesti parempana. On totta, että se maistuu paremmalta, mutta pohjavedessä on aina suurempi riski, että se saastuu. Katsokaapa varsin uutisia niin veden saastumiset liittyvät aina pohjaveteen. Pintavesilaitoksilla ei ole ollut pitkään aikaa saastumistapauksia.

Pohjavesi on aina riskialttiina valumavesille tulvat yms koska vettä ei juurikaan käsitellä. Tämä olisi hyvä muistaa. Oulussa ei ole ollut varmasti 20v kohta mitään saastumista pintaveden kanssa. Toisin kuin tässä ympärillä olevissa kunnissa pohjaveden kanssa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö ely-keskuksella ole ja on ollut vastuu Talvivaaran luvista ja niiden valvomisista? Tämä holtittomuus on aiheuttanut koko pohjois-pohjanmaan latvavesien tuhoutumisen määräämättömäksi ajaksi. Missä vihreät ja vasemmistoliitto, joko toisten syleileminen on vienyt sen lopullisenkin terän oikeista asioista, luonnon ja ihmisen suojelemisesta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitäähän siihen varautua et talvivaara sotkee oulujoen vedenki...niinhän voi käydä jos purkuputki saadaan rakentaa oulunvesistöön.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos Oulujoki saastuu jäämme ilman vettä mikä tarkoittaa evakkoa 200 000 ihmiselle. Vedensaamisen turvaamista ei voida siirellä vuositolkulla jonkun pikkuporukan edun vuoksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lienee viittaat viiniharjun vedenotto suunnitelmiin ja niiden vastustajiin? Sinun mielestkö luonto on "pikkuporukka" jota saa turmella mielinmäärin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suurinosa on vedenoton käsittänyt väärin. Sieltähän ei ole muutenkaan tarkoitus ottaa kuin tarvittaessa. Oulujoki pysyy edelleen pääasiallisena vedenottona. Kyse on varajärestelmän tarpeesta

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (22)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus päättyy tänään klo 12 Pirkanmaan maakunnassa sekä Enontekiön kunnassa. Metsäpalovaroitus on edelleen voimassa Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Tornio ja Utsjoki.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Naton vastustus hiipuu

224 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Mansikka maalle töihin?

Kyllä se on ongelmana, että osa suomalaisista eivät halua tehdä töitä, jos siinä ei ole jotain "hohtoa" tai ei muutoinka... Lue lisää...
Ryö palkitsee

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

16.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image