Oulu

Oulun siniset eivät aio luopua lau­ta­kun­ta­pai­kois­taan - luot­ta­mus­hen­ki­lö on "e­rot­ta­ma­ton", sanoo kaupungin lakimies

Kuvassa siniseen valtuustoryhmään siirtynyt Anne Snellman ja perussuomalaisten Juha Vuorio. Arkistokuva. KUVA: Moilanen Jukka-Pekka
Oulu 13.10.2017 6:31
Liisa Laine

Oulun siniset aikovat pitää kiinni perussuomalaisina saamistaan lautakuntapaikoista.

Uuden sinisen valtuustoryhmän ainoa valtuutettu Anne Snellman on sivistys- ja kulttuurilautakunnan jäsen ja varavaltuutettu Vaili Jämsä-Uusitalo yhdyskuntalautakunnassa.

Puolueet jakoivat lautakuntapaikat keväällä kuntavaalien jälkeen.

– Me pidämme paikoista kiinni. Espoossa on käyty samaa kamppailua ja siellä paikat ovat jääneet sinisille, mikä on kuntalainkin mukaista, perustelee Snellman. Hänen mukaansa hän ja Jämsä-Uusitalo on paikoille nimetty ja sillä siisti.


Perussuomalaisten
viiteen henkilöön kutistuneen ryhmän puheenjohtaja Juha Vuorio tulkitsee asiaa toisin, hänen mielestään paikat on keväällä saatu puolueelle.

– Tähänhän perustuu puolueiden välinen sopimus, jonka mukaan paikat on käyty läpi. Ainakin meillä on se lähtökohta, että he luovuttavat paikat pois.

Kaupungin lakimies Jukka Lampén sanoo, että luottamushenkilö on muodollisesti ”erottamaton”, ellei hän syyllisty tietyn vakavuusasteen rikokseen.

– Eli lakiin tai muihin säännöksiin perustuvaa velvoitetta ei ole erota, eikä sillä perusteella voida erottaa, jos toimielimen jäseneksi valittu henkilö vaihtaa ryhmää valinnan jälkeen.

Käytännössä asiat on Oulussa hoidettu puolueiden sisällä ja ryhmää vaihtaneet ovat eronneet vapaaehtoisesti luottamuspaikoistaan, kertoo Lampén.

– En siis pysty kommentoimaan sitä, miten Snellmanin ja Jämsä-Uusitalon paikoille käy.

– Jos he eivät vapaaehtoisesti eroa, ainoa tapa on erottaa koko toimielin valtuuston päätöksellä sillä perusteella, että toimielin kokonaisuudessaan tai joku jäsenistä ei nauti enää valtuuston luottamusta.

Lue lisää 13.10.2017 Kalevasta.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (90)

Vaalien alla kysyin Snelmannilta lähikouluista ja joukkoliikenteestä. Sai jo pelkistä kysymyksista raivokohtauksen. Nyt loikkari , on siinä valtuutettu!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kovimpas nuo kaksi + uuden ryhmän sihteeri hyökkäsivät viime valtuustokaudella puolueesta eronneiden tai toiseen loikanneiden luottamuspaikkojen säilyttämistä vastaan. Nyt ilmeisesti arvomaailma on tosiaankin eri kun kyseessä ovat omat luottamuspaikka-ansiot.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ois vissiin sama lopettaa puolueet ja yksityiset ehdokkaat voisivat sopia vaaliliittoja?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kampurin Reetta vainaja kääntyy haudassaan ei hänkään hyväksyisi minijansa loikkaus temppuja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten Siniset etes kehtaa näyttää naamaansa tuollaisten temppujen jälkeen. loikkarit on aina ennenkin jääneet ilman paikkaa, mutta yrittääkö nämä Soinin enkelit olla parempia kuin muut. Todella härskiä porukkaa toivottavasti seuraava gallub näyttää sinisille täyttä nollaa sitä te todella olette.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kusymyksessä olleet henkilövaalit, joissa ehdokkaita tarjonneet eri yhdistykset (puolueet tai valitsijayhdistykset). On äänestetty siis henkilöä eikä listaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun meillä käytössä oleva vaalijärjestelmä tekee sen, että ensisijaisesti ääni menee kuitenkin puolueelle ja listalla olevat saavat sitten vertailuluvun sen mukaan paljonko ääniä koko lista sai ja monesko ko. listalla henkilö oli, niin kyllä sillä listalla on paljonkin merkitystä.

Toisekseen lautakuntapaikkoja ei jaeta henkilökohtaisen äänimäärän mukaan, vaan eri puolueet saavat tietyn määrän paikkoja vaalimenestyksen mukaan. Puolue siis asettaa henkilön toimikuntaan, joten jos henkilö eroaa puolueesta, niin aika loogiselta kyllä kuulostaisi menettely että ko. henkilö myös eroaa ko. luottamustoimesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aidossa listavaalissahan puolueet asettavat ehdokkaat etukäteen järjestykseen. Joten äänestäjä ei voi varsinaisesti vaikuttaa ehdokkaansa menestykseen toisin kuin nykyisessä järjestelmässä jossa esim. puolueen ehdokkaitten järjestys määräytyy vasta vaaleissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tyhmää toi hillotolppa puhe kun nyt siniset hyppäsivät rohkeasti tuntemattomaan. On se hauskaa kun Soinin hillotolppa termi elää :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Inhimillisempi vaihtoehto on Siniset. Ei ketään voi pakottaa toimimaan vakaumustaan vastaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Petturit ovat pettureita, eikä heidän toimintaansa tule hyväksyä millään muotoa. Kaikki virat ja edut pois, jotka ovat saavuttaneet Perussuomalaisten riveissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuinka ps- puolue voi olla demokraattinen kun ne ohjeistaa jäseniään ettei saisi sinisten kanssa puhua tai pitää mitään yhteyttä, jos on yhteydessä sinisten kanssa niin voi tulla lähtö ps-puolueesta. Näin alkuviikosta uutisoitiin jossain mediassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onkohan kyse vallan vai rahan ahneudesta kun siniset edustajat eivät luovu PS:lle myönnetyistä lautakuntapaikoista. En näkisi sinisille kovinkaan lupaavaa menestystä seuraavissa vaaleissa kun ovat näin ahneita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joku puhuu Soinin arvopohjasta! Mikä se sellainen on?
Sekö että takki kääntyy holtittomasti tuulen suunan mukaan?
Tai sellainen joka sallii pettä jatkuvasti annettuja vaalilupauksia?
Valta, arvovalta ja rahaa taita olla aikamoinen arvopohja eikä vain Soinilla.
Hänellä on "perässähihtäjiä" eikä vain sinisessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Silloin, kun Soini ilmoitti olevansa katolilainen, ymmärsin hänen sielunmaisemansa olevan sumuverhon takana. Tarkoitus pyhittää edelleen Soinin poliittiset keinot. Voi siis ostaa ja myydä "lehmiä", ja ripin jälkeen kaikki on ennallaan. Ei vastuussa kenellekään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Samoin meiltä, ihan oikein. Olemme äänestäneet henkilöä, ei puoluetta. Ei ajatukset passaa yhteen persujen kanssa, ei mitenkään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lautakuntapaikat on jaettu puoleen saamien äänien perusteella. Tällä perusteellahan henkilövaalissa erinomaisesti menestynyt Lokka jätettiin ilman paikkaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaupungin lakimiesten asiantuntevuus on tullut maksamaan aika paljon jo tänä vuonna kaupungille. Onkohan tähänkään luottmista?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (90)

Uutisvirta

79
Sisäministeri vaatii uutta tulkintaa YK:n pakolaissopimuksesta – Haluaa estää rajan yli tapahtuvan hallitsemattoman maahantulon ja turvapaikanhaun
51
Vima hakeutuu konkurssiin – uusien vuokralaisten puuttuminen kiinteistöstä söi asiakasvirtoja
31
Ylitöillä korvataan tuhansia työntekijöitä teollisuudessa – "Äijät menevät loppuun, kun joka viikonloppu ruuvaavat"
25
Soinin luottamus säilyi, mutta jälkilöylyt jatkuvat – keskustalla keitti yli kokoomuksen "kestämätön toiminta"
21
Kärppien ilta venyi voittomaalikisaan Mikkelissä, Pyörälällä kolmen maalin peli – katso kooste ottelusta
20
Keskusta purkaa suuttumustaan hallituskumppani kokoomukseen Soini-jupakassa – Sipilän mukaan keskustasta on luotu iljettäviä mielikuvia
19
Pohjois-Pohjanmaalla varaudutaan voimistuvaan tuuleen – palomestari kehottaa tarkastamaan veneiden kiinnitykset

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Maan länsiosassa, Kymenlaakson maakunnassa sekä Pohjois-Pohjanmaan länsiosassa lounaistuuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa paikoin 20 m/s. Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa sekä Koillismaalla ja Etelä- ja Keski-Lapissa etelätuuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hyvätuloisten asumistuki

171 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Hyvätuloisten asumistuki

Dilemma on sama kuin tilanteessa jossa köyhä saa ruuan ilmaiseksi ja muut maksavat siitä 10 euroa. Hyvän taloudellisen t... Lue lisää...
Holy s

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

22.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image