Oulu

Oulun seudun kunnista vain neljä kasvatti asukaslukuaan viime vuonna – Kempeleen kasvu vahvinta

Kempeleessä kasvu on seudun kunnista suhteellisesti vahvin. Kasvu on ollut vuosittain noin 1,4 prosenttia. KUVA: Taneli Kärki
Oulu 22.2.2018 6:10
Liisa Laine

Oulun seudun kunnista vain neljä on onnistunut kasvattamaan viime vuonna asukaslukuaan. Ne ovat Kempele, Liminka, Oulu ja Muhos.

Koko Oulun seudulla oli vuoden lopussa 2 850 asukasta enemmän kuin vuoden alussa.

Kempeleen kunnanjohtaja Tuomas Lohi seuraa tilastokeskuksen väkilukutilastoja säännöllisesti ja tekee niistä kuukausittain taulukot. 

Kempeleessä kasvu on seudun kunnista suhteellisesti vahvin. Kasvu on ollut vuosittain noin 1,4 prosenttia

Tähän saakka Oulun kaupungin ja koko seudun väestönkasvun rakenne on eronnut muista suurimmista kaupungeista – esimerkiksi Tampereesta ja Turusta – siinä, että kasvusta suurempi osuus on ollut peräisin syntyvyydestä ja pienempi kuntien välisestä muuttoliikkeestä. Nyt syntyvyyden osuus on kapenemassa.

Luonnollinen kasvu ja muuttoliike

Oulussa väkiluku kasvaa. Suurin selitys on luonnollinen kasvu: lapsia syntyy yhä kuolleisuutta enemmän. Sitten tulee nettosiirtolaisuus eli kaupunkiin muuttaneiden ulkomaalaisten ja sieltä poismuuttaneiden ulkomaalaisten erotus.

– Merkittävin osa on työperäisiä maahanmuuttajia ja muuttajia, joiden kaupunkiin muuton syy on opiskelu, puoliso tai perhe, toteaa kaupunginjohtaja Päivi Laajala.

Kolmantena on kuntien välinen nettomuutto. Ouluun on tultu Pohjois- ja Keski-Suomesta.

– Nyt ja tulevaisuudessa Oulun pitää olla niin vetovoimainen, että saamme muuttajia myös pääkaupunkiseudulta ja ulkomailta.

Lue lisää 22.02.2018 Kalevasta.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (49)

Me muutettiin hetki sitten pois Oulusta. Töitä ei löytynyt kummallekaan. Ilmeisesti työpaikat Oulussa jaetaan puoluekirjan ja uskonnollisen suuntauksen mukaan. Tämä tuotu myös työhaastatteluissa kunnallisella puolella esiin. Töitä löytyi helposti muualta molemmille. Oulussa ei ollut vetovoimaa tälle keskiluokkaiselle perheelle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitähän on ne "vetovoimatekijät", joilla päättäjät ajattelevat pääkaupunkiseutulaisten muuttavat Ouluun? Onko heille suunnitteilla jotain erikoista? Ei kannata, koska ei esim. kesää ja vaikkapa purjehduskautta pysty pidentämään. Ei Oulu tule koskaan olemaan merellinen (vaikka niin mainostetaan) kuten vaikka Helsinki ja Espoo. Siellä tavalliset ihmiset voivat kävellä ja pyöräillä rantareittejä kilometritolkulla ja oleilla piknikillä lukuisissa puistoissa "merellisissä" maisemissa jne. Eivät he tänne muuta rannoille ja puistoihin rakennettaviin luxusasuntoihin.
Kyllä ne syyt ovat muut ja vääjäämättömästi pääkaupunkiseutu houkuttaa enemmän täältä ihmisiä sinnepäin.
Ja kyllä: Etelä on etelä, sen huomaa varsinkin keväällä ja syksyllä, ja itseänikin harmittaa, etten aikoinani ottanut sitä suunnakseni, kun "välisuomesta" läksin. Täällä olen työni tehnyt, enkä enää en jaksa muuttaa... Mutta jos olisin nuori, varmasti muuttaisin vehmaampiin maisemiin ja pitempään kesään ja monenlaisen kulttuuritarjonnan lähelle... ja työn.
Mutta täällä olisi päättäjillä kuitenkin parantamisen varaa suunnittelukulttuurissa. Tuo pakonomainen hokema: Pitää olla niin vetovoimainen, että.... huhhuh.
Ottakaa asukkaat paremmin mukaan ja olkaa avoimempia ja selkeämpiä. Ja miettikää, miltä täällä näyttää ja tuntuu parinkymmenen vuoden kuluttua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yhteenveto kommenteista. Kaikki kunnat täälläpäin on surkeita, mutta mistä kunta koostuu, asukkaista...?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kunnallispoliitikothan ne kunnan asioista päättää! Mistä kunnallispoliitikot sitten koostuu? Puolueista, koijareista ja muista suhmuroijista pääasiassa. Saattaa olla muutama asiallinenkin täytteenä, mutta ei heille mitään vaikutusvaltaa mihinkään anneta, vrt ASYL Oulusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Heh heh itelles! Joo,maksukykyisiä ollaan ja maksetaan verot mieluummin sellaiseen kuntaan jossa rahalle saa vastinetta.Eli Kempeleelle.Ouluakin kokeiltiin mutta oli niiin per....stä ettei paljon kiinnostanut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muutamia vuosia sitten Oulussa kävi muualta töissä n. 17 000 (seitsemäntoistatuhatta) ihmistä päivittäin. Tosin silloin vielä Nokialla meni paremmin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kempele ja Oulunsalo ovat maukkaita suupaloja jotka Oulu tulee nielaisemaan. Maksukykyisiä kuntalaisia jotka elävät oululaisten siivellä. Niille rahoille me oululaiset tiedämme parempia kohteita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Et varmaan ymmärrä kuinka sukset on ristissä? Voisi kysyä: "Milloin köyhä Oulu liittyy rikkaaseen Kempeleeseen?" Ei Kempele Oulua ota huollettavakseen, vaikka Oulu maksaisi miljoonia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Haukipudas kasvaa ja on hyvä lapsiperheille.

pitää vain toivoa, että se myös pysyy sellaisena eikä alueelle tule mitään vastaanottokeskusta aiheuttamaan ongelmia.

lisäksi soisin, että kouluverkkoa ei enempää supisteta!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kempele ja pysyy itsenäisenä kuntana mikäli tähän asti suosittuun ja luotettavaan kunnanjohtaja Loheen on uskominen. Kempele on tuleva kaupunki ja Oulua ei haluta yhteen kriisi yhdyskuntien, Haukipudas,Oulunsalo mm. kanssa. Kempeleen vahvuus ja suosio on nimenomaa itsenäisen kunnan ansiota.
Ottakaa muut mallia!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin, valtaosa kempeleläisistä käy Oulussa töissä. Jos kiltisti sanotaan niin tuollainen vaikuttaa loiselämältä. Etta uhoa nyt sitten siinä heh heh...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Montakohan oululaista käy Kempleessä ja muissa lähikunnissa töissä? Ja jossainhan se on käytävä, jos töitä on. Ihme vikinää noin tärkeästä asiasta. Vai pitäiskö jäädä työttömäksi, jos ei saa muualta kun Oulusta töitä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tilastokeskuksen mukaan Kempeleen työpaikkaomavarsisuus on 73 prosenttia ja Oulun 107 prosenttia. Eli Oulu tarjoaa työpaikkoja myös ympäristökunnissa asuville, Kempele mukaan lukien. Sen sijaan Kempele ei tarjoa työpaikkoja edes kaikille kempeleläisille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täällä ilmoittautuu yksi Kempeleen kunnan oululainen työntekijä, ja työkavereita on useampia oululaisia. Vaikka miten päin ajattelee, niin kyllä Kempeleen on hyvä säilyä itsenäisenä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kempeleellä menee niin kauan hyvin, kun Oulu pystyy tarjoamaan meille kempeleläisille työpaikkoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt nopeasti lakialoitetta tekemään: Kuntarajan ylittäminen työmatkan vuoksi kielletty!!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

no oletko hoksannut että niitä oululaisia käy myös oulun ulkopuolella töissä ei se pulu mikään mailman napa ole

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (49)

Uutisvirta

52
Metsäkanalintujen jahdissa on saatu saalista Oulun riistakeskusalueella – "Teerikannat paikoin todella hyvällä mallilla"
51
Kärkkäisen maahantuoma klapikone määrättiin poistettavaksi markkinoilta – Tukes löysi testissä vakavia turvallisuuspuutteita
33
Raahelaisyrityksen sukelluspallo odottaa yhä vientilupaa – miljoonasopimuksen solmimisesta Kiinaan on jo vuosi
33
Hajuhaitta Oulussa johtuu häiriöstä tuotantoprosessissa Stora Enson sellutehtaalla
25
Oulun kaduille kylvetään vuodessa tonnikaupalla hiekkaa, liukkaudentorjunta aloitetaan yleensä marraskuun ensimmäisellä viikolla
25
Liigan kurinpitodelegaatio otti kärppätähden lauantain taklauksen tarkempaan syyniin – Kuparille tulossa pelikieltoa?
25
Oulun kaupungille 18,2 miljoonan potti Technopoliksen osakekaupasta – vähentää lainatarvetta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Miksi aina puhutaan köyhyydestä.

Hallitusvalittelijat ovat tyytymättömiä omaan elämäänsä samoin kuin ay-valittelijat, jotka avaavat joka päivä ainakin yh... Lue lisää...
miksi aina haukutaan...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

24.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image