Oulu

Oulun seudulle lähetetty hui­jaus­kir­jei­tä – Y-tunnuksen lähetys voi maksaa satasia

Poliisista todetaan, että mikäli saa kirjeen, jossa pyydetään maksamaan rahaa tilille ja herää epäilys, että lasku on aiheeton, niin laskua ei missään nimessä kannata maksaa. KUVA: Jarmo Kontiainen
Oulu 1.12.2015 6:17
Arja Mikkola

Oulun seudulle on lähetetty Hampurista kirjeitä, jotka voivat käydä kalliiksi. Ainakin kaksi henkilöä, jotka ovat metsänhoitoyhdistyksen jäseniä, on saanut aivan viime päivinä virallisen oloisen kirjeen European Business Number EBN -nimiseltä yritykseltä.

Toinen henkilökohtaisista kirjeistä on mennyt perjantaina Kiiminkiin ja toinen Pudasjärvelle.

Kolmisivuinen, englanninkielinen kirje sisältää vastauskuoren ja lomakkeen, joka pyytää selvällä suomen kielellä vain yhtä asiaa: y-tunnusta (ALV NRO).

– Heti tuli mieleen, että tämä on huijaus, sanoo Kiimingissä asuva vanhempi metsänomistaja, joka ei halua nimeään julki.

Pudasjärven metsänhoitoyhdistyksen toiminnanjohtaja Antti Härkönen taas kertoo, että hän oli maanantaiaamuna heittänyt silppuriin vastaavan lomakkeen, joka oli lähetetty vanhemmalle naisjäsenelle.

Lomakkeen alaosassa kerrotaan pienin kirjaimin, että arvonlisänumero tullaan julkaisemaan yhtiön portaalissa. Jos arvonlisäveronumeron välittää, sitoutuu maksamaan yritykselle 677 euroa ”mainosmaksua” kolmen vuoden ajan.

Poliisista todetaan, että mikäli saa kirjeen, jossa pyydetään maksamaan rahaa tilille ja herää epäilys, että lasku on aiheeton, niin laskua ei missään nimessä kannata maksaa. Asiasta kannattaa tehdä rikosilmoitus, jonka jälkeen poliisi ryhtyy tutkimaan asiaa petoksen yrityksenä.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (25)

Tuli minullekin tällainen. Heti eka vilkaisulla näin että täyttä potaskaa. Saunansytöksi meni.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kai tällä voi tehä kiusaa kilipaileville virmoille lähettämällä niitten tiedot?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paskat poliisi mitään asialle tee. Näitä on tullut vuosia ja vuosia. Aikani ilmoittelin poliisille, mutta poliisi ei edes kiitä ilmoituksesta, saati että asialle jotain tehtäisiin. Viimekesänä tuli pari tällaista, nytkö vasta jotain reagoidaan. Voi @#¥*%

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kerran tuli "olet voittanut "kirje ja vastauskirjekuori mukana, kävin vessassa ja pyyhin vastauspaperilla takapuolen (aika hankalaa oli) sitten kirjekuoreen ja postiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Erinomainen idea. Kiitti vinkistä! Tieten ei mainoskirjettä kallisarvoisessa paikassa kannata käyttää (jos ovat jotain jäynämyrkkyä vielä siihen laittaneet), van normi WC paperilla siirtää palaute ko lomakkeelle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tähän niin kuin moneen muuhunkin asiaan pätee sanonta "järjen käyttö sallittu."

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

mulle tuli kans pankista kirje jossa sanottiin että ota vakuutus jossa kohta c kumoaa kohdan a.
puhelimessa puhuttiin kyllä toista..
sitten tuli kirje jossa luvattiin maltaita kun sijoittaa rahat johonkin salkkuun, no menin laukkukauppaan ja ostin salkun. en tiedä voitinko?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näköjään, jos tuolllainen kirje tulee, niin ei silppuriin, vaan poliisille. Näitä huijausviestejä satellee sähköpostiin ja nytkö jo tulee kirjeitse. Tuntuu, jotta on tämä touhu, kamalaa, ja vielä englanniksi. Anna mun kaikki kestää. Mulle, jos tuollaisia kirjeitä tulee, otan kopiot itselle ja kiikutan alkuperäiset poliisilaitokselle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen kyllästynyt näihin huijauksiin, ja nyt olen ottanut latvialaiselta tietoturvayhtiöltä suojan niitä vastaan. Sen saa ilmaiseksi, kun lähettää verkkopankkitunnukset Latviaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä kun rikollisten puuhailuista varoittaa lehtikin sillä tieto tälläisestä toiminnasta voi tulla kalliiksi näistä veijareitten kikkailuista tietämättömille !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen saanut vastaavia kirjeitä ensimmäisen kerran jo 5-6 vuotta sitten lähes vuosittain, olleet kylläkin englanniksi. Pienellä präntillä lukee maksuasia ja hinta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä näihin huuhaa kirjeisiin osaa suhtautua ja niitä tulee harvemmin, mutta sähköpostiin tuleviin kymmeniin lainatarjouksiin, kauppojen muka voittoihin ja puhelin-, sähköyhtiöiden jne posteihin ei näytä löytyvän kotikonteilla tämän pposta saunalahteen myynnin jälkeen mitään konstia estämään. Kun yli 50 tälläista sähköpostia selevällä suomenkielellä poistaa joka kerta kun menee koneelle, niin otappa välistä oikeat viestit talteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minulle on tullut paperipostilla useita verkkokauppalaskuja eri firmoista. Kun en ostosta tunnistanut, heitin roskiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos siellä on oikealla nimellä ja esim sosiaaliturvatunnuksella varustettuja laskuja niin HETI kannattaa epäillä henkilötietovarkautta ja nettiostopetosta. Ulosotto voi olla kohta ovella...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuollaisia verkkokauppalaskuja ei todellakaan kannata heittää roskiin ja jättää asiaa siihen. Joku koijari on saanut urkittua henkilötietosi ja ostanut tavaraa sinun laskuun. Pian on ulosottomies ovella ja maksuhäiriömerkintä luottotietorekisterissä. Soita heti laskuttajalle ja kiistä lasku ja sano että teet rikosilmoituksen. Sitten mene poliisilaitokselle ja tee se rikosilmoitus ja lähetä siitä kopio sähköpostilla laskuttajalle niin periminen loppuu siihen. Laskuun ostettaessa verkkokaupat tarkistavat yleensä luottotietorekisteristä luottotiedot etukäteen ja sinne voi itse tehdä luottokiellon omalle henkilötunnukselle niin ei pääse huijarit enään mellastamaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (25)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

266 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Paljonko menee ruokaan

En laske mut paljon. Tänään tilaasin kun laiskotutti kotiinkuljetuksella 70 euron eestä valmista ruokaa:) Lue lisää...
Patonki

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

19.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image