Oulu

Oulun ruotsalainen koulu ja päiväkoti jäivät vaille vaadittua työsuojelun yh­teis­toi­min­taa – rehtorin mukaan or­ga­ni­saa­tio­muu­tos on suurin syy

Avin huhtikuisessa tarkastuskertomuksessa ilmenee puutteita Skolgarantiföreningen r.f.:n työsuojelun yhteistoiminnassa. Yhdistyksen alla toimii ruotsalainen koulu ja jatkossa myös päiväkoti. KUVA: Jukka-Pekka Moilanen
Oulu 18.7.2019 7:44
Eevi Heikkinen

Oulun Ruotsalaisen päiväkodin työnantajataholle, Skolgarantiföreningen r.f.:lle huhtikuussa tehdyn työsuojelutarkastuksen tarkastuskertomuksesta ilmenee, että työpaikalla on tarkastusajankohtana ollut huomattavia puutteita työsuojelun järjestämisessä.

Työnantajalla ei ollut työsuojelun toimintaohjelmaa, eikä työsuojelupäällikköä. Työpaikan henkilöstö ei ollut valinnut joukostaan työsuojeluvaltuutettua ja varavaltuutettua. Näin ollen lain vaatima työsuojelutoimikunta puuttui.

Pohjois-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen yksikön päällikkö, ylitarkastaja Jari Toivonen sanoo, että työsuojeluyhteistoiminta on siten järjestäytymätöntä.

– Tarkastuskertomuksessa annetut toimintaohjeet tarkoittavat, että työpaikalla on niin sanotusti lainvastainen tila.

Tarkastuskertomuksessa on annettu työnantajalle toimintaohjeet, joiden mukaan edelliset kohdat on korjattava.

Ruotsalaisen koulun johtava rehtori Sampo Backman kertoo, että meneillään on ollut organisaatiomuutos, jossa päiväkoti on siirtynyt koulun työnantajan Skolgarantiföreningen r.f.:n alaisuuteen toiselta yhdistykseltä, Svenska Kulturens Vänner (SKV) r.f. i Uleåborgilta.

Organisaatiomuutos ja siinä kasvanut henkilöstömäärä on osaltaan Backmanin mukaan vaikuttanut työsuojelun järjestämiseen. Laki vaatii erilaisia työsuojelutoimia eri kokoisissa työpaikoissa.

Sääntömuutos, jossa yhdistymisestä päätettiin, tehtiin vuonna 2014. Toimintoja on yhdistetty vuodesta 2015 alkaen.

Backman kertoo, että Svenska Privatskolan i Uleåborgissa ja Svenska Barträdgårdenissa on organisaatiomuutoksen aloittamisen jälkeen toiminut yhteinen työsuojelupäällikkö, joka on tuossa ajassa vaihtunut kolmesti.

Hänen mukaansa koululla on vuodenvaihteen 2016-2017 jälkeen toiminut työsuojelupäällikkö, joka on ollut tehtävässään siitä lähtien. Tämä ei ilmene Aluehallintoviraston tarkastuskertomuksesta.

Koulun työsuojeluvaltuutettu jäi eläkkeelle heinäkuussa 2017. Pienessä päiväkodissa ei valtuutettua tuolloin lain mukaan vaadittu. Uusia henkilöitä tehtävään ei ollut valittu.

Backman toteaa, että puutteet nousivat esille vasta vuoden 2018 syksyllä, kun henkilöstön jäsen kysyi työsuojeluvaltuutetusta. Backman joutui toteamaan, ettei tällaista ollut. Hän kertoo, että asiasta pidettiin johtokunnan kokous saman vuoden joulukuussa.

– Asia annettiin minulle tehtäväksi, on työnantajan velvollisuus lähteä viemään sitä eteenpäin, jos valtuutettua ei ole.

Backman otti tammikuussa yhteyttä Aluehallintovirastoon ja kysyi, kuinka tilanteessa tulee toimia. Yhteydenottoa seurasi tarkastuskäynti.

Rehtori kertoo, että työpaikkaa kehitetään parhaillaan. Yhdistyneellä henkilöstöllä laki vaatii lisäksi työsuojelutoimikuntaa.

Uuden toimikunnan toiminta aloitetaan koulutuksineen elokuussa. Valtuutettuja on kolme: yksi koulusta, päiväkodista sekä muun henkilöstön joukosta. Backman toimii itse työsuojelupäällikön tehtävässä syksystä alkaen.

Hän lisää, että Aluehallintoviraston työsuojelun yksiköstä on lisäksi aiottu tulla syksyllä uudelleen paikalle.

Avin Toivonen kertoo, että ruotsalaisen koulun puolelle ei ole heidän nykyisen valvontatietojärjestelmänsä aikana tehty työsuojelutarkastusta, eli vuoden 2011 jälkeen.

– Yleensä tällaiset isommat kohteet tulee tarkastettua kerran neljässä vuodessa.

Työntekijöiden hyvinvointia työpaikoilla edistävät myös luottamusmiehet.

Kalevan tietojen mukaan ruotsalaisessa koulussa toimiva luottamusmies on ollut tehtävässään seitsemästä kahdeksaan vuotta.

Luottamusmiehet äänestetään tavallisesti muutaman vuoden välein, mutta tehtävään ei pienessä ammattiliiton paikallisjärjestössä riitä halukkaita.

Työsuojelun yhteistoiminnasta avilla kouluille vain harvoin sanottavaa

Ylitarkastaja Jari Toivonen kertoo, että kouluissa keskeisimmät asiat työsuojelun yhteistoiminnasta ovat yleisesti kunnossa.

– Työaika-asioissa ja vuosiloma-asioissa on kirjavuutta enemmän yksityisellä puolella kuin julkisella puolella.

Toivonen arvelee, että ero sektorien välillä johtuu kuntapuolen vahvasta järjestäytyneisyydestä sekä työnantaja- että työntekijäpuolella. Erot ovat kuitenkin pieniä ja tilanne yksityisellä puolella hyvä.

Yleisemmin avin työsuojelussa käsitellään työolosuhteisiin liittyviä asioita.

Avin Pohjois-Suomen työsuojelun yksiköltä saaduissa tiedoissa kerrotaan, että sen toiminta-alueella on koulutustoimialalla tehty 344 työsuojelutarkastusta vuoden 2016 alusta.

Toimintaohjeita on annettu 1067 kappaletta ja niissä puututaan yleisimmin työolosuhteisiin: kemikaali- ja koneturvallisuuteen sekä ilmanvaihtoon ja sisäilmaan. Kehotuksia on annettu 160 kappaletta, eniten koneturvallisuudesta ja ilmanvaihto- ja sisäilmapuutteista.

Toimintaohjeita annetaan, kun työpaikalla tilanne on työsuojelulainsäädännön vastainen, mutta sen aiheuttama haitta on vähäinen. Kehotuksia annetaan, jos vaara tai haitta on vähäistä suurempi.

MAINOS

Kommentoi

Kyllä olisi pitänyt saada asia kuntoon jo ajat sitten sillä onhan tilanne ollut jo pitkään tiedossa!
Tilanne ja syyt siihen on perusteellisesti selvitettävä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rehtori kysyy neuvoa, niin siitä hyvästä tarkastus kouluun ja nimi lehteen. Eikö avi olisi voinut vain asiallisesti neuvoa, miten ts olisi organisoitava

Muutoinkin koko organisoitunut ts toiminta täyttä puuhastelua. Osaamattomia henkilöitä tehtävissä ja henkilöitä, joiden ei ikinä pitäisi olla ko. Tehtävissä. Kannattaisi avin tutkia vaikka Meri-Lapin kuntaorganisaatioiden ts toiminta ja ossaaminen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

lopettakaa koko ruottalaine koulu ja päiväkoti, ei tarvita oulussa,,on nii pienen vähemmistön paikka,,siinäki vois oulu säästää paljon,

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ruotsalaisen koulun oppilaat tulevat Oulun kaupungille halvemmaksi nykyisellään, kuin jos heidät sijoitettaisiin kaupungin omiin kouluihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meinaatko, etteivät mahtuisi jo olemassaoleviin kouluhin ja luokkiin? Muutenhan säästöä tulisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Väitteesi ei pidä paikkaansa. Ottaist ensin asioista selvää ennen kuin alat kirjoittelemaan ihan mitä sattuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taitaa olla lakisääteistä järjestää ruotsinkielistä opetusta Oulussa.
Sitä paitsi koulu on yksityinen, eli oululaisille veronmaksajille edullinen ratkaisu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

11.12.
Oulussa perjantaina esiintyvä Take 6 hitsaa yhteen gospelmusiikkia ja pophittejä – "Olemme vanhan koulukunnan a cappella -yhtye"
11.12.
Kaksi miestä mur­tau­tui lii­ke­ti­loi­hin ja va­ras­toon Ko­la­ris­sa – aje­li­vat va­ras­te­tuil­la moot­to­ri­kel­kal­la ja mön­ki­jäl­lä läpi yön, kunnes poliisi sai miehet kiinni
11.12.
Kärpät palasi voittojen tielle junioripainotteisella joukkueella – Päävalmentaja Manneria sijaistava Lauri Mikkola: ”Tämä oli iso taisteluvoitto”
11.12.
Ikimuistoinen ilta – Kärppien tähtien tuuraajaksi hälytetty Olli Vanttaja, 20, nautti kauan odottamastaan liigadebyytistä jokaisella solullaan Tilaajille
11.12.
Korjaamohallissa tulipalo Torniossa, vahingot jäivät lieviksi
11.12.
Oulujoella käyty koulua 90 vuotta – juhlaa vietettiin keskiviikkona
11.12.
Oulujoen koulua on kehitetty perinteitä kunnioittaen – se perustettiin Oulujoen kuntaan 1939

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono aluksi maan itäosassa, Kainuun maakunnassa, Lapin itäosassa sekä Koillismaalla lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli on huono maan itäosassa sekä Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan ja Keski-Suomen maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Kerrostalo

Kaupunkiin matkaa 20 km. Yleinen liikenne pelaa hyvin. Lentokentälle sentään on matkaa se 30 km jotta pääsee avartumaan.... Lue lisää...
OKT asukki

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

12.12.

Fingerpori

12.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image