Oulu

Oulun Ran­ta­sau­na­seu­ra on mukana viemässä saunomista Unescon kult­tuu­ri­pe­rin­tö­luet­te­loon – Tuiran saunalautalla luvassa vilinää

Kesän Sauna -saunalautta Tuiran uimarannalla kiinnostaa myös kansainvälisiä vieraita. KUVA: Tiina Wallin
Oulu 7.3.2018 10:45
Taina Virolainen

Oulun Rantasaunaseura on mukana Sauna Unescoon -hankkeessa, jonka tavoitteena on saada suomalainen saunominen Unescon aineettoman kulttuuriperinnön kansainvälisiin luetteloihin.

Oulun Rantasaunaseuran puheenjohtaja Markku Seppänen kuuluu hankkeen  valtakunnalliseen työryhmään. Saunaa on viemässä Unescon kulttuuriperinnöksi lähes 30 saunaseuraa ja -yhdistystä Suomessa. Lopullisen päätöksen hakemisesta tekee opetus- ja kulttuuriministeriö.

Kansainvälisyys on esillä saunakulttuurissa Oulussa ensi kesänä, sillä kansainvälisen saunakongressin vieraat pääsevät kokeilemaan Tuiran saunalauttaa eli Kesän Saunaa.

Suuri saunakongressi pidetään Haaparannassa ja Torniossa kesäkuun alkupuolella, ja halukkaille osallistujille järjestetään tutustumismatka Tuiran saunalautalle ja Toppilansaaren yhteisösaunaan.

Svenska Bastuakademienin järjstämään kongressiin odotetaan noin 300 osanottajaa. He ovat lähinnä saunaan ja matkailuun liittyvien yritysten edustajia sekä jonkin verran saunaharrastajia. Kaukaisimmat vieraat tulevat USA:sta, Kiinasta ja Japanista, useimmat vieraista ovat Pohjoismaista ja Saksasta.

– Kansainvälisille saunavieraille on luvassa muun muassa kuppausnäytös, kertoo Oulun Rantasaunaseuran tiedottaja Niina Jortikka. 

Peilityyni Oulujoki auringonpaisteessa helli saunojia Tuirassa viime kesänä. KUVA: Tiina Wallin

Kansainvälisyyttä on riittänyt Tuiran saunalautalla aikaisemminkin, sillä siellä on vieraillut neljän kesän aikana kävijöitä noin 50 eri maasta. Yhteensä saunojia on ollut 19 500.

Jortikan mukaan maailmalla on paljon ihmisiä, joita kiinnostaa saunamatkailun kokemukset. Esimerkiksi Oulun kaupungin matkailumateriaalissa Tuiran saunalautta on tuotu esille.

Ensi kesänä Oulussa on jälleen luvassa myös saunateatteria, sillä Tuiran saunalautalle on tulossa jo kolmatta kertaa ATT Ensemblen saunateatteria.

Saunaseurat ja -yhdistyksen ovat ajaneet myös suomalaisen saunan päivän saamista liputuspäiväksi. Saunan päivä eli kesäkuun toinen lauantai on vapaaehtoinen liputuspäivä, mutta sen statusta halutaan nostaa.

Saunalautta avataan yleisölle viimeistään kesäkuussa

Tuiran saunalautan talkoolaisporukka on kokoontumassa parin viikon päästä, jolloin ensi kesäkautta ryhdytään pohtimaan.

Luvassa on lautan kunnostusta talkootöinä. Yleisö pääsee jälleen ottamaan löylyt Tuiran saunalautalla viimeistään kesäkuussa.

– Vilpoisa viime kevät opetti, ettei ole järkevää kovin aikaisin aloittaa Kesän Saunan toimintaa. Mutta jos tulee superlämmin kevät, tehdään korjausliike aloituksessa, Jortikka selittää.

Kesän Saunaa Tuirassa hoidetaan talkoolaisvoimin. Uusia talkoolaisia otetaan mukaan saunanlämmityspuuhiin ja heitä opetetaan kurssilla toukokuun aikana.

Jortikan mukaan talkoolaisten Facebook-ryhmässä on 134 jäsentä, heistä 30-40 on aktiivisia. 

Sauna lämpenee monta kertaa kesän aikana Tuiran rannassa, sillä kylmänä viime kesänäkin saunalautalla löylytteli 6 500 saunojaa.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Jos sitten vielä saisi sen lämmön yli 50 asteeseen, ihan vain puita riittävästi ja riittävän usein lisäämällä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Viime kesänä kävin ensimmäistä kertaa. Ei ehkä mikään silmäkarkki ole se sauna, mutta saunomis-kokemus oli hienoin ikinä. Aivan mahtavat löylyt ja mahtava fiilis ihmisten kesken, saunojia oli useasta maasta ja kaikki olivat samaa mieltä. Ensi kesänä tulee varmasti käytyä useamminkin. Voi kun pääsisi jo pulahtamaan oulu-jokeen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mahtavaa aktiivisuutta ja suomalaisen saunomisen puolesta puhumista! Saunottu on maailman sivu emmekä ole ainoa saunasta nauttiva kansa. Mutta meille sillä on erityinen merkitys: sauna on olennainen osa suomalaista kansankulttuuria ja -perintöä. Sananmukaisesti puhdistavaa sielun ja ruumiin hoitoa. Arvostusta ja menestystä Oulun Rantasaunaseuralle Unesco-hankkeessa! Kaikkea ei tarvitse eikä voi mitata rahassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomalaisen saunan ja saunomiskulttuurin esilletuonti ei ole koskaan huono asia! Hienoa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kulttuuri saapuu pohjolaan ja todella epätoivoisin keinoin, kun mitään ei ole niin kaikki jokien padot suojellaan kulttuurikohteina ja saunominenkin muuttuu korkeakultuuriksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Höpö höpö. Kyse ei ole korkeakulttuurista vaan aidosta perinteestä. Kaikille tuttua tällä hetkellä ja täällä mutta ei ehkä huomenna eikä ainakaan missään muualla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pakkohan sitä on jotain keinoja koittaa kun oman kansan suhtautuminen omaan kulttuuriin on esittämäsi kaltaista: Mitään kulttuuria ei kuulemma ole. Kuitenkin yhtäaikaa sitten itketään kuinka suomalainen kulttuuri häviää maahanmuuton myötä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

58
JHL julisti ylityö- ja vuoronvaihtokiellon – "Olemme valmiita laajentamaan työtaistelutoimia, jos hallitus ei peräänny"
53
Oulun Allas Sea Poolin suunnitelmat ovat valmiit – Kiikeliin rakennetaan kolme allasta, kaksi saunaa ja erillinen ravintolarakennus
40
Työttömyysaste laski Pohjois-Pohjanmaalla alle 10 prosentin – edellisen kerran sama tilanne vuonna 2012
36
Oulun kaupungille 18,2 miljoonan potti Technopoliksen osakekaupasta – vähentää lainatarvetta
30
Oulun Allas Sea Pool innostaa ja huolettaa – suunnitelmia esiteltiin tiistaina Pakkalan salissa
19
OP aloittaa massiiviset yt-neuvottelut keskuskonsernissaan – neuvottelut eivät koske OP-ryhmän osuuspankkeja
16
Oulun keskustan joulutorikokonaisuus levittäytyy Rotuaarilta kesäkadulle – myyjiä haetaan jo

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinisilmäinen Suomi ja tonnttikaupat

163 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Venäläisiä syrjitään Suomessa.

Kaksoiskansalainen ei pääse venäjällä armeijan palvelukseen, korkeimpiin virkoihin eikä muuallakaan, paitsi suomessa täm... Lue lisää...
veteraanin jälkeläin...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

25.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image