Oulu

Oulun ra­ken­nus­val­von­ta kantelun kohteena – kiista koskee autopaikkoja

Kiista koskee autojen parkkipaikkaa. Kuvituskuva. KUVA: Heikki Uusitalo
Oulu 23.5.2019 6:06
Petri Hakkarainen

Oulun rakennuslautakunta käsitteli keskiviikon kokouksessaan kaupungin rakennusvalvonnan toiminnasta tehtyä kantelua. Kivikkokankaalla sijaitseva asuntoyhtiö katsoo muun muassa, että katselmuspöytäkirjat ovat puutteelliset.

Kiista koskee autopaikkoja. Asuntoyhtiön mielestä rakentajayhtiön olisi pitänyt rakentaa asfaltoidut autopaikat, ei niin sanottuja nurmipysäköintipaikkoja.

Asuntoyhtiön mukaan sille on aiheutunut 10 000 euron kustannukset rakentajan laiminlyönneistä, joista rakennusvalvonta on ollut tietoinen.

Autopaikkojen rakentamiseen haettiin myöhemmin muutoslupaa. Asfalttipintaiset paikat haluttiin muuttaa nurmipysäköintipaikoiksi. Muutosluvan maksoi rakentajayhtiö, jolle myös lähetettiin tietoa lupapäätöksestä. Yhtiön hallitus ei sitä saanut.

Rakennusvalvonta toteaa, että rakennusvalvonta on myöhemmin velvoittanut asuntoyhtiön rakentamaan puuttuvat autopaikat, koska vastuu yhtiön asioiden hoitamisesta oli jo siirtynyt osakkeenomistajille. Asuntoyhtiölle taas saattaa syntyä oikeus korvauksiin rakentajayhtiöltä sen mahdollisesti tekemän sopimusrikkomuksen takia.

Rakennusvalvonnan mukaan rakentajan menettelyihin kohdistuvat laiminlyönnit ja niistä mahdollisesti aiheutuva korvausvastuu eivät kuulu valvontaviranomaisen ratkaistaviin asioihin, eikä niihin siksi oteta kantaa.

Rakennusvalvonta myöntää, että virallisissa katselmuksissa on asiakirjoihin jäänyt puutteita ja epäselvyyksiä, joista asunto-osakeyhtiön hallitus on jäänyt epätietoiseksi.

Lautakunnassa hyväksytyn, rakennusvalvonnan johtajan Pekka Seppälän esityksen mukaan rakennusvalvonnan toimintaa on tehostettava muun muassa asiakirjojen kirjoittamisessa niihin tehtävissä merkinnöissä.

– Kuitenkaan menettelyssä ei ole tapahtunut tahallisuutta tai tuottamuksellista virkavirhettä. On menetelty vanhojen kaavojen mukaan, Seppälä toteaa.

Koska asuntoyhtiö ei ole selvittänyt, mitä kustannuksia yhtiölle aiheutuu rakennusvalvonnan toiminnan seurauksena, kustannuksiin ei otettu kantaa.

Lautakunta kehottaa viranomaistoimintoja tekeviä virkamiehiä kiinnittämään erityistä huomiota siihen, että asiakirjoihin merkitään täsmällisesti kaikki asiaa koskevat tiedot niin, ettei epäselvyyksiä tai ristiriitaisuuksia jää.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (44)

Onkohan ikinä ollu niin tehtäväänä huonoa kaupungin valtuustoa kuin on tällä hetkellä.Esimerkkinä vaikka kauppahallin asioiden hoitamatta jättäminen ja kellä on vastuu ei kellään kun sosialisteja niin paljon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nehän tekeekin niitä "kultturimatkoja" enimmäkseen,ne on varmaan niitä tärkeimpiä tehtäviä sen jälkeen kun on rahat saatu kassaan!
Porukka on todellakin vieraantunut asiakaspalvelusta!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yleensäkin esim kerrostalorakentamisessa rakennetaan liian tiiviisti, ei jää puistoja/puusto pihaympäristöön, me tyhmät jotka ostetaan näitä slummeja tullaan sairaiksi ja kyyliksi, eikö ole tehty tutkimuksiakin että puistot, metsät tekee ihmisille hyvää, taitaa olla pelkää puhetta tai sitten ei välitetä muusta kun rahasta ja sitähän on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täällä etelässä pitää tietkin purkaa lentokentälle, jotta saadaan tienvarsiin taloja täyteen ja nopeusrajoitukset muutamaan kymppiin. Suomi on yksi maailman harvimmin asuttuja maita ja täällä pitää kaikki saada yhden saman katon alle. Ja tätä joku vielä kutsuu järkeväksi. Lääniä olisi vaikka muille jakaa. Jotenkin ymmärtäsin, jos oltaisiin vaikka Japanissa mutta kun tuonne Seutulaan laskeutuu niin näköpiirissä ei ole mitään muuta kuin metsää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä kuuluu uuteen siionistiseen maailmanjärjestykseen. Slummissa ihmisten valvonta 24/7 on kaikkein helpointa toteuttaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kansalaiset eivät halua tiivistä kaupunkiasumista jonne ei mahdu puistoja ja parkkipaikkoja. Ainoastaan kaupunki haluaa koska se säästää kaupungin menoja ja lisää kiinteistöverotuloja. Ongelma on siis julkisen talouden menot joita taas halutaan lisätä miljardien edestä.

Toppilansaaressa pitkänmöljäntiellä tämä järjettömyys näkyy hyvin jossa kerrostaloja rakennetaan niin lähellä jalkakäytävää että liikenneturvallisuus vaarantuu. Piha-alueelta on todella huono näkyvyys jalkakäytävälle jolloin onnettomuusriski kasvaa. Ennen vanhaa kaupunki ja päättäjät ottivat turvallisuus asiat huomioon mutta nykyään asioilla ei ole niin väliä. Kukaan ei ota vastuuta tai voisi edes nostaa syytettä päättäjien vastuuttomuudesta.

Oulun kaupunginjohtajakaan ei näytä kiinnostavan kaupungin viihtyisyys ja turvallisuus. Torihotelli hanke on todella pohjanoteeraus jossa Oulun hienoin paikka varataan hotellille. Kuka ihme voi haluta tämmöistä hulluutta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä nuo vanhat kaavat ovat, joihin johtaja viittaa lieventävänä tekijänä? Onko kyseessä korruptio, välinpitämättömyys, vai mikä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On se kumma, että osakkaat joutuvat maksamaan nyt rakennusvalvojan välinpitämättömyydestä. Kaavoitusta pitäisi noudattaa ilman eri huomautusta ja virkavastuulla toimivan valvojan puuttua epäkohtiin jo ennen taloyhtiön valmistumista, että rakennetaan kaavan ja rakennusluvan mukaisesti. Ei tietenkään viranomainen voi jokaista työmaata valvoa, mutta suuriin puutteisiin pitäisi voida puuttua jälkikäteen, eikä vain pestä käsiä asiasta vanhojen ohjeiden, tai muun tavan mukaisesti. Kyllähän ne rakentajat luistaa vaikka ja mistä, kun niille se sallitaan.

Olis taas Karpolle töitä. Mitä sanoo kaupunginarkkitehti? Insinööreillä meni nyt hommat ohi..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rakennusvalvonnan pitää ensin tiedostaa ketä varten ovat olemassa ja kuka heidän palkkansa maksaa. Viimeaikaiset johtajan ulostulot ova olleet aivan käsittämättömiä. Toiminta on säälittävän ja koomisen välimaastossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulun rakennusvalvonnassa olisi muutenkin selvittämistä. Pitää ihmetellä miten rakennusfirmat ovat saaneet luvan rakentaa kerrostalot kiinni pyörätiehen. Toppilansaaressa rakentajat ovat törkeitä jotka eivät halua viihtyisää ja turvallista asuinympäristöä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiinni myös pitkänmöljäntiehen joka on ainut henkireikä kerrostalohässäkästä. Ahistaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rakennuslautakunta on hyväksynyt asoita, jotka ovat olleet poliisitutkinnan alla. Myöskin syyttäjä on ollut sitä mieltä, että syytteet nostetaan. Mutta lautakunta ja rakennuslautakunnan lakimies pesevät vain kätensä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rakennuslautakunta on pelkkä leimasin. Eivät tutustu päätettäviin asioihin. Rakennuslautakunnan lakimies(nainen) ei tuo asoita kokonaisuutena esiin, vaan lähinnä oman mielipiteensä asiasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täyttä totta. Miten virkamies, voi jättää faktat esittämättä lautakunnalle. Lainoppinut vielä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikki laki-ja sääntökirjat pitää polttaa ja virkamiesten tehtävänimikkeiksi muutettava "virkamiestehtävät". Olispahan neutraalia toimintaa. Joka toisen virkamiehen tehtävä muutetaan nimelle "riippumaton todistaja", jotka valvovat varsinaisten virkailijoiden toimia. Vähän Itä-Sakasan tyyliin...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lautakunassa tutkivat rak.tarkastuksen omat henkilöt virheitään.
"– Kuitenkaan menettelyssä ei ole tapahtunut tahallisuutta tai tuottamuksellista virkavirhettä. On menetelty vanhojen kaavojen mukaan, Seppälä toteaa."
Jotain vrhettä on siis tapahtunut kun laitos noin lausuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ko firman toiminnasta on oltu kuuleman mukaan useita kertoja yhteydessä rakennusvalvontaan vuosien varrella, mutta usein on teeskennelty, että eivät ole ennen kuulleet epäkohdista. Nyt pitäisi olla ainakin tiedossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (44)

Uutisvirta

12:00
Oulun yliopiston ryhmä palkittiin eturauhassyöpätutkimuksesta – tunnustus kansainvälisesti korkeatasoisesta työstä
11:59
Game of Thrones piti Emmy-otteensa loppuun asti, mustanpuhuva komedia Fleabag yllätti
11:58
Game of Thrones juhli Emmy-gaalassa - upeita pukuja ja juhlan loistoa
11:41
Kohu presidentti Trumpin ympärillä syvenee – Trump myöntää puhuneensa Ukrainan presidentin kanssa Bidenistä
11:18
"Kuinka nykyaikana voidaan näin tehdä" – oululaisen Kari Martikaisen kahden viikon Madeiran matka oli koneeseen istumista vaille
11:05
Konkurssiin kaatuneen Thomas Cookin kiinalainen päärahoittaja pahoittelee – Brexit-epävarmuus sai britit lykkäämään matkavarauksiaan
10:46
Limingantullin Alko remontoidaan erikoismyymäläksi – valikoima kasvaa 1800 eri tuotteeseen, niistä alkoholittomia on 50
25
Kysyimme: Miksi kaikille koululaisille ei aina riitä istuinta ja turvavyötä Oulun joukkoliikenteessä?
25
Thomas Cook konkurssiin – Tjäreborg peruu maanantain lentonsa emoyhtiönsä konkurssin vuoksi, maailmalla noin 3 500 asiakasta
16
On liian monia taloyhtiöitä, missä yhtiön hallitus on luovuttanut ”valtansa” ja päätöksenteon isännöintitoimistolle ja hoitavalle isännöitsijälle Lukijalta
9
Donald Trumpia saattaa uhata virkasyyte – Trumpin väitetään painostaneen Ukrainan presidenttiä sotilasavustusta panttaamalla
8
Avaimettomia lukkoja valmistava Rollock avasi toimipisteen Ouluun – yhtiöllä takanaan yli 4 miljoonan euron tuotekehitysprosessi
8
Thomas Cookin konkurssi iskee monille kentille Suomessa, myös Ouluun
8
Tjäreborgin yhden edestakaisen Antalya-Oulu -lomalennon tilanne auki – lähtemässä ja palaamassa yhteensä yli 300 matkustajaa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono aluksi koko maassa tienpintojen jäätymisen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yöllä ja aamulla maan pohjoisosassa sekä Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hallitus osti sotalaivoja 1300 miljoonalla!

102 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

AKAVA VIRITTELEE JO TYÖTTÖMYYSTURVALEIKKURIA.

Meidän kaikkien hyvinvointi vaatii kunnollista työntekoa. Kuka tarvitsee työttömyystuella chillailijaa, joka vie silti l... Lue lisää...
Idea kaikkien etu

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

23.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image