Oulu

Oulun puutteista voi tulla sen vahvuuksia – kult­tuu­ri­pää­kau­pun­ki­ha­ku alkaa ensi vuonna

Galleristi Tarja Myllyaho ja taiteilijaprofessori Pirjo Yli-Maunula haluavat, että Oulu näkisi vahvuutenaan myös pohjoisen luonnon: pimeyden, valon, lumen ja viiman. He pitävät yhtenä Oulun vahvuutena eri taiteiden välistä hyvin toimivaa yhteistyötä. Pikisaaressa he näkevät mahtavat edellytykset kehittyä vaikka minkälaiseksi kulttuurikeskukseksi. KUVA: Jukka-Pekka Moilanen
Oulu 8.4.2018 10:31
Päivi Alasuutari

Kun asiantuntijaraati päättää, mikä kaupunki milloinkin pääsee Euroopan kulttuuripääkaupungiksi, vahvimmilla voi olla kaupunki, jonka kulttuuri on eniten kehittämisen tarpeessa.

Oulun kaupungin verkkosivujen lehdeltä Oulu2026 löytyy uutinen, jossa kutsutaan mukaan kulttuurilähettilääksi. Ei tarvitse kuin täyttää linkistä avautuva lomake, ja olet osa verkostoa, joka on tekemässä Oulua Euroopan kulttuuripääkaupungiksi vuonna 2026. Kulttuurilähettiläs pidetään uutiskirjein ajan tasalla hankkeeseen liittyvistä tapahtumista, hän saa kanavan jättää ideoitaan ja toiveitaan, tai ilmoittautua vaikka vapaaehtoiseksi tapahtumiin.

Ohjelmahaku julistetaan Oulussa auki ensi vuoden aikana. Hakemus pitää jättää EU:lle viimeistään kuusi vuotta aikaisemmin.

Galleria Harmajan galleristi Tarja Myllyaho ja taiteilijaprofessori, Flow Productionsin taiteellinen johtaja Pirjo Yli-Maunula kuuluvat niihin verkostoihin, joille on käyty esittelemässä Oulun hakua Euroopan kulttuuripääkaupungiksi. Molemmat näkevät hankkeessa paljon mahdollisuuksia.

Yli-Maunula ja Myllyaho toivoisivat erityisesti, että hanke kasvattaisi taiteenteon resursseja pitkällä tähtäimellä, kestävästi. Niukat resurssit on iso ongelma.

– Minusta äärimmäisen tärkeätä on paikallinen, valtakunnallinen ja kansainvälinen vuorovaikutus. Että vuorovaikutuksessa syntyvä tekeminen lisääntyisi, Yli-Maunula miettii.

Oulun heikkouksista vallitsee kaupungissa varsin yhtenäinen käsitys, jonka myös Myllyaho ja Yli-Maunula nostavat esiin: kaupunkirakenne on tylsä, uusi arkkitehtuuri on keskinkertaista, pöhinä puuttuu.

Mutta Oululla on vahvuutensa.

– Kulttuurin ja taiteen toimijoissa on valtavaa paloa kaupungin kehittämiseen. Täällä on idearikasta, talkoohenkistä porukkaa, mutta he ovat alikäytettyjä, Yli-Maunula kuvailee.

Keskusteluyhteys bisneksen, päättäjien ja taide- ja kulttuurialan tekijöiden kanssa pitäisi saada toimimaan.

– Kysymys ei ole hirvittävän isoista rahoista, pienilläkin satsauksilla saa paljon aikaan, Myllyaho sanoo.

Oulu kulttuuri­pääkaupungiksi vuonna 2026

Vuonna 2026 on Suomen vuoro saada Euroopan kulttuuripääkaupunki. Samana vuonna vuorossa on myös Slovakia.

Oulu teki päätöksen hakemisesta Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi helmikuussa 2017.

Hankkeen nimi on Oulu2026, verkkosivut www.ouka.fi/oulu2026

Projektiryhmän hankejohtaja on Piia Rantala-Korhonen, ohjelmajohtaja Samu Forsblom, projektipäällikkö Heli Metsäpelto ja viestintä- ja markkinointikoordinaattori Carita Forsman.

Pohjaksi on jo tehty arvojen ja toiveiden kartoitus kaupunkilaisilta. Esille nousivat leppoisa Oulu, luonnonläheisyys ja toisaalta kaupunkikulttuuri.

Nyt meneillään keskustelut kulttuuritoimijoiden kanssa hakemuksen pääteemoista. Keskusteluihin voi ilmoittautua mukaan: oulu2026@ouka.fi

Taiteelliset neuvonantajat valitaan syksyllä.

Ohjelmahaku aukeaa vuonna 2019.

Hakemus jätetään vuoden 2019 loppuun mennessä.

Lue lisää 08.04.2018 Kalevasta.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (38)

Paljonko tämän joutavuuden hakeminen tulee maksamaan? Täällä vouhotetaan aina kulttuurin perään mutta urheilu jää aina toisarvoiseksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Resurssit oikeaan paikkaan ja kiireemmän kautta. Samana päivänä saa lukea surkeasta kotihoidon tilasta ja tästä kulttuuripääkaupunki-haihattelusta. Millä rahalla näitä kotkotuksia viritellään kun niitä ei ole laittaa kaupungin perustehtäviin. Kulttuuri ja oulu eivät mahdu lauseeseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kulttuuripääkaupunki-projekti on vain syy kaupungin ylimmän johdon ja projektiin kuuluvien päästä matkustelemaan ns. firman piikkiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kulttuuriako arvostetaan Oulussa? Laitokset näivettyvät esim. Madetojan sali. Ihan hirveä sisältä. Kaupunki halua uudistaa ainoaa kulttuuritaloaan :O

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kylllähän Oulussa on rahaa, nimittäin yrityksillä. Kuitenkaan ne eivät halua investoida h-y-y-y-vin epävarmaan hankkeeseen kuin tämä kulttuuripääkaupunkihanke, Jos sellainen ihme tapahtuisi, että Oulu tittelin saisi ja ihmiset liikkuisivat ja kuluttaisivat rahaa kulttuurin teemoilta, niin totta kai yritykset hyötyisivät. Mutta firmat ajattelevat nokkaansa pidemmälle ja siksi riskienhallinta rulettaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulu voisi hakea Perämeren preikä arvonimeä mutta kun se on Kemillä.

Tietysti perämeren preikätitteli viedään Kemiltä pian kun Oulun johto jatkaa entisellä kulttuuri ja asukasvihamiehisellälinjalla.
Tiet ja kadut rapautuu.
Koulut homehtuu.
Museot lakkautetaan.
Yliopistosta tehdään ammattikoulu.
Jne...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lastensuojelun ja velkaneuvonnan jonoissa ollaan kärkipaikoilla Suomessa, homekouluista puhumattakaan. Ja sitten työnnetään tällaiseen höpötykseen valtavasti rahaa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Anteeksi vaan oksensin pikkuisen suuhuni kun luin tuon talkootyö sanan. Taiteen ja kulttuurin ammattilaiset ansaisevat saada kunnon korvauksen tekemästään työstä. Euroopan kulttuuripääkaupungiksi ei tulla pelkästään harrastajavoimin. Kaupunkilaisten viihtyvyyttä ja elämisen mielekkyyttä kaikki harrastustoiminta toki lisää. Hyvä! Oman osuuteni olen ilmaistyöstä tehnyt. Vaikka lärvi ois yhtä soittoa mediassa näytillä, sillä ei perhettä elätetä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voiko oikiasti noin pieni porukka päättää että haetaan jotain ihan älytöntä ja kallista hanketta? Hakekaa euroopan pääkaupungiksi samalla. Kaikkia se leipä elättää...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näistä puheista unohtuu aina pois esim. Oulu Sinfonia, joka on nykyään kaupungin ainoa oikeasti kansainvälisen tason taidelaitos.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On tämä jo naurettavaa. Onko nämä tosissaan? Sama ku uskos että Aku Ankka on totta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tällä kaupungilla ei ole varaa tällaiseen pelleilyyn. Onko takana joillekkin ilmaisia lounaita, tai jopa rahakas duuni. Perusasiat ensin kuntoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ok ihan hauska juttu, mutta onko kukaan miettinyt, että tässä puhutaan vuodesta 2026 ja että on varsin epätodennäköistä, että koko EU:ta on olemassa enää tuolloin. Se on kuin siitä tarinasta "Keisarin uudet vaatteet", että kaikki kyllä tilanteen näkevät, mutta kukaan ei kehtaa ääneen sanoa. EU:sta on vain yksi suunta ja se on ulos. Britannia lähti jo ja Saksan ja Ranskan vaalitulokset näyttivät meille mitä lähitulevaisuus tuo tullessaan. Ihmiset eivät halua olla osa tuollaista ahdistavaa sosialismia josta säännellään jokaista pienimpääkin asiaa ja keiken huipuksi meidän pitää tästä ahdistuksesta maksaa vuosittain riistojäsenmaksuja.

Lisäksi Trump moukaroi päivästä toiseen globalisteja ja heidän instituutioitaan. Täytyy olla aivan puusilmä jos ei huomaa mitä on tapahtumassa. Tuo hakemus vuodelle 2026 on yhtä tyhjän kanssa kun siellä ei ole vuonna 2026 ketään joka sitä lappua enää siirtelisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihan oikeasti, lopettakaa koko touhusta puhminen, saati suunittelu. Oulusta ei ikinä tule Euroopan kulttuuripääkaupunkia. Johan sen huomaa jokainen, jopa se sokea Reetta, että Oulussa ei ole, ei löydy, eikä tule mitään sellaista, että se voisi saada ks. tittelin. Täältä on tuohottu mm. kaikki se vanha ja hieno rakennusarkkitehtuuri jota täällä on joskus ollut. Tilalle on rakennettu kapunkikuva, jossa ei ole yhtään mitään. Kiitos sen, että on annettu grynderien mellastaa mielensä mukaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin, kulttuuri on naisten hommaa. Miehille on formulat ja jääkiekko. Hiihtoa voivat kahtoa molemmat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (38)

Uutisvirta

19.1.
Henkilöauto ja rekka kolaroivat Simon Maksniemessä – yksi henkilö loukkaantui
19.1.
Ulkomaat sopivat aseidenvientikiellosta Libyaan – Huippukokouksessa linjattiin myös, etteivät ulkopuoliset sotkeudu enää Libyan taisteluihin
19.1.
Rentous puuttuu OLS:n otteista – "Kestää aina aikansa, ennen kuin saamme rivejä kasattua"
19.1.
Varusmiesliitto on puolustusministeri Kaikkosen kanssa samaa mieltä: Kutsunnat pitäisi kohdistaa koko ikäluokkaan
19.1.
Aerobic-mestari Tuuli Matinsalolla riittää yhä kysyntää – fyysisestikin rankka Selviytyjät oli mieleenpainuva kokemus
19.1.
Aalto hyppäsi maailmancup-kauden parhaan sijoituksensa – Puolan Kubacki voitti kireän kärkikamppailun
19.1.
Lämpötila sahaa ensi viikollakin nollan molemmin puolin – maanantai-iltana Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa myrskyää

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa länsituuli on voimakasta iltayöllä, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hallitus suunnittelee uutta aktiivimallia

144 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Olette pahansuopia

Olen samaa mieltä. Moukilta puuttuu alkeellisimmatkin käytöstavat ja sivistys. Kateellisia riittää, jos joku on elänyt k... Lue lisää...
Sylva L

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image