Oulu

Oulun punaiset pyö­räi­ly­baa­nat löydettiin ja todettiin heti liian kapeiksi – väylien erottuvuus kerännyt kiitosta

Punainen väri herättää kahtalaisia ajatuksia pyöräilijöissä. Joitakin väri ärsyttää, toiset kehuvat sen hyvää erottuvuutta. KUVA: Jukka Leinonen
Oulu 18.9.2018 8:13
Petri Hakkarainen

Kesän aikana Ouluun rakennetut punaiset pyörätiet keräävät niin kiitosta kuin moitteitakin. Kalevan lukijoiden kommenteissa moitteita on enemmän. Moni kokee punaisen päällysteen ärsyttäväksi tai rumaksi. Migreenistä kärsivä kertoo, ettei voi ajaa väylää.

Väyliä myös moititaan liian kapeiksi. Moni kommentoija pitää väyliä sinänsä hyvinä, mutta ongelmia aiheuttavat käyttäjät: jalankulkijat eivät pysy omalla väylällään, koirien ulkoiluttajat aiheuttavat pyöräilijöille vaaratilanteita tai pyöräilijät ottavat liikaa tilaa rinnakkain ajaessaan.

Suuri osa kommenteista on kysyviä tai pohtivia. Unohtuuko omalla kaistalla pysyminen, kun lumi ja jää peittävät punavärin? Osataanko väistämissäännöt?

Eräässä kannanotossa todetaan, että vaikka tieliikennelaki ei määrää jalankulkijaa kulkemaan väylän oikeaa reunaa, niin jokaisen kannattaisi tehdä niin selvyyden ja turvallisuuden vuoksi.

Punaisia pyöräilybaanoja pidetään myös kivan näköisinä, eivätkä kaikki reittejä käyttäneet ole havainneet mitään ongelmia liikenteen sujuvuudessa.

– Hyvä uudistus, ainakin Linnanmaan suunnalla toimii, todetaan.

Oulun kaupungin liikenneinsinööri Harri Vaarala kertoo, että käyttäjäkokemuksia ja kommentteja uusista väylistä seurataan tarkasti.

– Kiitosta on tullut punaisen värin näkyvyydestä sekä jalankulun ja pyöräilyn selkeästä erottamisesta omille väylänosilleen. Autoilijalle punainen väylä kertoo, että hän on väistämisvelvollinen.

Jo lyhyen käytön jälkeen vaikuttaa siltä, että väylät ovat liian kapeita.

– Pyöräilymäärät uusilla väylillä ovat lisääntyneet, joten tilan ahtaus alkaa olla tosiasia. Erityisesti ruuhka-aikana liikkujia on paljon. Ongelma on positiivinen, mutta tulevaisuudessa joudumme käymään entistä enemmän keskustelua siitä, miten nykyinen katutila jaetaan eri kulkumuotojen kesken.

Lue lisää 18.09.2018 Kalevasta.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (174)

Tehdään fillaristelle mitä vaan,aina ruikutetaan jostain.
Ehdotan,että trikoiden käyttö pyöräilyssä on kiellettävä.Nopeus rajoitus 15 km/h
Poliisi sakottamaan fillari rikkeistä oikeasti.
Jatketun suojatien käytöstä ajamalla sakkoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi tästäkin taas löydettiin ongelmia ja valittamisen aihetta? Kuuluuko jotekin suomalaiseen luonteeseen, että pitää itkeä jos jokin asia ei ole juuri, niin kuin itse haluaa? Ja toinen tyypillinen piirre, joka nousee aina näissä keskusteluissa on sääntökirja esiin ottaminen. Eikö harvaan asutussa Suomessa sovita elämään ilman tarkkoja sääntöjä ja niiden noudattamisen jatkuvaa vahtaamista. Enemmän tevettä järkeä ja joustuvuutta, kuin tiukkapipoista nillittämistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ethän pääsisi arvostelemaan ja soimaamaan jollei muut valittaisi. Ole onnellinen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nämä ovat vaarallisia jalankulkijalle. Ainakin keskikaupungilla. Sekä myös turhia. Pyöräkiitäjiä on jo ilman noitakin ihan tarpeeksi. Lisäävät kolareita jalankulkija/pyöräkiitäjä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

ei mitenkään hyvä asia, ärsyttävää! ideana tosi hyvä, mutta väri vaihtoon! pinkki tai vihreä, kiitos!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuossakin kun olis kaide jalkakäytävän ja pyörätien välissä niin ei olisi "ongelmia" niin paljon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaide välissä niin ongelmat siirtyisivät kunnossapitoon. Kapeita väyliä aurata, mihin lumi pukattaisiin jos toisella puolella on kiinteistö ja toisella puolella kaide? Viimeistään siitä valitettaisiin kun kunnossapito vetelisi viherkaistoja makkaralle.. Lisäkseen kaide vähentää hyötyleveyttä ei ihmiset uskalla kulkea/ajaa kaiteen vieressä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaide auttaa siihen pääongelmaan, että jalankulkijan ei tarvi tulla takaatulevan pyörän telomaksi. Kokemusta tästä on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Perinteiseen oululaiseen tapaan pyöräilykaupunnin itä-länsi yhteydet on jälleen unohdettu - kuten auraukset viimeiset 19 vuotta. On niitä kulkijoita poikkisuunnassakin eikä vain keskusta lipasto välillä. Tai siis anteeksi, muistettiinhan meitä tätä väliä veivaavia kärkikolmioilla tämän biinan johdosta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Laitetaan pyöräilybaanalle sulanapitojärjestelmä niin värit näkyy talvellakin eikä tarvitse aurata eikä hiekottaa :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihänsiellä Rotuvaarillakaan SAA Ajaa Pyörällä Ainakaan Liikennemerkkienmukaan,,, no Eihänvoi Kaikkiavaatia Että Oululaiset Ymmärtäi saati Tuntis Merkkejä !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näin sanoo tieliikennelaki kävelykadulla pyöräilystä.

33 a § (5.5.2006/343)
Kävelykadulla ajaminen

Kävelykadulla polkupyöräily on sallittu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Veltsu" ei oikein osaa liikennemerkkejä tai kirjoitettua tekstiä sen enempää kuin oikeinkirjoitustakaan. Rotuaarilla on pyörien pysäköinti kielletty, ei ajaminen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (174)

Uutisvirta

39
Kataiselle Sitran johtopaikan hävinnyt professori Markku Wilenius: "Kyllä tämä herättää kysymyksiä, minkälaista politikointia tässä maassa tehdään"
32
"Täyssähköinen rekkaveturi maksaa tuplat" – Onko tulevaisuus sittenkin kaasu- eikä sähkörekoissa? Raahelainen Korsu Oy hankkii kokemuksia kaasu-Scaniasta
24
Stora Enso sai yt-neuvottelut valmiiksi, yhteensä 365 irtisanotaan – paperin valmistus Oulussa jatkuu syksyyn 2020 saakka
13
Taivalkoskelta löytyi kaksi hirvenruhoa, asiaa tutkitaan metsästysrikoksena – kansalaisilta pyydetään havaintoja
10
Opetusministeri Li Andersson ensi viikon ilmastolakosta: Kouluissa hyvä keskustella pelisäännöistä, jotta vapaus mielenilmaisuun toteutuu
8
Tuoreet miehet heti ratkaisuroolissa Kärppien vierasottelussa Tampereella: "Paljon paremmin ei olisi voinut alkaa"
7
Kolumni: Miksi Suomen luontoon ei tule kivoja vieraslajeja? Pingviinit, mangustit tai delfiinit olisivat hauskempia kuin kyttyrälohi ja hirvikärpänen

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hallitus osti sotalaivoja 1300 miljoonalla!

133 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi et halua maksaa veroja?

Jos elät työmarkkinatuella, sinun veroprosenttisi on -100. Kaikki, mitä saat, on toisten maksamia veroja. Itse et maksa ... Lue lisää...
Backstreet Boys

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

21.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image