Oulu

Oulun poliisitalon remontti pilasi kä­rä­jä­oi­keu­den sisäilman – istuntosali käyt­tö­kiel­toon

Oikeustalo, käräjäoikeus KUVA: Janne-Pekka Manninen
Oulu 31.1.2017 12:42
Kaleva

Oulun käräjäoikeuden 1. istuntosali on asetettu välittömään käyttökieltoon. Syynä on poliisitalon remontti, joka on heikentänyt istuntosalin sisäilmaa merkittävästi.

Istuntosali sijaitsee oikeustalon ja poliisitalon rajapinnassa.

Laamanni Antti Savelan mukaan poliisitalon remontissa syntyviä epäpuhtauksia on päässyt kulkeutumaan istuntosalin puolelle. Istuntosalin ilma ei ole parantunut riittävästi vaikka tiloja on siivottu, oikeustalon ja poliisitalon välistä tiiviyttä parannettu ja salin ilmastointia tehostettu.

Oulun käräjäoikeudessa parhaillaan menossa olevan laitonta maahanmuuttoa koskevan rikosasian pääkäsittelyä jatketaankin tilanteen vuoksi keskiviikosta alkaen Kemissä Kemi-Tornion käräjäoikeuden tiloissa.

Rikosasian käsittelyssä on niin paljon osallisia, että sitä ei mahduta istumaan Oulun käräjäoikeuden muissa istuntosaleissa.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (41)

Sisäilmatutkimus on täyttä teatteria. Kun ovet ja ikkunat on kiinni, kuten ne käskee mittausta ennen tehdä. OK. Ja jos vaikka opettajien huone on sairas. Ja sieltä ilma levinnyt koulun muihin tiloihin, ja kun nyt tämä onneton mittaaja ottaa mittauslaitteen, ja vangitsee ilmaa laitteseen. Tottakai siinä on kaikkialla bikrobia. Tottakai. Mutta tarkistakkaapa se oikea kohde, missä se vika on, onko siis vain yksi ainoa huone. Tuskin se koko koulu, tai rakennus homeessa on. Miten muka voisi olla.? OKT, kin on vain useasti pesuhuone sairas,tai sekin voi olla vain lattiakaivon kuivuminen, jos herkkä kuivumiselle tahi ei paljoa vettä käytetä jne. Sekin myös aiheuttaa homeen hajua. Sieltäkin saattaa tulla pöllähtävä haju. Siellä haisee monesti home. No, kun tehdään avaaminen, ja huone uusitaan, mikä kumman ongelma muka on..? Tutkikaa aina ennen kun alatte purkamaan, sillä se purkaminen on viimeinen toimi. Kaverin entinen okt, oli vesikatosta täysin valkean homeen peittämä, kun katsottiin ullakolta sitä. Vesikaton uusimisella tuli hyvä. Ei koko taloa siis purettu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mutta mistä se poliisitaloon se home/pöly pääsi? Tässä olisi oiva kohde innokkaalle sisäilmatutkijalle, onhan kyseessä kuitenkin suhteellisen uusi rakennus. Sisäilmaongelmissa suurin syy on siinä, ettei niihin reagoida tarpeeksi nopeasti, ei uskota oirehtivia työntekijöitä, peitellään ongelmaa ja annetaan työntekijöiden sairastua. Vielä tässäkin vaiheessa puhutaan psyykkisestä ongelmasta tms, joka epäillään työntekijän kodin olevan homeessa tms. Lisäksi ihmetellään miksi Suomessa on näitä ongelmia? Noh, miksi Suomessa rakennetaan talot liian nopeasti, ei anneta betonin kuivua? Miksi katot vuotavat? Miksi muovimatot haisevat? Miksi talot painuvat? Suomessa ei rakenneta nopeasti, täällä pitää talon kestää vuodenvaihteluita ja ankariakin sääolosuhteita, erityisesti pitkää märkää syksyä eikä kuvat ole enää talvetkaan. Sisällä lämmitetään, kun ulkona on kosteaa ja koleaa. Lisäksi pitäisi miettiä miten näitä taloja korjataan, onko ammattimaista tämä korjaaminen? Usein korjaaminen menee pieleen, koska se maali ei homevikaa korjaa, pitää tarkistaa rakenteet ja korjata oikein. Lisäksi muihin tiloihin ja ilmastointeihin ei saa päästää pölyä korjattavista tiloista, tässä pitää olla tarkkana. Sädesienen kanssa ei ole leikkimistä, se on sellainen örkki, että sitä ei poista kuin tuli, hyvin usein korjaustoimet sädesientä poistavat ja oireita parantavat. Turhaa rahan hukkaamista tällaiset remontit. Onko syytä myös ex-naaupurissa? Ei ole monta vuotta, kun seisoskelin katsomassa Oulun poliisitalon vierellä, kun radan vieressä olevaa vanhaa rakennusta purettiin, se oli ollut siinä pitkään. Homeinen vanha rakennus haisi, kun siitä ohitse käveli. Se päätettiin purkaa ja kammottava, homeelle haiseva pöly levisi ympäristöön, sitä oli paha katsoa. Nimittäin sitä pölyä levisi silmin nähden myös poliisitalon seinille, ikkunoille, katolle. Jos ilmastoinnit poliisitalossa olivat päällä, tämä pöly tunkeutui varmasti myös ilmastointeihin ja sisäilmaan. Ajattelin silloin, että peli on selvä, mennyttä on poliisitalo ja sen sisäilma, homepöly kun leviää noin voimallisesti ympäristöön ja viereiseen rakennukseen, niin mitä siitä voi seurata, ei ainakaan mitään hyvää. Olisiko pitänyt silloin asiaa miettiä tarkemmin, ennen kuin aloitetaan homeläjien purku? Harmi sinänsä, hyvällä paikalla oleva, suhteellisen toimivan näköinen, sievä talo on pilalla - jota ei missään tapauksessa kannata enää korjata, home ei korjaamalla lähde.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä home korjaamalla lähtee. Kävin viime kesänä eräässä uimahallissa. Sanoin henkilökunnalle, että tämä eteisosa on se joka on ongelma. Purkakaa se, ja rakentakaa seinät ja lattiat uudet. Home ei muualla edes haissut. Joten miksi purkaa koko talo. Ei se hammaslääkärikään kaikkia hampaita kisko, jos yksi oireilee. Eikä autoa uusita kaikkialta jos vaikka laturi rikki. Vika korjataan siitä kohtaa jossa se on. Älkää nyt liikaa innostuko.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Senaatti ylläpitää puolustusvoimien Kasarmejajotka sisäilmanlaadullisesti heikkokuntoisia, sama porukka ylläpitää ja rakennuttaa nyt oikeustalon remonttia, huolettaa. Vastuuta virheistä ei osata tai ymmärretä ottaa. Senaatin sisäinen ongelma taitaa olla velttous.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sisäilmaongelma on nykypäivän rutto ja noitavainon aihe. Asiasta mitään tietämättömät kiljuvat hysteerisinä homeongelmista ja vaativat rakentajia roviolla poltettaviksi vaikka ongelmien aiheuttajaa ei tiedettäisikään. Suurin syyllinen sisäilmaongelmiin lienee kuitenkin energian säästöön suunniteltujen rakenteiden ja rakennusten virheellinen käyttö. Väitän, että perusteellinen tuuletus pari kertaa päivässä kovalla pakkasella ja huolellinen siivous tekisivät asiaa kaikille rakennuksille rakennetyypeistä riippumatta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ilimanko me muut virkamiehet saamma kärvistellä oireinemme kaikesa rauhasa, kun Senaatti on homehuttanut joka ikisen valtion puttiikin täsä kaupungisa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihan yleisen tietoisuuden ja muille kiinteistön omistajille ennalta ehkäisevien toimenpiteiden suunnittelua varten; kerro ihmeessä miten Senaatti on suorittanut tuon homehduttamisen. Jos tieto perustuu vielä tutkittuun ja todennettuun faktaan niin mistä ne tiedot löytyisivät?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Elä Väykky ota nii tosissaan näitä kommentteja....Pilikettä kulumaan....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pikkasen "virheellistä" tietoa annetaan. Kyse ei ole pelkästään "remonttipölystä" vaan siitä, että remontin aikana alettiin repiä kaikkea vanhaa pois mm.lattiamatot ja kattolevyt jne. Sieltä nyt sitten pöllyää kaikenlaista myrkyllistä ainesta ilmoille. Poliisi- ja oikeustalolla on sama ilmastointi ja se kaikki remontoinnissa esiin putkahtanu homepöly ja mikrobit leviää nyt joka hiton paikkaan. Oikeus- ja poliisitalo on niin läpimätä ettei mitään jakoa. Silti vain vaietaan suurista ongelmista. Koko mökki nurin ja uutta tilalle 👍

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rakennusta joskus tutkineena sellaista faktaa että; oikeus- ja poliisitalon on rakennettu eri aika ja ovat jo pelkästään paloteknisesti eri rakennuksia. Molemmat rakennukset on varustettu omilla, toisistaan täysin riippumattomilla ilmanvaihtojärjestelmillään.
Konsultti-piireissä liikkuvan tiedon mukaan rakennukseen on tehty useita perusteellisia tutkimuksia joiden perusteella ei rakennuksessa esiinny ylläkuvatun mukaisia ongelmia. Varmaan kiinteistön omistaja on kovin kiitollinen jos yo kirjoittaja esittää todistettavasti ja tutkitusti rakennuksessa olevat "läpimädät" kohdat ja rakenteet. Ihan vain vaikka korjaamisen tai purkamisen perusteeksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Opetelkaa tutkimaan, kuunnelkaa ja ottakaa tosissaan käyttäjien kommentit ja oireet. Turha siinä on suu vaahdossa höpöttää, että näytä missä ne mädät kohdat. Lähes 90 henkilöä on ollut yhteydessä työterveyshuoltoon sisäilmaongelmista sairastumisen ja sen aiheuttaman oirehdinnan vuoksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No JOS yleensä remonttialueelta on päässyt epäpuhtauksia istuntosaliin niin kuinka paljon sitä on yleensäkään edes voinut päästä? Enemmän kuin itse remonttialueella? Tuskinpa vain. Rakennusmiehet siellä remonttialueella tekevät ihan normaalisti töitä eivätkä taida keskeytellä töitä kovin kevein perustein.
Eipä sillä, kaikilla pitäisi olla hyvät työskentelyolosuhteet mutta taitaa olla niin että kyllä moni opettaja, sairaanhoitaja jne jne joutuu työskentelemään hyvinkin huonoissa sisäilmaolosuhteissa...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jospa tämä olisi tapahtunut koulussa, niin mitään ei olisi tapahtunut. Nuoriso saa kait sairastaa mutta ei tuomarit.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ahaa siis kyseessä on rakennus-klusterin ja alan ammattilaisten keskuudessa yksi Suomen arvostetuimmista toimijoista. Onpa jännä että he ovat epäonnistuneet?!?! Pitäisiköhän kaikki valtion rakennukset siirtää vaikkapa jonkun brittien eläkevakuutusyhtiön omistukseen? Sehän olisi kätevää siinäkin mielessä että valtion menot kasvaisivat yksiselitteisesti jolloin olisi hyvä syy vähentää mm poliiseja, työsuojeluviranomaisia, armeijan henkilöstöä jne jne.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin..... myös tilan käyttäjien vaatteissa voi kulkeutua merkittäviä määriä epäpuhtauksia sisäilmaan. Kaupan jonossa havaitsee tuon tuostakin järkyttävälle homeelle tuoksuvia kansalaisia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja jälleen uutinen rakennuspuolen ihmisten tumpeloinnista ja ala-arvoisesta osaamisesta. Itse asiassa oli kaksi uutista samalle päivälle Kalevan nettisivuilla. Näitä riittää eivätkä rakentajat opi korjaamaan tapojaan eikä retuperällä olevaa toimintakulttuuriansa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (41)

Uutisvirta

22:06
Tuukka Kivioja on tulosyksikön 22-vuotias ykköstykki, jonka harteilla painaa iso vastuu – "Haluan olla joukkueen paras pistemies ja tärkein pelaaja" Tilaajille
22:04
Satavuotiasta steinerpedagogiikkaa juhlittiin Oulussa – "Meillä menee oikein mukavasti, ja koulussa on tekemisen tunnelma"
21:43
Oamkiin haki syksyn yhteishaussa 1601 ensisijaista hakijaa – sosionomikoulutukseen eniten hakijoita
20:50
Puuhun sidottu ja ammuttu koira kuohutti Enontekiöllä – eläimen lopettanut omistaja ilmoittautui poliisille: "Eläinrääkkäyspuheet voi lopettaa" Tilaajille
20:35
Nuokkarilla notkuminen ei haitannut opetusministeri Li Anderssonin koulunkäyntiä – "Poliittinen vaikuttaminen alkoi kunnolla yliopistoaikoina"
20:23
Saudi-Arabia haluaa viedä öljynsä maailman merille – kuningaskunta edistää salaista aiettaan Jemenin sisällissodan varjolla
19:50
Viedäänkö suomalaista sianlihaa kohta Venäjän läpi junalla Kiinaan? – Vientisopimus sisältää nyt myös jäähdytetyn lihan viennin ja lisää on tulossa
86
Sekasyöjälle on tarjolla helppoja keinoja vähentää lihan osuutta ruokavaliossaan – katso tästä kotitalousopettajan vinkit
62
Rehnin madonluvut poikivat heti rajun ehdotuksen keskustan riveistä: Massiivinen 50 miljardin euron velkaelvytyspaketti – Kärnä valmis harkitsemaan valtion omaisuuden myyntejä uudestaan
61
Caruna nostaa sähkönsiirtomaksuja lähes neljä prosenttia, Omakotiliitto pöyristyi: ”Eikö verkkoyhtiöille mikään riitä?"
47
Psykologit: Sipilän hallituksen hidasautolait pitäisi perua kokonaan – perusteluina nuorten kuljettajien aivojen kehittymättömyys
45
Korkeiden talojen ja pienten asuntojen rakentaminen johtaa siihen, että Oulun väestörakenne muuttuu yksipuoliseksi Lukijalta
45
Akavan esitys: Osan työttömyyskorvauksesta saisi vasta päästyään töihin – "Työn hakemisen ja vastaanottamisen pitää olla kannattavampaa kuin nykyisin"
35
Siltatyömaa hidastaa liikennettä Pohjantiellä lähes kahden vuoden ajan – järjestelyn ensimmäisinä päivinä odotettavissa ruuhkaa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Juttutupa täynnä hankalia ihmisiä

Kaikki jotka ei ole samaa mieltä on joidenkin mielestä hankalia? Lue lisää...
Kritiikkiä tarvitaan

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

19.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image