Oulu

Oulun poliisitalon kor­jaus­työ­maan avaus siirtyy - asennetut sata ikkunaa tiivistetään uudelleen

Remontissa olevan ja sisäilmaongelmien vaivaaman Oulun poliisitalon remonttityömaalle ei vielä herunut töiden jatkamislupaa Oulun rakennuslautakunnalta. KUVA: Essi Puuri
Oulu 11.5.2017 16:28
Antti Pasanen

Remontissa olevan ja sisäilmaongelmien vaivaaman Oulun poliisitalon remonttityömaalle ei vielä herunut töiden jatkamislupaa Oulun rakennuslautakunnalta keskiviikon kokouksessa.

Lautakunta jätti asian pöydälle äänin 7–2 ja haluaa talon sisäilmatilanteesta ja korjaussuunnitelmista vielä lisäselkoa, kertoo lautakuntaa johtava Latekoe Lawson Hellu (vihr.).

Koko poliisitalon remontti on ollut keskeytettynä helmikuun alkupuolelta saakka Oulun rakennusvalvonnan puututtua tilanteeseen.

Taloa hallinnoiva valtion Senaatti-kiinteistöt sai viime kesänä rakennusvalvonnalta rakennusluvan tehdä tiettyjä peruskorjaus- ja muutostöitä poliisitalolla. 

Lupahakemukseen ei kuitenkaan ollut liitetty 20.5.2016 päivättyä poliisitalon sisäilmaa ja kosteusvaurioita koskevaa kuntotutkimusta.

Oulun rakennusvalvonnan johtaja Pekka Seppälä kertoi tuolloin Kalevalle, että tutkimus olisi pitänyt liittää lupahakemukseen ja siinä olisi pitänyt kertoa, että lupaa haetaan myös sisäilmahaittojen korjaamiseen.

Sisäilmaongelmaiset kohteet luokitellaan aina vähintäänkin vaativiksi korjauskohteiksi. Seppälän mukaan näin olisi tehty myös poliisitalon remontin kohdalla, mikäli kuntotutkimus olisi ollut rakennusvalvonnan tiedossa.

Vaativampi luokka merkitsee muun muassa sitä, että kohteen kuntotutkimuksille, suunnittelulle ja työn johtamiselle asetetaan kovempia vaatimuksia.

Tämän jälkeen rakennusvalvonta määräsi kohteeseen tehtäväksi ulkopuolisten asiantuntijoiden tarkastuksen.

Tarkastajilta vihreää valoa

Nyt kaksi tarkastajina toiminutta asiantuntijaa on käynyt kolmen kuukauden aikana läpi poliisitalon remontin sekä rakennus- että LVI-teknisten asioiden osalta.

He kävivät läpi muun muassa talon korjaamisen vaativuusluokat, kuntotutkimukset, suunnittelijat, suunnitelmat, työsuunnitelmat, laadunvarmistuksen sekä kiinteistön käytön aikaiset ohjeet. Tarkastajat myös määrittivät, miten näitä asiapapereita tulee täydentää.

Korjausrakentamisen ja rakennusfysiikan osalta poliisitalon korjaus on nostettu luokkaan "poikkeuksellisen vaativa", ja muiden osa-alueiden osalta vaativaksi työksi.

Tarkastuksen tehneet Hannu Kääriäinen ja Esa Myllykangas hyväksyivät korjatut ja täydennetyt talon kuntotutkimukset ja korjaussuunnitelmat, ja rakennusvalvonnan puolesta työmaa olisi voitu avata.

Seppälä kertoi torstaina, että tarkastajat ovat perinpohjaisesti esitelleet tarkastusten sisällön rakennusvalvonnan vastuuhenkilöille.

Lautakunnalle esitettiin keskiviikkona työmaan avaamista. Lautakuntakäsittelyä varten laadittiin kymmensivuinen raportti, ja molemmat tarkastajat lausuvat lopussa, että asiat ovat kunnossa ja työmaa voidaan avata, Seppälä kertoo.

Lautakunnassa heräsi kuitenkin keskustelua poliisitalon tilanteesta, jossa sisäilmaongelmat ovat olleet pahoja, kertovat sekä Seppälä että Lawson Hellu.

Lautakunta päätyi äänestäen jättämään työmaan avaamisen pöydälle, ja tarkastuksen tehneet Kääriäinen ja Myllykangas kutsuttiin seuraavaan kokoukseen vielä henkilökohtaisesti kuultaviksi.

Osalle lautakunnasta kirjalliset lausunnot olisivat riittäneet.

Seuraava kokous pidetään 24. toukokuuta. Päätösesitys tulee olemaan sama, eli poliisitalon työmaa voidaan avata, Seppälä kertoo.

Senaatti-kiinteistöjen mukaan korjausurakan alkuperäiseksi hintalapuksi on arvioitu 9 miljoonaa euroa.

Uusia ikkunoita tiivistetään

Yksi osa-alue talon remontissa on noin 600 ikkunan vaihtaminen, joka ehdittiin aloittaa Senaatti-kiinteistöjen lokakuussa 2016 saaman toimenpideluvan turvin.

Ikkunoiden vaihtotyön jo alettua tuli ilmi, että rakennusvalvonta ei ollut saanut urakan vastaavaa työnjohtajaa tietoonsa eikä siten ollut hyväksynyt häntä.

Tarkastuspäällikkö keskeytti tämän vuoksi ikkunoiden vaihtotyön.

Senaatti-kiinteistöjen rakennuttajapäällikkö Marita Rovamo kertoi tuolloin Kalevalle, että ikkunaurakasta vastaava työnjohtaja on sama kuin Rata-aukion peruskorjausta koskevassa hankkeessa.

Poikkeuksellisesti hankkeella on kaksi lupaa ja epähuomiossa vastaava työnjohtaja ilmoitettiin vain toiseen niistä, eli kyse oli Rovamon mukaan inhimillisestä erehdyksestä.

Asiantuntijoiden käytyä nyt talon korjaussuunnitelmat läpi on todettu, että jo asennetut noin sata uutta ikkunaa on tiivistettävä uudelleen tuoreen suunnitelman mukaisesti, Seppälä kertoo.

Myös tämän työn aloittamiselle esitettiin nyt vihreää valoa, mutta asia jäi pöydälle.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (71)

Lautakunta voisi konsultoida työterveyshuoltoa ennen päätöstä. Lukemattomia sairastuneita. Osa pysyvästi. Tässä pelataan nyt työntekijöiden terveydellä. Ei home millään tiivistyksillä lähde, jos sitä ei oikeasti poisteta. Senaatti tuntuu tekevän taikatemppuja joihin muut eivät pysty. Harmikseen tässäkin taitaa leijonan sijasta äristä täydellinen paperitiikeri. Rakennus lautakunta; Pysykää kovana. Arvostan tiukkuuttanne!! Tunnutte ainoana ajattelevat ihmisten terveyttä eikä rahaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö tää sama tyyppi ole ollut mukana jossain muissakin epäonnistuneissa kohteissa?
Nyt Senaattikiinteistöön on palkattava oikeita ammattilaisia jotka tajuavat jotain rakentamisesta.
Siellähän tuhlataan meidän verorahoja ihan holtittomasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Senaatti on valtiovarainministeriön rahoilla toimiva yritys, joka toimii tulospalkkioperiaatteella. VM antaa valtion virastoille rahaa vuokriin, joka menee senaatille. Ja ne vetää tulospalkkiot välustä. Nyt senaatti haaskaa verorahoja kankkulan kaivoon eli täysin mätään ja ongelmaiseen poliisitaloon. Eikö olisi jo halvempi rakentaa uusi. Kuulemani mukaan kymmeniä poliiseja on kielletty menemästä enää ikinä nykyiseen poliisitaloon sisäilman ongelmien vuoksi. Ja kuulemma käräjäpuolellakin on ongelmia ja ihmisiä sairastuu. Tehkää nyt purkupäätös ja uusi virastotalo vaikka hirrestä niin kuin Pudasjärvellä...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä että halutaan tehdä remontti kunnolla. Kun monta kertaa yritetään, lopulta puretaan, tehdään uusi talo, ehkä joskus saadaan kunnollista?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei tässä tapauksessa ikkunoiden vaihto saatika muukaan tiivistely auta. Rahat menevät hukkaan - talo on toiminnassa muutaman vuoden ja sitten huomataan sen olevan purkukuntoinen, kun kallis remonttikaan ei auttanut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vain hölmölässä korjataan jo sisäilmaongelmista kärsiviä rakennuksia hirveillä rahasummilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luulis että noi ikkunatiivisteet vaihtaa niin riittäis.ps.se on tietysti yhtä kallista kun uusi ikkuna

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Senaatti kiinteistöt on pilannut valtion rakennukset ja kiskoo hirveän korkeaa vuokraa veronmaksajien rahoilla rakennetuista veronmaksajien omaisuudesta. Herrat pitää kokouksia ja yksityinen yritys saa kiinteistöä hoidosta paljon rahaa. Senaatin insinöörit repii isoa palkkaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

... Kun korjausfirma on sama jonka johtajat istuu senaatissa päättämässä. On siinä valtionyhtiö joka omalla esimerkillä näyttää kuinka korruptioitunut ja mätä voi yhtiö sisältä olla. Ei ihme jos kaikki on homeessa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näiden vanhojen tönöjen korjaaminen on silkkaa kansanpöhköyttä. Yliopistollakin taotaan miljoonia 60-70 lukujen elementtirakennuksiin, joissa seinät ja yläkatot on homeessa ( osa porukasta ei voi olla töissä). Sanotaan, että remontin jälkeen kaikki on ok, mutta omakohtaisesti voin sanoa, että remonteilla ei ole ollut juuri minkäänlaista vaikutusta siihen että voinko työskennellä ko. tiloissa. Se on ihan sama miten paljon maalaa seiniä ja pinnoittaa lattioita yms. kun perussyytä ei voi korjata. Perussyy on vääränlainen rakenne, jossa kosteus jää seinään jos se sinne pääsee.

En tiedä paljonko tässäkin poliisitalossa on neliöitä, mutta jos esim. 5000m^2 ja remonttihinta 9 miljoonaa niin se on jo 1800€/m^2 . Nämä remonttihinnat on käytännössä melkein yhtä kalliita kuin uuden tekeminen ja lopputulos ei muutu alkuperäisestä miksikään, porukka sairastaa ja herkimmät joutuu loppuiäksi sairaseläkkeelle tms.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"He kävivät läpi muun muassa talon korjaamisen vaativuusluokat, kuntotutkimukset, suunnittelijat, suunnitelmat, työsuunnitelmat, laadunvarmistuksen sekä kiinteistön käytön aikaiset ohjeet. Tarkastajat myös määrittivät, miten näitä asiapapereita tulee täydentää." Eli papereita on pyöritelty ja kirjoitettu lisää. Kukaan ei ole käynyt työmaalla omin silmin katsomassa mitään. Tuskin olisi mitään ymmärtänyt, vaikka olisi käynytkin. Voitelu unohtunut?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onkohan jossakin olemassa rakennus missä sisäilmakorjaus olisi onnistunut? Myllytullin ammattiopistossa meni rahat hukkaan korjauksissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Senaatin töissä on paperilla suurimmat vaatimukset tekijöille, huonoimmat hinnat ja eniten riitoja. Mikään ei mene niiltä läpi. Kaikesta laatuvarmistuksesta ja byrokratiasta huolimatta sutta tulee kohteessa kuin kohteessa. Ei erityisen haluttu yhteistyökumppani yksityisen yrityksen kannalta. He kun eivät voi keskittää koko yrityksen energiaa yhteen työhön. Senaatissa on aikaa puuhastella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei helvetti, uudet ikkunat uusiksi!? Eikö olisi aika antaa joutaville ja osaamattomille virkamiehille kenkää? Mitään ei tehdä kunnolla ja ostetaan paskaa! Onneksi ei Kempeleessä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

joo remontti nousee 1.000.000e,ta 100,000,000e noin purkakaa tönö ja tehkää uusi niin pääsee veron maksajatkin helpommalla sitä pitää kumminkin korjata taas vuoden päästä uudestaan kun hellut ottaa halvimman urakoitsian näinhän siinä yleensä käy..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tarkoituksellako Senaatti-kiinteistö tuhoaa kosteusvaurioihin ja sisäilmaongelmiin tämän Poliisitalon??
Eikö muuten pääse eroon tästä talosta? , silti veronmaksajat maksaa lystin ja Senaatti- kiinteistön johto nostaa suuret bonukset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Katoinki kun aikoinaan tuota vesisateessa rakennettiin että isoja ongelmia on tulossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko kukkaan ottanu huomioon, että kun ja jos polliisitalo remontoijaan, niin senaatti tullenee nostamaan vuokrien hintoja, koska sen mielestä korjatut tilat ovat uuden veroisia. Ja onko poliisipuolella millä maksaa? Käykö niin, että joutuu maksamaan seinistä, niin joutuu samalla säästämään henkilökuntamenoissa? Niin on käynyt monessakin kohteessa.

Kaleva voisi olla hyvä ja julkaista tämän, laitoin jo klo 19 edellisen, ja sen jälkeen on julkaistu muita viestejä...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (71)

Uutisvirta

14:29
Vegaaniruuan tarjoamisessa päiväkodeissa suuria vaihteluita Suomen sisällä – Helsingissä perheet voivat ilmoittaa syövänsä vain vegaaniruokaa, Oulussa tällaista vaihtoehtoa ei ole
14:03
Johaug tuplasi etumatkansa ja juhli voittoa – Pärmäkoski ei pysynyt Östbergin kyydissä
12:19
Mies laittoi toisen miehen kuvan Facebook-ryhmään ja väitti sarjakuristajaksi – Rovaniemen hovioikeus tuomitsi maksamaan sakkoja ja korvauksia
11:43
Vanhat kuvat: Nuorten yöelämä oli hurjaa 90-luvun ja vuosituhannen vaihteen Oulussa - kaduilla parveilua ja biletystä
11:13
Traktoria ohittanut henkilöauto ajoi ojaan Muhoksen ja Utajärven välillä – matkustajat pääsivät pois autosta omin voimin
10:44
Nainen hur­jas­te­li 50 km/h yli no­peus­ra­joi­tuk­sen Muo­nios­sa – Ajo­kiel­lon pituus selviää myö­hem­min
10:27
Yksi kuoli henkilöautojen nokkakolarissa Viitostiellä Suomussalmella – kaksi kiidätettiin sairaalaan
128
Kysyimme, onko työaika Suomessa liian lyhyt – "Vastaus riippuu paljon siitä, minkälaisesta työstä puhutaan"
51
Pimeät katuvalot ovat kulkijoiden riesana Oulussa – ledeissä ongelmia aiheuttaa lamppujen huolto
24
Mikko Rautalin opettaa nuoria sairaalakoulussa – Aknestikin ex-rumpali antaa kaikille perheille yhden vinkin: "Voisi olla ihan hyvä, että kotona keitetään pottuja neljän aikaan"
22
Oululaiset eivät ole ottaneet kultuuripääkaupunkihanketta omakseen Lukijalta
20
Harry ja Meghan menettävät kuninkaalliset tittelinsä eivätkä saa enää valtion varoja – Kuningatar Elisabet: "Tuen heidän toivettaan itsenäisemmästä elämästä"
17
Kärpät palasi voittojen tielle, mutta Ässät järjesti Porissa hikisen ja stressitasoja nostaneen puhteen – ykkösnyrkki piti vieraat pelissä mukana, Kristof ja Koblizek voittolaukauskilpailun sankarit
14
IS: Elisan pu­he­lin­myy­jät va­leh­te­li­vat asiak­kail­le – Yhtiön kä­si­tyk­sen mukaan käy­tän­tö oli pe­siy­ty­nyt ty­tär­yh­tiön Enia Oy:n Poh­jois-Suo­men myyn­ti­yk­sik­köön

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Lapin maakunnassa lukuun ottamatta Enontekiön, Inarin ja Utsjoen kuntia lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hallitus suunnittelee uutta aktiivimallia

132 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Ei ihan normaali nainen, enkä sellaista kaipaa

Tuskin susta on miehetkään kiinnostuneet. Lue lisää...
Late vanahana

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image