Oulu

Oulun poliisin ri­ko­sy­li­kons­taa­pe­li: Tur­va­pai­kan­haus­ta on tullut väylä etsiä parempaa elämää

Jouko Autio sanoo ymmärtävänsä sen, että ihmiset etsivät parempaa elämää. KUVA: Jukka-Pekka Moilanen
Oulu 9.9.2015 18:10 | Päivitetty 9.9.2015 18:45
Minna Akimo

Turvapaikanhakujärjestelmästä on tullut keino etsiä parempaa elämää, rikosylikonstaapeli Jouko Autio Oulun poliisilaitoksen ulkomaalaistutkintaryhmästä sanoo.

Hänen mukaansa turvapaikanhakijoiden joukossa on ihmisiä, jotka eivät oikeasti sinne kuulu. Ilmiö ei kosketa vain Oulua tai Suomea, vaan kyse on koko Euroopan laajuisesta ilmiöstä.

- Ennen poliittista turvapaikkaa hakivat valtioiden päämiehet, nyt poliittista turvapaikkaa hakevat tavalliset katujen jätkät, hän toteaa.

Siihen, kuinka paljon turvapaikanhakijoiden joukossa tällä hetkellä tällaisia ihmisiä on, Autio ei ota kantaa.

Autio sanoo ymmärtävänsä sen, että ihmiset etsivät parempaa elämää. Se on hänen mukaansa täysin inhimillistä ja ymmärrettävää, mutta:

-Turvapaikanhakuprosessi ei ole sitä varten, että sillä poistettaisiin köyhyys maailmasta. Se on sitä varten, että suojellaan niitä ihmisiä, jotka ovat hädässä ja vaarassa. Jos ihminen etsii parempaa elämää tämän järjestämän kautta, silloin hän on väärässä paikassa, Autio sanoo.

Autio kuitenkin muistuttaa, että turvapaikanhakijoiden joukossa on pääasiassa niitä, jotka ovat hengenvaarassa omassa kotimaassaan ja tarvitsevat siksi suojelua ja turvapaikan toisesta maasta.

-En näe, että turvapaikanhakuprosessi olisi väylä, josta tulee vain rikollisia. Monet ovat suojelun tarpeessa.

Oulussa uusia turvapaikanhakijoita hyvin karkean arvion mukaan tulee päivittäin noin 40:stä 50:een. Tällä hetkellä rekisteröimättömiä turvapaikanhakijoita on kolmisensataa.

Oulun poliisi kuten myös Maahanmuuttoviraston Oulun toimipiste toimivat äärirajoilla. Molemmat virastot saavat lisätyövoimaa tilanteen purkamiseksi.

Korjattu 18.45: Autio on rikosylikonstaapeli, ei rikosylikomisario kuten jutussa aluksi luki.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (124)

Nyt on uutisoitu, että turvapaikanhakijoille annetaan jossain valmiit vastaukset haastattelua varten ja mainostetaan erityisesti Suomea. Helppo arvata miksi!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Siihen, kuinka paljon turvapaikanhakijoiden joukossa tällä hetkellä tällaisia ihmisiä on, Autio ei ota kantaa." Kai se on vaikea ottaa kantaa asiaan, josta ei ole mitään todellista tietoa. Ihmetyttää, että heitellään ilmoille kommentteja missä suuri(n) osa turvapaikanhakijoista leimataan rikollisiksi tai "elintasosurffareiksi" ilman mitään faktatietoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eilenkin TV:n ajankohtaisohjelmassa nuorimies kertoi varanneensa 20 000 € rahaa tänne tuloa varten. Arvatenkin nostaa päälle vielä kaikki mahdolliset sosiaalituet ja ilmaiset lahjoitukset. Eipä mitään, leikataan sairaseläkeläisiltä lisää, pannaaan ne oikein kitumaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä heidän oma varallisuutensa otetaan huomioon. Eri asia tiedetäänkö siitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Arvioidaan että maailmassa on satoja miljoonia samanlaisessa köyhyydessä eläviä ihmisiä, kuin nämä meidän tulijat. Onko suvaitsevaisten tavoite siirtää nämä kaikki eurooppaan? Jos ei, onko heistä oikein, että tarjotaan täydellinen lottovoitto alta yhdelle prosentille ja loput jätetään näihin kauheisiin olosuhteisiin?

Minusta heitä pitäisi auttaa tasapuolisesti, mikä tarkoittaisi kehitysapua kohteessa. Näillä summilla, mitä nyt näiden kotouttamiseen, tukiin yms. menee auttaisi todella montaa ihmistä kohteessa.

Onko tässä mitään järkeä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nonniin. Sieltä se alkaa totuuden poikanen tulla ilmi. Hyvä että joku uskaltaa asian sanoa ääneen. Tosin, millainenhan myllytys kukkahattutätien ja -setien, sekä viherpipertäjien suunnalta alkaa kohdistumaan rikosylikomisariota kohtaan...
Eiköhän se ole myös totta että turvapaikkaa on lähtenyt hakemaan pääosin ne joilla siihen vara. Oikeasti apua tarvitsevat taitavat edelleen olla ns. lähtömaissa. Mutta kun ovat pois silmistä, niin ovat pois mielestä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllähän sen näkee monien vaatetuksesta,muoti vaatteet yllä ja haetaan turvapaikkaa. En ihmettele kuinka monta niissä on isisin porukkaa hyvä sauma tulla eurooppaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt on puhunut rikos ylikonstaapeli 100%:sti niin kuin asia ON! Minä olen olut tuota mieltä jo vuosia asian nähneenä läheltä ja kaukaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomen laki on niin lepsu, että kun tänne tulee niin tänne saa jäädä palloilemaan vaikka ei saisikaan lupaa. Miksi näitä pitää vatvoa kuukausia kun on aivan selvä, että suuri osa on elintaso pakolaisia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sitähän tässä on monet yrittäneet sanoakin että ovat elintasopakolaisia, mutta ei,marssitaan "pakolaisten" puolesta,nytkin raahataan tavaroita niille,kun ovat paenneet"henkensä hädässä".Elättäkää nyt nämä kaikki ja lisää tulee koko ajan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Julkisen puolen työntekijät ovat seuraavat uhrit tässä hommassa,onneksi olkoon!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kyllä se on viisainta tarkistaa onko tulijalla ollut hätä omassa maassa vai eikö,ettei suomesta tule pönttö kansa joka majottaa kaikki ,kun nimittäin suomessakin on omasta takaakin sorrettuja ja kärsiviä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onpa hyvä kun joku myöntää että ei kaikilla ole tarvetta turvapaikkaan. Todellisia pakolaisa on varmasti vähän. Nämä pakolaiset jotka ovat maksaneet itse matkan ovat elintasopakolaisia. Eihän monellakaan tavallisella suomalaisella ole ylimääräistä rahaa 2000-3000 tuhatta euroa ja jopa vielä enempi. Kylää meillä tavalliset ihmiset elää kuukausipalkan ja etujen mukaisesti. Palkka ja etuudet ovat meillä niin pieniä että tuollaisia summia ei ole säästössä. Tämä pakolaisia asia on mennyt suomessa aivan päätömäksi tällä ei mitään järkeä. Voi kun pitäisivät ensin huoli omista huono osaisita. Nyt hallituksen päätökset lisäävät vain näitä huono osaisia. Mutta ei näy olevan puolustajia näillä esim eläkeläisillä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt jäitä hattuun kaikkiin nettikeskusteluihin. Ei kaikilla suomalaisillakaan ole puhtaita jauhoja pussissaan, joten pata kattilaa soimaa. Hakemukset käsitellään, osa palautetaan toisiin maihin ja sitten jäljelläolevat kotoutetaan. Jäipä Suomeen sitten tuhat tai kymmenen tuhatta enempi tai vähempi, meidän väestö vanhenee sitä vauhtia, että uudet kansalaiset ovat erittäin tervetulleita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tulet sinäki yllättymään mitä tapahtuu kun yritetään palauttaa... "tuhat tai kymmenen tuhatta", kerro nuo nyt aluksi ainakin kymmenellä jos jotain tajuat paljonko hakijoita on tulossa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaunis ajatus. Ongelma tosin on se, että näillä tulijamäärillä ei ehditä kotouttaa. Ei ehditä opettaa kieltä, jne. Tulijat jäävät sosiaaliturvan varaan eivätkä työllisty.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joo ja meillä on jo puolimiljoonaa työtöntä itselläkin, jos piilotyöttömyys lasketaan voi olla ylikin! Mistäs heille saadaan töitä, näiden kotouttamisestako? Leikataanko lisää eläkeläisiltä ja pienituloisilta naisilta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt kun puhutaan ettei opettajilta voi lyhentää lomia koska lapset ovat lomalla ja ei ole tekemistä, niin ratkaisu ensikesälle on että he opettavat näille tulleille ensi kesänä suomen kieltä ja sääntöjä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (124)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Työeläkkeisiin on myös puututtava

158 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Itsensä peukuttavat ja itsensä kanssa keskustelut

Mistä sinä tiedät että joku itse peukuttaa juttuaan? Lue lisää...
eräs vaan

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image