Oulu

Oulun poliisille järjestellään tiloja – onko poliisin pakko toimia Senaatti-kiinteistöjen tiloissa?

Poliisi muutti Hiukkavaaraan puolustusvoimien entisiin tiloihin kesällä 2016. Apulaispoliisipäällikkö Arto Karnaranta tyhjensi tuolloin muuttolaatioita. KUVA: Soini Teija
Oulu 15.11.2019 6:09 | Päivitetty 15.11.2019 6:11
Susanna Kemppainen

"En muista, että tällaista tilannetta olisi tullut vastaan koskaan", sanoo valtiovarainministeriön neuvotteleva virkamies Pauliina Pekonen.

Sisäilmaongelmissa painiskelevalle Oulun poliisilaitokselle järjestellään kuumeisesti väliaikaisia väistötiloja. Lähiaikoina selviää, saako väliaikainen tilaratkaisu raha-asiainvaliokunnalta tarvitsemansa puollon. Mutta onko poliisin pakko toimia nimenomaan juuri Senaatti-kiinteistöjen tiloissa?

Valtioneuvoston asetus valtion kiinteistövarallisuuden hankinnasta, vuokraamisesta ja hallinnasta sanelee, että valtion kiinteistövarallisuuden hankinta kuuluu Senaatti-kiinteistölle ja Metsähallitukselle.

Jos jokin virasto tai laitos haluaa vuokrata itselleen toimitilaa käyttöönsä, täytyy sen ensin selvittää Senaatti-kiinteistöjen kanssa mahdollisuudet käyttää valtion omistamaa tai ulkopuoliselta vuokrattua toimitilaa.

Jos Oulun poliisilaitos haluaisi päästä vuokralle yksityisen vuokranantajan omistamaan kiinteistöön, se ei omin päin voi solmia vuokrasopimusta sen kanssa vaan laitoksen täytyy ensin kysyä Senaatti-kiinteistöltä toimitilaa.

– Ajatuksena on se, että ensin katsotaan löytyykö poliisilaitoksen tarpeet täyttävää tilaa valtion omistamasta tai valtiolla jo vuokralla olevista toimitiloista. Jos ei, vasta tällöin on mahdollista vuokrata ulkopuoliselta, valtiovarainministeriön neuvotteleva virkamies Pauliina Pekonen kuvailee.

Hänen mukaansa tässäkin tilanteessa Senaatti-kiinteistöt on se taho, joka tekee vuokrasopimuksen ulkopuolisen kanssa ja tämän jälkeen edelleenvuokraa sen poliisilaitokselle.

Vain siinä tilanteessa, jossa Senaatti-kiinteistöt ei jostain syystä tee vuokrasopimusta tämän ulkopuolisen toimijan kanssa, saa laitos solmia sopimuksen itse.

Toimintamallilla pyritään huolehtimaan valtion kokonaisedusta ja kokonaistilatarpeesta. Sillä on haluttu keskittää valtion omistamat ja vuokraamat kiinteistöt yhdelle ammattimaiselle toimijalle. 

Asetuksesta löytyy kuitenkin niin sanottu takaportti. Jos laitoksen ja Senaatti-kiinteistöjen arviot poikkeavat toisistaan siinä, mikä olisi valtion kokonaisetua parhaiten vastaava vaihtoehto, astuu kuvioihin valtiovarainministeriö. Poliisilaitosta ohjaavan ministeriön eli sisäministeriön tulee pyytää siltä lausuntoa siitä, kuinka vaihtoehdot toteuttavat valtion kokonaisetua.

Jos valtiovarainministeriön lausunto ei tyydytä, voidaan asia saattaa vielä valtioneuvoston raha-asiainvaliokunnan käsiteltäväksi.

Valiokunnasta voi viime kädessä tulla esimerkiksi kanta, jonka mukaan valtion edun kannalta paras ratkaisu on poliisilaitoksen haluama ratkaisu eikä Senaatti-kiinteistöjen tarjoama vaihtoehto.

– En muista, että tällaista tilannetta olisi tullut vastaan koskaan. Yleensä yhteisymmärrys on löytynyt, sanoo Pekonen.

Sisäministeriön poliisiosaston johtava asiantuntija Ari-Pekka Dag kertoo, että poliisin puolelta vuokrasopimukset Senaatti-kiinteistöjen kanssa allekirjoittaa Poliisihallitus.

Jos vuokrasopimuksen kohde aiheuttaa yli viiden miljoonan euron laskennallisen kustannuksen kymmenen vuoden aikana, täytyy asia viedä raha-asiainvaliokuntaan puollettavaksi.

Tämän jälkeen sisäministeri antaa Poliisihallitukselle luvan vuokrasopimuksen allekirjoittamiseen.

Toiminnot hajallaan

Oulun poliisilaitos siirtyi väistötiloihin Senaatti-kiinteistöjen hallinnoimasta Rata-aukion poliisitalosta vuonna 2017 vakavien sisäilmaongelmien vuoksi.

Pääpoliisiasema sijaitsee Hiukkavaarassa.

Siellä on toiminut muun muassa liikennepoliisisektori, johtokeskus, valvonta- ja hälytysyksikkö sekä poliisilaitoksen johto ja esikunta.

Sinne puolustusvoimilta vapautunutta kiinteistöä remontoitiin ja laajennettiin vuosina 2016–2017.

Keskustassa Saaristonkadulla on muun muassa asiakaspalvelu ja lupapalvelut.

Intiössä Viestikadulla tehdään esimerkiksi sovittuja kuulusteluja.

Linnanmaalla VTT:n entisissä tiloissa on muun muassa rikostutkintaa.

Putkatilat sijaitsevat Haukiputaalla niin sanotussa moduulivankilassa.

Poliisi on oireillut myös väistötiloissaan.

Se haluaisi päästä turvallisempiin ja terveellisimpiin toimitiloihin.

Sille on kaavailtu kokonaan uutta poliisitaloa.

Poliisitalo aiotaan toteuttaa valtakunnallisella toimitalokonseptilla.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (80)

Senaatin kiinteistöissä Helsingissä sama tilanne kuin Oulussa. Kiinteistöistä toiseen siirrytään remonttien ajaksi. Tiloihin, joihin siirrytään väistöön, ovat parhaimmillaan jo tiloissa työskentelevät siirtyneet muualle evakkoon! Tämä on käsittämätöntä karusellia, vastuutonta ihmisten terveydellä leikkimistä ja veronmaksajien rahojen väärinkäyttöä! Senaatti remonteissaan pääosin tiivistää rakenteita. Vanhoihin rakennuksiin jälkeenpäin asennetut ilmanvaihdot hoitavat homeiden tuottamat toksiinit eli myrkyt ympäri taloa ja jatkavat työntekijöiden sairastuttamista! Milloin tällainen rahojen tuhlaus saadaan kuriin ja kansalaisille terveet työtilat? Ei Senaatin tiloista saada enää terveitä kuin purkamalla ne lähes kokonaan ja rakentamaan huolella uudelleen, ei tiivistämällä! Homeiden toksiinit läpäisevät kaikki tiivistysaineet, tiivistäminen se ei siis auta! Menee miljoonat hukkaan kun uusi tiivitysremontti tehdään vuosi toisensa jälkeen. Remonttirahoilla rakentaisi uudet tilat moneen kertaan!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nimimerkki ”järki käteen” kirjoittaa viisaita.

Olen jo pitkään ihmetellyt, miksi poliitikot eivät puutu omistajaohjauksen keinoin Senaatin johdon toimintaan. Senaatin pitäisi todellakin purkaa ja korjata sisäilmaongelmaiset rakennukset perusteellisesti eikä antaa tuhansien ihmisten sairastua. Myös kiinteistönomistajan vastuu edellyttäisi jo pelkästään lain perusteella terveen lopputuloksen varmistavia toimia.

Olisiko aihetta vaihtaa Senaatin johtajat? Olisiko peräti joukkokanteen nostamisen paikka? Mikään muu ei taida riittää, tätä on jatkunut jo vuosia. Missä on omistajaohjauksesta vastaava ministeri Sirpa Paatero?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihan vaan tiedoksesi, että SDP ja Paatero eivät ole kiinnostuneita ihmisten terveydestä. He keskittyvät Postin lakon hoitamiseen, koska saivat Ay-liikkeeltä merkittävät rahat vaalikampanjointia varten. Nyt on tämän velan maksamisen aika.

Ehdotan, että nämä tuhannet huonosta sisäilmasta kärsivät Senaatin tiloissa olevat ja sairastuvat työntekijät keräävät kolehdin ja lupaavat maksaa SDP:n seuraavat vaalit. Kerätkää muutama sata tuhatta ja järjestäkää karvalakkilähetys SDP:n ja vihreiden puoluetoimistolle. Silloin voisi omistajaohjausministeri Paatero ja pääministeri Rinne korvaansa lotkauttaa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Senaatin kiinteistöissä Helsingissä sama tilanne kuin Oulussa. Kiinteistöistä toiseen siirrytään remonttien ajaksi. Tiloihin, joihin siirrytään väistöön, ovat parhaimmillaan jo tiloissa työskentelevät siirtyneet muualle evakkoon! Tämä on käsittämätöntä karusellia, vastuutonta ihmisten terveydellä leikkimistä ja veronmaksajien rahojen väärinkäyttöä! Senaatti remonteissaan pääosin tiivistää rakenteita. Vanhoihin rakennuksiin jälkeenpäin asennetut ilmanvaihdot hoitavat homeiden tuottamat toksiinit eli myrkyt ympäri taloa ja jatkavat työntekijöiden sairastuttamista! Milloin tällainen rahojen tuhlaus saadaan kuriin ja kansalaisille terveet työtilat? Ei Senaatin tiloista saada enää terveitä kuin purkamalla ne lähes kokonaan ja rakentamaan huolella uudelleen, ei tiivistämällä! Homeiden toksiinit läpäisevät kaikki tiivistysaineet, se ei siis auta! Menee miljoonat hukkaan kun uusi tiivistysremontti tehdään vuosi toisensa jälkeen. Remonttirahoilla rakentaisi uudet tilat moneen kertaan!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei kai kukaan täysjärkinen kiinteistönomistaja enää suostu ottamaan Oulun poliisilaitosta tiloihinsa vuokralle ellei pysty vuokratuloilla kuolettamaan rakennuksen koko arvoa!
Miettikääpä vähän;
Joka rakennus mihin polliisi on siirtynyt on muuttunut samantien ongelma-kiinteistöksi eikä siitä jää kenellekään mediaa seuraavalle kansalaiselle mitään epäselvää.
Entäs jos polliisin käytössä olevia tilojen ongelmia tutkitaan tai korjataan niin mitä tapahtuu? Todella nopeasti kantautuu tieto polliisin, tuon rakentamisen ammattilaisen analyysi; ei ole tutkittu tai korjattu oikein. Miksi kukaan oikea asiantuntija, ammattilainen tai urakoitsija haluaisi menettää maineensa osallistumalla em. tehtäviin jos ei ole pakko?
Kumpa joku löisi vihdoinkin kaikki asiaan liittyvät faktat pöytään niin olisihan siinä kansalla hämmästelemistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Perhana vieköön ko ehtivät purkaa Puttaalta kunnantalon, putkaparakit valmiina joen toisella puolella. Totta puhuen ihmetyttää Poliisilaitoksen johdon ja Poliisien liiton lepsu linja. Vai voisiko olla mahdollisesti huono työilmapiiri... Poliisilaitoksella on monenlaista kuppikuntaa, eri uskonlahkojen kannattajia jos myös lavean tien kulkijoita...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten olisi nä stockmanin tilat 4kerrosta vapaana ja parkkihalli lähellä ja muutenkin keiskeisellä paikalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Senaattikiinteistöt on toiminnallaan aiheuttanut oulussa olevan poliisi/oikeustalon ongelmat.
Sellä on DI porukkaa ettei kääntymään pääse mutta ei osta tai , ylimielisyydessään, ei haluta.
Kaikki sen toiminta tähän asti on ollut vain kasvattaa Senaattikiinteistöjen kiinteistömasaa rahan saamiseksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vahinko tapahtui jo 90 luvulla kun valtion toimintoja yhtiöitettiin, ensin meni Posti-Tele ja aa että oli kateellisten kansalaisten mielestä mahtavaa :)). Hyvä että homma jatkuu ja yhtiöittäminen, niin kansa saa mitä tilasi. Huonompaa palvelua ja enempi maksuja. Ihana asia. Jonottakaa lupa palveluissa rauhassa tai vastaavissa ja maksakaa tupla maksuja :))

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannatta varoa tuollaisia "Senaatin Mafioita".
Ne ovat täynnä rahan ahneitä RUK:n käyneitä lootaruhoja , tai pitkäselkäisiä kadetteja.
Siellä ei ole tavallista älyä!
Siellä on vain tarpeitä!
..yli lakien!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On se hyvä, että meitä tietämättömiä valistetaan. Minä luulin, että kyse on kiinteistöalan ammattilaisista, mutta sisäpiiristä tuleekin faktaa. Älystä en tiedä, onko sitä kummallakaan puolella pöytää, mutta ei kyllä aina täällä kommentoijissakaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Senaatti nyt hiljaa siellä. Aika läpi näkyvää. Jos älystä puhutaan niin se ei ratkaise vaan Senaatin päälliköiden kymmenientuhansien palkat jotka koostuvat täysin tyhjästä. Jotka otettu 5 - 6 kertaa korkeammista vuokrista koko vuokra hinnoitteluun nähden. Kyllä täällä niitä tietäjiä on ei tarvi leikkiä suurempaa kuin mitä on :)). Vaikka kuin rakennus insinööri eli päällikkö :). Jokaisesta ei tule päällikköä vaan jokaisesta tulee insinööri.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos minua tarkoitat, niin minulla ei ole mitään yhteyttä Senaattiin. Sinulla kaiketi on sitä sisäpiirin tietoa Senaatista enemmänkin? Kerro kuitenkin, mikä se vuokrataso on, kun tiedät noin tarkasti. Voitko samalla kertoa, mikä vastaava vuokra vapailla markkinoilla?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jopa on vaikea ja erittäin kallis toimintamalli! No vähemmän porukkaa kortistossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Viime aikoina on puhuttu eri tahojen muuttoasioista yllin kyllin, joten nyt laitan oman lusikkani tähän soppaan. Rakentava ehdotukseni on, että Oulun yliopiston tiloihin Linnanmaalle sijoitetaan poliisilaitos, putkaosasto ja vankila. Kaikki samaan syssyyn. Linnanmaan kampuksen vanhalla puolella riittää betoniseiniiä, joita tuskin tarvitsee vahvistaa vankila- ja putkakäyttöön. Poliisin hallinto tietysti sijoittuu maisemakonttoriosastolle sinne uudelle puolelle Saalastinsalin lähettyville. Poliiseille tuikitärkeä ampumarata voidaan sijoittaa pommisuojiin, ja pitkillä käytävillä konstat voivat juosta kunnon kohottamiseksi tahi ylläpitämiseksi. Linnanmaa on täynnä erilaisia ja erikokoisia luentosaleja, jotka ovat olleet myös opintokuulusteluissa eli tenttikäytössä, joten ne soveltuvat poliisin kuulustelukäyttöön. Erityinen suosikkini on L3, joka soveltuu "kovennettuun" kuulusteluun, koska salin kahdenistuttavien, kiinteiden pulpettien yläosaan johdetaan kylmää tuuletusilmaa, mikä tekee kuulusteltavan olon epämiellyttäväksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä poliisi tarvitsee toimivat tilat joissa voi työskennellä ilman sisäilmaongelmia. Kuten muutkin. Joko senaatin hoitamana tai vuokrattuna suoraan. Senaatin tulee tukea valtion laitosten toimintaa. Mitä hyötyä siitä muuten on? Nyt ei hyötyä ole nähty.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joopa joo!? Poliisin hallinnon rakenneuudistuksessa oli kirjaus, että uusia seiniä ei tehdä, mutta miten sitten on käynytkään!? Oulun poliisilaitoksen seiniä siirrellään vieläkin!?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tietäökseni yhtään uutta seinää ei ole Oulun poliisille rakennettu. Vanhasta tilasta toiseen on kyllä toimintoja siirretty niin tiheään, ettei asiakkaat perässä pysy. Tietänevätkö enää itsekään, missä kaikkialla toimintojaan on?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (80)

Uutisvirta

125
"Näyttää että tiistaina äänestetään pääministeristä" – Hallitusneuvottelut käynnistyivät odotetusti entisellä hallituspohjalla, Rinne jatkaa ainakin sdp:n puheenjohtajana
106
Sanna Marinista on tulossa uusi pääministeri, Marin voitti äänestyksessä Antti Lindtmanin täpärästi
93
SDP:n yllätysveto: Eronnut Sirpa Paatero palaa kuntaministeriksi – omistajaohjaus siirtyy Tytti Tuppuraiselle, Antti Rinteestä varapuhemies
75
Ulkoministeriön henkilöstön edunvalvoja Verkkouutisille: "Luottamus Haavistoa kohtaan horjunut erittäin pahasti"
71
Leskinen pääsi pisteille heti voittoisassa HIFK-debyytissään – Raksilan yleisön luopiohuutelu ei jäänyt ex-kärpältä huomaamatta: ”Eihän se hyvältä tunnu, mutta ymmärrän yleisön reaktion”
44
Puheenaihe: Pitääkö nuorten lukutaidosta olla huolissaan? – "Jatkossakaan mekaaninen lukutaito ei tietenkään riitä, vaan on ymmärrettävä myös sisältöä"
41
Näkökulma: "Tää on viimeinen taisto?" – Antti Rinne sai puolueiden vastaukset, mutta tämän jälkeen hallitusta tuskin vähään aikaan muodostetaan demareiden johdolla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Satakunnan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yön kuluessa Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

7.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image