Oulu

Oulun po­lii­si­lai­tok­sen si­säil­maon­gel­mat jatkuvat, osa väestä välttelee Hiukkavaaran tiloja – Työ­suo­je­lu­val­tuu­tet­tu: "Kyllä siellä aika tyhjää on"

KUVA: Janne Körkkö
Oulu 25.6.2019 7:13
Heli Ronkainen

Työntekijät kärsivät sisäilmaoireista. Esille on noussut konttien käyttö taukotiloina.

Hiukkavaarassa Oulun poliisilaitoksen käytössä olevien tilojen sisäilmaongelmat jatkuvat.

Henkilöstö pyrkii mahdollisuuksien mukaan viettämään työvuoronsa muualla kuin sisätiloissa.

– Kyllä siellä aika tyhjää on, vanhempi konstaapeli, työsuojeluvaltuutettu Tero Väyrynen Oulun poliisilaitokselta toteaa.

Valvonta- ja hälytystehtävissä toimivat poliisit kirjaavat ilmoitukset ja tekevät muut kirjaukset Saaristonkadun toimipisteessä ja Haukiputaan poliisivankilassa.

– Osa kirjaa ilmoitukset autossa. Tauot he viettävät huoltoasemilla ja kahviloissa, Väyrynen sanoo.

Sisäilmaoireiden välttämiseksi on mietitty monenlaisia ratkaisuja. Yhtenä vaihtoehtona esille on tullut muun muassa se, että taukotiloina voisi käyttää kontteja.

– En henkilöstön edustajana ole hirveän tietoinen siitä, mitä ratkaisuja työnantaja on miettinyt, mutta niitähän on joissakin paikoissa käytetty. Poliisivankilakin on konteissa. Ja monessa muussa paikassa on käytetty kontteja ja muita ratkaisuja. Varmasti se on yksi vaihtoehto, mitä mietitään, kun uuden poliisitalon rakentaminen on pitkäkestoinen projekti.

Väyrynen kertoo, että henkilöstöllä on ihoärsytysoireita, silmien ja limakalvojen ärsytysoireita sekä hengitystieoireita.

– Oireet ovat samanlaisia, mitä siellä on ollut aikaisemminkin. Sinänsä oireet eivät ole muuttuneet, mutta on hirveän hankala sanoa, ovatko ne pahentuneet. Tottakai yksittäisten ihmisten oireet ovat voineet pahentua, mutta onko se kokonaisuus pahentunut, sitä on hankala sanoa, Väyrynen sanoo.

– Tottakai aina, jos on sisäilmaongelma, jota ei saada korjattua, se yleensä pahenee, kunnes vika löydetään ja korjataan.

Hiukkavaarassa työskentelee noin 180 työntekijää. Osa työntekijöistä on vuorotyössä ja osa päivätyössä.

Poliisipäällikkö Sauli Kuhan mukaan Hiukkavaaran kiinteistöstä ei ole uutta kerrottavaa. Kuha ei suostu kommentoimaan sitä, onko konttien käyttö taukotiloina ollut esillä keskusteluissa, vaan kuittaa kysymykset juhannusjutuiksi.

– Katsotaan, kun Senaatti palaa asiaan. Tämä on Senaatin talo ja me olemme täällä vain vuokralaisena. Kun Senaatti saa tutkimuksensa tehtyä, niin sitten niistä kuullaan.

Senaatti-kiinteistöt on tutkinut Hiukkavaaran kiinteistöä ja osa tutkimusten tuloksista on tarkoitus julkaista kesäkuun loppuun mennessä.

– Rakennus on tutkittu läpikotaisin. Koko rakennukseen on suoritettu kosteus- ja sisäilmatekninen kuntotutkimus, ylläpitoryhmän päällikkö Esko Pyhtilä Senaatti-kiinteistöistä kertoo.

Suurin osa tehdyistä tutkimuksista valmistuu kesäkuun loppuun mennessä. Valmistuneet tutkimustulokset käsitellään torstaina Hiukkavaaran sisäilmatyöryhmässä. Sisäilmatyöryhmä esittää yhdessä tutkijoiden kanssa näkemyksensä jatkotoimenpiteistä sekä lisätutkimus- ja korjaustarpeista.

Työsuojeluvaltuutettu Väyrynen toivoo, että raportin avulla asioissa päästään eteenpäin.

Henkilöstö on oireillut myös poliisin toimitiloissa VTT:llä Linnanmaalla ja keskustassa Saaristonkadulla.

– Siellä on hyvin moninaisia oireita, hengitystieärsytysoireita ja silmäoireita. Ihmiset ovat yksilöitä ja osa oireilee eri tavalla. Osa on joutunut siirtymään muualle, Tero Väyrynen kertoo.

– Olisi kova toive päättäjille, että saataisiin rahoitus uudelle poliisitalolle ja väliaikaisratkaisu poliisivankilalle. Tämä on aika kestämätön tilanne.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (147)

Ei ihme että homeongelma v.1973-1974 olin armeijassa pstk.komppaniassa käytävät pestiin letkulla vettä ja lastalla pesuhuoneen ovesta vedet viemäriin. Joukkueenjohtajana toimi neiti Raunio

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos joku teistä tuolla sinnittelevistä lukee tämän: lakatkaa sinnittelemästä, tehkää ihan mitä vain muuta, työ ei ole terveyden menettämisen arvoista. Toivon että itse olisin lähtenyt ennen kuin sairastuin lopullisesti. Nyt en ole vuosiin löytänyt itselleni asuntoa, jossa voisin elää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Senaatti vitkuttelee eri puolella Suomea näissä asioissa. Yksi ystäväni on töissä mmm-ministeriössä ja siellä Hesan Hallituskadulla on myös tosi pahat ongelmat.

Porukat olleet evakossa ja Senaatti tehnyt kosmeettisia temppuja. Kohta alkaa uusi evakko, sanokaa minun sanoneen.

Samanlainen kun tämä Oulun poliisilaitoshomma!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Asiallinen suhtautuminen työnantajalta. En kommentoi, noi on juhannusjuttuja.. Katastrofista toiseen seilaa tuo laiva. Olisko tämä leikki kannattanu tehdä jo etukäteen? Sisältä terve talo, sano senaatti rata-aukiosta.. Haukiputaan vankiloille nauretaan ulkomaita myöten, toimivat olis varmasti saanu halvemmalla, mutta kun väärä tiipii..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

senaatti ryssii monessa paikassa. olisikohan jo syytä tutustua ilmanvaihdon/ilmastoinnin perusteisiin. ei kannata imeä rakenteista vaan tuoda korvausilma hallitusti koneen kautta nollapaineisella erolla poistoilmaan verrattuna ja riittävästi niin jopa on paljon helpompaa hallita ongelmia. siis alipaineinen ilmamvaihto on kaikkien ongelmien perussyy jota ilmeisesti senaattikaan ei tajua. ei se villojen paketointi ole riittävää jos niitä hiukkasia leijuu huoneilmassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

19 vuotta komppani 5:ssa vuokralla olleena (alkaen vuonna 2000, puolustusvoimain lähdön jälkeen) päivittäin paikalla käyneenä ei voi kuin ihmetellä ja/tai olla kiitollinen ettei itse ole sairastunut mihinkään noista oireista. Joka tapauksessa Oulun parhaita kohtuu hintaisia tiloja ja en ole mihinkään lähdössä.
Varmaa suurin osa harrastelija bändeistä ei juurikaan lähtöhaluja ole esittänyt.

Voiko olla hieman kärjistynyt tilanne noiden polliisi viranomaisten kanssa? Itse tuskin saisin lupaa työnantajalta viettää taukoja esim. huoltoasemilla.
Sairauslomalle vaan jos ei työmaalla pysty olemaan ja sitten kolmikantakeskustelut työntekijän, työterveyshuollon ja työnantajan kanssa työsuhteen jatkuvuudesta, turhaan tuota on "jappasta" pienissä piireissä kun työterveyshuolto voi tuo "suosituksillaan " hoitaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voi, tätä nykyajan hulluutta. Oma terveys pitää menettää töitä tehdessä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tottakai niitä tiloja vältellään, koska kuume nousee ja keuhkot menee ahtaalle ja vaikea hengittää. Ja nenä vuotaa hallitsemattomasti verta, tulee ihottumaa, on tainnuttava väsymys.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi Senaatti sietää moista solvausta, täysin perättömiä väitöksiä ja potaskan puhumista??? Onko kaikki väitökset totta vai eikö asioista ole mahdollista puhua niiden oikeilla nimillä? Eletään vuotta 2019!!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On tämä tragedia ihan naurettavaa komediaa! Ja päällikkö ei edes viitsi asiallisesti kommentoida lukuisia työntekijöitä koskevaa terveyshaittaongelmaa. Kuha voisi katsoa peiliin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hirveen jännä tämä poliisin koulutus kun tästä valmistuu kaikkien alojen erikoisasiantuntijaksi! Jännästi voi esiintyä vaikka youtubessa videoilla sisäilmaluennoitsijana ja ladella jänniä ihan itse pienessä päässä kehiteltyjä totuuksia. Pasilan mieskin alkaa vaikuttaa fiksulta kaverilta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jokainen sisäilmaongelmista sairastunut on oman tilanteensa ja terveytensä asiantuntija. Suomessa lytätään/mitätöidään helposti potilas/sairastunut, jolla on itsetuntemusta ja halua selvittää sairastumisen syitä ja paranemismahdollisuuksiansa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sairastuminen ei tee kenestäkään ASIANTUNTIJAA! Ei vaikka kuinka googlaamalla haet tietoa siitä miksi nenä vuotaa ja silmiä kirvelee. Valitettavasti muutamat henkilöt eivät tätä tajua vaan esiintyvät asiantuntijoina ilman että heillä on mitään oikeaa käsitystä edes perusasioista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomi onkin tittelinkipeiden ihmisten maa. Vain pitkän koulutuksen suorittanut on pätevä sanomaan, mikä on asian ns. todellinen laita. Täällä ei kunnioiteta tai arvosteta ihmisen kokemaa omaa kokemusta, vaikka sieltä se totuus useimmiten löytyy, eikä mistään pölyttyneistä teoriakirjoista tai laskelmoidusti halutunlaisiksi väännetyistä tutkimuksista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllähän nämä on mielenterveysongelmia. Onko henkilökunnan omat asunnot tutkittu? Miksi osa oireilee ja osa ei. Varmaan kotona hometta

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (147)

Uutisvirta

16.9.
Kolme erää isojen poikien kovaa koulua – Venäjä otti vaivattoman voiton Suomesta EM-lentopallossa Tilaajille
16.9.
Kärpät teki tärkeän kiinnityksen – Justus Annuselle kahden vuoden jatkopahvi
16.9.
Yritystukien karsimista valmistellut työryhmä sai raporttinsa valmiiksi maanantaina – julkistuksesta ei vielä tietoa
16.9.
Selvitysmies hävittäisi Sipilän hallituksen luoman Valtion kehitysyhtiö Vaken – Kahden miljardin pääoma palautettaisiin valtiolle
16.9.
Yle: Ugandassa kuolleen suomalaisliikemiehen tapauksessa nostettu murhasyytteet – matkusti Suvi Lindénin seurassa, markkinoi Patrian tuotteita
16.9.
Tervahovintien ratasillan uusiminen Oulun Toppilassa katkaisi rataliikenteen – kolmen vuorokauden tiukka puristus
16.9.
Parempi taksitolpalla kuin eläkepäivillä joutilaana – lomakassan kartuttaminen kannusti 73-vuotiasta Matti Särkelää palaamaan autonrattiin

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Kun sanotaan ettei palkka riitä elämiseen

168 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Vain elämää — pöydässä hytkyjät

Tykkään älyttömästi. Ja moni muu, koita kestää. Etkä mitään voi. Lue lisää...
TYMPÄSEEKÖ?

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

17.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image