Oulu

Oulun poliisi: Vesilintujen metsästäjillä asiat pääosin kunnossa, mutta osalta löytyi yhä lyijyä sisältäviä patruunoita

Metsästäjien asiat olivat pääsääntöisesti kunnossa. Arkistokuva. KUVA: Matti Räty
Oulu 22.8.2019 15:59
Heidi Peltonen

Yli 20 vuotta sitten kiellettyjä lyijyhauleilla varustettuja patruunoita löytyy yhä metsästäjiltä. Poliisin mukaan patruunoita löydettiin vesilintumetsästyksen valvonnassa Hailuodossa. 

Lyijyä sisältävät patruunat ovat vesilinnun metsästyksessä kiellettyjä, sillä matalilla ranta-alueilla lyijy ympäristömyrkkynä kulkeutuu vesilintujen elimistöön ravinnon mukana ja edelleen saalistajien ja ihmisen ravinnoksi. Lyijypatruunat kiellettiin vuonna 1996.

Oulun poliisilaitos, Länsi-Suomen Merivartiosto ja Metsähallituksen erävalvonta valvoivat vesilinnun metsästystä alkuviikosta Hailuodossa. Valvontaa kohdennettiin moottoriajoneuvolla maastossa liikkumiseen, leiriytymiseen sekä roskaamiseen.

Poliisi kertoo, että metsästäjien asiat olivat pääsääntöisesti kunnossa ja metsästäjät toivoivat lisää valvontaa. 

– Mukava oli havaita, että osa oli myös saalista saanut, vaikka se ei varmasti monelle ole tärkein asia, vaan eränkäynti, poliisin tiedotteessa sanaillaan.

Hailuodossa tehdyssä valvonnassa tavattiin yhteensä 81 metsästäjää, joiden kaikkien luvat ja riistanhoitomaksut olivat kunnossa. Sen sijaan itselataavien aseiden patruunamääristä tuli poliisin mukaan seuraamuksia. 

Poliisi muistuttaa, että alkoholi ja ampuma-aseet eivät kuulu yhteen. Metsästystä valvoneet eivät joutuneet puuttumaan päihtymykseen, mutta liikenteestä poliisi tapasi kolme rattijuoppoa. Puhallutuksia suoritettiin yhteensä 170 kappaletta. 

Lisäksi Merivartiostolla oli kaksi meripelastuksellista tehtävää, joista toinen liittyi sairaskohtaukseen ja toinen vedessä kumollaan olleeseen veneeseen.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (47)

Panosten tulee olla riittävän tehokkaita, jotta ne täyttävät tehtävänsä. Teräshaulit tulisi lailla kieltää, niillä ei tee mitään ja rikkovat teollisuuden työkalut. Moni metsästysseura on ne kieltänyt edelleen vaikka metsähallitus nykyään sallii niiden käytön.

Lyijyhaulien käytön syy on ainostaan hinta. Sinkin, raudan ja teräshaulien ominaispaino on niin alhainen, että näitä ei kannata metsästyksessä käyttää. Lyijyä lähes tuplasti painavampaa on wolframi (yhtä painavaa kuin kulta) joka on loistava materiaali patruunoihin. Tämän tuotteen hinta alas niin kaikki siirtyvät käyttämään wolframi patruunoita.

Ei tarvitse kommentoida ("jos on varaa metsästää niin on varaa maksaa panoksista enemmän) kun näin se ei ole.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tapahtui heti kun tuli tämä lyijyhaulikielto.
Olin jahdissa ja erävalvoja kyselee papereita ja panoksia. Kysyin että mitäpä jos tuolla järvellä istuu kiven päällä vaikka Varis jonka saa ampua tai voihan siinä lentää sitten Kanalintujahdin aikaan vaikka Ukkometso järven päällä niin voiko silloin käyttää lyijypanosta?. Vastaus oli kyllä. Joten vesilinnun ampuminen on lyijyllä vaarallisempi kun sen Metson tai Variksen ampuminen.
Niin voipa siellä uida tämä vieraslaji Piisami jonka saa tietysti ampua lyijyllä.
Että täin niitä lakia on tehty. Mutta onhan se idea tullut tuolta USA:ta joten onhan se myös meillä saatava samanlainen laki voimaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Linnuilla on hyvä näkö, luuletteko että tuo maastopuku auttaa? Lintu näkee teidät, mutta ei osaa aavistaa että aiotte tapaa sen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kommenntteja lukiessa ei voi olla ihmettelemättä eikö metsästyslupa edellytä lainkaan lainkuuliasuutta. Kaikenlaiset omankäden oikeuden harjoittajat rentoutuvat Suomessa tappamalla luontokappaleita laeista piittaamatta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hailuodossa vierasluvassa lukee, että oikeuttaa metsästämään VAIN VESILINTUJA. Jos väität metsästäväsi muuta riistaa niillä lyijyhauleilla syyllistyt salametsästykseen - jos vain pieni pääni ymmärtää oikein.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitäähän ne vanha patruunat käyttää pois.Oli ne sitten vaikka lyijyä.Tuskin ne talvivaaran myrkkyjä pahempia on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Että oikein löytivät lyijjyhaulia viranomaiset. No eipä menny poliisien aika hukkaan, tosin oli tiistaina uutinen että omaisuusrikoksista saahaan selvitettyä noin 40 rosenttia ja muista rötöksistä alle 70 tämä on varmaan sitä resurssia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin, sepelkyyhkyä saa metsästää lyijyhauleilla(metsästys alkanut 10.8) joten sorsan metsästäjillä monesti niitä lyijyhauleja mukana on josko vaikka samalla kävisi kyyhky paikoilla!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko metsästäjien moraali näin heikko? Lyijyhaulikielto aikoinaan tuli sen takia kun tutkituista sorsista löytyi lyijypitoisuuksia. Sorsa täyttää kivipiiran pikku kivillä ja yksikin hauli joutuessaan sorsaan saattaa tappaa linnun. Pitäis pikkusen aatella miten toimii salli laki tai ei. Kaikki pitää lailla kieltää kun ihmiset ei muuten toimintaansa muuta. Sitte nauvutaan kun on sääntöjä ja pykäliä joka asiaan jouduttu laittamaan. Kova sakko ja luvat pois joka lyijyllä ampuu missään vesistön lähettyvillä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mistä se sorsa ne kivet löytää? On lottovoiton voittamisen mahdollisuus löytää kivipiiraasta lyijyhauli. Sorsat on puolisukeltajia, joten yli 20 cm syvyydestä eivät saa koskaan mitään suuhunsa. Sorsia ei myöskään saa ampua metsässä lyijyhaulein, mutta kanalintuja voi. Kestääkö kanalinut siis paremmin lyijyä vai kuoleeko vain sorsat?

Tarvitaan tarkempia tutkimustuloksia lakien määrittelemisiksi. Tyhmät lait on tehty rikottavaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

matkakosken punttikalastajat heittävät vuosittain tuhansia kiloja lyijypainoja joen pohjaan, eikä se haittaa viranomaisia ;) Niitä on kertynyt sinne 30 vuotta. Siitä voitte laskea millainen lasti lyijyä on tornionjoen pohjassa. siihen verrattuna metsästäjien lyijyhaulit on kuin pieru saharassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Haulet jää monesti mataliin lahtiin tms, joista vesilinnut nokkii ne kivien sijasta käyttääkseen ruuan hajottamiseen . Nieltynä lyijy tappaa lintuja . Sen sijaan lyijy liukenee veteen huonosti, joten joen pohjassa oleva lyijy on pienempi murhe. Fiksut spinfluugaajat tosin käyttää terästä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ne, jotka eivät metsästä , "tietävät" asiat parhaiten?
Niihän se on monessa muussakin asiassa eli äänekkäimmät ja "parhaimmat asiantuntijat" löytyvät niistä, jotka eivät todellisuudessa tiedä itse asiasta höykäsen pölähtämää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kerta sääntöjä ei noudateta onko silloin ansainnut metsästys oikeuden? Metsästys seurat tunnetusti ei ota mistään mitään vastuuta vaikka heidän mailla rikkomuksia tapahtuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

mikkään laki ei kiellä pitämästä lyijyhaulia matkassa poliisien pitäs tietää mutta tämä uutinen oli perinteistä metsäsjien musta maalausta

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä ennen oli pareemmin kun jahti alkoi keskiyöllä, sai illan panostaa asiaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei pidä paikaansa, lyijyhauli on kielletty koska se on ympäristömyrkky.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä saa ampua variksia, kettuja, Kyyhkyjä ja monia muita riistaeläimiä lyijyllä. Eli mukana saa olla ja piipussakin. Kunhan ei ammu vesilintua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (47)

Uutisvirta

23:36
Kärpät vierailivat kauden ensimmäistä kertaa Kuopiossa, mutta voitto irtosi hampaat irvessä – "Tuosta on joskus ennenkin ammuttu etunurkasta sisään"
22:54
Oulun seudun ympäristötoimi purkaa hakemusruuhkaa perustamalla määräaikaisen viran – liikelaitos päätti myös palvelumaksujen nostamisesta
22:05
Oulun joukkoliikenne ottaa pian käyttöön uuden lippu- ja maksujärjestelmän – bussien elinkaari tarkasteluun ensi vuonna
21:11
Oulunsalon ampumaradan melusta valitetaan – mökkiläiset kokevat radan käyttöajat kohtuuttomiksi
20:59
Koronavirus levisi Eurooppaan ja Lähi-itään – Kiinassa koronavirus on vaatinut yli 130 kuolonuhria
20:41
Venäjää uhkaavat Kansainvälisen yleisurheiluliiton yhä kovemmat voimatoimet –  "Sen sijaan, että Venäjän liitto olisi myöntänyt syyllisyytensä, se on mennyt äärimmäisyyksiin kieltäessään"
20:39
Oulusta Helsinkiin neljässä tunnissa – Petteri Orpo panisi vauhtia ratainvestointeihin Tilaajille
185
Tutkimus selvitti, miksi BMW- ja Audi-kuskit tuntuvat törttöilevän muita useammin – statusautojen omistajissa on keskivertoa enemmän itsekkäitä kuskeja
119
Väyrynen harkitsee paluuta keskustan jäseneksi – Jos Väyrynen palaa, Kärnä harkitsee puolueesta eroamista ja oman "uuskekkoslaisen" eduskuntaryhmän perustamista
95
Pääministeri Sanna Marin luottaa, että 30 000 työpaikkaa syntyy syksyyn mennessä – "Sillä polulla ollaan"
79
Analyysi: Nyt on siirryttävä poseerauksesta tekoihin – työllisyystoimet tänään hallituksen pöydällä
37
Maanpuolustustahto kääntyi hienoiseen nousuun – yli kaksi kolmesta puolustaisi maata aseellisesti aina, myös ylivoimaista vihollista vastaan
28
Pitääkö tavallisen suomalaisen nyt tehdä jotain tartunnan torjumiseksi ja epidemian ehkäisemiseksi – asiantuntijat antavat vain yhden tärkeän vinkin
21
"Otamme kalastusvesiemme vallan takaisin" – Britannia alkaa säätää EU-ajan jälkeisiä lakeja

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnissa sekä Lapin maakunnassa lukuun ottamatta Enontekiön, Inarin ja Utsjoen kuntia lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Voi teitä kateellisia

Entisenä kouluttajana muistan, että kateus vie kalatkin vedestä, Kateus on köyhyyden sisar, Kateus ei kauas kanna. Kateu... Lue lisää...
Koulittaja

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

29.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image