Oulu

Oulun poliisi: Vesilintujen metsästäjillä asiat pääosin kunnossa, mutta osalta löytyi yhä lyijyä sisältäviä patruunoita

Metsästäjien asiat olivat pääsääntöisesti kunnossa. Arkistokuva. KUVA: Matti Räty
Oulu 22.8.2019 15:59
Heidi Peltonen

Yli 20 vuotta sitten kiellettyjä lyijyhauleilla varustettuja patruunoita löytyy yhä metsästäjiltä. Poliisin mukaan patruunoita löydettiin vesilintumetsästyksen valvonnassa Hailuodossa. 

Lyijyä sisältävät patruunat ovat vesilinnun metsästyksessä kiellettyjä, sillä matalilla ranta-alueilla lyijy ympäristömyrkkynä kulkeutuu vesilintujen elimistöön ravinnon mukana ja edelleen saalistajien ja ihmisen ravinnoksi. Lyijypatruunat kiellettiin vuonna 1996.

Oulun poliisilaitos, Länsi-Suomen Merivartiosto ja Metsähallituksen erävalvonta valvoivat vesilinnun metsästystä alkuviikosta Hailuodossa. Valvontaa kohdennettiin moottoriajoneuvolla maastossa liikkumiseen, leiriytymiseen sekä roskaamiseen.

Poliisi kertoo, että metsästäjien asiat olivat pääsääntöisesti kunnossa ja metsästäjät toivoivat lisää valvontaa. 

– Mukava oli havaita, että osa oli myös saalista saanut, vaikka se ei varmasti monelle ole tärkein asia, vaan eränkäynti, poliisin tiedotteessa sanaillaan.

Hailuodossa tehdyssä valvonnassa tavattiin yhteensä 81 metsästäjää, joiden kaikkien luvat ja riistanhoitomaksut olivat kunnossa. Sen sijaan itselataavien aseiden patruunamääristä tuli poliisin mukaan seuraamuksia. 

Poliisi muistuttaa, että alkoholi ja ampuma-aseet eivät kuulu yhteen. Metsästystä valvoneet eivät joutuneet puuttumaan päihtymykseen, mutta liikenteestä poliisi tapasi kolme rattijuoppoa. Puhallutuksia suoritettiin yhteensä 170 kappaletta. 

Lisäksi Merivartiostolla oli kaksi meripelastuksellista tehtävää, joista toinen liittyi sairaskohtaukseen ja toinen vedessä kumollaan olleeseen veneeseen.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (47)

Panosten tulee olla riittävän tehokkaita, jotta ne täyttävät tehtävänsä. Teräshaulit tulisi lailla kieltää, niillä ei tee mitään ja rikkovat teollisuuden työkalut. Moni metsästysseura on ne kieltänyt edelleen vaikka metsähallitus nykyään sallii niiden käytön.

Lyijyhaulien käytön syy on ainostaan hinta. Sinkin, raudan ja teräshaulien ominaispaino on niin alhainen, että näitä ei kannata metsästyksessä käyttää. Lyijyä lähes tuplasti painavampaa on wolframi (yhtä painavaa kuin kulta) joka on loistava materiaali patruunoihin. Tämän tuotteen hinta alas niin kaikki siirtyvät käyttämään wolframi patruunoita.

Ei tarvitse kommentoida ("jos on varaa metsästää niin on varaa maksaa panoksista enemmän) kun näin se ei ole.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tapahtui heti kun tuli tämä lyijyhaulikielto.
Olin jahdissa ja erävalvoja kyselee papereita ja panoksia. Kysyin että mitäpä jos tuolla järvellä istuu kiven päällä vaikka Varis jonka saa ampua tai voihan siinä lentää sitten Kanalintujahdin aikaan vaikka Ukkometso järven päällä niin voiko silloin käyttää lyijypanosta?. Vastaus oli kyllä. Joten vesilinnun ampuminen on lyijyllä vaarallisempi kun sen Metson tai Variksen ampuminen.
Niin voipa siellä uida tämä vieraslaji Piisami jonka saa tietysti ampua lyijyllä.
Että täin niitä lakia on tehty. Mutta onhan se idea tullut tuolta USA:ta joten onhan se myös meillä saatava samanlainen laki voimaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Linnuilla on hyvä näkö, luuletteko että tuo maastopuku auttaa? Lintu näkee teidät, mutta ei osaa aavistaa että aiotte tapaa sen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kommenntteja lukiessa ei voi olla ihmettelemättä eikö metsästyslupa edellytä lainkaan lainkuuliasuutta. Kaikenlaiset omankäden oikeuden harjoittajat rentoutuvat Suomessa tappamalla luontokappaleita laeista piittaamatta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hailuodossa vierasluvassa lukee, että oikeuttaa metsästämään VAIN VESILINTUJA. Jos väität metsästäväsi muuta riistaa niillä lyijyhauleilla syyllistyt salametsästykseen - jos vain pieni pääni ymmärtää oikein.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitäähän ne vanha patruunat käyttää pois.Oli ne sitten vaikka lyijyä.Tuskin ne talvivaaran myrkkyjä pahempia on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Että oikein löytivät lyijjyhaulia viranomaiset. No eipä menny poliisien aika hukkaan, tosin oli tiistaina uutinen että omaisuusrikoksista saahaan selvitettyä noin 40 rosenttia ja muista rötöksistä alle 70 tämä on varmaan sitä resurssia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin, sepelkyyhkyä saa metsästää lyijyhauleilla(metsästys alkanut 10.8) joten sorsan metsästäjillä monesti niitä lyijyhauleja mukana on josko vaikka samalla kävisi kyyhky paikoilla!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko metsästäjien moraali näin heikko? Lyijyhaulikielto aikoinaan tuli sen takia kun tutkituista sorsista löytyi lyijypitoisuuksia. Sorsa täyttää kivipiiran pikku kivillä ja yksikin hauli joutuessaan sorsaan saattaa tappaa linnun. Pitäis pikkusen aatella miten toimii salli laki tai ei. Kaikki pitää lailla kieltää kun ihmiset ei muuten toimintaansa muuta. Sitte nauvutaan kun on sääntöjä ja pykäliä joka asiaan jouduttu laittamaan. Kova sakko ja luvat pois joka lyijyllä ampuu missään vesistön lähettyvillä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mistä se sorsa ne kivet löytää? On lottovoiton voittamisen mahdollisuus löytää kivipiiraasta lyijyhauli. Sorsat on puolisukeltajia, joten yli 20 cm syvyydestä eivät saa koskaan mitään suuhunsa. Sorsia ei myöskään saa ampua metsässä lyijyhaulein, mutta kanalintuja voi. Kestääkö kanalinut siis paremmin lyijyä vai kuoleeko vain sorsat?

Tarvitaan tarkempia tutkimustuloksia lakien määrittelemisiksi. Tyhmät lait on tehty rikottavaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

matkakosken punttikalastajat heittävät vuosittain tuhansia kiloja lyijypainoja joen pohjaan, eikä se haittaa viranomaisia ;) Niitä on kertynyt sinne 30 vuotta. Siitä voitte laskea millainen lasti lyijyä on tornionjoen pohjassa. siihen verrattuna metsästäjien lyijyhaulit on kuin pieru saharassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Haulet jää monesti mataliin lahtiin tms, joista vesilinnut nokkii ne kivien sijasta käyttääkseen ruuan hajottamiseen . Nieltynä lyijy tappaa lintuja . Sen sijaan lyijy liukenee veteen huonosti, joten joen pohjassa oleva lyijy on pienempi murhe. Fiksut spinfluugaajat tosin käyttää terästä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ne, jotka eivät metsästä , "tietävät" asiat parhaiten?
Niihän se on monessa muussakin asiassa eli äänekkäimmät ja "parhaimmat asiantuntijat" löytyvät niistä, jotka eivät todellisuudessa tiedä itse asiasta höykäsen pölähtämää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kerta sääntöjä ei noudateta onko silloin ansainnut metsästys oikeuden? Metsästys seurat tunnetusti ei ota mistään mitään vastuuta vaikka heidän mailla rikkomuksia tapahtuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

mikkään laki ei kiellä pitämästä lyijyhaulia matkassa poliisien pitäs tietää mutta tämä uutinen oli perinteistä metsäsjien musta maalausta

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä ennen oli pareemmin kun jahti alkoi keskiyöllä, sai illan panostaa asiaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei pidä paikaansa, lyijyhauli on kielletty koska se on ympäristömyrkky.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä saa ampua variksia, kettuja, Kyyhkyjä ja monia muita riistaeläimiä lyijyllä. Eli mukana saa olla ja piipussakin. Kunhan ei ammu vesilintua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (47)

Uutisvirta

22:51
Pahin painajainen Stozice Arenan korkean katon alla – Suomen varmalta näyttänyt voitto karkasi käsistä viiden ottelupallon jälkeen
22:24
Tekninen vika viivästyttänyt Finnairin lentoa Kemistä Helsinkiin tuntikausia, mekaanikot lennätettiin paikalle – "Todella ikävää tällainen"
22:03
Öljymarkkinat uskovat Saudi-Arabian jalostamoiskujen johtavan jyrkkään hinnannousuun
20:55
Lämpöpatterit päälle ja tulet uuniin: Alkava viikko on Oulun seudulla hyinen ja sateinen, viikon puolivälin kylmät yöt voivat tietää mustaa jäätä
20:10
Reissusa: Roomasta leirintäaluemökin vuokrannut Päivi Kinnunen pääsi seuraamaan lempisarjansa Isä Matteon kuvauksia
19:17
Kuka kätki hopea-aarteen Inarijärven rannalle? Kysymys piinasi Seppo Saraspäätä 16 vuotta, kunnes hän ratkaisi sen Tilaajille
19:10
Talouden käänne heikompaan panee vipinää kinttuihin – Hallituspuolueet lähtevät sorvaamaan budjettia "kaikki mulle heti" -asetelmassa
92
Puheenaihe: "Myrkky, joka ei kuulu ympäristöön" – Kysyimme, pitääkö lyijy kieltää hauleissa ja luodeissa
48
Vaasalaisfanit riehuivat Raksilassa: Järjestyksenvalvoja joutui sairaalaan, poliisi kirjasi rikosilmoituksia pahoinpitelyistä
29
EU harkitsee lentojen tai petrolin verottamista – Suomessa kokoontuneet EU:n valtiovarainministerit puivat ympäristöverojen lisäämistä
24
Rakennetaan omaleimainen Oulu – myös matala ja tiivis rakentaminen on tehokasta Lukijalta
24
Bensan hinta voi nousta Saudi-Arabian öljyntuotantolaitoksiin kohdistuneiden iskujen seurauksena, mutta miten paljon?
23
Vieraslaji ottaa haltuun Venäjän Karjalan peltoja – ikääntyvät asukkaat eivät jaksa taistella jättiputkea vastaan
22
Sport juhli alussa, Kärpät lopussa – Hiljalleen täyttä pelikuntoa lähestyvä Jussi Jokinen kiteytti kotiavauksen: ”Ensimmäisen kympin olimme jaloissa, mutta pystyimme parantamaan”

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Kun sanotaan ettei palkka riitä elämiseen

87 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kun sanotaan ettei palkka riitä elämiseen

Niin mikä on nyt sitä? Tämä nykyinen yltäkylläisyyskö? Ihmiset elävät pidempään ja rutiköyhien osuus on maailmassa pien... Lue lisää...
Taloudesta

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

14.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image