Oulu

Oulun poliisi varoittaa jälleen, tällä kertaa vanhasta ja sitkeästä vitsauksesta – "Niin häi­käi­le­mät­tö­miä nämä rikolliset ovat"

Oulun poliisilaitoksen alueella on jälleen tapahtunut valepoliisihuijauksia ja niiden yrityksiä. Ongelma on ollut sitkeän sorttinen. KUVA: Arkisto
Oulu 17.12.2018 10:32
Heikki Uusitalo

Oulun poliisilaitoksen alueella on jälleen tapahtunut valepoliisihuijauksia ja niiden yrityksiä. Ongelma on ollut sitkeän sorttinen.

Vast'ikään Oulun poliisi sai valmiiksi esitutkinnan kahdessa isossa valepoliisijutussa. Näissä tapauksissa yksittäinen huijattu summa oli jopa useita kymmeniä tuhansia euroja.

Poliisina esiintyminen ja siihen liittyvä huijaaminen eivät ole loppuneet mihinkään, vaan varsinkin ikäihmisiltä on yritetty puhelimessa kysellä verkkopankkitietoja.

Poliisina esiintyvät huijarit soittavat iäkkäille ihmisille ja yrittävät urkkia pankkitunnuksia. Oikea poliisi ei koskaan kysy käyttäjätunnuksia, salasanoja tai avainlukuja puhelimitse.

– Tekijä on taitava puhuja, hän osaa reagoida kysymyksiin ja vastata niin kuin oikea poliisi vastaisi, kertoo rikosylikomisario Markus Kiiskinen Oulun poliisista.

Virkavalta huomauttaa, että vanhempi väestö yleensä luottaa poliisiin, eikä puhelimeen vastaajalla välttämättä käy mielessä, ettei soittaja ole oikea poliisi. Uskottavuus onkin rikollisten vahvuus, jonka avulla he onnistuvat rakentamaan luottamuksen puhelun aikana. Tämä on kuitenkin täyttä valetta, eikä tunnuksia pidä missään tapauksessa kertoa, poliisi painottaa.

Kiiskinen kehottaa ikäihmisten läheisiä puhumaan asioista avoimesti.

– Puhukaa, kertokaa ja varoittakaa, sitä ei voi koskaan tehdä liikaa, niin häikäilemättömiä nämä rikolliset ovat, Kiiskinen.

Poliisi neuvoo, että mieluummin kannattaa lopettaa puhelu tylysti kesken kuin altistaa itsensä törkeälle huijaukselle.

Oulun poliisi on joulukuussa julkistanut toisenkin varoituksen. Tuolloinen virkavalta halusi kiinnittää huomiota siihen, kuinka nuoria tyttöjä on houkuteltu somessa. Tapaukset ovat johtaneet pahimmillaan vakaviin seksuaalirikoksiin.

Tutustu ja tilaa kevättarjous 😎

Kaleva Digi 2 kk vain 9,90 €!
Säästä 67 %! (Norm. 2 kk/31 €)
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Onko esim.Oulun poliisilla numero
mistä oikea poliisi soittaa.Vanhukset ja muutkin voisi tallentaa tämän numeron puhelimeensa nimellä esim.Poliisi.Jos puhelin soi ja mitään nimeä ei lue niin ei kannata vastata.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

-"Tekijä on taitava puhuja, hän osaa reagoida kysymyksiin ja vastata niin kuin oikea poliisi vastaisi." Entä jos se onkin oikea poliisi? Huumepuolella oli omansa, onko nyt vuorossa talousrikos-osasto:)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se aina ihmetyttää näissä valepoliisihuijauksissa, että millä konstilla valepoliisit osaavat iskeä vanhuksiin, joilla on jopa kymmeniä tuhansia rahaa tileillään. Ei kai nyt jokaisella vanhuksella ole tuommoisia summia säästössä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luuria korvaan? Sehän vain säästää kelmin aikaa! Paljon parempi on teeskennellä täysin dementoitunutta. Sanoa hakevansa tunnukset, jättää luuri pöydälle, mennä toiseen huoneeseen kolistelemaan, tulla takaisin puhelimeen ehkä varttitunnin päästä valmiina vastaamaan ihan muuhun kysymykseen, vaikka kertoa, koska nuohooja viimeksi kävi. Kiusa se on pienikin kiusa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onni on lopultakin se että lopettaa kaiken netin ja puhelimet ja tapaa eläviä ihmisiä jotka on tuttuja eikä kuuntele tuntemattomia .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Äitini edunvalvojana lopetin hänen hyväksikäyttönsä (puhelimitse) vaihtamalla numeron ja laittamalla sen salaiseksi. Vain täysin luotettavat lähimmät ihmiset saivat numeron. Niin loppui rahan keruu, kerjääminen, lehtien ym kauppaaminen. Ei muistisairaalle hyödytä tai auta jankata asiasta- kun hän ei muista niin ei muista. PITÄÄ TOIMIA!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Salainen numero ja markkinointi esto. Silti kauppiaat soittelevat!! En ymmärrä mistä kaivavat numerot...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ikäihmisille pitäisi laittaa käyttötilille joku sopiva summa arjen käyttövaraksi. Silloin mahdollisessa tilin tyhjennyksessä ei mene koko säästöt samassa ryöstössä.
Vanhusten kanssa on tosiaankin syytä vakavasti keskustella. Pitäkää rakkaittenne puolta ja suojatkaa heidän omaisuutta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitäkää lähimmäistänne hyvää huolta kertomalla nykypäivän faktoista.
Kaunis kiitos Oulun ja Suomen poliisille jälleen, teette todella raskasta työtä, mutta ammattitaidolla.
Suloista Joulun odotusta ja turvallista tulevaa Vuotta 2019 kaikille teille🌲🎅😇

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Netissä vanha voi olla nuori, nuori voi olla vanha, mies voi olla nainen, nainen voi olla mies. Oikeita nimiä ja osoitteita ei kannata antaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei nämä netissä tapahdu, vaan soittavat puhelimella ja esittäytyvät olevansa poliisista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minkähänlainen organisaatio tässä on takana, on nimittäin sen verran laajamittaista toimintaa? Voisiko poliisi valottaa asiaa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toho mitään organisaatiota tarvita max. Muutama hamppi. (Jopa yksinki voi tämän toteuttaa..)
Yksi soittaa ja toisen tilille laitetaan rahat tai etitään joku idiootti joka antaa laittaa rahat omalle tilille. Sille ehkä pikku provikka ja loput jaetaan mukana olevien kesken.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

14:19
Uhkaako Jussi Jokistakin pelikielto? Liigan kurinpito käsittelee maanantain ottelun jalkapyyhkäisyn – katso tilanne
14:07
Ulkoministeriön häirintäkysely johti laajaan selvitykseen, ja tässä tulos: "Siellä pitää parantaa johtamista, tiedonkulkua ja koko kulttuuria"
14:00
Limingan kunnan tilikausi 1,6 miljoonaa euroa ylijäämäinen – investointimenot historiallisesti peräti 19,2 miljoonaa euroa
13:31
OLS:n ensi kauden joukkue rakentuu – Saarnio palaa Sveitsistä, Mestarille jatkosopimus
13:28
Koirankakalla voi saada kahvia pop up -kahvilamyymälästä Oulussa
13:22
Kärppien Kivihalme on oppinut pudotuspelien tavoille ja antaa palaa vaihdosta toiseen – "Jokaiseen otteluun valmistaudutaan tulos tai ulos -mentaliteetilla"
13:16
Torniolaisen omakotitalon pihapiiristä anastettiin traktorimönkijä
99
WWF Suomi vaatii pikaisia muutoksia suomalaisten ruokavalintoihin – "lihan määrää pitää vähentää merkittävästi ilmaston hyväksi"
61
Oulussa postia jakaa kaksi toimijaa – monelle suomalaiselle tulee yllätyksenä, että postia jakavat muutkin kuin Posti
45
Oulunportista tulee jättimäinen suurten kauppojen alue – kaupunginhallitus hyväksyi kaavamuutoksen
17
Poliittinen väkivalta nousi huolenaiheeksi – Finnkinon ilmoitus perussuomalaisten vaalivideon trailerista aiheutti hämmennyksen
16
Kärpät voiton päässä välieristä, peli ei silti täysin säväyttänyt yleisöä – Manner: "Ei se ole niin yksinkertaista, kuin kotisohvalla saattaa tuntua"
15
Työryhmän puheenjohtaja Matti Vanhanen hämmästelee Antti Rinteen kommenttia Sitran rahojen käytöstä: "Rahoista ei ole yhteisymmärrystä"
14
Katupölykausi alkoi Oulussa: Ilmanlaatu muuttui huonoksi keskustan alueella

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Demarit esittää maidolle lisäveroa

234 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eikö töissä haluta käydä?

Eikö töissä haluta käydä? No ei! Jos voitan lotossa en tehe päivääkään töitä, eikä tehe moni muukaan vaikka niin itseään... Lue lisää...
rehellisellä pelillä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

26.3.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image