Oulu

Oulun poliisi esittää kahta sek­su­aa­li­ri­kok­sis­ta epäiltyä van­git­ta­vak­si, vapautti yhden

Oulu 14.1.2019 11:53 | Päivitetty 14.1.2019 12:49
Janne-Pekka Manninen

Oulun poliisi esittää viime kesänä tapahtuneista neljästä seksuaalirikoksesta kahta epäiltyä vangittavaksi huomenna tiistaina.

Tutkintaa johtava rikosylikomisario Markus Kiiskinen sanoo, että kolmesta kiinniotetusta yksi on vapautettu. Tapauksessa on neljä ulkomaalaistaustaista miestä, joista yhtä ei ole vielä otettu kiinni.

– Hän on meidän tiedossamme ja tilanne on poliisin hallinnassa, Kiiskinen sanoo.

Vangittavaksi esitettävät miehet ovat täysi-ikäisiä, noin 20-vuotiaita. Kaksi muuta ovat alaikäisiä.

Tapauksia tutkitaan raiskauksena, törkeänä lapsen seksuaalisena hyväksikäyttönä ja lapsen seksuaalisena hyväksikäyttönä. Rikosten uhreina on neljä alle 15-vuotiasta tyttöä. 

Kiiskisen mukaan asian esitutkinta on alkuvaiheessa ja kuulustelut pahasti kesken erityisesti epäiltyjen osalta.

– Selvittelemme sitä, tunsivatko epäillyt ja uhrit toisiaan entuudestaan. Epäiltyjen suhde toisiinsa samoin kuin uhrien suhde toisiinsa on myös selvittelyn alla, Kiiskinen sanoo.

Epäillyt rikokset tapahtuivat yksityisasunnossa. Teko-olosuhteet ovat vielä epäselviä. Poliisi ei osaa vielä sanoa esimerkiksi sitä, minkä ajan kuluessa rikokset ovat tapahtuneet. Myös sosiaalisen median roolia selvitellään.

– Nuorethan kyllä käyttävät somea, se on selvä, mutta nyt selvittelemme oliko sosiaalisella medialla vähäistä merkittävämpi rooli näiden rikosten yhteydessä, Kiiskinen sanoo.

Perjantaina poliisi kertoi yhden uhrin kuolleen syksyn aikana. Kyseessä oli yksi tämän rikoskokonaisuuden uhreista. Hänen kuolemaansa ei epäillä liittyvän rikosta.

Kiiskisen mukaan poliisille on tullut kritiikkiä ja kyselyitä seksuaalirikoksiin liittyvästä tiedottamisesta. Kiiskinen korostaa, että poliisi tiedottaa asioista vasta sitten, kun rikostutkinnan jatko on turvattu.

– Tiedottamisella ei haluta vaarantaa esimerkiksi sitä, että epäillyt katoavat ja karttavat tutkintaa. Törkeissä rikoksissa, kuten tässäkin tapauksessa, poliisi tekee huomattavan paljon etukäteistyötä, tutkintaa ja esiselvittelyä, ennen kuin ollaan siinä pisteessä, että voidaan tiedottaa asiasta, Kiiskinen sanoo.

Seksuaalirikosten kohdalla myös oman vaikeutensa poliisin työhön tuo se, että uhrit harvoin ottavat itse yhteyttä viranomaisiin.

- Asian luonteen vuoksi uhrit puhuvat usein näissä tilanteissa vasta pitkän ajan kuluttua teosta, jos koskaan, Kiiskinen sanoo.

Näistä neljästä epäillystä rikoksesta kolme tuli poliisin tietoon poliisin omien tutkimusten avulla. Neljännestä tuli tieto toiselta viranomaiselta. Kiiskisen mukaan poliisi sai tietää rikoksista vasta hiljattain.

Oulussa tuli ilmi viime vuoden lopulla viisi muutakin tutkinnassa olevaa seksuaalirikoskokonaisuutta, joissa epäillyt ovat ulkomaalaistaustaisia nuoria miehiä ja rikosten uhrit 15-vuotiaita tai alle 15-vuotiaita tyttöjä.

Laajimmassa rikosvyyhdessä useita miehiä epäillään samaan alle 15-vuotiaaseen tyttöön kohdistuneista seksuaalirikoksista.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Uutisvirta

19:37
Kaupunginhallitus myönsi merikylpylä Allas Sea Poolille tonttivarauksen Kiikelistä – seuraavaksi neuvotellaan vuokrasopimuksesta
19:00
Täydellinen kuunpimennys herätti keskustelua Kuun vaikutuksesta ihmiseen – unettomuudesta ja kuuhulluudesta puhutaan, mutta tutkittua tietoa on vain vähän Tilaajille
18:34
Asukas säilytti puita hiljan lämmitetyssä leivinuunissa – kytevät puut puskivat omakotitalon täyteen savua
18:01
Utajärven ja Taivalkosken paloasemille saadaan uudet pelastusveneet tällä viikolla – vanhat myydään huutokaupassa
17:13
Veikkaus aloittaa yt-neuvottelut – vähennystarve noin 400 henkilöä
16:56
Ennuste: Suomelle 2,15 mitalia Tokion olympiakisoista
16:41
Pohjois-Pohjanmaan liiton maakuntahallitus aloitti ilmastostrategian päivitystyön
180
Työttömyys maksaa yhteiskunnalle vuosittain useita miljardeja euroja – Ministeri Lindström: "Suomella ei ole varaa näin suureen kuluerään"
28
Pakkasjakso jatkuu Oulussa ensi viikolla – alkuviikosta kylmyys hellittää hiukan
28
Oulun yliopistossa on kehitetty ennätysluja ekobetoni – valmistetaan kuivista raaka-aineista ja vedestä
28
Pohjois-Suomeen annettu talven ensimmäinen pakkasvaroitus: pakkanen voi kiristyä yli 30 asteeseen – katso miten kiehuva vesi kiteytyy kylmässä
25
Oulu10:stä remontoidaan tukikohta palvelu-uudistukselle, joka toimii yhden luukun periaatteella – ajattelutapa palvelukonseptissa uusiksi
22
Intercityjunan mystisestä pamauksesta jäi jäljet junan pohjaan
22
Sinisten Maria Lohela loikkaa Harkimon liikkeeseen, mutta ei aio olla ehdolla kevään vaaleissa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Pakkasvaroitus: Maan pohjoisosassa sekä Varsinais-Suomen, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan maakunnissa esiintyy lähivuorokauden aikana kireää pakkasta.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

168 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kuka on juoppo

Omasta vankasta juopon kokemuksestani sanon, että juoppo on henkilö joka löytää syyn alkoholin hankkimiseen ja juomiseen... Lue lisää...
juoppo evp.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image