Oulu

Oulun pelikampuksen toiminta käynnistyy – Oulu Game Lab muuttaa kampuksen tiloihin

Pasi Jokinen toimii pelikampuksen toiminnan aloittamisen selvitysmiehenä. KUVA: Tiina Wallin
Oulu 11.8.2016 18:37
Janne-Pekka Manninen

Kempeleläisen peliyhtiö Fingersoftin ja Rakennustehon yhteishankkeena perustettu pelikampus ottaa elokuussa aimo askelen eteenpäin, kun Oulun ammattikorkeakoulun Oulu Game Lab muuttaa remontoituihin tiloihin Aleksanterinkadulle.

Game Labin uudet opiskelijat aloittavat virallisesti uusissa tiloissa 29. elokuuta, mutta vanhat opiskelijat kyselevät jo kuumeisesti, milloin he pääsevät aloittamaan, sanoo Aki Latvamäki Game Labistä.

– Päästän heidät kyllä jo sinne heti, kun tilat antavat sen myöten. Toimisto- ja laitteistomuutto alkaa ensi viikolla, Latvamäki sanoo.

Latvamäen mukaan syksyllä uusissa tiloissa on noin 70-80 opiskelijaa mukaanlukien uudet ja vanhat opiskelijat.

Oulu Game Labin lisäksi Oulun yliopiston arkkitehtiosaston kortteliin on tulossa pikapuoliin myös oululaisia pelialan yrityksiä, sanoo pelikampukselle nimetty selvitysmies Pasi Jokinen.

- Tällä hetkellä entisen päärakennuksen ensimmäinen kerros on valmis Game Labin porukalle ja toiseen ja kolmanteen kerrokseen valmistuu pian yhteensä noin 900 neliömetriä tilaa, Jokinen sanoo.

Aleksanterinkadun suuntainen rakennus on vielä arkkitehtiosaston käytössä vuodenvaihteeseen asti, jonka jälkeen siihen remontoidaan Fingersoftille ja muille yrityksille uudet toimitilat.

"Tee niin kuin on Oululle hyväksi"

Fingersoftille pelikampushanke on ollut merkittävä avaus, mutta sen fokus pysyy yhä pelien kehittämisessä ja julkaisutoiminnassa.

Pasi Jokinen tekee pelikampuksen toiminnan alkuvaiheen suunnittelutyötä. Jokisen mukaan hän sai Fingersoftin perustaja Toni Fingerroosilta selkeät ohjeet työhön.

- Toni sanoi, että tee niin kuin on Oululle hyväksi, Jokinen sanoo.

Jokisen mukaan tämä tarkoittaa kauaskantoista suunnitelmaa pelialan ja muiden luovien alojen edistämiseksi.

- Alusta asti tarkoitus on hakea pitkäjänteistä menestystä. Tarkoituksena ei ole suinkaan tyytyä hienoihin tiloihin, vaan luoda ekosysteemi pelialalle, joka on elävä kasvualusta alan toimijoille, Jokinen kuvailee.

Jokisen mukaan se vaatii alan koulutusta – jota Oulu Game Lab jo edustaa – kokeneempien yritysten kuten Fingersoftin oppien jakamista muille sekä Oulun tekemistä kiinnostavaksi ja houkuttelevaksi paitsi kansallisesti, myös kansainvälisesti.

– Oulun pitää olla paikka, jota tarjotaan suuriin, satojen miljoonien dollareiden projekteihin heti alusta asti, Jokinen sanoo.

Pelikampuksen on oltava osa yhteiskuntaa laajemminkin

Alan opiskelijoille pelikampuksen perustaminen on merkittävä asia, sanoo Oulu Game Labin Aki Latvamäki.

– Opiskelijoille siitä on valtava etu, kun samassa pihapiirissä on nippu oikeita pelifirmoja. Opiskelijat näkevät yritysten toimintaa läheltä ja pääsevät heti verkostoitumaan, Latvamäki sanoo.

Nyt pelikampuksen perustaminen etenee toiminnan ylösajamisella ja yhteistyökumppaneiden hankkimisella. Jokisen mukaan pelikampuksen toiminnan suunnittelutyö tähtää siihen, että parin vuoden päästä se pyörisi omillaan.

Pelikampuksen toiminnassa merkittävässä roolissa ovat Fingersoftin lisäksi myös BusinessOulu, Oulun ammattikorkeakoulu, Oulun yliopisto ja muut julkiset toimijat. Jokinen pitää tärkeänä pelikampuksen toiminnan läpinäkyvyyttä ja suhdetta yhteiskuntaan laajemminkin.

– Tavallaan sillä ei ole väliä, mitä pelikampuksella puuhastellaan, jos sillä ei ole yhteyttä muuhun yhteiskuntaan. Siksi pelikampukseen pyritään saamaan tekijöitä pelialan ja luovien alojen toimijoiden lisäksi myös muiden alojen osaajia. Pelikampuksella järjestetään esimerkiksi yleisötapahtumia, jotka ovat avoimia myös muille kuin jo alalla oleville, Jokinen kertoo.

Katso kuvia pelikampuksen remontin etenemisestä.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Erikoista miten pelialalta tulee näitä kotimaata ja kotiseutua tukevia, sekä yhteiskunnallista yleishyötyä ajattelevia henkilöitä. Nykyisin yleinen trendi tuntuu olevan kaiken ulkoistaminen muihin maihin ja valittaminen Suomen vaikeista oloista teollisuudelle. SuperCell ja Fingersoft taas näyttävät toisenlaista esimerkkiä. Ei taideta EK:ssa paljon juhlia SuperCellin omistajien veronmaksuhalukkuudesta. Kun katsoo maailmalle, niin huomaa, että pääomalla todellisuudessa on kotipesä ja sitä suositaan. Se on ainoastaan kotimainen ilmiö hylkiä Suomea ja kusta omiin muroihin. Liittyy ilmeisesti historiaan Ruotsin ja Venäjän alusmaana, kun ulospäin ollaan mielin kielin mallioppilaita eikä osata vetää kotiinpäin missään asiassa.

Hienoa toimintaa. Tällaista positiivista virettä kaivataan lisää myös muilta aloilta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Fingersoft tekee liikevaihtoa n. 15 miljoonaa ja voittoa n. 10. Käsittämätöntä. Mahtavaa. Etten sanoisi uskomatonta!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiitoksia kaikille mukana olevilla, tämä on mielettömän hieno avaus. Kyllä täällä osataan!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aivan upea juttu! Ja tuo Fingerroos on kyllä todellinen isänmaallinen ihminen. Peliala on mahtava mahdollisuus, jolle pitää antaa kaikki mahdollinen tuki. Mahdollisuudet ovat niin valtavat. Onnistuessaan pelialalla vain se kuuluisa taivas on rajana. Kirjaimellisesti koko maailma on vientimarkkina, eikä tulleista tai ahtaajien lakoista tarvitse huolehtia. Tästä Suomelle oikeasti se uusi suuri vientituote ja Oulu kärkikaupunginksi siinä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hienoa, että tällaista syntyy Oulun keskustaan.
Tämä pitää yllä ja jopa lisää keskustan elävyyttä vaikka arkkitehtiopiskelijat joutuvatkin siirtymään Linnanmaalle.
Olisi se ollut aikoinaan hienoa jos yliopistokin olisi rakennettu keskustan tuntumaan vaikka nykyisen torinrannan asuinalueelle.
Siinä olisi tietenkin rakennusyhtiöiden rahastus jäänyt vähemmälle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten käy Oulun arkkitehtiopiskelijoiden? Kummissa käsissä juuri tuo kyseinen kortteli on merkittävämpi? Arkkitehtuuri on jatkuva kuolematon ilmiö, miten käy pelialan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihminen on ihan varmasti leikkinyt ja pelaillut jo kauan ennen ensimmäisenkään arkkitehdin kouluttamista, joten sanoisin pelialan vetävän pidemmän korren.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän arkkitehtien opiskelu ole seinistä kiinni? Peliala on valtava bisnes maailmalla ja tuo jo vientitulojakin reippaasti. Gamelab on mahtava homma ja tuo uudenlaista ajattelua Ouluun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä on jotain niin käsittämättömän hienoa että sitä on perus junttitupalaisen vaikeaa käsittää. Kiitos ja kumarrus!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hieno mies tämä Toni. Olispa näitä enemmänkin Oulussa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Tämä jupakka jää historiaan esimerkkinä jääräpäisyydestä ja kollektiivisesta tyhmyydestä.

Tenava, olisit lainannut tämänkin Korkmanin sanomasta: "työtaistelu- toimiin on ryhdytty kevyin perustein ja osin poliit... Lue lisää...
Demokratian tekijä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.10.

Fingerpori

17.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image