Oulu

Oulun OP:n suunnitelmat tornitaloista Hovihallin kortteliin yhä neu­vot­te­lu­vai­hees­sa – "Hanke edennyt harmillisen hitaasti"

Niin sanottuun Hovihallin kortteliin on vuosia kaavailtu uusia rakennuksia. Kuvassa betoniporsaat Oulun keskustan poliisiaseman edustalla Saaristonkadun ja Kirkkokadun kulmassa. Poliisin käyttämissä tiloissa toimi aiemmin S-market. KUVA: Taneli Kärki
Oulu 17.10.2018 18:18
Antti Pasanen

Oulun Osuuspankin suunnitelmat tornimaisesta uudisrakentamisesta Oulun keskustan niin sanotun Hovihallin kortteliin ovat edelleen suunnittelu- ja neuvotteluvaiheessa. 

Kyse on Saaristonkadun, Kirkkokadun, Torikadun ja Albertinkadun rajaamasta korttelista. Torikadun ja Kirkkokadun päissä korttelia on nyt matalahkot kerrostalot.

Saaristonkadun ja Kirkkokadun kulmauksessa katutasossa puolestaan toimi aiemmin S-market. Tällä hetkellä näissä tiloissa on betoniporsain suojattu keskustan poliisiasema.

Kortteli on jaettu neljään tonttiin ja sen omistus jakautuu OP:n lisäksi kolmelle muulle taholle.

Muutosten kohteena olevalla tontilla toimi aiemmin hyvin tunnettu Hovihalli-ruokakauppa. KUVA: Sallmén Eljas

OP on kaavaillut jo usean vuoden ajan paikalle kaksoistorneja, joiden välissä säilytettäisiin nykyisenkaltainen matalampi osa Saaristonkadun suuntaisesti. Tämä matala osakin tosin olisi OP:n kaavailuissa nykyistä korkeampi.

– Tornimaisiin rakennuksiin tulisi vähintään 12 kerrosta, mutta ei ole poissuljettua että ne olisivat korkeampiakin, kertoo Oulun OP:n toimitusjohtaja Timo Levo.

– Uusien rakennusten pitää olla kaunistus Oululle ja arkkitehtonisesti mielenkiintoisia, Levo sanoo.

Katutasoon tulisi liiketilaa ja ylempiin kerroksiin asuntoja.

Levon mukaan kaupungin kanssa käydään parhaillaan keskusteluja ja tarkoitus on löytää yhteinen näkemys siitä, mitä paikalle lopulta rakennetaan.

Levon mukaan hanke on edennyt "harmillisen paljon" hitaammin tavoiteltuun aikatauluun nähden. Pari vuotta sitten tarkoitus oli, että rakentamaan päästäisiin kuluvan vuoden aikana ja valmista olisi 2020.

– Nykyinen rakennus taitaa olla paikallaan vielä vuodet 2019 ja 2020. Meidän toiveemme on nopea toteutus, mutta liikkuvia osia on paljon eikä kaikki ole vain meistä kiinni, Levo toteaa.

Suunnitelmia on pohdittu tarkkaan siksikin, ettei vapaasta liiketilasta Oulun keskustassa ole viime vuosina ollut varsinaisesti pulaa.

– Tarkoitus oli päästä toteutusvaiheeseen nopeammin. Kaikkia asiat eivät ole täyttyneet. Meillä oli tässä kumppani, mutta kumpikaan ei saanut sitä mitä toivoi, joten yhteistyö raukesi, Levo muotoilee.

Oulun OP:n aikeena on lähitulevaisuudessa tehdä aloite asemakaavan muutoksesta, ja kun se on olemassa, kohdetta tarjotaan rakennusliikkeille toteutettavaksi.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (79)

Hyvältä kuulostaa. Nykyinen kortteli on aivan hävettävän vanhanaikainen. Ei siis sillä tavalla mukavasti vanhanaikainen kuin nätit puu- ja punatiilitalot ovat vaan sillä tavalla jota harmaat ja ankeuttavat betonikasat ovat.

Olen sitä mieltä, että keskustaa parhaiten elävöittää ihmisten kokoontuminen sinne ja maalaisjärjellä loogisin keino tähän kuvittelisi olevan asuntojen rakentaminen moneen kerrokseen. Kymmenen ja yli kerrosta kuulostaa hyvältä. Toki toivoisin, että pari kolme kerrosta tulevista taloista saataisiin täytettyä myös pien- ja keskikokoisten yritysten toimistoilla ja sitä kautta myös työpaikkoja alueelle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vielä hissit pois niin vältytään jenkkityyliseltä liikalihavuudelta ja ennenkaikkea tulee stepperiharjoitus samalla aamuin illoin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen ihan aidosti sitä mieltä, että parin todella korkean, kauniin rakennuksen rakentaminen parantaa kaupungin imagoa nykyaikaisena kaupunkina.
Tärkeää on se, että ne laitetaan paikkaan joka ei tuhoa vanhaa, arvokasta ja kaunista rakentamista.

Tuossa paikassa voisin kuvitella hyvin suunniteltuna toimivan.

Mieluummin jos rakentaa kannattaisi minusta olla edelläkävijä. Jos ei Oulu niin Rovaniemi pian.

Esteettisyys myös tärkeää ei pelkkä korkeus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muurarit sopineet keskenään tästä. Käytännössä keskustassa on pula hyvistä liiketiloista mutta olennaisempaahan se on Oulussa kuitenkin "näivettää koko keskusta asuinrakentamisella." Pidetään liiketilojen vuokrat korkealla ja suositaan nykyisiä liiketilojen omistajia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun ei ole kivijalkaliikkeitä tulossa, niin tekevät uuden kaavan ja siihen tulee 3-4 korkeaaa asuintornia, jotka on yhdistetty matalalla osalla. Onpa todella omaperäistä, kekseliästä ja hienosti ydinkeskustaan sopivaa. Sama tehtiin jo asemalla, vaikka siihen alunperin piti tulla matkakeskus, hotelli ja kauppakeskus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulun ympärillä on" tyhjää lääniä" vaikka kuinka paljon.
Rakentakoot sinne tornejaan. Miksi juuri ahtaaseen Oulun keskustaan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tornitalojen vastustajat ihailevat olemassa olevaa kaunista rakennusta. Matinheikki ja Levo! Siihen sopii mainiosti 16-kerroksiset. Sitten purkakaa Poliisi- ja Oikeustalo ja tehkää sinne kunnon tornitalokeskittymä. Arkkitehdit, jotka olette kiinnostuneita korkeammasta rakentamisesta, niin mallintakaa em. tontille tornitaokeskittymää näköalahotelleineen ja esitelkää netissä. Paikka ei voisi olla enää erinomaisempi. Toinen paikka voisi olla Joutsensillan kupeessa saavuttessa Ouluun, vähän kuin Pasila Helsingin päässä. Kun saadaan epävirallisia ehdotuksia, niin vastustajienkin silmät saattavat avautua, ettei matala resuinen korttelirakenne ole paras mahdollinen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pökköä pessään ja toimeksi. Lättänään keskustaan ilimettä ja korkeutta heti roimasti lissää. Sais kerroksia olla ainakin 24. Päivänvalua vois ihastella sitten vaikka Kiimingin tahi Limingan suunnalla. Vanaha postin ja telen kiinteistö aseman lähellä joutas myös kiinteistöjalostukseen ja heti. Aivan h...ve...n ylimaallisen ylittämättömän ruma kuuskyt- tai seitkytlukulainen betonipompöösi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulun keskustassa on muutama kiva vanha puutalo ja jokunen kivitalo on myös. Mut 60-luvulta eteenpäin rakennetetut sais tosiaan lanata maan tasalle ja mahdollisimman korkeaa tilalle. Puistovahdin 16-kerrosta on hyvä minimi rakennuskorkeudelle

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tätä tämä Oulussa on - pläntti kerrallaan äimistellään mitä tahä ny tyrkättäs.
Missä on koko Oulun kattava kokonaisuunnitelma eri toimintojen toteuttamisesta ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei missään. Siinä nimittäin tarvittaisiin kaupungin aktiivista panosta, mutta kaupunkia ei kiinnosta. Koko keskusta on annettu kiinteistöjen omistajien ja rakennusliikkeiden leikkikentäksi. Mitään kokonaisvaltaista suunnitelmaa ei ole, vaikka sitä kipeästi jo tarvittaisiin erityisesti keskustan vetovoiman palauttamiseksi. Tämähän on nähty erityisesti aseman ja Raksilan seudulla, jossa suurisuuntaiset suunnitelmat matkakeskuksesta on kaikessa hiljaisuudessa haudattu asuntorakentamisen tieltä. Se kun on sitä, mikä rakennusliikkeitä kiinnostaa. Ja näihin satsauksiin pitäisi kaupunginkin pistää paukkuja, joten ei kiinnosta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Missään nimessä kyseinen kortteli ei ole tornitalojen paikka vaan perinteisen keskustan umpikorttelin, jossa 6-8 kerrosta joissa ylemmät kerrokset sisäänvedettyjä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihan sama kuinka korkea tulee mutta tuo nykyinen ruma laatikkokortteli saisi jo väistyä. Kasvojen kohotusta on jo tehty muualla keskustan alueella, korjatkaa nyt tuokin. Samaten kaikki muukin 50-70 -lukujen kammotukset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ai niin, mää jäänkin palkattomalle syyslomalle! Rakentakaa ken haluaa,minä lähen hakeen Haaparannasta halvat juomat :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei tarvitse rakentaa juuri tuohon. Menköön muualle rakentamaan niitä tornejaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nykyisin paikka on häpeä koko Oululle. Voi sanoa että se on ruma tai oikeastaan täydellisesti epäonnistunut suunnitelma.
Tornit sopii siihen erittäin hyvin, saisi olla se tietysti keskustassa mieluummin 14-20 kerrosta niin olisi vielä parempi, mutta valittajat valittaa, kun ei tappioita ei tarvitse maksaa omasta pussista, kolme vuotta siinä menee pahimmillaan kun saadaan ydinkeskustasta asianmukainen ja arvokas tältäkin osin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No niitä torneja ei nyt välttämättä joka kortteliin tarvita, mutta jotain pitäis tehdä ja äkkiä. Sekä tälle korttelille, että Hammarin korttelille. Aivan kamalan näköisiä rötisköjä! Seinälaatat rapisevat kadulle, ja tyhjissä ikkunoissa paistaa "vuokrataan". Kuka tuosta haluaa vuokrata mitään?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulussa on niin tasaista että kaikki korkea pelottaa ja sitä pitää vastustaa. Yrittäkää nyt uunot ymmärtää ettei keskusta vilkastu jos siellä ei ole asukkaita. Siksi tehdään korkeita taloja että sinne sopii paljon asukkaita. Aika yksinkertaista matematiikkaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (79)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Kommunismi on luonnollinen tapa toimia

247 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Taseet työttömänä

Maailmassa on ainoastaan kaksi täysin varmaa asiaa: aurinko nousee idästä ja tenava haukkuu hallitusta. Avaappas kerran... Lue lisää...
stranger

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

26.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image