Oulu

Oulun Merikosken kalastajilla on käynyt flaksi – "Paras lohikesä kymmeneen vuoteen"

Petri Ervasti tallensi kamerallaan veljensä Antti Ervastin ja 8,5-kiloisen lohisaaliin ennen elokuun puoliväliä. Iso kala saa hymyn huulille. KUVA: Petri Ervasti / Lukijan kuva
Oulu 26.8.2019 22:11
Taina Virolainen

Tyrnäväläisen Petri Ervastin mukaan kalastajat ovat kommentoineet, että lohikesä Merikoskella on ollut paras kymmeneen vuoteen. Lisäksi lohien laatu on ollut mainio.

Ervasti on kulkenut kalastavan veljensä kanssa Oulun Merikoskella, jossa lohta on nostettu elokuun aikana urakalla. 

– Paikalla on saattanut olla lohen perässä 50-60 kalastajaa sulassa sovussa lähinnä rannalta heittelemässä. Kymmenen minuutin sisällä on voinut tulla neljäkin lohta. Lohien keskipaino on ollut 7-10 kiloa.

Ervasti kehuu Merikosken kalastajien yhteishenkeä, apua annetaan puolin ja toisin kalastustilanteissa. Lisäksi mukaan on tullut myös nuorta porukkaa.

– Naapuri kävi Tenolla viikon kalastamassa ja tuloksena oli vain yksi nykäisy. Sen sijaan kahden illan kalastus Merikoskessa toi hänelle 9,5- ja 8-kiloiset lohet.

Petri Ervastin mukaan Merikosken kalastajien urakkaa on ollut seuraamassa myös iso yleisömäärä.

Mukana yleisössä on ollut myös laatu- ja ympäristöjohtaja Tarja Väyrynen Oulun Energialta. Hänen mukaansa kalastuksen seuraaminen on ollut varsinaista jännitysnäytelmää. Puolen tunnin väsytyksen jälkeen on saattanut nousta todella iso lohi.

– Hirveästi hehkutetaan pohjoisen jokia, vaikka meillä on tällainen timantti lohijoki keskellä kaupunkia, Väyrynen kommentoi.

Esimerkiksi Merikosken alakanavassa voi helposti nähdä, kuin lohet käyvät välillä veden pinnassa.

Kalatiellä käynyt vilske

Oulun Energian kalatiellä huomattiin, että lohi lähti nousemaan elokuun puolivälin tienoilla. Viikko sitten maanantaina laskettiin 138 lohen nousu, 20. elokuuta 184 lohen. Viime lauantaina lohia meni kalatiellä 52 kappaletta.

Suurimmat kalatiellä liikkuneet lohet olivat heinäkuussa mennyt 10,5-kiloinen ja elokuussa uinut 7,5-kiloinen kala.

Merikosken lohien määrä riippuu Väyrysen mukaan esimerkiksi siitä, miten niitä on istutettu ja mikä on kalastustilanne merellä.

Merikosken kalatien tarkkailuhuone avataan yleisölle ensi viikolla 4.–8.  syyskuuta kello 11–16. Paikalla on biologi Marleena Isomaa kertomassa kaloista, kalatien toiminnasta ja aiheeseen liittyvistä tutkimuksista.

Vielä ehdit osallistua Kalakuvakisaan

Kalevan Kalakuvakisaan ehtii osallistua elokuun 31. päivään saakka.

Kilpailun voittaja saa palkinnoksi noin 300 euron kalastussetin, joka sisältää vavan, kelan ja siimaa. Lisäksi kaikkien osallistuneiden kesken arvotaan Kalevan tuotepalkintoja.

Lähetä kuva numeroon 13222 tai verkkolomakkeen kautta. Myös kalastusvideot ovat tervetulleita kisaan mukaan. Laita kuvan tai videon saatetekstiin maininta "kalakisa".

Katso lukijoiden ottamia kalastuskuvia ja -videoita.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (44)

Puntinheitto (spinfluga) Merikoskessa on kiellettävä kuten muuallakin sivistyneissä paikoissa on tehty.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vai että lohijoki ja kalatie...nyt on otettu suuret adjektiivit käyttöön totuuden piilottelussa. Lohi lyö nokkaansa betoniin ja vapaa lohen nousu on estetty...kiitos Keskusta puolueen ja energiayhtiöiden. JOs Venäjällä kalateiden rakentaminen ja lohen nousu turvataan...miksi se ei onnistu asiallisesti Suomessa ja Oulussa?....miksi? Toimittajat, nyt asiallinen ja totuutta avaava kirjoitus...kiitos

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi ne nostaa noita jo mustiksi muuttuneita lohia. Ei ne enää maistu edes hyvälle. Irvikuva hopeakylkisistä logosta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

– Hirveästi hehkutetaan pohjoisen jokia, vaikka meillä on tällainen timantti lohijoki keskellä kaupunkia, Väyrynen kommentoi.

ahhahahahah :D KESKELLÄ KAUPUNKIA, voi jösses, kun minä kalaan haluan mennä, en halua nähdä asfalttia tai tehtaiden savupiippua.. ne jotka haluavat, se heille suotakoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

sinne nousevat lohet jep.. kutevat johonkin. poikaset kasvavat hetken ja lähtevät kohti merta.. oho, pato, silppuri, siihen loppui se tarina.. :/

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kunhan saavat ydinvoimalat tulille, niin mikä jottei... Muuten saadaan maksaa kallista pörssisähköä ruotsalaisille ja norjalaisille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö tämä vapakalastus ole jo ammatillista toimintaa? Eräänä yönä näin kun tyyppi nosti 5 lohta, eikä yksikään päässyt takaisin ”kasvamaan”! Rajoitus taisi olla 2 kalaa/kalastaja..Samalla meitä vapaa-ajan verkkokalastija ajetaan pois vesiltä, koska me viedään kaikki lohet. Ps. Olen saanut verkoilla nallikarin edestä kahtena kesänä 3 lohta!! Paljonko ne luvat maksoikaan? Ei oo tasan nallekarkit täsäkään lajissa. Purkasivat edes tuon ruman padon pois

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siinä hyvä esimerkki miten tyhmä on nykyajan asiantuntija ja luonnosta erkaantunut. Todellinen timantti, niin niin :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä kai laatu- ja ympäristöjohtajan pitäisi tietää, että Oulun Energian omistama pato on tappanut Oulujoen lohen. Aika kornia on puhua tämän jälkeen timanttisesta lohijoesta. Hän voisi mennä vaikka Muhokselle kehumaan timanttista lohijokea...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vai että timantti Väyrysen mielestä :)
Meni kahvit pöydälle, kun noin lipeviä lirkuttelee.

Padot pois,niin tuon voisi allekirjoittaa.. Tosin senkin aika näyttäisi, että palaisiko joki lohijoeksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vai ihan timantti :-D.
Liekkö käynyt Oulua pohjoisempana saati Norjassa katsomassa lohijokia ???

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko se hyvä asia, että ne nousee Oulujokeen kuolemaan Montan padolle minne sitten matka tyssää?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ilmeisesti joidenkin mielestä on, muuten kait Merikosken kalatien olisi voinut jättää rakentamatta. Vaikka Montasta pääsisikin ylöspäin, niin muutamalla sadalla lohella ei mitään kantaa ylläpidetä, niitä lohia pitäisi nousta kalatiestä tuhansia joka vuosi että hommassa olisi yhtään mitään järkeä. Vois kait tuonne Sanginjokeen rakennella muutaman kutukosken niin tulee parempi mieli, vai onko maatalous/mökkiläiset pilanneet jo nekin vedet että kutu ei onnistu?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lohi ei pääse nousemaan kalatietä "katseluakvaariota" kauemmas, siellä on yläpäässä ollut koko kesän kalterit edessä, käykääpä katsomassa.
Ainakin taimenet palasivat siitä kohtaa takaisin. Kalterit näkyy katseluakvaarion kohdalta, padon yli alaspäin katsomalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vai kutsuu Oulun Energian edustaja Oulujokea lohijoeksi? Aikoinaan ioetysti oli, kunnes se tuhottiin. Ei kai vain huono omatunto vaivaa..?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulujoki ja Kemijoki valjastettiin pikaisesti pakon (lue = veli venäläinen) edessä, jotta saatiin isoille teollisuuslaitoksille riitävästi sähköenergiaa massiivisten sotakorvausten valmistukseen (vetureita, laivoja, maatalouskoneita yms).

Suosittelen pikkuisen historiaan tutustumista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (44)

Uutisvirta

13:36
Pärmäkoski onnistui kiertueen päätöskilpailussa, nousi seitsemänneksi
13:28
Norwegianin koneita Kanarian hiekkamyrskyn silmässä – koneet pitää tarkastaa ennen kuin niillä voi lentää
12:57
Henkilöauto ajautui ulos tieltä Siikalatvalla, ajokeli voi olla huono
11:35
Sairaalaklovneilla on sairaalassa tärkeä tehtävä tuoda päiviin leikkiä ja hassuttelua –  mutta pitääkö klovnin olla aina iloinen?
11:00
Italian liigan pelejä siirretään koronaviruksen pelossa - Milanon ja Venetsian matkailu vaarassa: "Tämä ei ole Italian Wuhan", sanoo matkailujohtaja
10:51
Käsittämätön tapaus NHL:ssä: Carolinan maalille nousi kesken pelin jääkoneen kuljettaja, joka torjui sensaatiomaisen voiton – Sebastian Ahon pisteputki jatkuu yhä
10:50
42-vuotias Dave Ayres torjui voiton Torontosta, ilman minkäänlaista ammattilaitaustaa
71
Loppuko hiihto ilmastonmuutokseen? Professori: "Eteläisen Suomen koululaisille luminen talviloma on muisto vain"
29
Lastenpsykiatriaan ohjataan yhä enemmän psyykkisestä häiriöstä kärsiviä lapsia ja nuoria – Oulun yliopiston professori: "Potilaiden määrä on selkeästi lähtenyt kasvuun"
22
Koulumaailmassa lastensuojeluilmoituksen oltava viimeinen toimenpide Lukijalta
22
Italiassa koronavirustartuntojen määrä nousee nopeasti – hallitus aikoo eristää tartuntakeskittymät ainakin kahdeksi viikoksi, jalkapallo-otteluita peruttu
15
Presidentti Niinistö ulkoministeri Haaviston esitutkinnasta Ylellä: "Voi olla hänen itsensä kannalta kiusallinen tilanne"
12
Vorot iskivät Oulun Verkkokauppa.comiin ja veivät huomattavan määrän elektroniikkaa – poliisi kertoi tuntomerkkejä paikalta poistuneesta henkilöstä
11
HS: Kaksi lentokenttää suljettiin Kanariansaarilla hiekkamyrskyn vuoksi, myös Suomen-lentoja peruttu

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on aluksi huono Kainuun maakunnassa, seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Taivalkoski ja Kuusamo sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Posio ja Salla lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Ajokeli on aluksi huono Kainuun maakunnassa, seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Taivalkoski ja Kuusamo sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Posio ja Salla lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yöllä tai aamulla Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

253 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Mikset ole osakkeen omistaja?

Myyntiä tavoittelevalle nyt on tosiaankin hyvä aika myydä. Näin on tosin sanottu jo pian 10 vuotta. Niinä vuosina kun ei... Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image