Oulu

Oulun Merikosken kalastajilla on käynyt flaksi – "Paras lohikesä kymmeneen vuoteen"

Petri Ervasti tallensi kamerallaan veljensä Antti Ervastin ja 8,5-kiloisen lohisaaliin ennen elokuun puoliväliä. Iso kala saa hymyn huulille. KUVA: Petri Ervasti / Lukijan kuva
Oulu 26.8.2019 22:11
Taina Virolainen

Tyrnäväläisen Petri Ervastin mukaan kalastajat ovat kommentoineet, että lohikesä Merikoskella on ollut paras kymmeneen vuoteen. Lisäksi lohien laatu on ollut mainio.

Ervasti on kulkenut kalastavan veljensä kanssa Oulun Merikoskella, jossa lohta on nostettu elokuun aikana urakalla. 

– Paikalla on saattanut olla lohen perässä 50-60 kalastajaa sulassa sovussa lähinnä rannalta heittelemässä. Kymmenen minuutin sisällä on voinut tulla neljäkin lohta. Lohien keskipaino on ollut 7-10 kiloa.

Ervasti kehuu Merikosken kalastajien yhteishenkeä, apua annetaan puolin ja toisin kalastustilanteissa. Lisäksi mukaan on tullut myös nuorta porukkaa.

– Naapuri kävi Tenolla viikon kalastamassa ja tuloksena oli vain yksi nykäisy. Sen sijaan kahden illan kalastus Merikoskessa toi hänelle 9,5- ja 8-kiloiset lohet.

Petri Ervastin mukaan Merikosken kalastajien urakkaa on ollut seuraamassa myös iso yleisömäärä.

Mukana yleisössä on ollut myös laatu- ja ympäristöjohtaja Tarja Väyrynen Oulun Energialta. Hänen mukaansa kalastuksen seuraaminen on ollut varsinaista jännitysnäytelmää. Puolen tunnin väsytyksen jälkeen on saattanut nousta todella iso lohi.

– Hirveästi hehkutetaan pohjoisen jokia, vaikka meillä on tällainen timantti lohijoki keskellä kaupunkia, Väyrynen kommentoi.

Esimerkiksi Merikosken alakanavassa voi helposti nähdä, kuin lohet käyvät välillä veden pinnassa.

Kalatiellä käynyt vilske

Oulun Energian kalatiellä huomattiin, että lohi lähti nousemaan elokuun puolivälin tienoilla. Viikko sitten maanantaina laskettiin 138 lohen nousu, 20. elokuuta 184 lohen. Viime lauantaina lohia meni kalatiellä 52 kappaletta.

Suurimmat kalatiellä liikkuneet lohet olivat heinäkuussa mennyt 10,5-kiloinen ja elokuussa uinut 7,5-kiloinen kala.

Merikosken lohien määrä riippuu Väyrysen mukaan esimerkiksi siitä, miten niitä on istutettu ja mikä on kalastustilanne merellä.

Merikosken kalatien tarkkailuhuone avataan yleisölle ensi viikolla 4.–8.  syyskuuta kello 11–16. Paikalla on biologi Marleena Isomaa kertomassa kaloista, kalatien toiminnasta ja aiheeseen liittyvistä tutkimuksista.

Vielä ehdit osallistua Kalakuvakisaan

Kalevan Kalakuvakisaan ehtii osallistua elokuun 31. päivään saakka.

Kilpailun voittaja saa palkinnoksi noin 300 euron kalastussetin, joka sisältää vavan, kelan ja siimaa. Lisäksi kaikkien osallistuneiden kesken arvotaan Kalevan tuotepalkintoja.

Lähetä kuva numeroon 13222 tai verkkolomakkeen kautta. Myös kalastusvideot ovat tervetulleita kisaan mukaan. Laita kuvan tai videon saatetekstiin maininta "kalakisa".

Katso lukijoiden ottamia kalastuskuvia ja -videoita.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (44)

Puntinheitto (spinfluga) Merikoskessa on kiellettävä kuten muuallakin sivistyneissä paikoissa on tehty.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vai että lohijoki ja kalatie...nyt on otettu suuret adjektiivit käyttöön totuuden piilottelussa. Lohi lyö nokkaansa betoniin ja vapaa lohen nousu on estetty...kiitos Keskusta puolueen ja energiayhtiöiden. JOs Venäjällä kalateiden rakentaminen ja lohen nousu turvataan...miksi se ei onnistu asiallisesti Suomessa ja Oulussa?....miksi? Toimittajat, nyt asiallinen ja totuutta avaava kirjoitus...kiitos

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi ne nostaa noita jo mustiksi muuttuneita lohia. Ei ne enää maistu edes hyvälle. Irvikuva hopeakylkisistä logosta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

– Hirveästi hehkutetaan pohjoisen jokia, vaikka meillä on tällainen timantti lohijoki keskellä kaupunkia, Väyrynen kommentoi.

ahhahahahah :D KESKELLÄ KAUPUNKIA, voi jösses, kun minä kalaan haluan mennä, en halua nähdä asfalttia tai tehtaiden savupiippua.. ne jotka haluavat, se heille suotakoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

sinne nousevat lohet jep.. kutevat johonkin. poikaset kasvavat hetken ja lähtevät kohti merta.. oho, pato, silppuri, siihen loppui se tarina.. :/

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kunhan saavat ydinvoimalat tulille, niin mikä jottei... Muuten saadaan maksaa kallista pörssisähköä ruotsalaisille ja norjalaisille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö tämä vapakalastus ole jo ammatillista toimintaa? Eräänä yönä näin kun tyyppi nosti 5 lohta, eikä yksikään päässyt takaisin ”kasvamaan”! Rajoitus taisi olla 2 kalaa/kalastaja..Samalla meitä vapaa-ajan verkkokalastija ajetaan pois vesiltä, koska me viedään kaikki lohet. Ps. Olen saanut verkoilla nallikarin edestä kahtena kesänä 3 lohta!! Paljonko ne luvat maksoikaan? Ei oo tasan nallekarkit täsäkään lajissa. Purkasivat edes tuon ruman padon pois

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siinä hyvä esimerkki miten tyhmä on nykyajan asiantuntija ja luonnosta erkaantunut. Todellinen timantti, niin niin :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä kai laatu- ja ympäristöjohtajan pitäisi tietää, että Oulun Energian omistama pato on tappanut Oulujoen lohen. Aika kornia on puhua tämän jälkeen timanttisesta lohijoesta. Hän voisi mennä vaikka Muhokselle kehumaan timanttista lohijokea...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vai että timantti Väyrysen mielestä :)
Meni kahvit pöydälle, kun noin lipeviä lirkuttelee.

Padot pois,niin tuon voisi allekirjoittaa.. Tosin senkin aika näyttäisi, että palaisiko joki lohijoeksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vai ihan timantti :-D.
Liekkö käynyt Oulua pohjoisempana saati Norjassa katsomassa lohijokia ???

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko se hyvä asia, että ne nousee Oulujokeen kuolemaan Montan padolle minne sitten matka tyssää?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ilmeisesti joidenkin mielestä on, muuten kait Merikosken kalatien olisi voinut jättää rakentamatta. Vaikka Montasta pääsisikin ylöspäin, niin muutamalla sadalla lohella ei mitään kantaa ylläpidetä, niitä lohia pitäisi nousta kalatiestä tuhansia joka vuosi että hommassa olisi yhtään mitään järkeä. Vois kait tuonne Sanginjokeen rakennella muutaman kutukosken niin tulee parempi mieli, vai onko maatalous/mökkiläiset pilanneet jo nekin vedet että kutu ei onnistu?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lohi ei pääse nousemaan kalatietä "katseluakvaariota" kauemmas, siellä on yläpäässä ollut koko kesän kalterit edessä, käykääpä katsomassa.
Ainakin taimenet palasivat siitä kohtaa takaisin. Kalterit näkyy katseluakvaarion kohdalta, padon yli alaspäin katsomalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vai kutsuu Oulun Energian edustaja Oulujokea lohijoeksi? Aikoinaan ioetysti oli, kunnes se tuhottiin. Ei kai vain huono omatunto vaivaa..?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulujoki ja Kemijoki valjastettiin pikaisesti pakon (lue = veli venäläinen) edessä, jotta saatiin isoille teollisuuslaitoksille riitävästi sähköenergiaa massiivisten sotakorvausten valmistukseen (vetureita, laivoja, maatalouskoneita yms).

Suosittelen pikkuisen historiaan tutustumista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (44)

Uutisvirta

17.9.
Seiväshyppääjä Minna Nikkanen, 31, lopettaa uransa – jätti jo aiemmin tämän kauden väliin
17.9.
Oululaistaustainen Juhani Järvi päätyi Raahen kautta ison vankilan johtajaksi Turkuun – "Näitä olosuhteita on turha kenenkään kadehtia, vangilla ei ole vapautta"
17.9.
Halla-ahon mielestä työministeri Harakan työllisyystoimet vaikuttavat "aika sosialistisilta"– "Painopiste näyttää olevan, että valtio maksaa palkat"
17.9.
Hallitukselta pitkä lista työllisyystoimista – aktiivimalli kumotaan ensi vuoden alusta, "vuosisadan palkkatukiuudistus alkaa"
17.9.
Tuttu vinkkimies istuu penkin päässä tietokone sylissä – oululainen apuvalmentaja Sami Kurttila kääntää marginaalit Suomen eduksi Tilaajille
17.9.
Viisikko hehkuttaa budjetin koulutusrahoja – Kulmuni muisti alueellisuuden ja Andersson perusturvan varassa elävät
17.9.
Rinteen hallituksen ensimmäinen budjettiriihi valmis: Työllisyyteen 25 toimenpidettä, kuntatalouden kriisiin varaudutaan, korkeakoulutukseen 60 miljoonaa ensi vuodesta lähtien

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

18.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image