Oulu

Oulun luovat neuvonantajat kokoontuivat ensimmäisen kerran – "Me ansaitsemme ja tarvitsemme tämän tittelin"

Oulun kulttuurijohtaja Samu Forsblom piti avauspuheenvuoron Oulu2026-hankkeen verkostoitumistilaisuudessa. KUVA: Jukka-Pekka Moilanen
Oulu 9.11.2018 21:23
Taneli Kärki

Oulun hakemusprosessi vuoden 2026 Euroopan kulttuuripääkaupungiksi otti innostuneen askeleen eteenpäin ravintola Tubassa perjantai-iltana. Verkostoitumistilaisuudessa oli paikalla Oulu2026-hankkeen luovia neuvonantajia, puuhaihmisiä, yhteistyökumppaneita ja kaupunkilaisia.

– Me ansaitsemme ja tarvitsemme tämän tittelin. Meillä on paljon pinnan alle piiloutunutta huippuosaamista, energiaa ja asiaa, joita haluamme tuoda esille. Teknologiakaupunkina tunnettu Oulu tarvitsee myös jatkossa sen kulttuurisen pehmeän Oulun rinnalleen, linjasi Oulun kulttuurijohtaja Samu Forsblom avauspuheessaan.

Monien eri alojen osaajista koostuva neuvonantajajoukko vietti perjantaipäivän orientoitumistilaisuudessa Pehkolanlammen vierasmajalla keskustellen kaupungista ja kulttuuripääkaupunkihakemuksen ydinkysymyksistä. Illan noin satapäisen yleisön keränneessä verkostoitumistilaisuudessa jatkettiin samojen aiheiden parissa.

– Saimme tänään impulsseja ja kehikon hakemuksen teemojen miettimiseen, sanoi kulttuurivaikuttaja ja entinen kulttuuriministeri Tytti Iso-Hookana Asunmaa, joka on yksi kahdestakymmenestä syyskuussa nimetystä luovasta neuvonantajasta.

Neuvonantajien toimikausi kestää helmikuun 2019 alkuun asti, jolloin ohjelman pääteemat julkistetaan. Ensimmäisen vaiheen hakemus Euroopan kulttuuripääkaupungiksi 2026 on jätettävä vuonna 2020.

Lue lisää 10.11.2018 Kalevasta.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (72)

Opintomatkalle Puolangalle ja sen jälkeen voikin todeta että mitäpä se hyvejää. Antaa olla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos kerran 20 miljoonaa laitetaan haisemaan, niin milloin Oulun veronmaksajat pääsee "orjentoitumaan" ja antamaan "impulsseja" ja "kehikoita"? Kun konsultit pääsee "piikittämään", niin siitä ei tule loppua!

Ehdotan äänestysprosessia tälläisissa muutaman hengen päähänpinttymissä !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä se on? En tienny niin kysyin wikipedialta.

-Yhteisön tai koko ihmiskunnan henkisten ja aineellisten saavutusten kokonaisuus: tässä merkityksessä käytetään myös sanaa sivistys.

Mää uskon wikipediaan aina niin sen mukaan kulttuuripääkaupungissa pitäisi panostaa koulutukseen ja historiaan. Tämä taidepuolen kulttuuri on "yläluokkaisten" projekti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaksi kertaa olen kuunnellut Oulu2026 hanke-esittelyn. Innottomampaa presentaatiota en muista kuulleeni.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minua ällistyttää tämä teknologian ja kulttuurin vastakkainasettelu, mitä Sami Forsblomkin toi esiin. Edellisen kerran tällaisia sanoja kuulin Päivi Laajalan suusta ihan julkisessa puheessa. Pidän sitä vähintään kapea-alaisena ellei peräti yleissivistymättömänä ajatteluna, jota esiintyy "kulttuuri"väen joukossa. Teknologiapuolen väki kyllä harrastaa ja rahoittaa monipuolista kulttuuria vaativan työnsä vastapainoksi . Aivotoiminnan suuri kapasiteetti ei mitenkään sulje pois taidenautintoja, pikemminkin päin vastoin.
Jos vähänkään ajattelee, pitäisi hoksata, että ilman teknisiä innovaatioita (sähkön käytöstä alkaen) valtaosa nykymuotoisista kulttuuritapahtumista olisi mahdoton toteuttaa. Ajatelkaa edes hitusen, ennen kuin aukaisette suunne!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä on niin totta! Koko kulttuurikaupunkihankkeen toimijat on valittu kuin menneestä maailmasta. No, onhan tuon neuvonantajajoukonkin keski-ikä viidenkympin kieppeillä. Kuin koristeeksi ryhmään on valittu kaksi alle kolmikymppistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuinka monta yhteistyökumppanuutta on sovittu hankkeen ”tutustumisreissuilla” Wien, Linz, Pariisi, Lyon, Malta, Leuwarden, Stuttgart, Lontoo ym. ym? Veronmaksaja haluaa tietää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kysykää kerrankin hankkeen maksajilta asiasta eli veronmaksajilta, älkääkä ideoiko omassa pikku piirissänne!
Se on jännä, että kuuminpana käyvä porukka asian tiimoilta ovat niitä, jotka ovat aika vahvasti siivestäneet muiden rahoilla aikaisemminkin!
Puhutaan lukuisista miljoonista, mitä tämäkin hanke nielee verorahoja, mutta mitään varmuutta lopputuloksesta ei ole!
Ei Oulussa asiat ole hyvin kun seuraa ihmisten kirjoituksia karkaavista palveluista, rapistuvista tienpätkistä, nousevista maksuista ja nousevista syrjäytymisluvuista!
Voisin jopa ymmärtää asian, jos Oulun talous olisi vahvasti ylijäämäinen, mutta ei tällaisessa taloustilanteessa!
Mutta eliitti on aina puuhastellut omassa pikku piirissäään kaikea kivaa veronmaksajien rahoilla ja mikäs se on puuhastellessaan, kun muut maksavat!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sinä maksat sen saman veron oli kulttuuria tai ei. Jos ei mitään ole eikä tehdä, niin ei ole tulojakaan ja jollain on kaupungin ylläpito maksettava. Eli veroja nostettava muussa tapauksessa ja sekö olisi mielestäsi paras ratkaisu.
Uskotko muuten, että tämä hanke ei muuta elämääsi mihinkään suuntaa, ellet sitten sivistäydy ja seuraa kulttuuria.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulu yrittää aina oikaista ja hoitaa asioita parilla projektilla, kun pitäisi tehdä kehitystyötä pitkäjänteisesti ja suunnitelmallisesti. Tästä ovat esimerkkeinä kulttuuri ja matkailu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ollaanpa nyt rehellisiä: Oulu ei tarvitse kulttuuripääkaupunkititteliä eikä edes kisaa sellaisesta. Kulttuuri on parasta silloin kun se syntyy itsestään ja kaupunkilaisista lähtien. Sitä siis on, eikä siihen tarvita tämmöistä organisointia ollenkaan. Työllistetään tässä vain muuan poliittinen henkilö. Tällainen peli tympii.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se on justiin kuten kirjoitit. Oikea kulttuuri syntyy jos on syntyäkseen. Ei sitä kampaviinereillä seminaareissa kehitetä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kulttuuri ei synny itsekseen, vaan kulttuuria pitää tehdä, harrastaa ja myös arvostaa ja mitään noista em. ei oulussa ole.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun käy oikeissa kulttuurikaupungeissa niin huomaa eron. Oulu on kylmä, kolkko ja pinnallinen. Tosin kelpaa minulle. Mutta reissuun täytyy lähteä kulttuurin perään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

ei ole näyttöä päästä lähellekään kulttuurikaupungin keulapäätä. Vuosikymmenten ajan on järjestelmällisesti hävitetetty vanhat, kulttuurillisesti arvokkaat rakennukset.
Yksistään teatteri ei riitä 😉. Saapa siinä miitinkejä pitää ja heittää rahaa kankkulan kaivoon...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hienointa tässä on se, että edes kaupungin oma kulttuuriväki ei usko hankkeen onnistumiseen. Oulussa on paljon hyvää, mutta kilpakumppaneilla sitä on enemmän. Ei vuosikausia laiminlyötyä osa-aluetta saa tekohengitettyä eloon vain tällaisen hankkeen valmistelun vuoksi. Todennäköisesti tässä käy sillä tavalla, että kun nimitystä ei tule niin sama alasajo jatkuu. Eikö olisi järkevämpää käyttää nämä rahat nyt monipuolisesti, kaikkia kaupunkilaisia hyödyntävään toimintaa ja monialaisesti?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen asunut nyt Oulussa 12vuotta ja en ole törmännyt täällä muuhun kuin valittamisen ja vastustamisen kulttuuriin. Kaikki oikea kulttuuri on tuhottu pois, Oulun pitäisi olla merellinen kaupunki jossa vanhoja rakennuksia säilytetty yms. Mutta täällä tuhotaan kaikki.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rakennusliikkeet tuhoavat Oulun idyllin. Tilalle tulee rumia neukkukuutioita🤣

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

käyppä joskus neukkulassa..tietki tasasempia kuin uudellakadulla..eikä laatat tipu seinistä ..hävettää asua olulussa..veronmaksajana

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (72)

Uutisvirta

19:00
Massiivisesta maalimäärästä huolimatta Mika Pyörälä ei miellä itseään maalitykiksi: "Ei tällä laukauksella voi kutsua itseä sniperiksi" Tilaajille
18:47
Kempeleen kunnanjohtaja: Lähijuna voisi liikennöidä Limingasta Iihin jo 2020-luvun puolessa välissä – kysyimme, miten lähijunaliikennehanke nytkähtäisi eteenpäin Tilaajille
18:27
Jonas Liimatta jatkaa Pohjois-Pohjanmaan ely-keskuksen ympäristö ja luonnonvarat -vastuualueen johtajana
18:00
Reportaasi vuosien takaa: Anjan etsintä toukokuussa 1963 ei unohdu – Viisivuotiaan tytön katoaminen Kerässiepistä aiheutti Suomen ensimmäisen suuretsinnän Tilaajille
17:56
Pakettiauto kaatui kyljelleen kolarissa Rovaniemellä
17:35
Paperisten laskujen eräpäiviä siirretty eteenpäin postilakon vuoksi – IS: Valtakunnansovittelija aikoo tehdä sovintoehdotuksen maanantai-iltana
16:03
Oulun seudulla kuvatulle Kaikki synnit -rikossarjalle sataa tunnustusta – kahmi Venla-ehdokkuuksia viidessä eri kategoriassa
67
MTK:n kysely: Kolme neljästä suomalaisesta pitää lihan kulutustaan sopivana – MT: Alle 30-vuotiaista lähes viidennes ei syö lihaa lainkaan
53
Andersson ehdotti: Valtio voisi yhden vuoden ajan maksaa lähes kokonaan kulut polttomoottoriautojen muuttamisesta biokaasulla käyviksi
36
Elektrobit rekrytoi yli 60 uutta työntekijää Ouluun vuoden 2020 loppuun mennessä – työllistää tällä hetkellä 240 henkilöä
33
Käteisen puute suomalaisissa pankeissa ihmetyttää kanadalaisia – viime vuonna he kirjoittivat yli 700 miljoonaa shekkiä
27
Postin työkiistaan ei saatu vieläkään ratkaisua, tukilakot laajenevat maanantaina – "On vaikea arvioida, kuinka pitkään vielä menee"
22
Postilakon tukitoimet laajenevat: ensi viikolla postin käsittely loppuu asiamiesposteissa
19
1,8 miljoonan euron rahapelivoiton lunastaminen viivästyi kuukausilla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.11.

Fingerpori

18.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image