Oulu

Oulun luot­ta­mus­paik­ko­jen jako selvä ensi kuussa, Lokkaa ei enää kutsuta neu­vot­te­lui­hin

Jukka Kolmonen vetää neuvotteluja luottamuspaikkojen jaosta Oulussa. Arkistokuvassa hän keskustelee apulaiskaupunginjohtajana toimineen Sinikka Salon kanssa. KUVA: Jukka-Pekka Moilanen
Oulu 24.4.2017 6:05
Kari Sankala

Valtuustoryhmien väliset neuvottelut Oulun luottamuspaikkojen jaosta jatkuvat tänään maanantaina siten, että jokaisesta puolueesta neuvotteluun osallistuu yksi henkilö.

– Kokoonnumme sitten ensi perjantaina isolla ryhmällä, kertoo neuvottelujen vetäjä, keskustan valtuustoryhmän uusi puheenjohtaja Jukka Kolmonen.

– Silloin on mahdollisuus jo katsoa, miten valtuuston ja kaupunginhallituksen puheenjohtajuudet jakaantuvat. Keskusteluun tulevat myös valtuuston varapuheenjohtajat.

Toukokuun lopussa päättyvällä kaudella valtuuston varapuheenjohtajia on ollut neljä.

– On mahdollista, että käsittelemme perjantaina jo myös suurten lautakuntien puheenjohtajuudet, Kolmonen sanoo.

Kokous jouduttiin keskeyttämään

Valtuustoryhmien edustajat ovat olleet koolla vasta kerran viime torstaina.

Kokoukseen osallistuivat kaikki kuntavaaleissa valtuutettuja saaneet puolueet sekä Aito suomalainen yhteislista (asy).

Kolmonen oli joutunut keskeyttämään torstaisen neuvottelun.

– Asy:n Junes Lokan kanssa neuvotteluista ei tullut yhtään mitään. Hän ei hyväksynyt puolueiden sopimusta, että luottamuspaikat jaetaan suhteellisuusperiaatteen mukaisesti, Kolmonen kertoo.

– Käytös ei ollut sellaista, että hän voisi olla mukana neuvottelemassa, eikä häntä enää kutsuta neuvotteluihin. Tämä on kaikkien muiden neuvottelijoiden yhteinen tahtotila.

Kolmonen korostaa, ettei luottamuspaikkojen jakoa koskevissa neuvotteluissa ole mahdollista "leikkiä" muille urille.

– Luottamustehtävien jako suhteellisuusperiaatteen mukaan on kirjattu lakiin. Demokratia toimii niin, Kolmonen korostaa.

– Lokka sai reilun mahdollisuuden, mutta hän halusi sössiä sen. Pelisäännöt ovat selvät, mistä neuvotellaan. Lokalla säännöt olivat hukassa, Jukka Kolmonen jatkaa.

Puolueilla on selkeä tavoite saada neuvottelut luottamuspaikkojen jaosta valmiiksi toukokuun puoliväliin. Neuvottelujen tulos vahvistetaan uuden valtuuston ensimmäisessä kokouksessa 5. kesäkuuta.

Kolmonen sanoo, että Aito suomalainen yhteislistakin tulee saamaan sille kuuluvan edustuksen luottamustehtävistä, vaikka sen neuvottelija ei olekaan enää mukana pöydässä.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (324)

"Hän ei hyväksynyt puolueiden sopimusta, että luottamuspaikat jaetaan suhteellisuusperiaatteen mukaisesti, Kolmonen kertoo."

Miksi tämmöinen pitäisi hyväksyä? Onko se jokin oletus että hyväksytään, koska näin on tehty aiemminkin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaalitapa toki heikentää pienpuolueen / yhden henkilön asemaa. Omalla käyttäytymisellä voi vaikuttaa esim. siihenkin, miten neuvottelut sujuvat

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun ei ymmärrä politiikan tekemisen aakkosia niin kovin vaikeaa on saada aikaan mitään. Ei toisia haukkumalla ja kyseenalaistamalla saavuta kuin sen, että sulkee itsensä pois kaikesta yhteistyöstä. Lokan tapana on kantaa kameraa ja videoida kaikki mahdollinen keskustelu. Lokka kertoo kaikki asiat ja keskustelut kyseenalaisella MV-sivustolla. Sinne päätyi myös materiaalia luottamuspaikka-kokouksesta, mihin Lokka ja Wiik vielä saivat osallistua. Se puhe, mitä he sillä sivustolla käyttivät oli ala-arvoista. Toisten puolueiden ihmisistä käytettiin alatyylisiä ilmaisuja. En ymmärrä miksi halutaan olla valtuustossa ja ihan itse pilata pienetkin mahdollisuudet vaikuttamiseen ja yhteistyöhön. Politiikka on keskustelua ja kompromissien hakemista tärkeistä asioista, mutta kun tavoite on vain kohujen aiheuttaminen ja toisten haukkuminen, niin sillä tavalla tuloksia ei synny. Jäljelle jää yksin oleminen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ymmärsin että hän kuvaa kaiken mahdollisen. Kun yritin käydä hänen puheillaan rotuaarilla niin hän äänittää ja kuvaa kysymättä voiko näin tehdä. En koe tätä mieluisana koska on kohteliasta kysyä lupa eikä kuvata ilman lupaa. Yhteistyö hänen kanssaan voi näin ollen olla vaikeaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Julkisella paikalla saa kuvata Aimo vapaassa maassa kuka tahansa, eikä erillinen lupa ole tarpeellista. Tässä tapauksessa kerrot itse lähestyneesi paikkaa missä kuvataan, jonka jälkeen vedät herneet nenään. Ei siellä ole pakko olla. Käytä "iso mies" järkeä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Totta, julkisessa tilassa saa kuvata. Mutta tuo mitä sanot, että pysy poissa, on kyseenalaista. Pitäisikö ihmisten rajoittaa liikkumistaan, jos eivät halua tulla kuvatuksi? Mielestäni vapaus kuvata ei voi tarkoittaa myöskään sitä, että kavennetaan toisten vapautta olla julkisella paikalla.
Olisiko tässä uuden lainsäädännön paikka? Eikö jatkuva kuvaaminen ole häirintää?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaikka miten poliitikot ym. haluaisivat salata asioitaa, niin valitettavasti laki sallii tällaisissa tilaisuuksissa kuvaamisen ihan vapaasti. Tässä poiminta kuntaliittojen sivulta:

"Julkisen kokouksen keskustelujen nauhoittamista ei voida kieltää eikä tehdä luvanvaraiseksi. Eri asia on, jos kokouksessa käsitellään asiaa tai asiakirjaa, joka on lailla säädetty salassa pidettäväksi tai jos valtuusto tekee muun painavan syyn johdosta päätöksen yksittäisen asian käsittelemisestä suljetuin ovin. Silloin kokous ei ole julkinen, eikä sitä myöskään saa nauhoittaa."

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näin varmaan onkin. Mutta miksi pitää kuvata, nauhoittaa ja/tai tallentaa kaikki keskustelut, vaikka se laillista olisikin? Vaikuttaa vähän vainoharhaiselta hommalta. Tai sitten kyse on vain puhtaasta julkisuuden tavoittelusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Luottamustehtävien jako suhteellisuusperiaatteen mukaan on kirjattu lakiin. Demokratia toimii niin"
Valtuustopaikkojen kyllä, lautakuntapaikkojen ei. dHontin menetelmää demokraattisempi olisi Lokan ehdottama ehdokkaiden äänimäärä. Kaupunki perusteli dHontin päätöstään sillä että pienpuolueet voitaisiin tällöin ottaa hyvin huomioon. Kuitenkin jokainen dHont menetelmää ymmärtävä tietää, että se nimenomaan heikentää pienpuolueiden mahdollisuuksia. Onko Kolmosen mielestä demokratiaa se, että jätetään 1300:n ihmisen äänet huomiotta, eikä pääsetä Asylia neuvotteluihin?
Kolmonen voisi myös kertoa miksi tilaisuutta ei saanut kuvata, mitä salattavaa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen saanut sellaisen kuvan, että valtuustossa on selvää työ- ja henkilösyrjintää Lokkaa ja Wiikkiä kohtaan.
Ja se samalla se antaa epäluotettavan kuvan valtuuston porukasta.

Ne on nämä vanhat valtapuolueet...en ole luottanut niihin pitkiin aikoihin. Niin paljon kaikenlaista ahneuteen liittyvää suhmurointia ovat harrastaneet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Heillä on vain yksi paikka valtuutossa toinen heistä on varalla. Ei yhdellä paikalla valtuustoa johdeta, eikä sanella toimintatapoja siella. Toiseksi Lokan käytös on täysin ala-arvoista, jos olet päässyt häntä joskus kuulemaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Demokraattisesti valtuustossa asiat päätetään. Lokalla on vain yksi ääni, eikä se riitä kumoamaan kaikkien muiden ääniä, vaikka miten Lokka niin haluaisi. Pieni vinkki Lokalle: yritä yhteistyötä vastaisuudessa. Saatat jopa päästä vaikuttamaan asioihin, etkä pelaa itseäsi oppositioon kaikessa. Etkä muuten ole niin fiksu kuin luulet. Herätät käytökselläsi myötähäpeää muissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eduskuntavaalien alla olin katsomassa opiskelijajärjestöjen vaalipaneelia johon myös Lokka osallistui. Ensitöikseen hän kävi haukkumassa järjestäjät, koska hänen puoluettaan (Muutos2011) ei hänen mukaansa oltu kutsuttu. Todellisuudessa kutsu oli kyllä lähetetty, mutta puolueen piirisihteeri ei siihen vaivautunut reagoimaan. Huonosta käytöksestä huolimatta Lokka päästettiin paneeliin, jotta myös hänen puolueensa tulisi kuulluksi. Lokka palkitsi järjestäjät tästä hyvästä eleestä syyttämällä heitä myös julkisesti. Puheenjohtaja korjasi Lokan väitteen ja kertoi tarkistaneensa että puolue oli kutsuttu. Tästä huolimatta "faktantarkistaja" Lokka ei vaivautunut tarkistamaan faktoja eikä vetänyt puheitaan takaisin tai pahoitellut. Varsinaisessa paneelikeskustelussa Lokka jatkoi huonoa käytöstään. Keskustelussa hän myös osoitti tietämättömyytensä asioihin sekä pakkomielteensä maahanmuuttajiin sotkemalla heidät jopa energiapolitiikkaan. Tämä kaikki löytyy Youtubesta koska Lokka itse kuvasi kaiken. Ei siis yhtään yllätä tämä uutinen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suhmurointi se vaan jatkuu ja jatkuu. Ja kansa maksaa viulut. Ja ostovoima ei riitä talouden pelastamiseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voimia kaikille valtuutetuille! Toivottavasti jaksatte tehdä parhaanne kaupunkimme hyväksi, vaikka saittekin riesaksenne yhden kiusantekijän. Kiitos, että tahdotte edistää yhteisiä asioita. Vaalitulos puhuu selvää kieltä -teillä on oululaisten mandaatti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

EI tässä ole kysymyksessä enää demokratia, vaan vanhojen blokkien suojelutoimet. Läpinäkyvää touhua, jossa Kaleva sparraa mukana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (324)

Uutisvirta

7:00
Muistatko sähäkät kasarikikkarat? Permanentit tekivät taas paluun, mutta moni asia on nyt toisin, sanovat kampaajakonkarit Tilaajille
7:00
Suomen viimeaikaista jätepolitiikkaa ja -lainsäädäntöä ei voi pitää onnistuneena Lukijalta
7:00
Suomen Yrittäjien kysely: Enemmistö lisäisi paikallista sopimista työpaikalla –  "Matala työllisyysaste on suurin köyhyyden syy ja hyvinvoinnin uhka"
7:00
Muhoslaisen Benjam Myllyselän oppilaat haastoivat maailman johtajat ilmastoasioista jo vuosikymmeniä sitten – "Mitä suurempi viskaali, sen paremmin ne ottavat lasten yhteydenotot huomioon" Tilaajille
7:00
Valmennuskursseja markkinoidaan pian jo yläkoululaisille – yksityisopetus lisääntyy, mutta aasialainen pikkulasten koulutus on vielä kaukana Tilaajille
6:22
Yön uutiskooste – Savon Sanomat: Siilinjärvi vaatii Attendolta selvitystä kuuden vanhuksen kuolemasta
6:00
Vanhuksen väkivaltaisuuteen vastataan osaamisella – taitava hoitaja osaa lukea muistisairaan käytöstä ja ennakoida tilanteita Lukijalta
14
Analyysi: Politiikasta vetäytyvä Anne Berner on yhden kauden tuulettaja – keskustaryhmästä lähtee jälleen yksi edustaja pois vapaaehtoisesti
5
Kiimingin Jokirannan koulukaava etenee, lukion ja kirjaston rakennukset osoitetaan suojeltaviksi
4
Raahen Laivan kultakaivoksella alkamassa yt-neuvottelut, neuvottelujen piirissä alle 50 henkilöä
4
Pikavippien mainonta muuttunut entistä aggressiivisemmaksi – ministeri Häkkänen: "Täysin harhaanjohtavaa ja houkuttelee velkakierteeseen"
3
Suomen Yrittäjien kysely: Enemmistö lisäisi paikallista sopimista työpaikalla –  "Matala työllisyysaste on suurin köyhyyden syy ja hyvinvoinnin uhka"
3
Ministeriöiden työryhmä haluaa yhdistää kuntatyöntekijöiden ja yksityisillä työskentelevien eläkkeet yhteen järjestelmään
2
Oulussa laaditaan teemayleiskaava kulttuuriympäristöille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Koko maassa lukuun ottamatta Lapin maakuntaa sekä Pudasjärven, Kuusamon ja Taivalkosken kuntia pohjoisen ja luoteen välinen tuuli on voimakasta aamupäivästä alkaen, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.

Ajokeli on huono maan länsiosassa sekä Kymenlaakson maakunnassa tienpintojen jäätymisen vuoksi. Ajokeli on huono aluksi Lapin maakunnassa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo jäätävän tihkusateen ja lumisateen vuoksi. Ajokeli on huono Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Suomalaiset SS-sotilaat

254 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Vuokralla asumisen helppous

Töistä hautaan, no kukin tavallaan. Lue lisää...
Kx

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image