Oulu

Oulun lu­kio­suun­ni­tel­mat kuumentavat tunteita – Kiimingin lukion rehtori kuuli uudesta lak­kau­tuseh­do­tuk­ses­ta eilen ensimmäistä kertaa

Kiimingin lukion lakkauttaminen on jälleen tapetilla. KUVA: Jukka-Pekka Moilanen
Oulu 12.1.2018 12:16
Janne-Pekka Manninen

Torstaina käydyssä keskustelutilaisuudessa kävi ilmi, että Oulun kaupunki esittää Kiimingin, Laanilan ja Oulunsalon lukioiden lakkauttamista ja yhdistämistä jättilukioksi.

Kiimingin lukion rehtori Pia Räsänen sanoo kuulleensa asiasta torstaina ensimmäistä kertaa.

– Vaikuttaa aivan kummalliselta, että valtuuston edellisestä päätöksestä säilyttää lukiot ei ole kahta vuotta, ja nyt jo se halutaan purkaa. Opiskelijoille ehdottomasti paras vaihtoehto on saada käydä koulua suhteellisen lähellä kotia, Räsänen sanoo.

Oulunsalon rehtori Tuula Tervonen sanoo puolestaan kuulleensa asiasta alustavasti tiistaina henkilöstöpalaverissa. Tervosen mukaan hänet yllätti se, että vanha lakkautuspäätös otettiin jälleen esille.

– Tässä välillä valtuusto on vaihtunut ja kaupunginjohtaja on vaihtunut ja vanhat suunnitelmat on näköjään kaivettu uudelleen esille.

2016 lukiot päätettiin säilyttää, päätöstä kiiteltiin

Kaupunki pohti aiemminkin lukioiden lakkauttamista. Kaupunki päätti kuitenkin kesällä 2016, että Kiimingin ja Oulunsalon lukiot saisivat jatkaa toimintaansa. Tervosen mukaan Oulunsalossa toivotaan, että tuo päätös pysyisi.

– Kuluttavinta on se, että asia nousee jälleen esille. Toki tyydymme siihen, mitä päättäjät päättävät ja sopeudumme siihen, mutta kaikkein rasittavinta on se, että päätöstä ei ole.

Jättilukiota kaavaillaan Oulun ammattikorkeakoulun tyhjilleen jäävään kampukseen Kaukovainiolle. Pia Räsänen Kiimingin lukiosta sanoo, että lukion lakkauttamisesta seuraava suurin ongelma opiskelijoille olisi koulutuksen saavutettavuus.

– Meille tulee opiskelijoita paitsi Kiimingistä, myös Yli-Iistä ja Ylikiimingistä. Yli-Iistä tulee aamun ainoa bussi kello kahdeksan ja lähtee takaisin kello 16. Miten opiskelijat pääsisivät Oulun keskustaan, ja moneltako heidän pitäisi oikeasti lähteä, Räsänen kysyy.

Räsänen sanoo, että kaikilla vanhemmilla ei ole varaa esimerkiksi vuokrata lapsilleen asuntoja läheltä koulua lukio-opiskelua varten.

– Pelkään, että jotkut lapset jäisivät siten pelkän peruskoulun varaan.

Oulunsalossa koulumatkan piteneminen olisi myös jonkinasteinen ongelma, mutta rehtori Tuula Tervonen ottaa esille myös koulujen koon.

– Oulun kokoisessa kaupungissa tulisi olla vaihtoehtoja. Suurlukio ei ole kaikille paras vaihtoehto. Me olemme keskikokoinen lukio ja meidän toimintamme on erilaista kuin tuhannen oppilaan lukiossa.

Myös Pia Räsänen kiinnittää huomiota koulujen kokoon.

- Suurissa yksiköissä yritetään varmasti parasta ja taata samat palvelut kuten terveydenhoito, psykologit ja kuraattorit kuin pienemmissä. En silti usko, että jokaisen opiskelijan huomioon ottaminen yksilöinä on mahdollista samalla tavalla, Räsänen sanoo.

Kiimingin lukiossa on nin 250 opiskelijaa ja Oulunsalon lukiossa noin 240. Laanilan lukiossa opiskelijoita on noin 320, jolloin yhdistetyssä lukiossa olisi opiskelijoita noin 800.

Esitys hämmentää opettajia

Pia Räsäsen mukaan Kiimingissä opettajat ovat hämmentyneitä torstain keskustelutilaisuuden jälkimainingeissa. Räsäsen mukaan lukio on opiskelijahakujen perusteella hyvin suosittu.

– On käynyt niin, että yhteishaun aikaan on tehty esityksiä Kiimingin lukion lakkauttamisesta. Siitäkin huolimatta meille on ollut paljon hakijoita, vaikka lakkautusuhka on ollut tiedossa, Räsänen sanoo.

Tuula Tervonen sanoo puolestaan, että Oulunsalon lukiolla on toimivat tilat eikä tarvetta ole esimerkiksi mittavalle remontille.

– Meidän toimintamme on aika kustannustehokasta. Ja jos tällä alueella asuva opiskelija haluaa valita pienemmän lukion, meidän koulumme on tietysti erinomainen vaihtoehto.

Oulun kaupunki esittää nyt kahta vaihtoehtoa palveluverkkoselvityksessä. Ensimmäisen vaihtoehdon mukaan Kiimingin, Laanilan ja Oulunsalon lukiot lakkautettaisiin nykymuodossaan ja ne yhdistettäisiin yhdeksi jättilukioksi.

Toinen vaihtoehto on, että Laanilan lukio jatkaisi entisellään ja Kiimingin lukio siirtyisi rakennettavan Jokirannan koulun yhteyteen ja Oulunsalon lukio lakkautettaisiin.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (112)

Näitä uutisia kun lukee, niin aina vain vahvistuu se ajatus, että oli se hyvä, että tuli muutettua Oulusta ihmisten ilmoille jo kauan sitten.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se lakkautetaan sen takia kun se ei ole oulussa. Oulu on kaiken napa. Kierikki keskuskin lopetetaan kun sitä ei saa torin rantaan. Ei kai tämä yllätyksenä tule. Kaikenlaista muutakin on tulossa lakkautuksen alle syrjäkylillä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihan höpö hommaa, lakkautetaan vain lukio# Miksi pitäisi lukiolaisia hyysätä, kulkeehan moni Kiiminkilainen Oulussa koulua. Esim. Ite herään joka aamu klo.6, että kerkeän kahdeksaksi ouluun kouluun ja kotona oon klo. 17 jälkeen. Miksi lukiolaiset eivät voisi kulkea, ovatko jotenki parempia ihmisiä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiimingin lukio tulee säilyttää!
Ajakaa ennemmin oulusta nuoret reunakylien lukioihin....paljon järkevämpää,tunarit

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko esityksessä otettu huomioon sitä, että Amk:n tilat Kaukovainiolla ovat lähes purkukuntoisia. Kova remontti tarvitaan, että ne saadaan sisäilmaltaan hyviksi. Remonttihan on halpaa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ettekö hoksaa? Ei kyse ole vain Oulusta. Täällä kuljetaan lukiossa tälläkin hetkellä Sodankylästä asti. Mikäli Oulunsalo ja Kiiminki lakkautetaan, niin ei säästöt Ouluun jää vaan ulkopuolisiin kuntiin. Parempi olisi käydä suht lähellä lukiota, niin Kiimingissä kuin Laanilassakin. EI JATKOON!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se on vaan tyhmää asua maalla. Palvelut sijaitsevat isoissa taajamissa. Näin se on aina ollut ja tulee olevaan. Joku alempana sanoi, että miksi elää keskellä ruuhkia kaupungissa. Höh, Oulussa ei oikeita ruuhkia ole edes nähty.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä yhdistäminen on ollut tiedossa jo niin kauan kuin OAMK ollaan oltu siirtämässä yliopistolle. Ouka junaili asiat niin että OAMK ei voinut tehdä uutta vuokrasopimusta nykyisiin kampuksiin. Saatiin siirrettyä näin OAMK yliopistoon ja lukiot jättikampukseen. Tämän kuulin Oamkin rehtorilta itse aikanaan jo kaksi vuotta sitten.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Iso, uusi Oulu on ähkynsä nähnyt. Nyt siirrytään toiminnassa siihen, mistä suurkunnan vastustajat liitosneuvottelujen aikana ja paljon ennen niitä aikoja varoitti: Kaikki peruspalvelut tulevaisuudessa keskitetään ja suurkaupungin laitaosat jätetään oman onnensa nojaan. Yksi asiakokonaisuus kerrallaan hoidetaan pois laitakaupungin asukkailta ja sitten siirrytään toiseen kokonaisuuteen. Kyllä tässä kehityskulussa syyttävin sormi osoittaa kepulaisiin! Te möitte halvalla hinnalla kuntanne Oululle ja tulos on tässä. Tulette saamaan todennäköisesti kylmää kyytiä seuraavissa eduskuntavaaleissa. No tietenkin jo presidentin vaalissa saatte puolueena ansioittenne mukaan!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yhdistäkää ne keskustan lukiot?

Reunoilla vain yhdet joten miksi niitä ollaan sulkemassa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulun yhdyskuntarakenteen ja palveluverkon suunnittelu on aika ontuvaa. AMK vietiin ”korpeen” yliopistokampukselle kun olisi pitänyt päinvastoin ottaa 10 - 15 vuoden suunnittelu- ja toteutusperiodi yliopiston siirtämisestä keskustaan. Yliopistolta vapautuvat tilat Senaatti kiinteistöt olisi voinut sitten myydä tai vuokrata vaikka yritystoimintaan. Nyt päättäjät sitten pohtivat, mitä käyttöä tyhjälle entiselle AMK rakennukselle. No lukiot kun ei muuta keksitty.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näin kaukaa katsoen aivan järkeenkäypä vaihtoehto!
Itse aikoinaan lukiota Kiimingissä käyneenä arvostin suht pientä koulua, jossa tutut naamat yläasteelta toivat turvaa. Päättäjille tiedoksi; Oulun vetovoima tulee kääntymään tuhovoimaksi. Ihmiset hakeutuvat jossain vaiheessa pikkukyliin ja taajamiin, kunhan sirkushuvit on nähty.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Seuraavaksi kuulkaa loppuu bussivuorot teiltä. Kannattaa ostaa skootteri kersoille ajoissa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä on kauheaa kuultavaa, jos on puoletkaan totta;)
Maakuntien syrjäseutujen nuorukaiset on laitettu harrastamaan tätä jo -90 luvulla. Nyt on Oululaisten vuoro. Eikä yhtään liian aikaisin. Kulut kun on sielläkin saatava alas. Kontilla eli toisella. Ei rahaa riitä tuhlattavaksi loputtomiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun kuntia liitetään isompiin, pienemmät lakkaavat olemasta - kirjaimellisesti. Katsokaa, minkälaisia pyrkimyksiä ajaa Helsingin uusi pormestari Jan Vapaavuori, keskittämisen keskittämistä. Hylkysyrjät halutaan tyhjentää asukkaista lopettamalla pikkuhiljaa kaikki julkiset palvelut. Kehitystä ei voine millään estää, koska demokratiassa enemmistö päättää ja se asuu jo keskuksissa. Ei maaseudulla tarvitse olla kaikkea sitä, mitä kaupungeissa, eikä sitä vaaditakaan. Riittää, että maalla elämiseen olisi perusedellytykset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näyttää Oulun suuruus olevan hulluuden tasolla,jospa liitoskunnat ottaa ja eroaa niin saatte hallita helpommin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (112)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Sipilän ylimielisyys syöksee keskustan oppositioon!

Niinkö, ainakin 750 000 kansalaista ulosotossa ja määrä senkun kasvaa, josta kiittäminen pikavippifirmojen koskeva heikk... Lue lisää...
Mutta osa kansaa voi...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

16.10.

Fingerpori

16.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image