Oulu

Oulun Len­to­ken­tän­tiel­lä pysäytetty liikemies kuvasi po­lii­si­au­tos­sa ja niskoitteli, oikeus antoi tonnien sakot – po­lii­si­par­tion syytteet miehen pa­hoin­pi­te­lys­tä kaatuivat

Lentokentäntien tapahtumia puitiin Oulun käräjäoikeudessa. 45-vuotias mies vaati hänet pysäyttäneille poliiseille tuomioita pahoinpitelystä. Poliisit vapautettiin syytteistä. Mies sai sakkotuomion useista rikoksista. Arkistokuva. KUVA: Jukka Leinonen
Oulu 10.9.2019 12:14 | Päivitetty 10.9.2019 12:42
Antti Pasanen

Oulun käräjäoikeus on tuominnut tiistaina tuhansien eurojen sakot ja korvaukset 45-vuotiaan liikemiehen maksettavaksi erikoisessa tapauksessa, jossa mies syytti hänet Oulun Lentokentäntiellä pysäyttäneitä poliiseja pahoinpitelystä.

Lue myös: Po­lii­si­au­tos­sa kuvannut oululaismies ajaa poliiseille syytteitä liiallisesta voi­man­käy­tös­tä – "Se oli järkyttävä nöyryytys, poliisimies hyökkää kimppuun ja kaataa tonttiin"

Mies ajoi poliiseille tuomioita itse, eli syyttäjä ei vaatinut poliisikaksikolle mitään tuomiota.

Mies itse oli jupakan tapahtumien vuoksi syytteessä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta, niskoittelusta poliisia vastaan sekä haitanteosta virkamiehelle.

Käräjäoikeus tuomitsi 45-vuotiaan miehen näistä rikoksista sakkoihin.

Poliisien osalta oikeus sen sijaan katsoi, että he eivät olleet pahoinpidelleet miestä tilanteessa eivätkä syyllistyneet virkavelvollisuuden rikkomiseen.

Välikohtaus sattui Lentokentäntiellä vuoden 2016 toukokuussa, kun poliisipartio pysäytti miehen kuljettaman henkilöauton. Auto oli seilannut tiellä kaistan laidasta toiseen ja kiinnittänyt poliisin huomion.

Oikeudessa katsottiin poliisiautosta kuvattu videon miehen ajamisesta, jossa muita vaarantava ajotapa näkyi. Oikeus totesi, että tapahtuma-aikaan kello 13 tiellä oli runsaasti liikennettä.

Mies oli pysäytetyksi tultuaan kuvannut puhelimellaan videota poliisiauton sisällä. Poliisit olivat havainneet kuvaamisen ja vaatineet miestä poistamaan kuvamateriaalin. Poliisiauton sisällä on muun muassa näyttö, jossa näkyy salassapidettäviä tietoja.

Mies ei suostunut itse poistamaan poliisin pyynnöstä videotiedostoja. Poliisi oli pyytänyt puhelinta itselleen, mutta mies oli kieltäytynyt. Hän pani puhelimensa taskuun ja esti poliiseja saamasta sitä. Tällöin poliisit kaatoivat hänet maahan ja ottivat hänet hallintaotteeseen.

Oikeuden mukaan poliisien tarkoitus ei ole ollut pahoinpidellä miestä, vaan puhelin otettiin Oulun poliisilaitoksen yleisjohtajalta puhelimitse saadun käskyn mukaisesti voimakeinoin haltuun. Oikeus myös totesi, että hetkellisen kivuntunteen lisäksi miehelle ei koitunut mitään vammoja.

Mies tuomittiin liikenneturvallisuuden vaarantamisesta, niskoittelusta poliisia vastaan sekä haitanteosta virkamiehelle. Rangaistus on 40 päiväsakkoa, joka miehen tuloilla tekee 2 840 euroa.

Lisäksi mies määrättiin maksamaan poliisimiehille asianoisaskuluja useita satoja euroja ja Suomen valtiolle oikeudenkäynnin kuluja 770 euroa.

Oikeus hylkäsi miehen syytteen ajoneuvorikkomuksesta. Syyttäjän mukaan miehen ajamassa autossa oli lain kieltämät tummennetut etulasit, jotka olisi katsastuksen kehotuksen mukaan pitänyt poistaa. Syyttäjä katsoi siten auton olleen käyttökiellossa.

Oikeuden mukaan tummennuksia ei näkynyt tilanteesta poliisiautosta kuvatulla videotallenteella, ja auto oli läpäissyt hieman aiemmin katsastuksen, joten syyte kaatui tältä osin.

Tuomio ei ole vielä lainvoimainen, eli siitä on mahdollista valittaa hovioikeuteen.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (47)

Kyllä pitäisi saada poliisin tavatessaa kuvata kun oulussaki noita kieroja poliiseja on muutamia

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikkia se leipä elättää! Mitäpä rupesi pullikoimaan, polliisit tekkee vaan työtään ja vielä pienellä palakalla ja monesti terveyski uhattuna nuijen kahjojen kans..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannattaa istuskella vain mukavasti omassa autossa ja kuvata siellä niin paljon kuin haluaa. Mikään pakko ei ole lähteä poliisiautoon istuksimaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikä laki antaa poliisille oikeuden vaatia ihmisten puhelimia itselleen poistaakseen niistä videoita tai muuta materiaalia? Ei mikään laki kiellä kuvaamasta pysäytystilannetta julkisella tiellä tai poliisiautossa. Toivottavasti kerkesi laittaa näppäinlukon päälle ja siinä oli tarpeeksi hyvä lukitus. Miehen olisi kannattanut ajaa syytettä todistusaineiston hävittämisestä, ja väittää poliisien tehneen jotain lainvastaista josta oli tarpeen ottaa kuvia todisteeksi. Toivottavasti valittaa asiasta hovioikeuteen.

Nykyisin puhelimissa on verkkopankkeja ja muuta henkilökohtaista, minkä takia niitä ei todellakaan tule antaa yhtään kenenkään tutkittavaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuvata saa ilma lupaa julkisella paikalla mutta ei autossa, oli se sitten poliisin tai siviilin ja poliisi voi tähän puuttua aivan samalla tavalla kuin muihinkin rikkeisiin ja jos ei sana tehoa voi poliisi ihan lain mukaan käyttää voimakeinojakin. Tämäkin liikemies kyllä tajuaisi omat oikeutensa jos poliisi haluaisi kuvata videoita hänen autossaan.

Jutun liikemies olisi aivan kiltisti voinut hyväksyä ansaitsemansa sakon liikenteen vaarantamisesta niin olisi päässyt todennäköisesti rikesakolla mutta ei kun pitää ruveta mellastamaan ja elvistelemään hyvän somemateriaalin toivossa! No saipa onneksi ansionsa mukaan...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kenelle arvioit sen varman voiton tulevan - mahdollisuuksia kolme, asianosaiset ja juristit?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Väärä tai oikea, toistaiseksi oikea ja pysyykin ellei valiteta. Rangaistun nyt voi olettaa valittavan, kun tuntuu olevan varaa toisin kuin tavallisella tallaajalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eli, kun poliisia ei tuomita, on päätös väärä, ja jos poliisi tuomitaan, on päätös oikea. Sitäkö yrität sanoa?
Itse luotan oikeuden päätökseen, vaikkei se aina mieluinen olisikaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oli herra taikka narri, niin laki on sama kaikille. Suomessa on hyvät ja luotettavat poliisit. Niskoittelusta ja kuvaamisesta aivan oikea tuomio

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minä olen aina poliisien kanssa samaa mieltä, vaikka he olisikin väärässä. Naureskelen sitten jälkeen päin että heillekkin jäi hyvä mieli. Tekevät kuitenkin pienellä palkalla arvokasta työtä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sitkeä kaveri ja periaatteen mies, varmaan valittaa tuomiosta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä maapallo kantaa ihmeellisiä asioita päällään, mutta kaikille ei anneta sitä pääasiaa eli älyä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä merkitystä miehen ammatilla oli tässä uutisessa? Jos hän olisi ollut vaikkapa palomies/putkimies/talonmies tai esimies, olisiko ammattia mainittu?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (47)

Uutisvirta

13:42
41 prosenttia pyöräilijöistä käyttää pyöräilykypärää, selvitti Oulun kaupunki – käyttö kasvanut erityisesti kahden viime vuoden aikana
13:37
Hongkongin mielenosoitusten pelätään kärjistyvän veriseksi yhteenotoksi – Poliisi pitää mielenosoittajia loukussa oppilaitoksessa
13:34
HS: Maajoukkueen alppihiihtovalmentajana toimineelle syytteet Ranuan kuolonkolarista
13:14
Poliisiammattikorkeakoulun opettaja syytteeseen seksuaalisista hyväksikäytöistä ja ahdistelusta – asianomistajia on seitsemän
13:11
Puolustusministeriö ei kertonut henkilöstöryhmille alueellistamisselvityksestä - työntekijät äimän käkenä
12:22
Neljä skenaariota, mitä Hongkongissa voi tapahtua seuraavaksi
11:44
"Lumihangella on yllättävän paljon elämää" – Hämähäkit, karvamadot ja lumikorennot seikkailevat lukijan kuvissa
38
MTK:n kysely: Kolme neljästä suomalaisesta pitää lihan kulutustaan sopivana – MT: Alle 30-vuotiaista lähes viidennes ei syö lihaa lainkaan
32
Andersson ehdotti: Valtio voisi yhden vuoden ajan maksaa lähes kokonaan kulut polttomoottoriautojen muuttamisesta biokaasulla käyviksi
25
Käteisen puute suomalaisissa pankeissa ihmetyttää kanadalaisia – viime vuonna he kirjoittivat yli 700 miljoonaa shekkiä
19
Postin työkiistaan ei saatu vieläkään ratkaisua, tukilakot laajenevat maanantaina – "On vaikea arvioida, kuinka pitkään vielä menee"
15
Oululaiset yläkoululaiset saunottivat asunnottomia ja auttoivat naapureita – "Sai nähdä, että ihmiset olivat todella kiitollisia siitä, mitä me teimme"
14
Kivikukko koottiin uudelleen salaiseen paikkaan – Kyseessä on harjoittelukasaus, jotta se osataan koota oikein lopulliselle paikalleen Rautatienkadulle
12
Marraskuinen harmaus jämähtää ensi viikolla Oulun ylle, vesisateet ja lämmin sää sulattavat lumia – "Harmaa viikko tulossa"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

257 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Mietin alkoholin jättämistä, mitä tilalle?

Toi uutuutena krapulattomat maanantait, itsetunto palasi pikkuhiljaa lääkkeen avustuksella. Ei enään koskaan kauheaa mor... Lue lisää...
Tenu, terve

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.11.

Fingerpori

18.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image