Oulu

Oulun laajan sek­su­aa­li­ri­kos­vyyh­den ho­vioi­keus­kä­sit­te­ly alkoi – Kahdeksasta hy­väk­si­käy­tös­tä tuomitusta miehestä seitsemän valitti tuomiostaan

Oulussa viime vuonna paljastuneen seksuaalirikosvyyhden ensimmäinen käsittely alkoi maanantaina Rovaniemen hovioikeudessa. KUVA: Anssi Jokiranta
Oulu 18.11.2019 10:43 | Päivitetty 18.11.2019 15:33
Susanna Kemppainen

Oulussa viime vuonna paljastuneen poikkeuksellisen törkeän seksuaalirikosvyyhden käsittely on alkanut Rovaniemen hovioikeudessa.

Se ryhtyi käymään läpi kokonaisuutta, jossa kahdeksan ulkomaalaistaustaista miestä tuomittiin alioikeudessa samaan alaikäiseen tyttöön kohdistuneista törkeistä lapsen seksuaalisista hyväksikäytöistä sekä muista rikoksista.

Kaikki kahdeksan valittivat Oulun käräjäoikeudelta saamistaan tuomioista hovioikeuteen, mutta myöhemmin yksi heistä peruutti valituksensa. Hovioikeudessa käsitellään siis seitsemän miehen tekoja seitsemässä suullisessa pääkäsittelyssä. Syyttäjät ovat jättäneet vastavalituksen kahdessa jutuista.


Oikeudenkäynneistä ensimmäinen alkoi maanantaiaamuna kello kymmenen Rovaniemellä. Sen aluksi hovioikeus päätti, että asianomistajana olevan tytön ja hänen huoltajiensa henkilöllisyys määrätään salassapidettäväksi kuten käräjäoikeusvaiheessakin tehtiin. Hovioikeus päätyi myös muutoin yhtä laajaan salassapitoon kuin käräjäoikeus.
Se määräsi oikeudenkäyntiaineiston tallenteet mukaan lukien pidettäväksi salassa ja päätti käsitellä asian suljetuin ovin.

– Kyse on seksuaalirikosasiasta, jossa tulee koko käsittelyn ajan toistuvasti esille arkaluontoisia tietoja asianomistajan yksityiselämästä ja terveydentilasta. Tästä syystä asian suullinen käsittely on syytä toimittaa kokonaan yleisön läsnä olematta, se perusteli ratkaisuaan.

Käsittelylle on varattu aikaa myös tiistai. Sen päätteeksi selviää, milloin hovioikeus antaa ensimmäisen tuomionsa.

Vyyhdessä on poikkeuksellisesti kaksi syyttäjää. Itä-Suomen syyttäjäalueen erikoissyyttäjä Pia Mäenpää vaati hovioikeudelta, että se laatii tuomiostaan julkisen selosteen mikäli se määrää ratkaisunsa kokonaan salaiseksi.

Syytettynä oleva on vuonna 1995 syntynyt mies, joka sai Oulun käräjäoikeudelta kolme vuotta vankeutta törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja lapsen houkuttelemisesta seksuaalisiin tarkoituksiin. Käräjäoikeuden mukaan hän oli alaikäisen tytön kanssa sukupuoliyhteydessä ja teki hänelle seksuaalisia tekoja yksityisasunnossa Oulussa.

Mies myös pyysi tyttöä toistuvasti luokseen ja tarjoutui maksamaan tämän matkakulut. Käräjäoikeuden mielestä tapaamisille ei ollut asiallista syytä vaan miehen tarkoituksena oli kohdistaa tyttöön hyväksikäyttörikos.

Mies vaatii hovioikeutta muuttamaan tuomiotaan. Hänet tuotiin oikeuteen vangittuna poliisipartion saattamana. Istuntoon oli järjestetty miehelle arabian kielen tulkki.

Uhri sai alioikeudessa lähes 160 000 euron korvaukset

Seuraavat oikeudenkäynnit pidetään joulukuussa. Tuolloin käsitellään kahden miehen saamia tuomioita. Loput neljä oikeudenkäyntiä järjestetään tammikuussa. Viimeiset vyyhden tuomiot annetaan siis ensi keväänä.


Oulun käräjäoikeus antoi kokonaisuudessa 2–4,5 vuoden mittaisia ehdottomia vankeusrangaistuksia. Törkeiden lapsen seksuaalisten hyväksikäyttöjen lisäksi vyyhdessä tuomittiin miehiä myös muun muassa törkeistä raiskauksista.

Käräjäoikeuden mukaan rikokset tapahtuivat aikavälillä 4.8.2017–27.10.2018 Oulussa. Niiden alkaessa asianomistajana oleva tyttö oli 12–vuotias.

Häneen pidettiin yhteyttä sosiaalisen median sovellusten, kuten WhatsAppin, Instagramin, Facebookin, Messengerin, Snapchatin, Kik-palvelun ja imo-sovelluksen kautta.

Tytölle määrättiin maksettavaksi yhteensä lähes 160 000 euron edestä vahingonkorvauksia muun muassa kivusta, kärsimyksestä ja psyykkisen tilan heikkenemisestä.

 

Juttua päivitetty kauttaaltaan kello 15.35.

Lue lisää aiheesta

Uutisvirta

26.1.
Anita Korva näki valonpilkahduksia Rokualla OHS:n kansallisissa kisoissa
26.1.
Pysähtyvätkö paperitehtaat ja seisahtuvatko sellutehtaat? Metsäteollisuuden sovittelusta ei ole tihkunut tietoja, lakko uhkaa alkaa keskiyöllä
26.1.
OLS pullotti pinkin pyörremyrskyn – Pitkä tappioputki katkesi, kun huippujoukkue Classic kaatui Kastellissa
26.1.
Mediat: Ex-koripallotähti Kobe Bryant on kuollut helikopterionnettomuudessa – pidetään yhtenä kaikkien aikojen NBA-pelaajista
26.1.
Ynni otti voiton Kristika Turusta vuoristoratamaisen esityksen jälkeen, katso kuvia ottelusta
26.1.
Talvinen sää palaa Ouluun: Ensi viikolla taivaalta tulee lunta useampana päivänä, lämpötila pysyy pakkasen puolella
26.1.
Kapteeni täynnä tahdonvoimaa – Vili Hautala laittaa kroppaa peliin Ynnin puolesta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi aamuyöstä alkaen Satakunnan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Koillismaata lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Keskusta korottamassa lapsilisiä!

210 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Paras asumismuoto?

Kun ei tarvi miettiä raha-asioita, vaan voi keskittyä pelkästään tuohon viihtyvyyteen, niin sehän on tottakai oma OKT, s... Lue lisää...
ESIMERKKI TODELLISUU...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

27.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image