Oulu

Oulun kou­lusih­tee­ri­pal­ve­lut siirretään Monetralle – Siirrolla tavoitellaan palvelujen "kehittämistä ja tehostamista"

Oulu 16.9.2019 19:31 | Päivitetty 16.9.2019 21:47
Antti Ervasti

Oulun kaupungin koulujen koulusihteerien palvelut siirtyvät Monetra Oulu -yhtiön tuottamiksi ensi vuoden alusta alkaen. 

Oulun kaupunginhallitus päätti maanantaina, että koulusihteeripalvelut siirtyvät yhtiölle liikkeenluovutusmenettelyn mukaisesti. Asia menee vielä valtuuston käsittelyyn.

Siirrolla tavoitellaan koulusihteeripalvelujen kehittämistä ja tehostamista. Kesällä vertailtiin palvelujen kustannuksia omana tuotantona ja ostopalveluna.

Ensimmäisenä vuonna ostopalvelun kustannukset olisivat hieman korkeammat kuin oman tuotannon, mutta suhde tulisi muuttumaan seuraavina vuosina. Monetralla tuottavuuden uskotaan paranevan 3,3 prosenttia nykytilanteeseen verrattuna.

Koulusihteeripalveluista vapautuvaa työpanosta suunnitellaan kohdistettavan muihin tarpeisiin sivistys- ja kulttuuritoimen johtamisjärjestelmässä, muun muassa päiväkotien johtajien tukeen.

Monetra-konserni on Oulun, Tampereen, Kuopion ja Jyväskylän kaupunkien sekä neljän sairaanhoitopiirin perustama yhtiö, joka tuottaa muun muassa henkilöstö-, hallinto-, hankinta- ja rekrytointipalveluja.

Monetra Oulu Oy aloitti toimintansa vuonna 2012.

16.9. kello 21:47: Lisätty tieto, että koulusihteerien siirtoratkaisu menee vielä valtuuston käsiteltäväksi.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (43)

Mikko Raudaskosken kirjoitus kalevassa 19.9. Kovin hämmästyin Raudaskosken ilmoittaessa koulusihteereiden tekevän yhteistyötä 20 000 kodin kanssa. Mitä ovat ne työt johon Raudaskoski viittaa. Itselläni 2 peruskouluikäistä lasta, koskaan en ole tarvinnut sihteerin palveluja. Yhteydenotot opettajaan ja tarvittaessa rehtoriin. Oletukseni ollut,että kaikki keskustelut olleet luottamuksellisia, asioita selivitellessämme emme ole tarvinneet sihteerin työpanosta. Millaisia ovat oppilasasiat, joihin tarvitaan koulusihteerin työpanosta, oletettavasti järjestelmien ylläpitoa sellaisten asioiden osalta jotka eivät ole SALASSA PIDETTÄVIÄ. Vaikuttaa siltä, että tässä yhteydessä menee sekaisin mistä työstä kellekin palkka maksetaan, opettajalle opettajan työstä ja oppilas-asioiden hoitamisesta, koulusihteerille hallinnollisten tehtävien hoitamisesta. Vahtimestareiden siirtyessä uuteen organisaatioon, ei kukaan reagoinut erityisesti ??? Oppilaita varten koulussa on opettajat, opinto-ohjaajat ja rehtori ja heidän läsnäoloa edellytetään koululla. Hallinnolliset tehvät pystytään nykyaikana hoitamaan vaikka etänä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

OAJ:n paikallisosastokin älähti. Siellähän on pääasiassa rehtoreita. Jo viime viikolla tuli asiasta kirje, samoim tänään. Rehtoreilla kova hätä, kun menettävät oman sihteerin. Eipä OAJ ole esimerkiksi kiinnostunut siitä, että Oulun kaupunki ketjuttaa nuorten opettajien virkoja, jakotunnit on vähissä, ryhmäkoot isoja, avoimissa ympäristöissä äänentaso epäinhimillinen jne. Niistä ei ainakaan lähivuosina ole kirjeitä tullut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

OAJ on valitettavasti rehtorien etujärjestö. Opettajat täysiä lampaita, kun antavat työnantajan edustajien jyllätä etujärjestössä. Oulu kouluissa tosiaan paljon suurempiakin ongelmia kuin tämä toimistosihteerien siirto Monetraan, vaikka harmillista onkin. Tämä kuitenkin koskee pääasiassa rehtoreita. Sen sijaan isot ryhmäkoot, avoimet oppimisympäristöt yms. opettajan työtä hankaloittavat asiat eivät OAJ:ta kiinnosta. Toivottavasti niistä saataisiin yhtä vahva kannanotto kuin tämä Kettusen lähettämä kirje tässä koulusihteeriasiassa. Kirjeessä kirjoitettiin mm. näin "Asiassa on herättänyt suurta hämmästystä se, että 1) Henkilöstön laajalla ja yhtenäisellä mielipiteellä oli päätöksenteossa niin vähäinen merkitys...". Ei ainakaan meidän työpaikalla suhteellisen isossa oululaisessa koulussa ole kysytty mitään henkilöstöltä. Toimittaja voi halutessaan vähän kaivella tätä OAJ:iin toimintaa Oulun seudulla. Kenen asiaa se oikeasti ajaa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Opeoulusta on nyt pahasti hakoteillä. OAJ on opettajien ammattijärjestö, johon opettajaksi itsensä mieltävä rehtorikin voi kuulua. Eli "siellä" on rehtoreitakin.
Jokainen oikea ope tietää, että koulusihteeri ei ole rehtorin sihteeri vaan koulun sihteeri.
Ammattijärjestöllä on postituslista, jonne tulee postia kaikista edunvalvontaan liittyvistä asioista. Mikäli jäsen ei ole tälle postituslistalle liittynyt, ei "kirjeitä" tule. Kannattaisi opeoulusta-nimimerkinkin liittyä mukaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulun kaupunki ketjuttaa nuorten opettajien virkoja, jakotunnit on vähissä, ryhmäkoot isoja, avoimissa ympäristöissä äänentaso epäinhimillinen jne. Niistä ei ainakaan lähivuosina ole kirjeitä tullut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rehtorit kelpaa, mutta ei opettaja, jolla ei ole voimassa olevaa virkasuhdetta. Kyllähän nämä rehtorit jotka pyrkivät OAJ:n johtotehtäviin ajavat kaksilla vankkureilla, sekä työnantajan- että työntekijöiden edustajina. Kuulun postituslistalle, eikä siellä ole ikinä ollut noita aidosti akuutteja Oulun kaupungin ongelmia, kuten seinättöttömyys, isot luokkakoot, vähäiset jakotunnit. Tasan tarkkaan myös tiedän sen, ettei näiltä luottamusmiesrehtoreilta ole ikinä saanut mitään apua aitoihin ongelmiin. Viimeksi kun tuttuni kysyi apua, vastaus oli jotakin tyyliin: "Tätä nyt vaan pitää sietää, jos haluat jatkossakin työllistyä tässä kaupungissa...". Sellaisia "luottamusmiehiä" nämä rehtorit. Enkä väittänyt, etteikö koulusihteeri olisi myös opettajien sihteeri, mutta suurin hyötyjä koulusihteerin näkökulmasta on rehtori. Nytkin jo koulusihteerille kuuluvia tehtäviä, kuten vahinkoilmoitusten teko tai sijaisuustuntien pito, on siirretty koulusihteeriltä opettajalle. Ei tästäkään asiasta OAJ älähtänyt, koska ei rehtorien tarvitse tehdä vahinkoilmoituksia tai kirjata sijaisuustunteja edelleenkään. Moni opettaja alkaa olla valtakunnallisesti niin tympääntynyt mm. OAJ:iin ajamaan kokonaistyöaikaan, että kohta näitä juttuja alkaa tulla julki. Samoin nämä paikallisosaston asiat tulevat pikku hiljaa julkisuuteen. Kuuluun yhä liittoon, mutta luottamus on mennyt. Onneksi netissä nämä asiat alkavat tulla esiin ja ihmiset ovat uskaltaneet alkaa puhumaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Haluaako joku opettaja kokeilla mitä tapahtuu, jos koulusihteeri ei teekään koululla töitään? Aika paljon oppilasasioita kaatuisi niskaan. Koulusihteeri ei todellakaan ole vain toimistosihteeri ja rehtoria varten. Varmasti on monta asiaa mihin pitäisi Oulussa puuttua, mutta jakoryhmiin tai ketjuttamiseen tällä asialla ei ole vaikutusta suuntaan tai toiseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kerroppa mitä sitten opettajan kannalta tapahtuu? Ennen tarvitsi koulusihteeriä, kun tekivät mm. vahinkoilmoitukset jne.. Nämä oli sellaisia akuutteja asioita, jotka oli helppoa ja järkevää hoitaa suoraan koululla kasvotusten. Nyt ei ole vuosikausiin tarvinnut käydä koulusihteerin luona. Kyllähän sillä akuutteja koululla hoidettavia töitäkin on, mutta rehtorin määrämiä hommia pääasiassa hoitelee. Jatkossahan nämä palvelut saa Monetralta ja osa palveluista myös lähipalveluina. Eli opettaja saa jatkossakin koulusihteerin palveluita ja he hoitavat jatkossakin niitä oppilasasioita. Jotkut asiat voi hoitaa tehokkaammin keskitetysti. Merkittävin ero muutoksessa oli, ettei jatkossa koulusihteeri ole enää suoraan rehtorin alainen, eikä rehtori siten voi enää määrätä automaattisesti kaikkiin haluamiinsa hommiin. Ei välttämättä tarvitse esimerkiksi olla laittamassa kakkukahvitusta esille jonkun opettajan 50-vuotisjuhliin tai olla pällistelemässä niissä juhlissa kukkapuska kädessä rehtorin vieressä, kuten meidän koulussa tehdään. Tämä varmasti hiertää monta rehtoria. Jos tästä säästöjä tulee, kuten on mainittu, niin ne rahat voidaan käyttää esm. vähäisten jakotuntien lisäämisen, verhojen korvaamiseen seinillä jne.., siis näihin opettajan työhön suoraan joka päivä vaikuttaviin asioihin, joihin OAJ:iin paikallisosasto ei ole rehtorin virassa olevan luottamumiehensä johdolla ottanut mitään kantaa. Kyllä tämä siis liittyy kaikkeen. Jos tämä meidän luottamusmies-rehtori käyttää meidän jäsenmaksuja tämän koulusihteeri-asian edistämiseen, eikä opettajan työn kannalta paljon akuutimpien asioiden edistämiseen, niin silloin tulee ainakin minulta noottia. Mun puolesta OAJ saa sitten ottaa kantaa vaikka näihin suoraan rehtorin työtä helpottaviin asioihin, kun se laittaa etusijalla nämä merkittävät opettajan työtä haittaavat asiat. Olennaista myös on, että nuo työnantajien edustajat, eli rehtorit, saadaan pois näiltä luottamusmiespaikoilta, kun eivät selkeästi pysty ajamaan kahden intressiryhmän asiaa samanaikaisesti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitähän oppilasasioita kaatuu opettajien niskaan? Uuteen sopimukseen kuulu myös lähipalvelu kouluille. Jatkossa rehtori ei olisi enää koulusihteerin esimies.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ainakin vahinkoilmoitusten tekeminen, sijais- ja tukiopetustuntien merkitseminen on tullut viime vuosina toimistotöistä opettajien vastuulle. Mitähän vielä lisää?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tapahtuuko tässä kehittämisessä myös siirtyminen halvempaan työsopimukseen? Säästämisestä vain lie kysymys, eikä koulun sisältä nousevista tarpeista koulusihteerien työn oikeaan kehittämiseen. Rehellisempää olisi kertoa muutoksen etsimisestä säästösyistä. Kaupungintalon työntekijätkin soitaisiin siirtää Monetraan. Ostetaan hallintopalvelut sieltä. Eipä olisi politiikka vänkäämässä selkeitä linjoja. Riittäähän se, että valtuustossa luodaan linjat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Monetralla on halvempi työehtosopimus ja siihen siirrytään. Koulusihteerit ovat sitten samassa tilanteessa, kuin postilaiset. Palkka alenee, työmäärä lisääntyy ja työn laatu heikkenee. Pitää miettiä, mikä kuuluu puitesopimukseen ja mikä on erikseen laskutettavaa. Siirron myötä rehtorien ja opettajien työmäärä kasvaa väkisinkin. Siihen kannattaa varautua.

Oppilasasiat eivät kuulu Monetran osaamiseen, joten ne sivuutetaan joka välissä, kuin niitä ei olisi olemassakaan. Koulusihteerien työstä ne muodostavat suuren osan ja jokainen oppilasasia pitää ratkaista yksilöllisesti. Koulusihteerien työstä ja sen kustannuksista tehtiin selvitys. Tekijänä Monetra, joten ei liene aivan paikkaansa pitävä se dokumentti. Joitain koulusihteerien työtehtäviä myös testattiin Monetran tekemänä, ei onnistunut, eikä koulusihteereiden kehittämisehdotuksia kuunneltu. Sillä menetelmällä edessä on melkoinen kaaos, kun mukaan otetaan kaikki Oulun koulut ja lisätään päälle vielä päiväkodit.

Toivottavasti valtuusto osaa ajatella kouluissa päivittäin käyviä oppilaita ja siellä työskenteleviä ihmisiä. Koulusihteerien siirto Monetraan on virheliikku suurimmasta päästä ja sen seurauksista kärsivät kaikki pitkään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olihan ne Yt:T ja kehtaavat vouhottaa, että on plussan puolella😢
Itse olin irtisanottujen joukossa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulun Kaupunki rikoo pöljyysennätykset yhä uudelleen ja uudelleen. Tässä taitaa auttaa enää ydintuho tai ebola.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässä käy kuten aina kun koulujen henkilöstöä siirretään kaupungin liikeyhtiöihin. Tulee joku perussapluuna johon liittyvät hommat kuuluvat koulusihteerin toimeen ja palkkaan. Kaikesta muusta pitää maksaa koulun budjetista kaupungin omaan pohjattomaan kassaan. Koska nuo muut asiat on maksullisia ne jäävät joko tekemättä tai siirtyvät ilmaiseksi opettajien ja rehtorien tehtäviin.

"Tulostatko tuon lapun?" - "Toki. Se on sitten 29€."

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Totta mitä kirjoitat mutta koulussa on paljon muita, kriittisen tärkeitä asioita joita pitäisi joka päivä hoitaa ja joihin tulee olla ns. valmius. Monetrako hoitaa nekin? Monetra hoitaa kaiken? Ilmaiseksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuri näin se menee. Samoin on siivouspalvelu. Pahvien vienti esimerkiksi ei kuulu laitoshuoltajille, eikä näin ollen kellekkään. Nurkat pyörii pölypalloja, työtilaa ei ole siivottu aikoihin. Ei keritä, kun pitää pitkiä käytäviä liipata isossa koulussa. Pöydällä jos on tavara, sitä ei pyyhitä, koska siivoojille ei kuulu siirrellä tavaroita.

Ei tämä yhteiskunta todella mene eteenpäin:(:(:(

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässä kohtaa olisi todella tärkeää ja vastuullista myös julkaista äänestyspäätöksen tulos! Kuka äänesti siirron puolesta ja kuka vastaan? Miten näin yksinkertaista asiaa ei ole ymmärretty kirjoittaa auki uutiseen? Päätös on puhututtanut todella paljon kouluissa (erityisesti rehtorien ja koulusihteerien keskuudessa), joten on kyllä melkoista journalismia tehdä uutinen asiasta kuin päätös olisi ollut yksimielinen. Sitä se nimittäin ei ollut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

OAJ otti voimakkasti opettajien nimissä kantaa tähän asiaan, vaikka Oulun kouluissa on paljon suurempiakin ongelmia kuin tämä toimistosihteerien siirto Monetraan. OAJ huolissaan rehtorien sihteerien siirrosta pois.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (43)

Uutisvirta

19:34
AC Oulun kausi päättyi tasapeliin – pettymysten kausi toi seitsemännen sijan
19:00
Mitä ihmettä tekee laitoslaulaja? Oululainen Kaisu Leinonen laulaa heleällä äänellään ja laulattaa vanhuksia laitoksissa sekä palvelukodeissa Tilaajille
19:00
Näin kajahtaa laitoslaulajan laulu Kaakkurin palvelukodissa
18:00
Kuinka Oulun ensimmäisen kuvernöörin kahvipannu päätyi Kiiminkiin: Vasta tarina tekee esineestä erityisen Tilaajille
18:00
Toisen roska on toisen aarre Pohjois-Pohjanmaan museossa
17:39
Poliisi perustelee toimia Turkki-mielenosoituksessa sillä, että aiemmin rikottiin lähetystön ikkunat – Sisäministeri Ohisalo pyytää poliisilta selvitystä
16:52
Rattijuoppo ja useiden autojen sivupeilit hajottanut nuori mies työllistivät poliisia Kajaanissa
185
Hallitus haluaa velvoittaa kiinteistönomistajat hankkimaan lisää sähköautojen latauspisteitä – myös autottomat voivat joutua maksajiksi
38
Jalankulkijoille annettu syksyn ensimmäinen liukastumisvaroitus Oulussa, kulkuväylät voivat olla erittäin liukkaita
33
Puheenaihe: Ovatko varusmiesten yhteistuvat tarpeellisia?
30
Opetusministeri Li Andersson haluaa poistaa kotihoidon tuen yli 3-vuotiailta sisaruksilta – Käyttäisi miljoonat varhaiskasvatusmaksujen alentamiseen
19
Sadat tuhannet seniorit saavat kutsun influenssarokotetutkimukseen – "Tutkittavassa rokotteessa vaikuttavia aineita on nelinkertainen määrä"
17
Britannia pyysi EU:lta lykkäystä brexitille kirjeellä, jota Boris Johnson ei allekirjoittanut – Lähetti toisen kirjeen, jolla perui ensimmäisen
15
Haukiputaalle poliisin konttiputkaan viety henkilö sytytti putkassa tulipalon, palo laukaisi tilan sprinklerin

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Maataloustuet.

Jos haluamme pitää kotimaisen maataloustuotannon omavaraisena, tarvitsevat maanviljelijät maataloustukea. Maanviljelijöi... Lue lisää...
Realismia

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

19.10.

Fingerpori

19.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image