Oulu

Oulun keskustan ravintoloiden lokkisota etenee – lokkisiimoja viritetään kolmelle terassille jo tällä viikolla

Ravintoloitsija laskeskelee, että lokkeja karkottavaa siimaa täytyy hankkia kolmen pation alueelle monen sadan metrin edestä.
Oulu 17.7.2019 15:17 | Päivitetty 17.7.2019 15:40
Mirko Siikaluoma

Oulun Kauppurienkadulla toimivien Kauppuri 5-, Da Max- ja Café Piha -ravintoloiden terassit saavat tällä viikolla pitkän odotuksen jälkeen ruuantähteitä metsästäviltä lokeilta suojaavat siimat. Kauppurienkadulla kokeillaan loppukesän ajan lokkisiimojen toimimista siipeilevien lintujen karkottimina.

Lokkisiimojen puolesta sosiaalisessa mediassa kampanjoinut Kauppuri 5:n ravintoloitsija Aki Mursu on tyytyväinen kokeiluluvan saamisesta. Mursu kertoo, että lokkisiimat on tarkoitus asentaa vielä kuluvan viikon aikana.

– Voidaan nyt näyttää onko lopputulos ruma vai ei, ja onko se toimiva. Meidän pitää pystyä näyttämään, että yksittäisellä rakennelmalla voidaan pitää lokit poissa ja että se rakennelma on silmäystävällinen, Aki Mursu kuvailee seuraavia vaiheita.

Tolpat, joihin siimat viritetään, on tilattu paikalliselta metalliyrittäjältä ja niiden on määrä olla sellaisia, että ne voidaan purkaa ja ottaa käyttöön seuraavana kesänä, Mursu kertoo.

Ravintoloitsija laskeskelee, että lokkeja karkottavaa siimaa täytyy hankkia kolmen pation alueelle monen sadan metrin edestä.

Oulun kaupungin rakennusvalvonnan johtaja Pekka Seppälä korostaa, että rakennusvalvonnan toive lokkiesteiden suunnitelmalle on ollut sama koko seitsemän vuoden ajan, kun asiasta on puhuttu.

Rakennusvalvonta on toivonut lokkiesteistä yhtenäisiä, kaupunkikuvaan istuvia, toimivia ja turvallisia. Aiemmissa suunnitelmissa on ollut puutteissa turvallisuudessa, mutta Seppälän mukaan tilanne näyttää nyt hyvältä.

– Yritysten kannalta yhtenäisyys on etu, että se näyttää hyvältä ja ihmiset viihtyvät siinä, eikä jokainen yritys tee omia viritelmiään. Se voi näkyä myös kassakoneessa, Seppälä muistuttaa.

Keskusteluja lokkisiimoista on käyty myös eläinten turvallisuuden kannalta ja asiassa on kuultu esimerkiksi ympäristö- ja terveystoimea. Ei ole kenenkään edun mukaista, että siimoista löytyisi joskus jumissa verisestä siivestään räpiköiviä lokkeja, rakennusvalvonnan johtaja muistuttaa.

Seppälän mukaan lokkisodasta on tullut iso asia osin sen takia, ettei prosessi ole ollut hallittu. Ongelma on unohtunut syksyn tullessa ja seuraavan kesän alussa ollaan palattu lähtöpisteeseen.

Nyt rakennusvalvonta, yritykset ja Oulun Liikekeskus ovat sopineet, että ravintolat kokeilevat lokkisiimoja tämän kesän ajan, keräävät kokemuksia ja niitä kehitetään tulevan talven aikana saatujen kokemusten pohjalta.

Oulun Liikekeskuksen toiminnanjohtaja Jarmo Hagelbergin mukaan ratkaisua voidaan laajentaa ensi kesänä laajemmallekin, jos siitä saadut kokemukset ovat hyviä. Hän uskoo, että lokkisiimat voivat auttaa ongelman ratkaisussa.

Juttua päivitetty 17.7.2019 kello 15.35: Lisätty Oulun Liikekeskuksen Hagelbergin kommentti.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (113)

Nyt pitää olla uutistyhjiössä vielä viikko ennen kuin siimat tulee. Ehdotan otsikoksi: "Rakennusvalvonta antoi siimaa sittenkin, lopputulos täysi katastrofi". Ja "keskustelu" jatkuu niinkuin nytkin nähdään

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö joku vois koodata jonkin mobiili-apsin jolla asia saataisiin korjattua.
Se olisi tätä päivää.
Ja taas Oulusa osattaisiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksei näitä haittaeläimiä vain harvenneta?
Torin ja keskustan alueella voisi jopa sanoa olevan ongelma näiden lentävien ja niskaan paskovien rottien kanssa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

lokithan ei ole tänne kuuluva lajisto vaan on laivojen (ihmisten) mukana kulkeutunut riesa joka on hävittänyt jo useammankin alkuperäislajin, kuten rotatkin.. ei muutakuin tehdään luonnonystävällinen teko ja pistetään ilmakirvääritalkoot tai vaikka pyydystalkoot pystyyn. ongelma olisi helppo hoitaa. tehdään niistä vaikka rehua tai vaikka jopa ruokaa. laitetaan vaikka joku Mursu kehittämään näistä hampurilainen, se kaveri osaa kuitenkin ainakin sen homman.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lokkiburger! Mikä mahtava idea. Kuukauden tuotteeksi sinne liitutauluun vois joku taitava piirrellä sen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eivät ole missään muualla toimineet, joissa näitä on viritetty.
Lokit oppii nopeast9i ja entinen meno jatkuu.
Jospa Oulussa kehitettäisiin jotain parempaa, kuin muualla on tehty.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nykyihminen haluaa olla avuton haittalintujen kanssa. Lopullinen ratkaisu ongelmalle olis helppo tehdä. No, piipertäjät hallitsevat ja määräävät meitä nykyään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Enempi kuin nämä lokit ihmetyttää missä kaikki pääskyset Oulun torin ja keskustan alueelta? Ennen taivas oli täynnä pääskysiä mutta nyt ei näy kuin ihan muutamia???

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannattaa laittaa ''siimoiksi'' hyvin sähköä johtavat vaijerit ja niiden riittävän korkea jännite - ne kyllä tehoaa lokkeihinkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Et varmaan tiedä sähköstä mitään kun tuollaisia ehdottelet eli olet nukkunut fysiikan tunneilla tai sitten oppi ei ole mennyt perille.
Oletko koskaan nähnyt korkeajännitelinjoissa lintuja istumassa johtimen päällä? Jos olet niin oletko tullut ajatelleeksi, että siinä johdossa on kymmenien tuhansien volttien jännite ja useasti paljon enemmänkin. Kun lintu istuu johdolla niin siinä ei tule jännite eroa jalkojen välillä tai se on häviävän pieni se ero eli toisin sanoen linnunkin tulee saada kosketus maahan tai maajohtimeen, jotta se ero syntyisi. Ajattelet maalaisena tietysti "sähköpaimenen" tyyppistä ratkaisua, joka sekään ei toimi koska koska edelleenkin ilmassa puuttuu se maa. Laitumella lehmä puolestaan seisoo tukevasti maassa ja siksi se ns. sähköpaimen toimii.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos lokki istuu yhdelle langalle ei ole vaaraa sähköiskusta, saatika hengen lähdöstä. Riittävän suuri virta aiheuttaisi ongelmia myös ruokailijoille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sitten putoaa lokinraato ruokailijan lautaselle. Eiköhän se olisi parempi siirtyä sisätiloihin syömään?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olimme viime viikonlppuna Helsingissä vaimoni kanssa. Siellä useimmilla patioilla oli siimat. Niitä ei edes huomannut, ennen kuin kovin tarkasti katsoi. Lokit sen sijaan pysyivät poissa. Tosin kaarteliva siinä mutta näki selvästi, että kyllä otti päähän :-D.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pekka ja Jarmo lähtevät kiertämään mailman toreja vuodeksi delekaation kera, eikähän ratkaisu löytyne, voi ilmastoon tutustua samalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

....Ja lokit kirkui ne karanneet on Hitchcockin linnuista kai. Kaipuuni nousee siivilleen...
Kuka keksi rakkauden... (feat. Kaija Koo)

Tätä kesää KAIKILLE!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lokit on jo opetettu, kun pöytiä ei ole maltettu/ehditty siivota heti... Torilla henkilökunta siivoaa pöydät heti ja ongelma ei todellakaan ole yhtä paha kun krapulanhankinta grillillä...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valivai, lokeistakaan lähe sama vinkuminen. Kehitys on normaalia. Muissa maissa ois jo kiinteät katokset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (113)

Uutisvirta

7:18
Tieliikennekeskus varoittaa huonosta ajokelistä Koillismaalla ja Kainuussa
7:00
Ilta on Peter von Baghin – hänen Kreivinsä kertoo naiselta toiselle kiertävästä Pertti Ylermi Lindgrenistä
7:00
Hirviö paljastuu glamourin takaa – Harvey Weinstein osoitti valtaansa alistamalla
7:00
Linnanmaan uimahallin rakentamista ei saa lykätä – on vaikea kuvitella, mikä julkinen investointi olisi parempi Lukijalta
7:00
Laitostaan laajentava Oulun Vesi työntää 60 vuotta Oulujokivarressa asunutta Onteron pariskuntaa kodistaan – "Voi sanoa, että on ollut huonoa hallintoa" Tilaajille
7:00
Suomi ehdottaa: Lehdistönvapauden rikkominen voisi jäädyttää jäsenmaan EU-varat
6:36
Mies törmäsi maasturilla ravintolan seinään Saariselällä  – puhalsi törkeän rattijuopumuksen lukemat

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Varsinais-Suomen, Satakunnan, Pirkanmaan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lounaistuuli on voimakasta iltapäivästä alkaen, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Ajokeli on huono Kainuun ja Lapin maakunnissa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Maataloustuet.

117 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Rikkaan ajatuksia

Jos ei olisi rikkaita, jotka maksavat paljon veroa, köyhilläkin olisi kurjemmin. Monet hyvätuloiset yrittäjät työllistäv... Lue lisää...
Kiitos hyville veron...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

22.10.

Fingerpori

22.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image