Oulu

Oulun kau­pun­ki­pyö­rien käyttöönottoa saadaan odottaa ainakin elokuun alkuun – pyöriä ei ole vieläkään toimitettu

Kaupungilla on hallussaan toistaiseksi vain ne kymmenen pyörää, jotka toimitettiin aiemmin keväällä.
Oulu 25.7.2019 22:05
Antti Karvonen

Oulun kaupunkipyöräjärjestelmän käyttöönottoaikataulu on vielä toistaiseksi auki, mutta järjestelmän testaus ja pyöräasemien asentaminen etenee, kertoo Oulun kaupungin liikenneinsinööri Harri Vaarala.

Tavoitteena on, että pyörät saataisiin käyttöön 1. elokuuta torstaina. Asia riippuu kuitenkin siitä, onnistuuko palveluntuottaja NextBike toimittamaan pyörät sekä taustajärjestelmän testauksen sujumisesta. Toistaiseksi kaupungilla on vain ne kymmenen testipyörää, jotka toimitettiin aiemmin keväällä. 

Taustajärjestelmä sisältää muun muassa käyttäjien rekisteröitymisen ja pyörien käyttöoikeudesta maksamisen. Myös lisäveloituksen toimivuutta tilanteessa, jossa pyörää on käytetty yli 30 minuuttia, testataan. 

– Ihmiset monesti mieltävät että järjestelmässä on kyse vain pyöristä ja asemista, mutta suurin kustannus kaupunkipyörien osalta tulee taustajärjestelmästä ja palvelun operoinnista, Vaarala toteaa.

Aiemmin kesällä järjestelmää on kokeiltu testiympäristössä. Tällä viikolla testauksia on alettu tekemään niin sanotussa tuotantoympäristössä, oikeaa rahaa käyttäen.

Pyörien käyttöönotto etenee vaiheittain

Kuluvan viikon aikana suurin osa 60:sta ympäri kaupunkia tulevasta pyöräasemasta saadaan asennettua. 

– Jonkin verran asemia jää Qstockin vuoksi asennettavaksi ensi viikolla Raatinsaareen, mutta suurin osa saadaan asennettua tällä viikolla, Vaarala sanoo.

Pyörien määrä asemaa kohti vaihtelee paikkakohtaisen tilan ja pyörien tarpeen mukaan. Jokaisella asemalla on pyörätelineitä tuplasti suhteessa pyörien määrään, yhteensä telineitä tulee siis 1200. 

Vaaralan mukaan on selvää, että kaikkia pyöriä ei saada käyttöön heti kättelyssä, oli virallinen käyttöönottopäivä mikä hyvänsä. 

– Joka tapauksessa järjestelmän käynnistäminen etenee vaiheittain, kun kaikkia 600:ta pyörää ei tulla kerralla saamaan. 

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (122)

Joku hekottelee partaansa. Muuten paljonko on kertynyt sopimussakkoa viivästyksen johdosta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikkea hömpötystä verovaroin.Ois tämäkin raha käytetty vanhustenhoitoon ja vaikka teiden kunnossapitoon

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulu tieteen ja taiteen focuksessa pohjoisella pallonpuoliskolla. Sen virka- ja luottamusmiehet maan korkeina valioluokkaa. Oulussa paistaa löhes aina aurinko kirkkaalta pohjoisen taivaalta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jaa, pitäsköhän ihan ajan kanssa katsoa, mitä tuli tilattua ja sovittua. Jäi siinä keväthuumassa katsomatta, kun pääasia oli, että ostetaan

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sykkeli-hanke käynnistyi kiireessä ja se nyt näkyy käyttöönottoaikataulussa. Mutta ei hätää, hyviä pyöräilykelejä riittää loppuvuoteen saakka ilmaston lämpenemisen seurauksena. Kannattaa tehdä testaukset kunnolla että ei tule enää ikäviä ongelmia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuommosia kaupunkipyöriä ei tarvita mihinkään.
Oulussa muutenkin surkea ja välinpitämätön pyöräilykulttuuri niinkuin liikennekulttuuri yleensäkin.

Tilatut fillarit tulee talvea vasten (jos tulee), niin ainoa paikka missä nuilla voi ajaa, niin lämmitetty Rotuaari.

Tärkeä homma sossu viher hype Oulussa!

Niin ja suurin osahan nuista tullaan varastamaan, rikkomaan ja töhrimään!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eilen Helsingissä ollessa huomasin, että kaupunkipyöriä oli nämä pyörätelineet pullollaan. Ei niitä kukaan tarvinnut. Turisteja oli tungokseen asti, mutta kaikki liikkuivat kävellen. Oulussa kysyntä tulee olemaan minimaalinen ja kustannus maksimaalinen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

HAH! Enemmänkin on niin, että niitä käytetään niin paljon, että tietyillä asemilla on jatkuvasti ei-oota kaupan. Tietyt asemat täyttyvät työmatkaliikeenteen tai muun sinne suuntautuvan muun liikenteen takia. Taas tietäjät tietää ja karavaani kulkee...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jaahas vai niin..
no saman olen hesassa käydessä huomannut..niitä pyöriä telineet täynnään..
eipä ole käyttäjiä ei.
Mutta samapa se. Uus pyörä ei maksa kuin parisataa..käytetyn saa vielä halvemmalla.
Sossuviher hyper huutelijat vois tarkistaa kaup.hallituksen ja valtuuston päätökset :))

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten asiat on hoidettu muissa kaupungeissa? Ne saivat pyöränsä ajoissa, ja sopimuksen mukaisesti. Jotain on siis tehty toisin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulussa osataan sössiä kaikki asiat mitään ei tehdä ajatuksen kanssa ja kunnolla, suomalaisten olisi pitänyt nämäkin pyörät tehdä itse osaamista varmasti löytyisi ja samalla luotaisiin uusiakin työpaikkoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei kaikesta kaupungin palkansaajia voi moittia. Pyöräntoimittajalla iso tilaus nousi hattuun, siitä viivästys.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä pyörien myöhästyminen on outoa, varsinkin jos ne todellakin on maksettu. Olisikohan pitänyt maksaa etumaksu ensin ja loput sitten vasta kun ne on toimitettu perille. Entäpä, jos niitä ei toimitetakaan, kyseinen firma menee konkkaan( kaikkea voi sattua nykyaikana), mites käy maksettujen pyörien kanssa, saako rahojakaan takas. Pitäis olla vähän varovainen noin isojen hankintojen kans. Ei Oulusa mee kuin Strömsössä, se yks valoteoskin oli valmiiksi rikkinäinen ja ei maksanut kuin 100 000 euroa. Oulun päättäjillä harkintakyky verovarojen käytön suhteen on hakusessa, oltais pärjätty hyvin ilman joutavaa valoteosta tai noita sähköpyöriä, eikö ne meinaa jo lisäks hankkia ne sähköpotkulaudatkin. Varmistaisivat ainakin ensin, ett tilattu tuote on ehjä ja ett se varmasti toimitetaan luvattuun määräaikaan mennessä. Periaatteessa kaupungilla olis mahdollisuus purkaa tehty kauppa sähköpyörien toimittajan kans, kun eivät ole toimittaneet tuotetta tai vaatia hinnanalennusta näinkin pitkän myöhästymisen johdosta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pääasia on, että ne on maksettu ja tilanneen poliitikkovirkamiehen tilauspalkkio saatu tilille. Muulla ei niin väliäkään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Elkääpä nyt arvostelko. Tämä voi hyvinkin olla kaupunnin paras sijotus. Joka myöhästymis viikolta 17000€ korvauksia. Tämä tekee 884000€ vuodessa ja jos myöhästyy 6vuotta 7 kuukautta, niin rahat saatu takaisin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paitsi että eipä saadakaan. Sopimuksissa on aina katto myöhästymiskorvauksille, kun se on saavutettu niin eipä nouse korvaussumma enää vaikka myöhästyisi kuinka lisää. Rakennusteollisuuden urakkasopimuksissa on vastaavat klausuulit.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei aiemman jutun mukaan ole kattoa sopimukselle. Voi tietenkin olla että firma menee konkurssiin tällä välillä ja jää pyörät saamatta. Toivottavasti ei ole maksettu vielä mitään. Olisiko valtuutetuilla vastausta kirjoittaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (122)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

239 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Husu persuihin

Se on joukkoomme liian älykäs, ei oteta. Me erottuisimme muut tolloina. Lue lisää...
PERSU

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

13.11.

Fingerpori

13.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image