Oulu

Oulun kaupunki saa ret­kei­li­jöil­tä palautetta lahoavista pitkospuista – "Painetta olisi pitää kohteet hyvässä kunnossa, mutta rahaa ei ole siihen tarpeeksi"

Pitkospuita korjataan noin kymmenen vuoden välein. Kalimenlammen retkeilyreitillä pitkospuut ovat alkaneet jo lahota. KUVA: Maiju Pohjanheimo
Oulu 12.7.2019 6:16
Elisa Husu

Syksyllä päätetään retkeilyreittien kunnostuksesta.

Oulun kaupunki korjaa retkeilyalueilla sijaitsevia huonokuntoisia pitkospuita. Kaupunki on saanut käyttäjiltä palautetta muun muassa Kalimenlammen alueen lahoavista pitkospuista. Maanhankintapäällikkö Juha Peuraniemi Oulun kaupungin yhdyskunta- ja ympäristöpalveluista kertoo kaupungin remontoivan sen vastuulla olevat retkeilyrakenteet.

– Olemme käyneet läpi retkeilypaikkojen kuntoa. Muun muassa Pilpasuon retkeilyreitillä sijaitseviin pitkospuihin tehdään tällä hetkellä kunnostuksia, Peuraniemi sanoo.

Oulun kaupungin työryhmä on tehnyt luonto- ja retkeilyalueista hoito- ja käyttösuunnitelman, joka siirtyy yhdyskuntalautakunnan käsiteltäväksi. Yksi hoito- ja käyttösuunnitelman tekijöistä, Oulun kaupungin CircVol-hankkeen projektipäällikkö Venla Honkala, kertoo suunnitelman olevan kymmenvuotinen. Luonto- ja retkeilyreitit on luokiteltu niiden korjaustarpeen mukaan.

– Esimerkiksi pitkospuita on vastuualueellamme yhteensä noin 8,8 kilometriä. Uusimme noin kilometrin pitkospuita vuodessa. Sen verran meillä on budjettia, Honkala kertoo.

– Olemme jakaneet kohteet suunnitelmassa sen perusteella, mikä niiden uudistamisen ja korjaamisen aste on. Yhdyskuntalautakunta alkaa kokoontua luultavasti elokuussa lomien jälkeen, jolloin asia menee eteenpäin. Syksyn aikana haluamme asiasta päätöksen, Honkala jatkaa.

Yhdyskuntalautakunnassa päätetään lopullisesti, mitä luonto- ja retkeilykohteille tapahtuu. Honkala uskoo suunnitelman menevän läpi ilman suurempia korjauksia.

– En esitä mitään radikaalia. Korjaukset riippuvat budjetin koosta ja osaavan työvoiman saatavuudesta.

Honkala soisi korjauksiin enemmän määrärahoja kaupungilta, koska luontokohteiden lukumäärä kasvaa. Monet toivovat Oulun kaupungin ylläpitämiä retkeilyreittejä.

– Painetta olisi pitää kohteet hyvässä kunnossa, mutta rahaa ei ole siihen tarpeeksi, Honkala lisää.

Oulun kaupunki saa palautetta kansalaisilta luonto- ja retkeilyreittien kunnosta.

– Saamme säännöllisin väliajoin palautetta pitkospuista, Peuraniemi sanoo.

– Tämä on jatkuvaa kunnostusta ja korjausta, sillä pitkospuutkin lahoavat noin kymmenessä vuodessa. Tällä hetkellä ei kuitenkaan näytä, että rahaa tulisi lisää. Erillisten hankkeiden kautta se on mahdollista, Honkala sanoo.

Sanginjoen alueen, johon Kalimenlampikin kuuluu, osalta työryhmä toivoo toimenpiteitä.

– Sanginjoen alue on kuitenkin suurempi kokonaisuus. Sinne on suunnitteilla suojelualue, mutta siitä ei ole annettu vielä varmaa päätöstä. Teemme Sanginjoen alueeseen myös hoito- ja käyttösuunnitelman, jossa linjataan kohteiden kunnostukset, Honkala toteaa.

Aikataulu riippuu siitä, miten päätöksenteko etenee.

– Haluaisimme kuitenkin voimakkaasti kehittää sitä.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (82)

Määrärahoja haettassa ja päätettäessä mennee sama kuin työhön kuluisi. Päätös saisi olla esim. 10 vuotinen eli korjataan 1km per vuosi, iliman jokavuotista jahkailua tai päätetään olla tekemättä ja kerrotaan siitä. Onkohan kaupungilla näihin asioihin vastuullista joka osaisi ajatella. Niin, puuttuu se vastuu toki, kellään sitä ei ole. Sama homma kuin torikuopan kanssa, kaupungin edustajat eivät tiedä mikä siellä on tilanne kun ei ehdi torilla poiketa. Perustetaan työryhmä, ehkä projekti ja odotellaan havaintoja. Kaikki menee pykälien mukaan kunhan on pöytäkirjat asian esittelystä ja käsittelystä. Mitään näkyvää ei kokoukseen jälkeen tapahdu.

Tää pitkospuuhomma on todella vaikea tapaus. Ihan avoimesti saisi kaupunki ilmoitella tekemisistään ja mitä ei aio tehdä. Miksi kaikki verhotaan aloitteiden ja nettihukan piiloon. Asia käsitelty, siirrytään..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulun kaupunki tietenkin tarjoaa matkailijoille tilaisuudet omalla palkattomalla vapaaehtoistyöllään rakentaa kaupungin toimittamista materiaaleista uudet pitkospuut aina vuosittain kiertävällä syklillä eri kohteisiin niiden ylläpitämiseski jatkuvasti aina vuodesta toiseen hamaan tulevaisuuteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulu on liitoksistaan lahoava kaupunki kaikin puolin. Kaupungista on tekemällä tehty luotaan pois työntävä. Joutaisi suojella kokonaan muinaismuistolailla. Vierailu luvanvaraiseksi, niin vihervasemmiston vuosikausia toitottama suojeluteema toteutuisi. Pitkospuita tarvittaisiin sitten viikottaisiin luvallisiin vierailuihin kuihtuvaan keskustaan jonne pääsy on tehty muulloin mahdottomaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän se käy - sen kun työllistäsi järkevään tekemiseen ja miten ilmaiseksi työvoimaa saavat yritykset antaisvat siihen luvan kaupungille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mahtaakohan tuo olla nykyään laillistakaan? Sehän on kilpailua vääristävää tukea.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joo, ei muuta kuin lykkyä tykö vain kulttuuripääkaupunkihankkeelle. Kaikessa kaupunkilaisten vapaa-aikaan ja harrastuksiin liittyvissä asioissa, siis ruohonjuuritason kulttuuriasioissa, kaupungin edustajat vetoavat rahapulaan. Ei ole varaa kunnostaa kiinteistöjä, ei ole varaa ylläpitää liikuntapaikkoja, ei ole varaa panostaa museotoimeen, ei ole varaa pitää yllä luontokohteita, ... Sehän voisi olla kulttuuripääkaupunkihankkeen mottona: "Mitä kaikkea meillä tehtäisiinkään, kun olisi vain rahaa ..."

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei kannta satsata, pannaan nekin rahat näihin vakio teatterilippuihin, kärppäkatsomoon, golfkortteihin, pönötykseen, Rotuaarin kattaukseen ja jos vielä jää niin kaupungintalon kultaukseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voimme vastata tähän ei ole varaa maksaa veroja. Siinäpä sitten ihmetellään meneekö eurot kuntalaisten hyväksi vai vieraille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jalkapallokengillähän tuolla pärjää, siitä vain pallon kanssa suon yli että heilahtaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Missä on talkoohenki? Kaikki pitäs mulle tehdä valmiiksi ja ilmaiseksi, mutta ite en oo valmis mitään tekemään. Nyt porukka kasaan ja talkoilla reitit kuntoon!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi meillä veroja maksetaan, jos kaikki täytyy kuitenkin tehdä sitten talkoovoimin itse?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitkospuut mukaan Oulun kulttuuripääkaupunkihaihatteluun niin ne saadaan äkkiä kuntoon. Niin, tulipa tuossa mieleen, saako näihin kunnostustöihin EU: lta avustuksia?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niillä rahoilla, mitä on käytetty viimeisen 10 vuoden aikana kaupungin virkamiesten ja maallikkopäättäjien matkusteluun ympäri maapallon, olisi pitkospuut saatu vedettyä vaikka koko nykyOulun rajalinjoille. Investoinnit ja panostukset priorisoidaan ja niissä taulukoissa päättäjien ja virkamiesten työaikainen matkustelu on varsin korkealla ja pitkospuut taas ovat jo aikaa sitten pyyhitty kokonaan pois.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaupunki pyöriin löytyi yli 6 milj € , mutta luontopoluille rahat ei riitä. 100 pyörää vähemmän ja luontopolut kuntoon..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

6 miljoonaa kymmenessä vuodessa.

Mutta ethän sinä edes tuolla luontopoluilla liiku, joten mitä tämä(kään) asia sinua koskettaa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Turha se on sängynpeitettä jatkaa toisesta päästä leikkaamalla. Sekä kaupunkipyörät että retkeilyreitit palvelevat kaikkia kaupunkilaisia, eikä niitä tosiaankaan pidä panna vastakkain. Kyllä kaupungilta rahaa löytyy, mutta ei vain ole haluja maksaa...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö muka ole rahaa? Ja niin moneen muuhun turhaan kulttuurin ja urheilun alueilla sitä näyttää riittävän. Kyse on arvostuksesta ja tärkeysjärjestyksestä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannattaa sulkea kokonaan ja jättää luonto rauhaan, Rotuaari on tehty kävelyä varten !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Totta, siinä voi kävellä kesät talvet, säällä kuin säällä. Rotuaari on kaiken lisäksi lämmittetty ilmaisella kaukolämmöllä, ehkäpä se pian katetaankin ja päiätyihin tulee tietysti lasiovet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (82)

Uutisvirta

21:22
Junttilalle oli heti tarjolla sankarin viitta, mutta viimeistely jäi vielä piippuun – HIFK kukisti Kärpät Saarisen jatkoaikamaalilla
21:17
Uusi ennuste: talvi alkaa lauhana, mutta sitten iskee Siperian kylmyys
21:01
Ulkoministeri Haavisto: Toimintaan Al-Holissa tarvitaan paikallisen hallinnon lupa – Suomi on selvittänyt, voidaanko leiriltä liikkua pois Turkin kautta
20:59
USA:n varapresidentti Pence: Turkki keskeyttää sotilasoperaationsa Pohjois-Syyriassa
20:57
Arvio: Tuttuja Fingerpori-vitsejä on hauska bongailla, mutta elokuva on raskas ja tylsä Tilaajille
20:37
Kolmen vuoden vääntö ja hikinen loppusuora: EU-maat vahvistivat brexit-sopimuksen
20:04
Asunto ei ole itsestäänselvyys Oulussa – Asunnottomien yö muistutti jälleen ongelman olemassaolosta
58
Kalen! kalluppi: Onko Oulusa toimiva joukkoliikenne?
56
Britannian ja EU:n brexit-neuvotteluissa saavutettu sopu – Boris Johnson: "Meillä on mahtava uusi sopimus"
52
Kivisydämen kausipaikoille olisi tunkua – joka viides paikka on vuokrattu pitkäaikaispysäköintiin
49
Kaatumisesta virisi keskustelu punaisen Baanan liukkaudesta – Kysyimme aiheesta liikenneinsinööriltä: ”Uusi asfaltti tuppaa aina olemaan liukkaampaa”
38
Korkeassa rakentamisessa nähdään peikkoja – Oulun keskustan asukkaat pelkäävät viihtyisyyden heikkenevän ja vanhojen asuntojen arvon laskevan
35
Selvitys: Sisäilmaongelmia esiintyy eniten peruskouluissa ja lukioissa, syynä useimmin kiinteistöjen ikä ja investointien puute – Ilmanvaihto yleisin ongelma
30
Kärppien pelaajabudjetti ylittyi Junttilan hankinnan myötä, liikennettä luvassa toiseenkin suuntaan – Toimitusjohtaja Virkkunen: ”Haluamme tällaisilla hankinnoilla antaa faneille lisäarvoa”

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Savon ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi iltapäivällä ja illalla Keski-Lapissa ja Pohjois-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Palkkojen halpuutustako

S-ryhmä varmasti maksaa suomalaisille kokeille työehtosopimusten mukaista palkkaa kuten laki vaatii. Se taas on eri asi... Lue lisää...
Realismia

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

17.10.

Fingerpori

17.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image