Oulu

Oulun kaupunki saa ret­kei­li­jöil­tä palautetta lahoavista pitkospuista – "Painetta olisi pitää kohteet hyvässä kunnossa, mutta rahaa ei ole siihen tarpeeksi"

Pitkospuita korjataan noin kymmenen vuoden välein. Kalimenlammen retkeilyreitillä pitkospuut ovat alkaneet jo lahota. KUVA: Maiju Pohjanheimo
Oulu 12.7.2019 6:16
Elisa Husu

Syksyllä päätetään retkeilyreittien kunnostuksesta.

Oulun kaupunki korjaa retkeilyalueilla sijaitsevia huonokuntoisia pitkospuita. Kaupunki on saanut käyttäjiltä palautetta muun muassa Kalimenlammen alueen lahoavista pitkospuista. Maanhankintapäällikkö Juha Peuraniemi Oulun kaupungin yhdyskunta- ja ympäristöpalveluista kertoo kaupungin remontoivan sen vastuulla olevat retkeilyrakenteet.

– Olemme käyneet läpi retkeilypaikkojen kuntoa. Muun muassa Pilpasuon retkeilyreitillä sijaitseviin pitkospuihin tehdään tällä hetkellä kunnostuksia, Peuraniemi sanoo.

Oulun kaupungin työryhmä on tehnyt luonto- ja retkeilyalueista hoito- ja käyttösuunnitelman, joka siirtyy yhdyskuntalautakunnan käsiteltäväksi. Yksi hoito- ja käyttösuunnitelman tekijöistä, Oulun kaupungin CircVol-hankkeen projektipäällikkö Venla Honkala, kertoo suunnitelman olevan kymmenvuotinen. Luonto- ja retkeilyreitit on luokiteltu niiden korjaustarpeen mukaan.

– Esimerkiksi pitkospuita on vastuualueellamme yhteensä noin 8,8 kilometriä. Uusimme noin kilometrin pitkospuita vuodessa. Sen verran meillä on budjettia, Honkala kertoo.

– Olemme jakaneet kohteet suunnitelmassa sen perusteella, mikä niiden uudistamisen ja korjaamisen aste on. Yhdyskuntalautakunta alkaa kokoontua luultavasti elokuussa lomien jälkeen, jolloin asia menee eteenpäin. Syksyn aikana haluamme asiasta päätöksen, Honkala jatkaa.

Yhdyskuntalautakunnassa päätetään lopullisesti, mitä luonto- ja retkeilykohteille tapahtuu. Honkala uskoo suunnitelman menevän läpi ilman suurempia korjauksia.

– En esitä mitään radikaalia. Korjaukset riippuvat budjetin koosta ja osaavan työvoiman saatavuudesta.

Honkala soisi korjauksiin enemmän määrärahoja kaupungilta, koska luontokohteiden lukumäärä kasvaa. Monet toivovat Oulun kaupungin ylläpitämiä retkeilyreittejä.

– Painetta olisi pitää kohteet hyvässä kunnossa, mutta rahaa ei ole siihen tarpeeksi, Honkala lisää.

Oulun kaupunki saa palautetta kansalaisilta luonto- ja retkeilyreittien kunnosta.

– Saamme säännöllisin väliajoin palautetta pitkospuista, Peuraniemi sanoo.

– Tämä on jatkuvaa kunnostusta ja korjausta, sillä pitkospuutkin lahoavat noin kymmenessä vuodessa. Tällä hetkellä ei kuitenkaan näytä, että rahaa tulisi lisää. Erillisten hankkeiden kautta se on mahdollista, Honkala sanoo.

Sanginjoen alueen, johon Kalimenlampikin kuuluu, osalta työryhmä toivoo toimenpiteitä.

– Sanginjoen alue on kuitenkin suurempi kokonaisuus. Sinne on suunnitteilla suojelualue, mutta siitä ei ole annettu vielä varmaa päätöstä. Teemme Sanginjoen alueeseen myös hoito- ja käyttösuunnitelman, jossa linjataan kohteiden kunnostukset, Honkala toteaa.

Aikataulu riippuu siitä, miten päätöksenteko etenee.

– Haluaisimme kuitenkin voimakkaasti kehittää sitä.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (82)

Määrärahoja haettassa ja päätettäessä mennee sama kuin työhön kuluisi. Päätös saisi olla esim. 10 vuotinen eli korjataan 1km per vuosi, iliman jokavuotista jahkailua tai päätetään olla tekemättä ja kerrotaan siitä. Onkohan kaupungilla näihin asioihin vastuullista joka osaisi ajatella. Niin, puuttuu se vastuu toki, kellään sitä ei ole. Sama homma kuin torikuopan kanssa, kaupungin edustajat eivät tiedä mikä siellä on tilanne kun ei ehdi torilla poiketa. Perustetaan työryhmä, ehkä projekti ja odotellaan havaintoja. Kaikki menee pykälien mukaan kunhan on pöytäkirjat asian esittelystä ja käsittelystä. Mitään näkyvää ei kokoukseen jälkeen tapahdu.

Tää pitkospuuhomma on todella vaikea tapaus. Ihan avoimesti saisi kaupunki ilmoitella tekemisistään ja mitä ei aio tehdä. Miksi kaikki verhotaan aloitteiden ja nettihukan piiloon. Asia käsitelty, siirrytään..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulun kaupunki tietenkin tarjoaa matkailijoille tilaisuudet omalla palkattomalla vapaaehtoistyöllään rakentaa kaupungin toimittamista materiaaleista uudet pitkospuut aina vuosittain kiertävällä syklillä eri kohteisiin niiden ylläpitämiseski jatkuvasti aina vuodesta toiseen hamaan tulevaisuuteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulu on liitoksistaan lahoava kaupunki kaikin puolin. Kaupungista on tekemällä tehty luotaan pois työntävä. Joutaisi suojella kokonaan muinaismuistolailla. Vierailu luvanvaraiseksi, niin vihervasemmiston vuosikausia toitottama suojeluteema toteutuisi. Pitkospuita tarvittaisiin sitten viikottaisiin luvallisiin vierailuihin kuihtuvaan keskustaan jonne pääsy on tehty muulloin mahdottomaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän se käy - sen kun työllistäsi järkevään tekemiseen ja miten ilmaiseksi työvoimaa saavat yritykset antaisvat siihen luvan kaupungille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mahtaakohan tuo olla nykyään laillistakaan? Sehän on kilpailua vääristävää tukea.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joo, ei muuta kuin lykkyä tykö vain kulttuuripääkaupunkihankkeelle. Kaikessa kaupunkilaisten vapaa-aikaan ja harrastuksiin liittyvissä asioissa, siis ruohonjuuritason kulttuuriasioissa, kaupungin edustajat vetoavat rahapulaan. Ei ole varaa kunnostaa kiinteistöjä, ei ole varaa ylläpitää liikuntapaikkoja, ei ole varaa panostaa museotoimeen, ei ole varaa pitää yllä luontokohteita, ... Sehän voisi olla kulttuuripääkaupunkihankkeen mottona: "Mitä kaikkea meillä tehtäisiinkään, kun olisi vain rahaa ..."

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei kannta satsata, pannaan nekin rahat näihin vakio teatterilippuihin, kärppäkatsomoon, golfkortteihin, pönötykseen, Rotuaarin kattaukseen ja jos vielä jää niin kaupungintalon kultaukseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voimme vastata tähän ei ole varaa maksaa veroja. Siinäpä sitten ihmetellään meneekö eurot kuntalaisten hyväksi vai vieraille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jalkapallokengillähän tuolla pärjää, siitä vain pallon kanssa suon yli että heilahtaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Missä on talkoohenki? Kaikki pitäs mulle tehdä valmiiksi ja ilmaiseksi, mutta ite en oo valmis mitään tekemään. Nyt porukka kasaan ja talkoilla reitit kuntoon!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi meillä veroja maksetaan, jos kaikki täytyy kuitenkin tehdä sitten talkoovoimin itse?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitkospuut mukaan Oulun kulttuuripääkaupunkihaihatteluun niin ne saadaan äkkiä kuntoon. Niin, tulipa tuossa mieleen, saako näihin kunnostustöihin EU: lta avustuksia?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niillä rahoilla, mitä on käytetty viimeisen 10 vuoden aikana kaupungin virkamiesten ja maallikkopäättäjien matkusteluun ympäri maapallon, olisi pitkospuut saatu vedettyä vaikka koko nykyOulun rajalinjoille. Investoinnit ja panostukset priorisoidaan ja niissä taulukoissa päättäjien ja virkamiesten työaikainen matkustelu on varsin korkealla ja pitkospuut taas ovat jo aikaa sitten pyyhitty kokonaan pois.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaupunki pyöriin löytyi yli 6 milj € , mutta luontopoluille rahat ei riitä. 100 pyörää vähemmän ja luontopolut kuntoon..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

6 miljoonaa kymmenessä vuodessa.

Mutta ethän sinä edes tuolla luontopoluilla liiku, joten mitä tämä(kään) asia sinua koskettaa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Turha se on sängynpeitettä jatkaa toisesta päästä leikkaamalla. Sekä kaupunkipyörät että retkeilyreitit palvelevat kaikkia kaupunkilaisia, eikä niitä tosiaankaan pidä panna vastakkain. Kyllä kaupungilta rahaa löytyy, mutta ei vain ole haluja maksaa...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö muka ole rahaa? Ja niin moneen muuhun turhaan kulttuurin ja urheilun alueilla sitä näyttää riittävän. Kyse on arvostuksesta ja tärkeysjärjestyksestä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannattaa sulkea kokonaan ja jättää luonto rauhaan, Rotuaari on tehty kävelyä varten !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Totta, siinä voi kävellä kesät talvet, säällä kuin säällä. Rotuaari on kaiken lisäksi lämmittetty ilmaisella kaukolämmöllä, ehkäpä se pian katetaankin ja päiätyihin tulee tietysti lasiovet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (82)

Uutisvirta

18:00
Oulun ainoa keltakoivu ja mänty, jonka käpyihin hiiret piiloutuivat – Jenni Miettunen tuntee Hupisaarten mielenkiintoiset puut Tilaajille
17:56
Superlupaus Laura Lahtinen kauhoi Suomen ennätyksen sivulajissaan
17:29
Limingantien tietyömaiden kohdalla liikenne on sujunut pääosin hyvin, mutta kaikki eivät ymmärrä kääntymiskieltoa Kempeleentielle
16:59
Pelastuslaitos hälytettiin Kemissä rakennuspalon sammutustehtäviin – paljastui liedellä käryäväksi ruoaksi
16:39
Niittokoneesta lentänyt kipinä sytytti maaston palamaan Siikalatvalla – alkusammutus auttoi palon rajaamisessa
16:15
Kahden kantasuomalaisen nuoren epäillään pahoinpidelleen kaksi ulkomaalaistaustaista nuorta Kajaanissa
15:48
Poliisi kertoo lisätietoa Luumäen kuolonkolarista: henkilöauto pysähtyi todennäköisesti matkustajien erimielisyyksien takia
110
Polttoainetta 100 litraa tunnissa ja noin 4000 katsojaa – Tractor Pullingin SM-sarjan viides osakilpailu pidettiin Tyrnävällä
61
IS: Tuomas Enbuske kertoo, miksi kolaroi sähkötolppaan Sievissä
56
Puheenaihe: Onko Suomi kallis matkailumaa suomalaisille? Matkailu- ja ravintolapalvelujen edusmies Timo Lappi: Alkoholin verotus suomalaisissa ravintoloissa on EU-maiden kireintä
46
Miksi ihmiset nousivat henkilöautosta keskellä tietä? – Poliisi kertoo tänään lisää Luumäen kolarista, jossa kaksi jäi rekan alle ja kuoli
32
HS: Venäjä pohti Karjalan palauttamista Suomelle vuonna 1991 – "Venäjän mukaan alueellisia ongelmia oli niin Krimillä kuin Karjalassakin"
31
Vain kuningatar Elisabet saa syödä joutsenia Britanniassa – hovi pitää tiukasti kiinni hullunkurisista perinteistään
16
Kaakkurissa juostaan portaita ja poljetaan maastossa – Liikuntamaassa riittää treenaajia, vaikka alue ei ole vielä läheskään valmis

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Päijät-Hämeen ja Keski-Suomen maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi, Keminmaa, Tornio ja Tervola.

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnissa sekä Etelä-Lapissa.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hakkaraisen Teuvo on kyllä aika äijä sanon minä

Ei varmaankaan löydy.. Jos Teuvon varassa on yhteiskunnan ja eduskunnan päätökset niin sama lähteä ruotsiin. Miehellä o... Lue lisää...
Vanhus48

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image