Oulu

Oulun kaupunki ottaa käyttöön uuden tavan seurata ruokahävikkiä – ruokaa ei myydä eteenpäin

Koulujen henkilökunnan ja oppilaiden kanssa mietitään, miten ruokahävikkiä saataisiin vähennettyä.
Oulu 10.9.2019 12:42
Kaleva

Oulun kaupungissa otetaan tällä viikolla käyttöön Hävikkimestari-palvelu, jolla tehostetaan päivittäistä ruokahävikin seurantaa kaupungin toimipisteissä. Lassila & Tikanoja Oyj:n tuottamassa palvelussa keittiön henkilökunta kirjaa syntyneen hävikin ja hyödyntää tiedon hävikin vähentämisessä. 

– Seuraamme jo nyt hävikkiä päivittäin. Punnitsemme hävikkiin menevän ruoan ja mietimme esimerkiksi koulujen henkilökunnan ja oppilaiden kanssa, miten hävikkiä saataisiin vähennettyä, kertoo ateriapalvelupäällikkö Pauliina Värttö Oulun Tilapalveluista.

Hävikkimestarin käyttö aloitetaan tällä viikolla kahdeksassa pilottikohteessa. Palvelu koostuu sovelluksesta sekä asiantuntijapalvelusta, joiden avulla hävikkiä saadaan laskuun.

– Saamme Hävikkimestarin avulla ajantasaista ja visuaalista tietoa hävikistä niin työtekijöille, johdolle kuin asiakkaillekin. Tätä kautta työntekijöiden on helpompi löytää keinoja pienentää hävikkiä, ja saamme sekä kustannus- että ympäristöhyötyjä. 

Oulun Tilapalvelut hyödyntävät hävikkiruokaa luovuttamalla ruokaa vastikkeetta muun muassa asukastuville, seurakunnille sekä kaupungin omaan toimintaan.

– Emme myy hävikkiruokaa eteenpäin, Värttö kommentoi.

Tällä viikolla vietetään valtakunnallista hävikkiviikkoa, jossa kiinnitetään tänä vuonna huomioita erityisesti hävikkiruoan ilmastovaikutuksiin. 

MAINOS

Kommentoi

Tämä on sitä kuuluisaa Oululaista osaamisen taitoa. Miksei vaan punnita ja myydä eteenpäin. Ei, kun paino mitataan roskapussilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sille ruualle olisi kyllä ostajat.. Kyse on siitä, ettei ole henkilökuntaa joka hoitaa myymisen.. T. Vierestä kauhulla seurannut kun ruokaa kaadetaan roskiin..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Päiväkodeissa jää myös paljon hävikkiruokaa, ja on kamalaa katsoa kun sitä lapataan biojäteastiaan! Ihan järjen vastaista ettei henkilökunta voi ostaa sitä ruokaa kotiin!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ennen myytiin hävikki ruokaa esim päiväkodeilla mutta työtekijät pilasi senkin mahdollusuuden rohmuamalla ruokaa jo ennenkuin lapset edes söivät, eli ruokaa vietiin jo ennenkuin lapset saivat sitä. Omaa typeryyttähän se oli ja näinhän se kostautu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisiko mahdollista, että koulun päätteksi oppilaat voisivat halutessaan käydä vielä syömässä sitä hävikkiruokaa, jos keittiössä on sitä tarjolla? Joillakin ei ole kotona lämmin ruoka odottamassa koulun jälkeen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toimisi, jos sitä saisi vain ne lapset joiden vanhemmat on iltavuorossa, ei ne joiden vanhemmat eivät tee sitä ruokaa, eikä niiden joiden vanhemmat elää jo yhteiskunnantuilla

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täyttä asiaa! Tuilla elävät käyttävät tilaisuuksia muutenkin hyväksi. Esim. päivähoitoikäiset lapset päiväkotiin vaikka toinen vanhemmista kotona, koska hoidossa ilmainen ruoka jne. Tämä nähty työn puolesta hyvin läheltä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

että onko se lapsen vika, jos vanhemmat ei huolehdi. Ja toisekseen ei kaikki elä tukien varassa omasta tahdosta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Itse olen lapseton työssäkäyvä nainen, mutta kouluikäisenä minun yksihuoltaja äitini oli pitkän työpäivän jälken niin uupunut, ettei minulla koskaan ole ollut lämmintä ruokaa kotona. Olisipa ollut kiva jos koululla olisi ollut mahdollisuus käydä syömässä vielä iltapäivälläkin, eihän tuo hävikkiruuan hyötykäyttö ole keneltäkään pois. Ihan sama minkälainen tilanne siellä on kotona, niin mahtavaa jos ruoka maistuu lapsille, eikä sitä tarvitse heittää roskiin. Enkä ymmärrä miksi tuilla elävien elämää pidetään jotenkin helpompana, ettei heille haluata antaa samoja etuja, vaikka luulisi että heillä rahatilanne on heillä työssäkäyviä huomattavasti tiukempi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No ei ole mahdollista. Järjestely edellyttäisi henkilökunnan palkaamista, niin jakeluun kuin astioiden pesuun ja jälkisiivoukseen. Tulisi kallista hävikkiruokaa. Kyllä asiaan on löydyttävä järkevämpäni ratkaisu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

189 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eläkkeet

Aina on julkisuudessa puhuttu, että eläkkeisiin ei rahat riitä, se on vain kansan huijaamista, kyllä rahaa on. Lue lisää...
näin se on...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image