Oulu

Oulun kaupunki myy kaksi määräalaa Vaaranpihasta – Rintamäen paikalle ra­ken­net­ta­vien tornitalojen rakentaminen etenee

Oulu 24.6.2019 20:47
Markku Rättilä

Kaupunki myy ydinkeskustasta Vaaranpiha-korttelista maata. Määräalojen myynti liittyy korttelin asemakaavan muutokseen, josta on valmistunut ehdotus.

Asemakaavan muutos lisää merkittävästi korttelin tonttien rakennusoikeutta. Myytävät määräalat liittyvät tontteihin.

Kaupunginhallitus päätti asiasta maanantaina.

Oulun läänin talousseuran maataloussäätiö ostaa kaupungilta Mäkelininkadun varrelta 171 neliömetrin määräalan. Hintaa maapalalle kertyy 435 275 euroa.

Samassa korttelissa sijaitsevan 330 neliön määräalan ostaa puolestaan Kiinteistö Oy Pakkahuoneenkatu 24. Sen hinta on 1 329 986 euroa.

Lisäksi maataloussäätiö maksaa kaavamuutoksen myötä lisääntyvästä rakennusoikeudesta maankäyttösopimuskorvausta kaupungille 754 104 euroa.

Rakennusoikeutta tontilla on kaavamuutoksen jälkeen 7 025 kerrosneliömetriä.

Kiinteistö Oy Pakkahuoneenkatu 24 puolestaan maksaa lisääntyvästä rakennusoikeudesta 2 857 786 euroa.

Rakennusoikeutta tulee yhteensä 16 000 kerrosneliömetriä.

Molempien kanssa laaditaan maankäyttösopimus, jossa sovitaan kortteliin sijoittuvan asemakaavan muutoksen toteuttamisesta.

Vaaranpiha-kortteliin rakennetaan useita asuinkerrostaloja, joista korkeimpaan tulee 16 kerrosta.

Vähintään 15 prosenttia uusiin taloihin rakennettavista asunnoista tulee olla vähintään kahden makuuhuoneen ja yli 65 neliömetrin suuruisia.

Vaaranpiha-korttelin Centrumin tavaratalona tunnetussa rakennuksessa toimi pitkään urheiluliike Rintamäki.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (23)

Oulun kaupungin keskustaan täytyy mahtua myös suurempia kerrostaloasuntoja. Keskusta slummiutuu mikäli vain pieniä yksiöitä ja kaksioita rakennetaan, kohta alue on saman tasoinen kuin New York City.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuohon paikkaan on ollut jo kauan olemassa tasapainoinen suunnitelma joka sopisi kaupunkikuvaan. Rakennus olisi ollut saman korkuinen kuin ns.Talouseuran talo ja korttelista olisi tullut yhtenäinen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onkohan kaupungin päättäjät kilpailuttaneet tontien myyntiä.
Niin todennäköisesti saataisiin
enemmän " tuhlattavaa".
Ja taas paljon yksiöitä jotka on jo
myyty sijoittajille tavallinen tossun kuluttaja jää ilman !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei sen kummempaa kaupunkisuunnitttelua, Valkealle vain koitetataan järjestää lisää asiakkaita rakentamalla viereen pikkuasuntoja päällekkäin 15 kerrokseen. Näin se homma etenee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaarankortteli 5 ja entinen Anttilan kortteli vielä työn alle keskustassa, niin hyvältä alkaa näyttämään keskusta. Sitten Asemanseudulle tulee ehdottomasti Raksilan puolelle rakentaa tornitalokeskittymä, jossa korkein olisi sellainen 25-30 - kerroksinen, näköalatasanteella ja vaikkapa pyöreä, niin kuin Puistovahti. Raksilan puoli tasapainottaisi aluetta hyvin, eikä tornit jäisi pelkäksi "tylsäksi" riviksi radan kaupungin puoleiselle osalle. Alue olisi vieläpä täydellinen siinäkin suhteessa että tilaa olisi eikä mitään varjostusongelmiakaan syntyisi,

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hieno homma, oli jo korkea aika saada tuo vanha Centrum maan tasalle. Onnittelut omistajille

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tilkkutäkki-kaupunkikuvaa näyttää Oulu rakentavan. Mitään yhteistä kaupunkikuvallista suunnitelmaa näille tornitaloille ei ole, pieniä asumiskopperoita vain paljon lisää. Helsinkikin on rajoittanut korkean rakentamisen tietyille alueille, Oulussa ei ole suunnitelmaa, tulee sitten mitä tulee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vielä ei ole hoksattu rakentaa korkeita pistetaloja limittäin toisiinsa nähden niin näkisi ikkunasta muutakin kuin vastapäisen talon. Lisäisi viihtyvyyttä kummastti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Samaa olen miettinyt ja myös suunnitellut, mutta jostain syystä suomalaisten kaupunkien kaavoituksessa tätä ei huomata tehdä. Suorakulmat ovat vissiin liian tuttuja ja turvallisia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hieno juttu! Silti itse asettaisin asuntovaatimusprosentit erilailla: esim. vähintään 45 neliöiden asuntojen osuus yli 30 prosenttia voisi olla yhdyskuntarakenteellisesti järkevä sekä rakennuttajien liiketoiminnan(=myynnin) kannalta parempi. Yli 65 neliöiset on haastavia myydä ja toisaalta vaade 15%-osuudesta on hyvin pieni.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Enää kaikki perheet eivät muuta edes Oulussa omakotitaloon vaan jäävät asumaan keskustaan tai sen liepeille. Siksi isommat asunnot järkevällä pohjalla myynevät koo ajan paremmin. Toki hinnankin pitää olla järkevä, ei tavallisella palkansaajaperheellä ole varaa puolen miljoonan perheasuntoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tornitalot ovat Oulussa kaikki upeita ja 16 kerrosta on sitten minimi, mieluummin kerralla yli 20 kerrosta.
Ennen yhteen rakennettuja kerrostaloja jotka 5 kerroksisia jo inhoaa ja niissä näköalana on vastanäisen talon ikkunat ainoastaan.
Tornista näkee joka suuntaan, joka kerroksesta kauas ja pihat aina ovat isommat ja avarat, ei kadun toisella puolella kiviseinää kuten 3-5 kerroksisia kerrostaloissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

mahtavaa lisää tätä. asuntoja joita ei kukaan omalla rahalla osta , eikä omalla rahalla asu. kela hoitaa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten näet 20-kerroksisesta tornista sen paremmin, jos sen vieressä vastapäätä on toinen 20-kerroksinen torni? Et mitenkään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (23)

Uutisvirta

131
Uimarantojen vähäiset parkkipaikat jokakesäinen ongelma Oulussa – "Aika hurjan näköistä, kun nurmikoilla on autoja miten sattuu"
101
Asuntosijoittaminen on vilkasta Oulun alueella – "Se on ihan hyvä tapa säästää, että nuorena ostaa yhden tai kaksi sijoitusasuntoa"
41
Asunnon liian korkea lämpötila helteellä voi oikeuttaa vuokranalennukseen – "10–20 prosenttia siltä ajalta, kun huoneiston lämpötila ylittää 32 astetta"
39
Työministeri Harakan ensi toimet työllisyyden parantamiseksi – työttömille yksilöllistä valmennusta ja palkkatukeen lisää rahaa
38
Työttömyys laski Pohjois-Pohjanmaalla verrattuna viime vuoteen – katso tästä, millä aloilla on eniten avoimia työpaikkoja
38
Kalevan kesäterassiäänestyksen voitosta käytiin kova kilpailu – voittajaksi nousi kauppatorin Keltainen Aitta, hopeaa Tuiraan
29
Pohjola Sairaala keskittyy ortopediaan – Oulussa loppuvat syksyllä lastentautien, korvatautien ja yleislääketieteen palvelut

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Uudenmaan, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kolari, Sodankylä, Enontekiö ja Inari.

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä koko maassa lukuun ottamatta Pohjois-Karjalan ja Etelä-Karjalan maakuntia sekä Enontekiön kuntaa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Naton kannatus hurjassa nousussa

184 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi suuri osa suomalaisista vastustaa velkakattoa?

Kyllä velkakatto olisi järkevää. Jos ei pysty hoitamaan asioitaan. Toisethan siinä ovat maksajina muodossa tai toisessa.... Lue lisää...
Dr. Feelguud

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image