Oulu

Oulun kaupunki lopettaa avopalvelujen oston Pal­ve­lusää­tiöl­tä – taustalla säästöpaineet

Kaupunki irtisanoo sopimuksen säästösyistä. KUVA: Annika Ollanketo
Oulu 22.6.2019 9:15
Markku Rättilä

Oulun kaupunki on ostanut avopalveluja Oulun Palvelusäätiöltä vuodesta 1999 saakka. Säätiö joutuu sopeuttamaan toimintaansa irtisanomisen vuoksi.

Oulun kaupunki lopettaa vanhustyön avopalvelujen oston Oulun Palvelusäätiöltä. Kaupunki irtisanoo sopimuksen säästösyistä. Ostot päättyvät vuoden 2020 lopussa. Hyvinvointilautakunta päätti asiasta viime viikolla.

Kaupunki on ostanut säätiöltä vanhustyöhön liittyviä palveluja vuodesta 1999 alkaen. Irtisanottavien avopalvelujen kustannus on tänä vuonna kaupungille yli 900 000 euron luokkaa.

Kaupungin päätös vaikuttaa Palvelusäätiön toimintaan ja talouteen jonkin verran, säätiön toiminnanjohtaja Tiina Korhonen kertoo.

– Toimintatapoja joudutaan muuttamaan, palveluja pitää tuottaa eri tavalla kuin ennen.

Korhonen ei vielä osaa sanoa, mitä muutoksia toimintaan on odotettavissa.

– Asiaa katsotaan yhteistyössä kaupungin kanssa.

Palvelusäätiön hallitus päättää muutoksista myöhemmin.

Palvelusäätiö tuottaa avopalveluja ikääntyville kaupunkilaisille. Niitä ovat muun muassa ennaltaehkäisevät toiminnat kuten muistiryhmät, liikunta- ja kuntosaliryhmät, vertaistukiryhmät ja lukupiirit.

Avopalveluja on annettu keskustan, Tuiran, Höyhtyän ja Rantakastellin palvelukeskuksissa sekä Sara Wacklin-kodissa.

Asiakaskäyntejä oli Korhosen mukaan viime vuonna noin 55 000.

Palvelusäätiö tuottaa kaupungille myös kotihoitoa, aterioiden kotiinkuljetusta, tehostettua palveluasumista ja vuokrauspalvelua. Niiltä osin toiminta jatkuu.

Vanhusväestö lisääntyy Oulussa jatkuvasti ja palvelutarpeet kasvavat. Kaupunki aikoo jatkossa keskittää resurssit lakisääteisiin palveluihin, joihin avopalvelut eivät kuulu.

Kaupunki ei hanki vastaavia palveluja myöskään muilta palvelujentuottajilta.

Samalla kaupunki valmistautuu mahdolliseen sote-uudistukseen, jonka jälkeen kunta ei toimisi enää palvelujen järjestäjänä.

Sote-uudistuksessa myös Palvelusäätiön asema muuttuisi. Kaupunki on ostanut avopalveluja säätiöltä ilman kilpailutusta säätiön niin sanotun in house-aseman perusteella.

Sote-uudistuksen jälkeen Oulun Palvelusäätiö rinnastettaisiin muihin palvelujen tuottajiin, kuten yksityisiin yrityksiin. Niihin pitää soveltaa normaaleja hankintasääntöjä kilpailutuksineen.

Palvelusäätiö harkitseekin toimintojensa yhtiöittämistä ja palvelujen uudelleen tuotteistamista.

Oulun palvelusäätiö

Palvelusäätiö tuottaa vanhusten, eläkeläisten, vammaisten ja muiden erityisryhmien asumis- ja oheispalveluja.

Säätiö ylläpitää palvelutaloja ja keskuksia sekä tehostetun palveluasumisen yksiköitä.

Säätiö tuottaa niissä hoito- ja huolenpitopalveluita sekä avopalveluina omatoimisuutta tukevia, toimintakykyä ylläpitäviä sekä kuntouttavia palveluita.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (96)

Kaupunki säästää nyt väärin. Tämä on aivan kauheaa. Vielä hakee kulttuuri kaupungin imakoa. Hävetkää hyvinkautakunnan jäsenet. Teillä on läheisiä vanhuksia ja tulette myös itsekin vanhaksi tai sairaaksi. Tällaisia ihmisiä
olemmeko äänestäneet. Onko teillä omaa tuntia lainkaan? Kysyy lähemmäisen ystävä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko kukaan päättäjistä kertonut kun säästetään ja säästetään,niin kellä on säästörahat,mihin ne menevät??Minä tiedän,niillä varmistetaan kaikkien turhake päättäjien tulevaisuus esim: että saavat kaikenmailman sopettamiseläkkeet sun muut tuet. Ja sehän on helppoa rahastaa vanhuksilta ja pienipalkkaisilta kansalaisilta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

mIHIN VANHUKSET SITTEN JOUTUVAT MEHÄN MAKSAMME ESIM. KAHVISTA JNE. sINÄ PÄÄTTÄJÄ, JONKA TUNNEN OIKEIN HYVIN MIETI TULEVAISUUTTASI. mE EMME VOI MENNÄ KADULLE.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja kaiken valtakunnan hullutuksiin on varaa haaskata, mutta näihin oikeasti tärkeisiin.... ?!! Ei jestas. No, näistähän maksetaan sitten myöhemmin korkojen kanssa, näistä mielenterveyden ja hoidon 'säästöistä'!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Seuraavia vaaleja ajatellen olisi hyvä tietää, ketkä ovat tällaisten päätösten takana. Todella lyhytnäköistä toimintaa, jonka seuraukset ovat jo nyt tiedossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vahukset voivay myös itse muodostaa liikunta-, laulu-, ja erilaisia harrastuspiirejä ihan keskenään. Kodeissa, puistoissa, halleilla
ja asukastuvilla voi kokoontua ja harrastaa. On täysin ymmärrettävää, että tiukassa taloustilanteessa karsitaan ko. menoista.
Ovatko vanhuksetkin nykyään uusavuttomia?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kerromme sen sitten sinulle, kun olet itse ko. tilassa, jos edes puhetta ymmärrät siinä vaiheessa. Terveille ja toimintakykyisille vanhuksille, joita aina on jokunen seassa, näitä ei ole hankittu tähän astikaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuljetuspalvelut toimivat kyllä ja rollaattorillakin pääsee. Ovatkohan tosiaan palvelujen varassa? 90-vuotias äitini pääsee kyllä rollaattorilla, eikä vingu palveluita itselleen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä ei sitten ollenkaan nähdä isoa kokonaisuutta!
Pitää aina kysyä, että paljonko tämä toiminta säästä muissa kuluissa rahaa? Aivan varmasti tämä toiminta säästää hurjasti vanhusten sairauskuluissa, kun heillä menee aika toiminnassa, eikä sängynpohjalla. Miettikää nyt vielä kerran, että mikä todella kannattaa ja mikä ei kannata kokonaisuudessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eläkeläiskerhot järjestävät muun muassa ennaltaehkäisevää toimintaa kuten liikunta- ja kuntosaliryhmät, lukupiirit, laulukuorot ja yhteislaulut, tanssiryhmät jne. Jäsenmaksu on kohtuullinen koska sillä saa vuodeksi hyvää mieltä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei läheskään kaikki vanhukset jaksa tai pysty lähtemään Aleksinkulmille tai Hietasaareen laulamaan tai muita aktiviteettejä harrastamaan. Tietääköhän nämä päättäjät tai muut asiasta kirjoittaneet kuinka pienellä elinpiirillä esim. keskustan palvelutalon asiakkaat liikkuvat? Ainolan puistokin on saavuttamattomissa kesällä. Ei siinä enää juosta eläkeläistapahtumissa eri puolilla kaupunkia, kun väsyy jo 30 metrin matkalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulun kaupungin säästösuunnitelmat ovat todella lyhytnäköisiä. Jos vanhusten palvelusta halutaan tinkiä ja keskittyä vain ns. peruspalveluihin niin ei mene kauan kun rysähtää koko huonosti suunniteltu kudelma.
Yhä enemmän vanhusten heikko kunto ja kotona asuminen aiheuttaa tarvetta uusiin vuodepaikkoihin, kotisairaanhoidon ja lähihoitajien määrään, omaishoitajien uupumista eli uusia hoidettavia jne... Tuntuu oudolta, etteivät kaupungin lautakuntien päättäjät ymmärrä millaisiin ongelmiin heidän "säästöpäätöksensä" johtavat. Enemmän sydäntä säästöihin! En pidä lainkaan tärkeänä polkupyöräopasteisiin suunnattujen rahojen kohdetta kun vertaa millaista palvelua huonosti liikkuville, rollaattoreilla kulkeviin vanhuksiin halutaan panostaa. Onpa taas arvopäätös oululaisten vanhusten osalle!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitenkähän tämmöseen säästöpäätökseen on tultu. Olen ymmärtänyt, että esim. ruoanjakselu vanhuksille kotiin on yksi palveluista ja käsittääksen on toiminut hyvin ja vanhuksen tyytyväisiä. Kuinkan sitten suu pannaan, kun lähes liikuntakyvyttömät vanhukset/sairaat joutuvat HEITTEELLE?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lisäys edelliseen; Ruokahan ei ole ilmaista, mutta helpoyyaa varmaan vanhuksia, jotka eivät saisi muuten lämmintä ateriaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

oulun kaupunki sästää väärästä paikasta, nuo jonnijoutavuudetpitäisi hylätä ja palvella kaupunkilaisia

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Business Oululla se on vaan rajaton piikki veronmaksajien rahoihin! Otetaan vanhuksilta viimesetkin palvelut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On se helvetti.
PYÖRIÄ ostetään kaupungin rahoilla ruostumaan TALVEKSI keskikaupungille, kun joku keksi ja kävi ihan Helsingissä asti testaamassa. Rahaaa löytyi kyllä.
Vanhuksilta otetaan kaikki palvelut pois.
Nämä päättäjätkin vanhenevat kyllä myös ja ovat ilman palveluita.
On kyllä kylmää kyytiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aina pitkässä juoksussa kaikista kustannustehokkaimpia toimia ovat ennaltaehkäisevät ratkaisut!
Käsittämätön linjaus taas lautakunnaltamme on käydä juuri jo. palveluihin! Palvelusäätiömme on tehnyt vuosikymmeniä tosi laajakantoista kuntoutusta, taaten siten mahdollisuuden kyetä edelleenkin jatkamaan asumistaan omissa kodeissaan, mikä myös veronmaksajille on kustannustehokkainta sekä mieluisinta vanhuksille, kun tutussa omassa pihapiirissään, siksipä myös matalalla kynnyksellä päästäkseen ulkoilmaan jopa useasti päivässä!
Näin takaamme fyysisen ja henkisen kunnon edes säilymisen!

Keväämmällähän samainen ltk jo virhelinjasi myös kotihoidontuesta, ei kait sentään luopumista, mutta eläköityvien, kiertävien kotiavustajien virkoihin tai toimiin ei enää oltaisi valitsemaan uusia työntekijöitä Oulun kaupungissa!
Mihin virheluuloon perustuen ollaan menossa kaikessa hiljaisuudessa moiseen ratkaisuun, mistä tulee todella taloudellisesti kallis mutta pahimmat seuraukset yksilötasolla, jopa henkiä vievä linjaus, ainakin syvää mielipahaa aiheuttava ongelma vielä omissa kodeissaan avun turvin asumaan kykeneville pariskunnille kun, oman kaupungin pitkäaikaisille veronmaksajille!

Ristiriitaista hommaa ymmärtämättä päätöksiensä laajoja seurauksia, vainko vääriä pikasäästöjä saavutettavan luulotellessaan vain toisilleen: esittelevät viranhaltijat ja luottamusmiehet! Tekin vanhenette ja itsellenne se taitaakin olevan suuri yllätys!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä
Hyvävelijärjestelyt sopimusten laadinnoissa lakisäädettyihin. Liian paljon uhrattu veronmaksajien rahoja sopimalla puitesopimusten ohi. Kehottaisin tarkastelemaan myös palvelujen laatua ja ottamaan Aviin yhteyttä....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (96)

Uutisvirta

16.9.
Kolme erää isojen poikien kovaa koulua – Venäjä otti vaivattoman voiton Suomesta EM-lentopallossa Tilaajille
16.9.
Kärpät teki tärkeän kiinnityksen – Justus Annuselle kahden vuoden jatkopahvi
16.9.
Yritystukien karsimista valmistellut työryhmä sai raporttinsa valmiiksi maanantaina – julkistuksesta ei vielä tietoa
16.9.
Selvitysmies hävittäisi Sipilän hallituksen luoman Valtion kehitysyhtiö Vaken – Kahden miljardin pääoma palautettaisiin valtiolle
16.9.
Yle: Ugandassa kuolleen suomalaisliikemiehen tapauksessa nostettu murhasyytteet – matkusti Suvi Lindénin seurassa, markkinoi Patrian tuotteita
16.9.
Tervahovintien ratasillan uusiminen Oulun Toppilassa katkaisi rataliikenteen – kolmen vuorokauden tiukka puristus
16.9.
Parempi taksitolpalla kuin eläkepäivillä joutilaana – lomakassan kartuttaminen kannusti 73-vuotiasta Matti Särkelää palaamaan autonrattiin

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Kun sanotaan ettei palkka riitä elämiseen

168 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Vain elämää — pöydässä hytkyjät

Tykkään älyttömästi. Ja moni muu, koita kestää. Etkä mitään voi. Lue lisää...
TYMPÄSEEKÖ?

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

17.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image