Oulu

Oulun kau­pun­gin­joh­ta­ja: Sote-uudistusta kehitettävä palvelut edellä, maakunnan ve­ro­tusoi­keu­den vaikutukset selvitettävä pe­rus­teel­li­ses­ti

Oulun kaupunginjohtaja Päivi Laajalan mukaan sote-uudistuksen valmisteluvastuu tulee antaa kunnille ja kuntayhtymille eli nykyisille soten järjestäjätahoille. KUVA: Jarmo Kontiainen
Oulu 24.5.2019 22:53
Heidi Peltonen

Oulun kaupunginjohtaja Päivi Laajala pitää erittäin tärkeänä, että sote-uudistusta lähdetään kehittämään palvelut eikä hallinto edellä. Laajalan mukaan uudistuksen valmisteluvastuu tulee antaa kunnille ja kuntayhtymille.

Uudessa mallissa esitetään, että ensihoito ja pelastustoimi siirtyisivät maakunnille. Laajalan mukaan ensihoidon järjestämisvastuu on jo nyt sairaanhoitopiireillä, joten sen siirtyminen on luontevaa. Laajala toivoo, että uudistus keskittyisi sote-palveluihin, eikä muiden tehtävien siirtämiseen maakunnille.

Laajalan mukaan oululaisten näkökulmasta maakunnan verotusoikeuden vaikutukset tulee selvittää perusteellisesti, sillä kaikilla alueilla ei ole veronmaksukykyä.

– Koska suurella osalla kunnista nykyinen kunnallisvero ei riitä edes sote-menojen kattamiseen, on riski, että uudistuksen myötä kuntalaisten kokonaisveroaste nousee ja verotus kohdistuu erityisesti oululaisiin. Kaikkineen uudistuksen taloudelliset vaikutukset tulee selvittää tarkkaan ja kuntakohtaisesti, Laajala perustelee. 

Pohjois-Pohjanmaalla vain Oulussa ja Kempeleessä nykyisen kunnallisverotulot riittävät kattamaan sote-palveluiden kulut.

Laajalan mukaan olisi ollut hyvä, jos pääkaupunkiseudun lisäksi muutkin suuret kaupungit olisivat voineet selvittää erillisratkaisun mahdollisuutta.

Hän kuitenkin muistuttaa, että Oulun tilanne on hyvin erilainen Helsinkiin verrattuna ja että erillisratkaisulle tulee olla erityiset perusteet, jotta ne menevät juridisesti läpi.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (46)

Kyllä olisi tuloja muulla maakunnalla kattamaan palvelunsa, jos tässä keskittämisen vimmassa ei olisi ajettu lähes kaikkia hallinnollisia juttuja Ouluun, saa Laajala syyttää Oulun kaupunkia tästä. Hallinnolliset palvelut kun myös tuo verotuloja kuntiin työpaikkojensa ja muun oheisen kautta. Nyt kun on palvelut siirretty Ouluun, niin ollaan suu mutrulla, että meidän verotuloista pitää maksaa, vaikka alun perin Oulu ryösti muulta maakunnalta nämät verotulot keskittämisen kautta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Haluaako kaupunginjohtaja jättää köyhät kunnat oman onnensa nojaan vaikka kaupungin vauraus on peräisin maakunnasta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikös se kulttuuri ja sivistyspuoli menisi samaan syssyyn ammattilaisten hoidettavaksi, niin ei jokaisen yksikön tarvitse omia systeemejään ylläpitää ja sooloilla kalliisti

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko tässä nyt menty Antti Rinteen virittämään ansaan?

Antti Rinne saa sidottua keskustan "hyödylliseksi idiootiksi" tukemaan vihervasemmistolaista budjettipolitiikkaa maakuntalupauksellaan. Lienee selvää, että uudistuksessa joidenkin alueiden ns. erillisratkaisut tulevat kaatumaan viimeistään perustuslain tasa-arvovaatimukseen. Maakuntien pitää kattaa koko Suomi, eikä vain osaa maasta.

Keskustassa ehkä ymmärretään tämä maakuntauudistuksen epävarmuus. Rinne lupasi selvyyttä pääkaupunkiseudun erillisasemaan vuoden loppuun mennessä. Jos neljä suurinta kaupunkikeskusta (pääkaupunkiseutu, Tampere, Turku, Oulu) eivät saa uudistuksessa haluamaansa erillisratkaisua, niin siihen maakuntauudistus kaatuu vaikka se täyttäisikin perustuslain vaatimukset. Näissä neljässä keskuksessa asuu nimittäin yli 2 miljoonaa asukasta ja merkittävä osa vaaleissa annetuista äänistä tulee näistä keskuksista SDP:lle, keskustalle ja vihreille.

Ainekset seuraavien vaalien rökäletappiolle ovat kypsymässä jo...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maakuntavero on yksiselitteisesti perstuslain vastainen. Se asettaisi ihmiset erittän selkeästi eriarvoiseen asemaan asunpaikan mukaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi Oulu odottaa tässäkään mitään tai ketään? On ryhdyttävä jatkokehittämään soteakin heti palvelut edellä mm. purkamalla kermankuorijoiden pelikenttää irtisanomalla ulkoistussopimukset kaikkien muiden kuin pienten paikallisten henkilö-/perheyrittäjien kanssa ja heti.

Kaupungin ja kunnan sekä niiden omistamien kaikkien muidenkin organisaatioiden, kuten yritysten, henkilökunnan työterveyshuolto on ehdottomasti hoidettava julkisella sektorilla - siis omissa yksiköissä omalla henkilökunnalla - verorahojemme korruptointi kermankuorijoille on lopetattava välittömästi.

SOTE -henkilöstö voi olla töissä vain joko julkisella sektorilla tai yksityisellä puolella, mutta ei koskaan osittain molemmilla yhtäaikaa - kilpaileva toiminta on ehdottottomasti kielletty kokonaisuudessaan kaikissa muodoissaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kylläpä täällä on taasen viisastelijat asialla tietämättä asiasta mitään. Muka hallintohimmeleitä ja jäkäti jäkäti. Miettikääpä, millaisia hallintohimmeleitä jo nyt on olemassa. Kunnista puolet on kohta taloudellisissa vaikeuksissa, joten suurempia yksiköitä tarvitaan. Alueellinen hallinto on päällekkäistä ja piilossa kulissien takana: on isännätöntä rahaa tuhlaavia kuntayhtymiä, sairaanhoitopiirejä, seutuhallintoa, kolmannen sektorin samoja kehittämishankkeita, kuin kunnillakin, valtion ely- ja te-keskusta, on yksityisiä palvelun tuottajia, korkeakouluja kehittämisyksiköineen, ja näistä kukaan ei kanna huolta. Se ei kuulu keskuskaupungin velvollisuuksiin virtaviivaistaa tätä nykyistä aluehallintoa. Tulevan maakuntahallinnon tehtävä on poistaa nämä alueelliset päällekkäisyydet ja yhtenäistää esim. kuntien atk-hankinnat. Valtion roolia taas pitäisi keventää maakunnille. Tällä tavoin kokonaisuus voidaan saada jopa nykyistä kevyemmäksi. Ja humpuukia nuo jatkuvat väitteet vallankaappauksesta!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaalien alla Oulun esiintulo todentaa nykytilan. Toteutus ei ole tahtotila, sotessakaan. Nyt ei ole varaa antaa singaaleja. Oulun vaikutus muuttu Valkeasta mustaan. Varallisuus estää muutoksen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sote ja Sote, Miksi tehdä Uusi kuin entisen virheet ja puutteet korjaamalla olisi parempi ja eihän tämä Sote tuo muuta kuin Lisää Veronkoroituksia ???

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos maakuntavero tulee, niin silloin on kunnallisveroa ja valtioveroa laskettava tai eläkkeitä nostettava maakuntaveron verran. Mistä hitosta luulette eläkeläisillä riittävän rahaa maksaa näitä alati kasvavia veroja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Poliittisen kädenväännön tuloksena keskustapuolue on saanut läpi valtavan hallintohimmelin perustamisen tavoittensa turvaajaksi
Keskustan tavoitteena 18 maakuntahallitukselleen on ainoastaan poliittisen vallankäytön turvaaminen tai jopa vahvistaminen puolueelle maakuntatasolla. Maaluntahallinto tarjoaa hyvätuloisia virkoja keskustan paikallisille tekijöille. Nykyisten maakuntahallitusten henkilöstön valinnat tarjoavat hyvän esimerkin siitä mitä nyt uuden soten myötä on maakuntahallituksten henkilöstövalintoihin tulossa.
Valitettavasti keskustaa ei kiinnostanut viime hallituksen aikana eikä edes nyt uuden hallituksen myötä itse terveyspalvelujen kehittäminen, joka oli uuden soten perustavoitteena.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä maskuntauudistus on vain yksistään Kepun vallan tavoittelua hirveä määrä väkeä valvomaan ettei vain kukaan tekis mitään niinkuin aikoinaan Kemin sahalla kaksi vahtaa ettei yksi tehnyt töitä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä suurempi kunta sitä emmän johto pelkää vallan menetystä. Jos 60 pros budjetista poistuu pelimerkit vähenee eikä soterahoja voi lainata muuhun. Tätä vaan ei kerrota.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En oikein ymmärrä miten 10000 hallintoihmistä lisää kunnalliselle puolelle lisää ihmisten pääsyä hoitoon. Käytettäisiin ne varat mieluummin siihen että terveyskeskuksista tehdään 24 h auki olevia pisteitä josta saa hoitoa aina. Nythän tilat käytössä nippa nappa 8 tuntia päivässä 5 päivää viikossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Helsingissä saatiin lottovoitto, saavat pitää yhteisövero miljardit jotka sinne keskittyy ja Oulun veronmaksajien rahoilla maksetaan 420 000 asukkaiden SOTE palvelut.
Kainuu 76 000 täysin koko maan veronmaksajien rahoilla, saa nyt oman tuki maakunnan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuosta tyypistä pitäisi äkkiä päästä eroon ennen kuin Oulu on pääsemättömissä veloissa On tehnyt paljon sellaisia turhan päiväisiä hankkeita, jotka tulee meille veronmaksajille kalliiksi ! Pyöräteiden kunnostus olisi paikallaan , ei tarvita mitään baanoja, koska ei ole niille paljon käyttäjiäkään. Nm noin 50 km päivässä ympäri kaupunkia ajava !!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Edellinen Sipilän hallitus törsäsi yli 200 miljoonaa euroa sote-hallintohimmelin valmisteluun. Vaaleissa kansa vastasi maalaisliitto-keskustalle ettei sellaista tarvita. Mutta elämä on ihmeellistä: Maakuntahallinto on maalaisliitto-keskustalle hengissä pysymisen elinehto muuttuvassa maailmassa, ja muutoksen estämiseksi on tehtävä kaikkensa. Nyt maalaisliitto on saamassa kainalosauvoikseen entiset kaupunkipuolueet vihreät ja demarit.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (46)

Uutisvirta

27.2.
Ilmastonmuutos vaikuttaa lintujen elämään monin tavoin
27.2.
Mitalipeleihin edennyt Kärpät ei rallatellut jatkoon ilmaiseksi HIFK:ta vastaan
27.2.
Thyssenkruppin hissiliiketoiminta päätymässä pääomasijoittajille – hinnaksi tuli 17,2 miljardia
27.2.
Leijona auttaa ja kehittyy – Lionsien hyväntekeväisyystoiminta on Suomessa erityisen suosittua
27.2.
Britannian toiveet ristiriidassa EU:n kanssa – uhkasi neuvottelun lopettamisella jo ennen neuvotteluiden alkamista
27.2.
Näin koronatilanne etenee: Virus leviää Euroopassa ja testien määrä lisääntyy Suomessa, Teneriffan karanteenihotellista päästetään yli sata pois
27.2.
Viestikohun keskelle joutunut vasemmistoliiton toiminnanjohtaja pyytää anteeksi kohua – Yle: Toiminnanjohtajan perustamalta Twitter-tililtä jaettiin väkivaltaa ihannoivia viestejä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

172 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Ei päässyt rikastumaan osakesäästötililä

Juuri siksihän tässä hommassa ei pärjääkään kuin robotit, TRJ, Pannari ja Milady. Muiden on ihan turha yrittää koska täm... Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

28.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image