Oulu

Oulun kaupungin ym­pä­ris­tö­oh­jel­ma hyväksyttiin – tavoitteena on olla hii­li­neut­raa­li vuonna 2040

Oulu 19.8.2019 20:36
Kaleva

Oulun kaupunginhallitus hyväksyi maanantaina uuden ympäristöohjelman Oulun kaupungin ympäristöohjelma 2026 – kohti hiilineutraalia Oulua. Asia oli käsittelyssä jo viikko sitten, mutta se jätettiin silloin vielä uudelleen pöydälle.

Ohjelman tavoitteena on hyvän ympäristön tilan säilyttäminen ja kaupungin elinvoimaisuuden tukeminen. Lähtökohtina ovat kaupungin tekemät kansainväliset ja kansalliset sopimukset ja sitoumukset ympäristöasioiden edistämiseksi.

Oulun kaupungin tavoitteena on olla hiilineutraali vuonna 2040, mihin voidaan ohjelman mukaan päästä kaupunkistrategiassa asetetuilla linjauksilla ja tavoitteilla. Kaupungin kaikki hallintokunnat, liikelaitokset ja sen omistamat yhtiöt asettavat tavoitteita ja kehittävät toimintatapoja hiilineutraaliuden saavuttamiseksi.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (38)

Oulun tekemässä ympäristöohjelmassa ei ole lukuja mistä Oulun hiilipäästöt muodostuvat. Ehkä tätä ei haluta kertoa koska suurin päästölähde on Toppilan voimalaitos joka tuottaa vuodessa 500,000 tonnia hiilipäästöjä.

Kaukolämmön hiilipäästöjä voitaisiin vähentää jos kiinteistöjen lämmitystä korvattaisiin maalämmöllä, tuulivoimalla ja aurinkoenergialla. Tämä vaatisi että poliitikot muuttaisivat lakia niin että uusiutuva energia olisi taloudellisesti kannattavaa kiinteistöjen lämmityksessä. Tuskin tapahtuu koska laki muutokset romuttaisivat kuntien kaukolämmön monopolit ja liikevoitot.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten korvaat lämmityksen tuuli ja aurinko energialla? Maalämpö toimii, mutta korvaappa valtava kaukolämpöverkko maalämmöllä, mielellää kustannustehokkaasti. Ainiin, ei ole mahdollista. Sitäpaitsi tuo sinun toppilan päästölukemasi on täyttä utopiaa. Mutta älä huoli, uusi laitos korvaa vanhan kattilan, jolloin kaukolämmön päästöt vähenevät yli puolella.

Mutta mitä uutiseen tulee. Miten kaupunki lupaa hiilineutraaliuden 2040, jos oulun energian tavoite on 2050? Tietävätkö päättäjät mitä omassa kaupungissaan tapahtuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvin helppoa kun lentoliikenteen määrästä nippastaan puolet pois, niin alkaa maapallo pelastumaan.
Mutta eihän niin tietenkään voi tehdä, koska se kopsahtaisi eliitin nilkkaan!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voi ei nyt tämä vouhotus on levinnyt jo Ouluun. Ne ovat ottaneet todesta tuon eliitin propagandan, että hiilidioksidi jotenkin ihmeen kautta aiheuttaisi ilmastonmuutosta. Sellaisesta ei ole tieteellistä toistettavissa olevaa näyttöä. Jos olisi, niin eliitti olisi sen meille jo näyttänyt. Niin ja se IPCC raportti ei ole tieteellinen raportti, vaan kyseessä on poliittinen raportti eliitin agendan tueksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Jos olisi, niin eliitti olisi sen meille jo näyttänyt". No niinhän se onkin. Siksihän näistä puhutaan. Siksihän päättäjät eri puolilla maailmaa näistä asioista tappelee.

Ota käteesi joskus kirjanen nimeltä Äänetön kevät. Oletko koskaan miettinyt, miksi esimerkiksi DDT kiellettiin? Ainahan vastaan aijeeraajia löytyy, mutta tosi on tosi eikä muuksi muutu. Samalla tavalla nyt herätään siihen, että ihmisen toimet vaikuttavat ilmastoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eiköhän nykytrendillä olla 2040 konkurssissa ja lämmitys hoidetaan avotulella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hiilineutraalius, mitä se tarkoittaa?

- teräksen ja muiden metallien käyttö lopetetaan
- rakennusten lämmitys lopetetaan
- teiden ja katujen päällystäminen lopetetaan
- liikenneväylien kunnossapito lopetetaan
- uusien ajoneuvojen hankinta lopetetaan
- joukkoliikenne lopetetaan, ryhdytään kulkemaan jalkaisin ilman kenkiä ja vaatteita
- tuonti ja vienti lopetetaan
- eniten hiilidioksidipäästöjä tuottavat voimalat, tuuli- ja aurinkovoimalat poistetaan käytöstä
- sähköverkon ja voimalaitosten kunnossapito sekä korjaukset lopetetaan
- rakentaminen lopetetaan, koska betonin sideainetta, sementtiä ei voi valmistaa ilman hiilidioksidipäästöjä
- kaupungin johdon työmatkat lopetetaan
- jäteveden käsittely lopetetaan, koska kertynyttä lietettä ei voi enää kompostoida hiilidioksidipäästöjen takia

Valitettavasti tämä tarkoittaa sitä, että joko siirrymme takaisin luontaistalouteen, löydämme korvaavat energiamuodot valtavaan teollisuuden tarpeeseen taikka unohdamme kiltisti ajatuksen hiilineutraaliudesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun äärimmäisyysaineksen levittämää disinformaatiota vielä suitsitaan, Oulun kaupunki on oikealla asialla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Argumenttiin vastataan henkilöön kohdistuvalla demonisoinnilla kun ei pystytä kyseenalaistamaan perustellusti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten Oulun kaupunki, ja yleensä muutkaan, voi hiljentää eri mieltä olevat ? Suomi on vapaa maa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ison vaivan näit kommentin kirjoittamiseen. Se vain ei valitettavasti kerro laajasta asiantuntemuksesta. Kannattaisi hankkia tietoa asiantuntevista lähteistä, ei Mutun yliopiston dosenteilta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihmiset hiili-kiimoissaan nyt kommentoi että tämä avaus oli jotenkin väärässä. Perustelkaapa nyt että miten? Eikö kaikista noista listatuista asioista tule hiilidioksidia, samoin kuin ihmisten ja eläinten hengitysilmasta?

Onko "neutraalius" sitä, että ostetaan aneet jostakin muualta korvaamaan omat päästöt? Mitä jos yritettäisi ensin olla ihan tavallinen läntinen hyvinvointivaltio ensin, ja vasta sen jälkeen takerrutaan koko maapallon pelastamiseen 0,5 promillen sen väestön toimesta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pierut pieraistaan termospulloon 2040 ja niistä tehdään sitten energiaa, vai mitenkä se on

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nauroin kippurassa kun jonkun ilmastojutun yhteydessä joku kirjoitti leikillään, että ihmisen hengitys pitää muuttaa toisinpäin; ihminen vetää sisäänsä hiilidioksidia ja hengittää ulos happea. Ihmisestä tulee hiilinielu.

Tai voisiko ihminen ryhtyä yhteyttämään kuten kasvit.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

2040 ei enää luultavadtikaan puhuta hiilineutraalista vaan ihan jostain muusta. Niin nopeasti nämä termit ja trendit muuttuvat. Eikä ihmiskunnalla ennustusten mukaan ole silloin enää kuin 10 vuotta jäljellä . Samginjoem metsistä on silloin historiaa sillä niitä tuskin on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (38)

Uutisvirta

11:32
Viileä ilma tekee Suomesta datakeskuksille houkuttelevan maan – "Googlen investoinnit verrattavissa metsäteollisuuden miljardi-investointeihin"
11:29
Perussuomalaiset eivät lähde mukaan kokoomuksen välikysymykseen: "Suuria näkemyseroja halpatyövoiman maahantuonnista"
10:46
Google jättikaupoilla Suomessa – yksi kohteista Pyhännän ja Kajaanin välillä
10:36
Google investoi Haminaan 600 miljoonaa lisää sekä kahteen uuteen tuulivoimaprojektiin Suomessa – Pohjois-Suomi saa osansa historiallisesta investoinnista
10:27
Samuli Alapuranen tekee elektronista musiikkia nimellä O Samuli A, musiikkiharrastus alkoi kempeleläisestä örinämetallibändistä – Katso video kappaleesta Torspopipo
10:26
Luke lopettaa Ruukin tutkimusnavetan ja keskittyy peltotutkimukseen – nautoja käy navetassa vielä kaksi erää
9:57
Jukka Jalonen avautuu IS:lle liigavalmentajille asennettavista mikrofoneista: ”SM-liiga ei saisi olla mikään BB-talo!” – Kirosanoja kuultiin jo Kärppien pelissä
29
Paikoin jäätyneet tienpinnat vaikeuttivat aamun liikennettä Pohjois-Pohjanmaalla, suola-autoja hälytettiin liikkeelle
19
Siltatyömaa hidastaa liikennettä Pohjantiellä lähes kahden vuoden ajan – järjestelyn ensimmäisinä päivinä odotettavissa ruuhkaa
15
Kokoomus arvosteli ankarasti hallitusta keskituloisten verotuksen kiristämisestä, Rinne vieritti vastuun edelliselle hallitukselle
10
"Moottoritie ihan jäässä" – Henkilöauto pyörähti aamulla kaiteeseen liukkaalla Pohjantiellä Tupoksen kohdalla
10
Google investoi Haminaan 600 miljoonaa lisää sekä kahteen uuteen tuulivoimaprojektiin Suomessa – Pohjois-Suomi saa osansa historiallisesta investoinnista
9
Jukka Jalonen avautuu IS:lle liigavalmentajille asennettavista mikrofoneista: ”SM-liiga ei saisi olla mikään BB-talo!” – Kirosanoja kuultiin jo Kärppien pelissä
8
Rehnin madonluvut poikivat heti rajun ehdotuksen keskustan riveistä: Massiivinen 50 miljardin euron velkaelvytyspaketti – Kärnä valmis harkitsemaan valtion omaisuuden myyntejä uudestaan

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono aluksi Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Keski-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa, seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo sekä Enontekiön kunnassa tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Rahastoon sijoittaminen...

Aloittaja tietenkin sijoittaa omat rahansa valitsemallaan tavalla, vaikka aloitus onkin melko pahasti virheellinen. Bu... Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

20.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image